Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 00:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 09:12 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
jakby się komuś zamarzyło, to obrabiam drewno sklejki i inne cuda na ploterze cnc
przykładowo wyskoczyłem z propozycją bulajów na olxie
http://olx.pl/oferta/bulaj-drewniany-ok ... bCxnj.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 09:29 

Podziękował : 1938
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Fajne :)

Jak nie sprzedam jachtu chodzi mi po głowie zastąpienie materiałowj szprycbudy stałą, lekką wykonaną z listew i "poszytej" pleksą lub poliwęglanem. Coś na wzór "akwarium" z "Rzeszowiaka".

Będę wtedy potrzebował wycięcia paru elementów z drzewna ślachetnego :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 09:57 

no zawsze możesz do mnie uderzyć, moja maszynka więcej stoi jak robi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 10:39 
*** Ban ***

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 6
A coś bardziej ambitnego zrobisz?
Np. podobną zejściówkę?

Załączniki:
z.jpg
z.jpg [ 84.74 KiB | Przeglądane 2084 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 10:49 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Jako konstruktora/programistę CNC/technologa z 19-letnim doświadczeniem ciekawi mnie jakie czynniki wpłynęly na taką a nie inną cenę? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 11:20 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
Nie przesadzajmy, to wolny rynek który cenę szybko zweryfikuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 11:21 

na cos ambitniejszego potrzeba projektu lub przynajmniej rysunków konturowych.

na cene wpływa zwykle koszt materiału i czas pracy maszyny pomnozony przez roboczogodzinę, pewnie coniektorym wyda sie phi takie coś i tyle kosztuje ...

coś kolego powyzej sciemniasz, bo 19 lat temu mielismy NC i fiszki dziurkowane a nie CNC, no ale ja niestety w zawodzie technologa/ programisty cnc tylko 12 lat siedzę :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 16:45 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bartuss1 napisał(a):
coś kolego powyzej sciemniasz, bo 19 lat temu mielismy NC i fiszki dziurkowane a nie CNC

bartuss1 z czego wydedukowałeś, że Waldi_L_N mówi, że 19 lat temu mieliśmy CNC ?
Waldi_L_N napisał(a):
Jako konstruktora / programistę CNC/ technologa z 19-letnim doświadczeniem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 17:12 

no skoro mowi że ma 19 lat doświadczenia jako cncowiec, no chyba że sie wykpi i powie że nie w Polszy, ponieważ dopiero pod koniec lat 90 tych CNC zaczęło się pojawiać w naszym kraju na większą skalę. CNC to skrót od computer numerical control, a nc to po prostu numerical control, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało, mniej wiecej do 98 roku sterowanie komputerowe w polszy było rzadkością, programy przygotowywało sie na fiszkach ktore to podsuwalo się pod czytnik i na tej zasadzie maszyna wykonywała jakiś tam cykl technologiczny.
Tak samo malo kto miał w domu internet nawet na wyjącym modemie na numerku 202122.
dzisiejszy konstruktor / technolog cnc wiecej czasu spędza przy programach CAD/CAM niż na mozolnym pisaniu programu z "palca".
mozna czepiać się terminologii, ale wypadałoby byc precyzyjnym w swoich twierdzeniach, tak samo na dzien dzisiejszych mamy multum warsztatów posiadajacych wlasny ploter CNC, poczynając od rodzimych konstrukcji, poprzez amatorskie wykonane wlasnym sumptem po wszędobylską chinszczyznę, ktora niestety w tej branzy jest rownież badziewna. W skrócie - nie te czasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 17:21 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bartuss1 napisał(a):
skoro mowi że ma 19 lat doświadczenia jako cncowiec

Powiadasz, że mówi...?
A przeczytasz raz jeszcze co mówi??
Ułatwiam:
Waldi_L_N napisał(a):
Jako konstruktora/programistę CNC/technologa z 19-letnim doświadczeniem
Hint - dla odmiany spróbuj czytać ze zrozumieniem. :kiss:

PS. A wracając do ceny - skąd ona?
Stolarz, taki co mi porządnie krzesła po lokatorach naprawił, twierdzi, że wytoczyłby takie krążki pod bulaje za sześć/siedem dych od sztuki. Z jego materiałem (sosna) pewnie o połowę więcej.
No ale on nie ma doświadczenia w CNC... :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 8 wrz 2015, o 17:28 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 17:28 

Waldi_L_N napisał(a):
ako konstruktora/programistę CNC/technologa z 19-letnim doświadczeniem ciekawi mnie

a to nie o sobie mówi ?

powiedz stolarzowi ze krązek ma być obły od czoła a nie być zwyklym krążkiem, to kształt i poswiecony czas kosztuje a nie plasterek odpieprzony na tokarce, przyjrzyj się, a ...
wszystkie krązki mają mieć identyczny kształt i tu twój stolarz wymięka, ponieważ CNC to powtarzalność wymiarowa, no chyba że ma taką super kopiarkę, ale jak mu kazać przeskalować o 0,5 procent, to spędzi trochę czasu na robieniu nowego kopiału, ja przez ten czas moge pieprznąc te kółka gdzies na bok i wyfrezować coś innego.
a, podobne twierdzenie z rzebiarzami - rzezbiarz bedzie sie pierniczył z plaskorzezbą przez tydzien, ja ją wykonam w 4 godziny
przykładzik z mojego albumu
https://picasaweb.google.com/1108182698 ... askorzezby

każdy samochód osobowy ma z reguły 4 kołka, silnik fotele ... wiec czemu szmelcsedes jest droższy od malucha ?

Ostatnio edytowano 8 wrz 2015, o 17:41 przez bartuss1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 17:37 

bartuss1 napisał(a):
Waldi_L_N napisał(a):
ako konstruktora/programistę CNC/technologa z 19-letnim doświadczeniem ciekawi mnie

a to nie o sobie mówi ?

Widzisz - problem w tym, że masz problem... z czytaniem.
Może zatem lepiej, jeżeli Ci wytłumaczę.

Przykład:
Jako konstruktora/programistę CNC/technologa z 19-letnim doświadczeniem...
Dowiedziałeś się że:
- Ktoś przekazał, że jest konstruktorem.
- Ktoś przekazał też, że jest programistą CNC (cokolwiek to znaczy).
- Ponadto ów ktoś przekazał, że jest technologiem z 19-letnim doświadczeniem.

Czy teraz comprende?

Tyle otrzymujesz w promocji, kolejnej lekcji czytania ze zrozumieniem udzielę wyłącznie odpłatnie. Odpłatność w dowolnej walucie, również w bulajach. :yellow:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 17:44 

nie wymieniam nowych zawodów po "/", bo to oznacza ze wszystkie wykonuję od jednego czasu a nie że jakis zacząłem 8 lat pozniej,
umiesz pływać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 19:40 

bartuss1 napisał(a):
umiesz pływać?

Odpowiem za dwa bulaje. :-P

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Rolfok, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2015, o 22:17 

Podziękował : 6158
Otrzymał podziękowań: 2431
Jaromir napisał(a):

Masz nerwy :D Jeśli pisząc trzy ostatnie posty potrafiłeś zachować powagę, to pełen szacun ;)
Ja tu, przy czytaniu, popłakałem się ze śmiechu dosłownie :rotfl:
Stawiam trzysta CNC-owskich bulajów przeciwko dziesięciu "odpieprzonym na tokarce"
"zwykłym krążkom", że bartuss za cholerę nie zrozumie tego, co chciałeś przekazać :rotfl: :rotfl:
On ma monopol po prostu :rotfl: Historia zaczyna się od bartussa :rotfl:
Historia ludzkości :rotfl:
Nie mogę :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 03:35 

Przepraszam, nie miałem czasu zalogować się wcześniej.
Prosze bardzo bartuss1:
w 1996 r zatrudniłem się w pewnej niewielkiej f-mie w Lublinie z kapitałem zza Odry.
Deckel FP4, z Heidenheinem z pełnym CNC (chyba Dialog 4),
Maho 800 istotnie było NC,
tokarka Mazak.
Programy wbrew pozorom "szły" po kablu :mrgreen:
Program, w którym wtedy programowałem, to była DOS-owska wersja MasterCAM 4.1 w wersji niemieckojezycznej, ale wbrew pozorom obsługująca już CNC. Terminowałem u kierownika produkcji, który wiele lat wcześniej z nudów i potrzeby chwili stworzył sam makra do generowania prostych kodów na CNC z AutoCada.
W pewnej fabryczce samochodów w Poznaniu w 2002 zatrudniono mnie bym uruchomił w narzędziowni pierwsze w tej fabryce frezarki CNC z wysokoobrotowymi elektrowrzecionami (Huron KX-10) Sinumeric 840. Uruchomiłem, długo programowałem wyuczyłem następców, bo park maszynowy znacząco się rozrósł i to nie tylko w narzedziowni, ale i na produkcji a teraz prowadzi je już 3 "pokolenie" technologów.
No i 7 lat po tym jak podjąłem swoja pierwszą pracę w zawodzie i 3 lata po tym jak zmieniłem pracę ostatni raz zająłeś się technologią CNC.
bartuss1 napisał(a):
na cene wpływa zwykle koszt materiału i czas pracy maszyny pomnozony przez roboczogodzinę, pewnie coniektorym wyda sie phi takie coś i tyle kosztuje ...

I tu drążę w takim razie pytanie:
czy 20 min pracy tokarki numerycznej/ 1 szt. jest warte 250 PLN?
Materiał nie jest w Twojej ofercie wliczony w cenę. Na OLX masz "z powierzonego materiału"
Nawet gdybym nie miał tokarki to na frezarce CNC (obróbka z 2 stron zajęłaby mi nie więcej niż 30 min.
Poza tym byłoby to nietechnologiczne:
zakładając serię i brak tokarki numerycznej dajemy to tokarzowi by zrobił z jednego zamocowania tył i przygotówkę przodu w postaci pierścienia, zarzucam na uchwyt centrujący na frezarkę CNC, bazuję się sondą dotykową i po góra 20 minutach mam wyrób.
Zakładając stały profil po krzywej, zaprogramowanie tego z rysunkiem i włączeniem komputera to jest 15 min. pracy. Parametryzując ten profil następne "wariacje" wygenerujesz w ciagu jakichś 5-7 min.
Mam zapłacić za to, że masz niewydajny ploter i długo będzie skrobał? Wolne żarty. Co mnie to obchodzi?
A wracając do tokarza konwencjonalnego: przystawka do kopiowania szablonów sprawi ten cud, że wszystkie bulaje będą jednakowe.

Ale co ja się tam na tym znam.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Acha, zapomniałem dodać, że w 2001 roku programowałem u gości, który postawili na własne potrzeby w stodole Avię 50 CNC z Heidenheinem. :-P
Oczywiście, możesz mi nie wierzyć, ale od kiedy produkujemy w Polsce frezarki CNC możesz zapytać się choćby w Avii (robili np. na licencji Microny).
A jedyną obrabiarkę na taśmę (tokarka) to widziałem "na żywo" na warsztatach Politechniki Lubelskiej 2 lata po tym jak zacząłem pracę.

Dla tych co "nie w temacie":
Cyt.
Cytuj:
Obrabiarką sterowaną numerycznie (NC) nazywa się obrabiarkę zautomatyzowaną, wyposażoną w numeryczny układ sterowania programowego, który steruje w sposób programowy wszystkimi ruchami w procesie obróbki, parametrami obróbki i czynnościami pomocniczymi w celu uzyskania przedmiotu o żądanym kształcie, wymiarach i chropowatości powierzchni.

Obrabiarką sterowaną komputerowo (CNC), nazywa się obrabiarkę NC, ale ze sterowaniem komputerowym CNC. Zintegrowany z systemem mikrokomputer przejmuje wszystkie funkcje sterownicze i regulacyjne maszyny.

Wojciech napisał(a):
bartuss1 z czego wydedukowałeś, że Waldi_L_N mówi, że 19 lat temu mieliśmy CNC ?

Wojtku mówię, ze mieliśmy. Technologia ta na świecie zaczęła się rozwijać w latach 80-tych.
Zaraz po przemianach 89 roku Amerykanie stworzyli dla polskich firm fundusz pożyczkowy z ktorego można było dotować firmy pod warunkiem, że kupiło się amerykańskie. Dzięki temu już w 90-91 pokazały się pierwsze CNC w małych firmach.
WSK w Świdniku nie korzystało z tych dotacji a jak tam byłem w 97 bo podnajmowaliśmy od nich maszynę, to ich CNC były już wiekowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 05:40 

moze i walnałem małą gafę, ale czasy były jakie byly, sam przyznałeś że kapitał firmy zza odry z jakims tam raszplem ... co nie znaczy ze sam nie mozesz wyprodukowac okragłego bulaja i go sprzedać, eliptyczny tez zrobisz na tokarce z przygotówką jak powyzej?
albo luk kwadratowy taki 500x500? albo trapezowy?
Jedni kuoują jachty z liczbami 6 cyfrowymi bliej gornej granicy w euro, inni rowniez na tym forum wkładają wiaderka przezroczyste jako bulaje, więc w zasadzie wssystko sprowadza się do portfela danego klienta - nie chcesz, nie płacisz, ale wyszydzanie uważam za nieco niestosowne. Rynek zweryfikuje.

Za ten post autor bartuss1 otrzymał podziękowanie od: LukasJ
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 06:30 

bartuss1 napisał(a):
sam przyznałeś że kapitał firmy zza odry z jakims tam raszplem ...

Przegrywaj z honorem... :-?

Pierwsze numeryki u prywaciarzy pojawiały sie jak jeszcze byłeś w podstawówce patrząc po tym kiedy byłeś na studiach...

Dyskusja była o bulaju okrągłym, z powierzonego materiału i do tego jeszcze z fatalnie zestrojonym rysunkiem słoji, co już Tobie wcześniej ktoś wytknął.
oczywiscie, ze też można zrobić inne kształty, ale zasadniczo robiac to na frezarce czas nie będzie specjalnie odbiegał od zrobienia okragłego bulaja, bo czas obróbki bedzie zależał od długości profilu i krzywej prowadzącej i objętości materiału, ktory trzeba usunąć (lub odciąć - bo tak bym zrobił z pełnym srodkiem w przypadku ramki :D ).
bartuss1 napisał(a):
eliptyczny tez zrobisz na tokarce z przygotówką jak powyzej?

Słyszałes o zataczarce? Tak sobie radzono, gdy nie było numeryków. :-P
Jednak Politechnika Lubelska miała lepszy park maszynowy :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 07:11 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Rozumiem, ze chec mierzenia sie dlugością z biegiem stażu i wieku nie mija.

Chec dowalenia innemu bo wystawil oferte - rowniez. Zamiast nie kupowac trzeba dowalic cala dlugoscia wlasnego stazu i wiedzy? Po co?
Obok mnie sa 2 sklepy z roznymi cenami a te same rzeczy. Za siare uznalbym wejscie do jednego i glosne krzyczenie, ze tu jest drozej niz obok. Normalna reakcja jest nie kupowanie produktu, nie spelniajacego naszych oczekiwan cenowych. Aha. Dodam, ze w tym drozszym sklepie ruch maja mimo, ze sprzedawca najwyrazniej ma o kilkanascie czy paredziesiat lat mniejsze doswiadczenie (chocby z racji wieku).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 07:15 

jak mam przegrywać z honorem skoro tu same śmichy chichy i prężenie muskułów?
jak byłem w podstawowce to jeszcze dośc głeboki PRL był :P na studiach byłem z 5 letnim opoznieniem, pracowałem fizycznie zaraz po technikum w 95.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 07:48 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
No i jeszcze ja!! Taki "bulaj" to h... nie bulaj. Nie ma racji na żadnej łódce. Zupełnie inaczej robi się okienka na łódki. To tzw badziew szkutniczy zrobiony bez pomyślunku. Pomyśl jak taki klocek zacznie się zachowywać jak dostanie wodę i słońce, ile takich cykli wytrzyma?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 08:12 

nawet jak wrzucisz ten badziew do wiadra z gorącym pokostem i potrzymasz go tam pare godzin a potem wkleisz w otwor w burcie to pewnie po godzinie sie rozleci co ?
a drewnianą umywalkę czy wannę widział? i to nie wykonane z teaku czu cedru a zwykłej sosny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 08:24 

Podziękował : 180
Otrzymał podziękowań: 212
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
bartuss1 napisał(a):
nawet jak wrzucisz ten badziew do wiadra z gorącym pokostem i potrzymasz go tam pare godzin a potem wkleisz w otwor w burcie to pewnie po godzinie sie rozleci co ?

Z czystej ciekawości spytam jaki klej polecasz użyć do tej operacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 08:41 

po nasączeniu i wyschnieciu to moze cos a'la silikon + wkrety do drewna? no ja rozumiem podpuchę powyzszego pytania z adhezją dowolnego kleju w napokoszczoną strukturę :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 09:09 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Z ciekawości spytam: czemu nie stosujesz dużych liter? (OT)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 09:16 

Przepraszam, że sie odedzwałem, ale po kolei:
1. Zdumiała mnie cena za bulaj.
2. Zostało zarzucone mi klamstwo co do technolocii CNC w Polsce.
3. Sprostowałem to i wytknąlem nieścisłości w stwierdzeniach o możliwości wykonania tego jedynie słuszną metodą wskazujac na technologie, którymi sie to da zastąpić. Tym razem nie omieszkałem stwierdzić wyjątkowo wysoki koszt roboczogodziny na detal, bo skoro pieniądze sa brane tylko za odróbkę, a jestem w stanie wykonać takie 3 na godzinę, to koszt roboczogodziny jest na poziomie 750PLN. Chyba, ze maszyna ma kiepską wydajność i jest w stanie wystrugać 1 szt/godz. tylko czy klienta obchodzi cena koncowa, czy działalność charytatywna.
Ale skoro jestem przedpotopowy, nie znam się i napinam róbcie co chcecie.

Jaromir napisał(a):
Stolarz, taki co mi porządnie krzesła po lokatorach naprawił, twierdzi, że wytoczyłby takie krążki pod bulaje za sześć/siedem dych od sztuki.

Pod tym się podpiszę i nie napiszę więcej ani słowa w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 09:28 

Podziękował : 488
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Ech, uczepiliście się prostych przykładowych bulajów. Może faktycznie bartuss1 podał za mało informacji w ogłoszeniu jak np. że bulaje mogą być dowolnego kształtu (np eliptyczne - których to tokarz/stolarz tak łatwo nie wykona).
A mówienie o zawyżonej cenie za przykładowy bulaj, to podejście przeciętnego etatowego pracownika.
Odliczcie sobie od tej ceny 23% Vat'u, 18% podatku dochodowego i ponad 1000zł za mc ZUSu, amortyzację maszyny, koszty utrzymania warsztatu, i np. głupie 40gr za 1kWh...
A i czas poświęcony na sprzedanie jednego bulaja to będzie pewnie 3-4x czas pracy frezarki... (przygotowanie projektu w 3D kilkukrotny kontakt i "dopieszczanie" zamawiającego, wysyłka i pewnie jeszcze inne czynności o których nie wiadomo.)

Z za ekranu komputera z otwartym Forum oczywiście super łatwo się liczy. :rotfl:

ps. Ilu potencjalnych klientów może mieć bartuss1? Kto teraz wstawia drewniane bulaje?

ps1. Patrzył ktoś na rozmiar przykładowego bulaja? 300mm średnicy, tokarz/stolarz musiał by mieć zajefajną tokarkę do tego bulaja :) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 10:30 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Ale chodzi też o kształt tego czegoś, jak zamontujesz szybę, żeby na pewno wytrzymała uderzenia wody, żeby zapewnić szczelność i to nie tylko 10 min. po montażu ale i w kolejnych latach? Takie okienka po prostu robi się inaczej! A pokost to nie lekarstwo na wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 13:24 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
MarekSCO napisał(a):
Jaromir napisał(a):

Masz nerwy :D Jeśli pisząc trzy ostatnie posty potrafiłeś zachować powagę, to pełen szacun ;)
Ja tu, przy czytaniu, popłakałem się ze śmiechu dosłownie :rotfl:
Stawiam trzysta CNC-owskich bulajów przeciwko dziesięciu "odpieprzonym na tokarce"
"zwykłym krążkom", że bartuss za cholerę nie zrozumie tego, co chciałeś przekazać :rotfl: :rotfl:
On ma monopol po prostu :rotfl: Historia zaczyna się od bartussa :rotfl:
Historia ludzkości :rotfl:
Nie mogę :rotfl:

Tu akurat muszę się z Tobą wyjątkowo zgodzić.
Koledzy akurat są z innej bajki więc bartuss1-a nie znają ale ja znam z forum CNC.
Leży blisko laserowego.
Historie (czytaj ordynarne pyskówki) jakie się tam jeszcze niedawno odbywały z udziałem bartuss1-a to ludzkie pojęcie przechodzi. Tam praktycznie nie ma modów a admin jest zajęty więc panowie pokazali całą sztukę wylewania na siebie pomyj jaką tylko można sobie wyobrazić.
Dopiero jakiś rok-półtora temu ktoś wziął towarzystwo za twarz i zrobiło się normalniej.
I prawdą jest że kolega bartuss1 uważa się za alfę i omegę "sztuki" cnc.
Taki typ wielkiego, nieomylnego guru, któremu lepiej bić pokłony bo może ugryźć albo obsobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2015, o 13:50 

Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
bartuss1 napisał(a):
a drewnianą umywalkę czy wannę widział? i to nie wykonane z teaku czu cedru a zwykłej sosny

z całym szacunkiem ale robienie czegoś z sosny na jacht to jakaś paranoja. To ja się zapytam : czy wannę i umywalkę "wystawiasz" na działanie wody słonej i słońce ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona