Z wielkim żalem (lata lecą!) - po 27 latach żeglowania na mojej 7,5-metrowej balastowo-mieczowej "Shakti" (Chochlik IV), na której m.in. od razu na starcie w październiku 1989 gdzieś między Danią a Niemcami przeżyłem ciężki bałtycki sztorm (12°B) zakończony szczęśliwym wejściem do Warnemünde - musiałem uznać, że ze względów zdrowotnych nasze rozstanie stało się nieuniknione!
Historia "Shakti", w której powstaniu brałem osobiście udział od samego początku tj. od budowy skorup w hali laminatów jachtklubu morskiego "Neptun" w Górkach Zachodnich jest dość bogata. To właśnie "Shakti" (mam nadzieję, że Jurek Kuliński wybaczy mi to stwierdzenie, ale taka jest prawda!) jako pierwszy w owym czasie polski jacht balastowo-mieczowy dopuszczony przez PRS do żeglugi w rejonie K2 (cały Bałtyk do Sundów włącznie) w dziewiczym rejsie pożeglowała latem 1989 wzdłuż całego polskiego wybrzeża od Gdańska do Świnoujścia odwiedzając po drodze różne małe porty rybackie, w których ze względu na głębokości (np. Rowy) nigdy wcześniej nie pojawił się żaden normalny jacht żaglowy. To także "Shakti" w planowanej drodze na Morze Śródziemne, stojąc wiele miesięcy na Renie w okolicach Bonn służyła za mieszkanie mnie i kilku moim znajomym, dostarczając niezapomnianych przeżyć m.in. podczas wielkiej zimowej powodzi, która spowodowała zalanie Kolonii.
Po kolejnych kilku latach żeglowania m.in. po wodach wewnętrznych i rejonach przybrzeżnych Niemiec i Holandii, "Shakti" wróciła do Polski i przez kilkanaście lat pływała po Mazurach pozwalając wypocząć armatorowi przed kolejnym tygodniem ciężkiej pracy. Obecnym miejscem postoju "Shakti" jest cichy i spokojny port w Karwicy nad jez. Nidzkim.
Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się czegoś więcej o bogatym wyposażeniu "Shakti" czy też o tym jak zachowuje się na morzu jacht balastowo-mieczowy wyposażony w drugi dodatkowy miecz rufowy albo szuka za bardzo umiarkowaną cenę sprawdzonego i bezpiecznego małego jachtu morskiego do pływań po wodach zatokowych i przybrzeżnych oraz śródlądziu lub też planuje dłuższy rejs rzekami czy kanałami, jestem do dyspozycji pod nr tel. 660 453 315.
Załączniki: |
Komentarz: HONDA 8 KM w studzience
08 Honda.jpg [ 230.42 KiB | Przeglądane 1103 razy ]
|
Komentarz: Teakowy kokpit
07 Kokpit.jpg [ 245.88 KiB | Przeglądane 1103 razy ]
|
Komentarz: Roler foka
05 Roler foka.jpg [ 180.31 KiB | Przeglądane 1103 razy ]
|
Komentarz: Pokład jachtu
03 Pokład.jpg [ 216.37 KiB | Przeglądane 1103 razy ]