Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lis 2024, o 07:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2013, o 06:45 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Wszystkim tym którzy na podobieństwo Jacka Woźniaka uważają że sprecyzowanie wymagań egzaminacyjnych na ŻJ w postaci opublikowania spisu znaków, sygnałów i paragrafów, których wymagać się będzie na egzaminie jest zbędne dedykuję linki.
http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-212-2072
http://sejmometr.pl/prawo/127260
http://posejdon.sos.pl/documents/SZKOLA ... A/mpdm.pdf

Proszę przeczytać i oglądnąć dokładnie zawartość wraz z grafikami, prosze dokładnie przeczytać załącznik " egzaminacyjny "a potem sobie samemu odpowiedzieć co można wywnioskować o twórcy takich wpisów.

Cytuj:
Secundo uważam, ze jak się płaci to się wymaga i nie ma mowy o żalach, że trzeba wyłożyć za dużo. W innych dziedzinach życia zasada ta obowiązuje i nikomu to nie przeszkadza. Ba nawet istnienie żądanie wyłożenia wiedzy w wymaganym zakresie i w odpowiedni sposób.
Tertio uważam, że ograniczanie się tylko do tego co wiadomo, że będzie na egzaminie to okradanie zainteresowanych.

Cytuj:
Teraz sam głośno powtarzasz, ze nie potrafisz, nie jesteś wstanie tego nauczyć.
Żenada... albo nie potraficie wyobrazić sobie życia w uporządkowanym normalnym świecie albo brak wam pomysłu na jutro. Ot bez przymusu nie widzicie przyszłości ale winni są oczywiście libaralizatorzy bo im zależy na swoich a nie na Waszych pieniądzach.

Cytuj:
Co jest potrzebne do żeglowania? - Patent! wydaje mi się, że skończyliśmy a tu znów płacz, że to Panie tak się nie da, że materiału za dużo, że pytania nieznane... To jak do tej pory szkoliliście? Macie tu zestaw pytań które wam zadadzą a reszta... niepotrzebna lub co gorsza sami się nauczycie? Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ślicznie ukazujecie małość tego Szkolenia.

Cytuj:
A może Tobie brak jest dostatecznej wiedzy aby móc uczyć innych i stąd ten strach przed opublikowanym zakresem niezbędnej wiedzy?

Smaczku dodają jego wcześniejsze tezy

Cytuj:
Aby móc narzekać, dyskutować czy poprzez obniżenie wymagań szkoleniowych nastąpił faktyczny spadek bezpieczeństwa należało by odpowiedzieć na pytanie, które to umiejętności wpływają na bezpieczeństwo. Czy wtłaczana mi kiedyś do głowy wiedza o ożaglowaniu fregaty, budowie jachtu drewnianego,sposobu użycia logu butelkowego czy umiejętność rozróżnienia po światłach czy zbliżający się statek jest krótszy czy dłuższy od 150m jest mi dziś do czegoś potrzebna?

Cytuj:
Jest jeszcze jeden aspekt tego zagadnienia. Otóż panuje przekonanie, że jak się na kursie wyłoży a na egzaminie sprawdzi to znaczy sternik światełka zna a jak się ustawowo znajomości świateł nie wymusi to sternik światełek nie rozróżni. Ot problem
A co do Kroslin to nie ważne ile jakich kul wisi ale ważne co echosonda podaje bo tam Panie pełno niemieckich emerytów co to Panie o PZŹ nawet nie słyszeli a na na to wielkie Bode bezpiecznie wychodzą.

Cytuj:
A jeżeli od tego czy potrafisz rozpoznać statek zajęty pracami podwodnymi o długości 50m i większej, ograniczony w swojej zdolności manewrowej, gdy przeszkadza w żegludze i porusza się po wodzie" uzależnią czy na swojej łódce możesz popływać po zatoce to Twoja wolność będzie większa czy mniejsza?

Tak to jest. Patent zdobywało się w pocie czoła, krew lała się gęsto, egzamin wredny niech następne pokolenie znają to niedźwiedzie mięso. Po co transparentność jasność reguł, wiedza. Po co ułatwiać dostęp do uzyskiwania patentów bez potrzeby zasilania finansowego szkółek.

Tylko po co jeszcze to udawanie Jacku Wożniaku.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 08:56 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
ins napisał(a):
Patent zdobywało się w pocie czoła, krew lała się gęsto, egzamin wredny niech następne pokolenie znają to niedźwiedzie mięso. Po co transparentność jasność reguł, wiedza. Po co ułatwiać dostęp do uzyskiwania patentów bez potrzeby zasilania finansowego szkółek.

Witaj Piotrze
Co do powyższego - pomijając pytanie "po co jakiś tam patent w ogóle skoro tyle ludzi na świecie pływa sobie spokojnie bez onego patentu i bynajmniej nie doświadcza tej "krwi, potu i niedźwiedziego mięsa" to nasunęło mi się inne pytanie - przez 25 lat prowadzę własną firmę - i jakoś nie oczekuje i nigdy nie oczekiwałem dofinansowywania mojego biznesu przez innych.
Wykonuję usługi, rozliczam się ze zleceniodawcą i jest OK.
Ty natomiast proponujesz nowy wymiar prowadzenia biznesu, wg którego niezbędne jest do tego "zasilanie finansowe".
Oczywiście tak tez prowadzone są przeróżne działalności gospodarcze tyle, że ich właściciele nie mając własnych środków na ich prowadzenie pozyskują je poprzez np. zaciągniecie kredytu w banku.
Czemu wymienione przez Ciebie szkółki tak nie czynią a przerzucać chcą ciężar swojego biznesu na swoich klientów ?
Jakaś mała zaradność gospodarcza z tej wypowiedzi mi bije...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:09 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):
Ty natomiast proponujesz nowy wymiar prowadzenia biznesu, wg którego niezbędne jest do tego "zasilanie finansowe".

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jakie widzisz zasilanie finansowe biznesu - w domyśle szkolenia żeglarskiego w momencie pojawienia się

Cytuj:
wymagań egzaminacyjnych na ŻJ w postaci opublikowania spisu znaków, sygnałów i paragrafów, których wymagać się będzie na egzaminie

czyli czegoś na wzór niemiecki.

Przecież wtedy przygotować do egzaminu będą mogli wujkowie, ciotki, nawet samodzielnie się będzie można. Powinno to zaowocować spadkiem klientów w szkółkach, które wówczas by przeżyć będą zmuszone do lepszego szkolenia by sprostać konkurencji na zmniejszającym się rynku.
Czyż słowo konkurencja nie jest jednym z ulubionych słówek liberalizatorów?

Sytuacja jaka stwarza projekt jest wymarzona dla moich finansów, zasadniczo to rozporządzenie jest świadectwem ze ministerstwa zrobiły Was w konia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:19 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
O Mnistro Oświecona!
Podpisuj jak najwcześniej to rozporządzenie, zakończą się dywagacje, które próbuję czytać ze zrozumieniem. Już wystarczy, że udzieliła mi się jesienna panika i wymieniłem karton na plastyk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:23 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Rynek polega na tym Piotrze, że masz mnie przekonać, żebym chciał się szkolić, a nie lobbowac za tym, żeby państwo zmusiło mnie do owego szkolenia. Masz mnie przekonać, żebym chciał zdac egzamin na certyfikat, a nie zmusić poprzez państwowy wymóg. Masz przekonać mnie, że możesz nauczyć mnie czegoś, czego nie jestem w stanie nauczyc się sam lub czego nie nauczy mnie ojciec, matka, wujek czy kolega, a nie napędzić sobie klientów przymusem wylobbowanym w sejmie.
A konkurencja polega na tym, że jaki już mnie przekonasz, żebym w ogóle sie szkolił i egzaminował, to potem masz przekonac mnie, żebym zrobił to u Ciebie. Ceną, jakościa, gołymi laskami czy jeszcze czyms innym, przekonując mnie, ze Twoja usługa jest lepsza niż innych.
Wszystko inne to nie rynek i nie konkurencja.

Całość problemu wynika z tego, że większość szkół boi się rynku i konkurencji i z tego powodu stara się zapewnić sobie klientów poprzez lobbowanie jak najbardziej restrykcyjnego systemu koncesyjnego. Gdyby nie było potrzeby posiadania żadnej koncesji na zeglowanie, dyskutowalibyśmy jedynie o jakości szkoł i szkoleń przez nich organizowanych.

---
O!...

Ostatnio edytowano 22 mar 2013, o 09:35 przez skipbulba, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:28 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
a nie napędzić sobie klientów przymusem wylobbowanym w sejmie.

Pobudka!!! Jest rok 2013, marzec, jest projekt... . O jakim przymusie Ty mówisz?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:29 

ins napisał(a):
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jakie widzisz zasilanie finansowe biznesu - w domyśle szkolenia żeglarskiego w momencie pojawienia się

Cytuj:
wymagań egzaminacyjnych na ŻJ w postaci opublikowania spisu znaków, sygnałów i paragrafów, których wymagać się będzie na egzaminie

Przepraszam ale nie widzę powiązania tych myśli.

ins napisał(a):
Przecież wtedy przygotować do egzaminu będą mogli wujkowie, ciotki, nawet samodzielnie się będzie można. Powinno to zaowocować spadkiem klientów w szkółkach, które wówczas by przeżyć będą zmuszone do lepszego szkolenia by sprostać konkurencji na zmniejszającym się rynku.
Czyż słowo konkurencja nie jest jednym z ulubionych słówek liberalizatorów?

Co do tego kto kogo może przygotowywać do egzaminu to chyba jest zrozumiałe, iż nie musi tego czynić jakiś tam podmiot gospodarczy pn. "szkółka ABC" ?

Co do spadku klientów w owej "Szkółce ABC" to tylko od zaradności prowadzenia działalności gospodarczej przez ową szkółkę powinno wynikać czy utrzyma się ona na rynku czy nie i wszelkie ustawodawstwo zmuszające klientów do korzystania z takiej działalności jest tylko i wyłącznie centralnym sterowaniem rynku co już przerabialiśmy mam nadzieję w PL bezpowrotnie.
I tu pojawia się słowo "konkurencja", która dotyczy wszelkiej działalności gospodarczej prowadzonej w każdej branży i jest to zjawisko nierozerwalnie związane z wolnością gospodarczą.
Bo prowadzenie takiej "Szkółki ABC" jest niczym innym jak działalnością gospodarczą i tylko prawa rynku powinny tutaj decydować o utrzymaniu się takiej czy innej firmy na rynku.
Nam nie zależy na tym aby firma szkoleniowa "ABC" upadała bądź nie - nam zależy na wolności wyboru w skorzystaniu jej usług a nie na takim obowiązku, który przez lata narzucał nam ustawodawca mając za plecami wszelkiego pokroju związki łkające jak to będzie źle jak nie będą miały obowiązkowej daniny od swoich klientów.
A paszol won od takiego obowiązku - a radzić sobie samemu na rynku to nie łaska ???
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:37 

ins napisał(a):
Pobudka!!! Jest rok 2013, marzec, jest projekt

Piotr nie obrażaj mojej inteligencji, bardzo Cię proszę.
ins napisał(a):
O jakim przymusie Ty mówisz?
jest przymus posiadania patentu i szkoły za utrzymaniem tego przymusu lobbują, podobnie jak lobbują i lobbowały i lobbowac będą za istnieniem przymusu szkoleń, egzaminów i jak największej ilość szczebli w drabince patentowej.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:38 
*** Ban ***

Bury Kocurze i skipbulbo

Przecież zapisy w tym rozporządzeniu i ustawie z mety ustawiają firmy gdzie pracują tacy jak ja w lepszej sytuacji.
Wyjściem z tego jest transparentny i dokładny zakres wymagań egzaminacyjnych. Przeczytajcie dokładnie rozporządzenie, bez ekscytowania się zapisem o nieobowiązkowości szkolenia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:43 

ins napisał(a):
Wyjściem z tego jest transparentny i dokładny zakres wymagań egzaminacyjnych.

Piotruś - raz jeszcze - to nie to rozporządzenie - ma być jeszcze jedno właśnie o tym...
Cierpliwości.
Na razie cieszę się, wyjaśniliśmy sobie podstawowe pojęcia dot. zasad prowadzenia działalności gospodarczej.
Uffffff...... :D :) :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:45 

bury_kocur napisał(a):
a radzić sobie samemu na rynku to nie łaska ???
po co, skoro przez tyle lat łatwiej było wylobbowac sobie takie zapisy w ustawie, które siłą zapędzały klientów do szkół.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ins napisał(a):
Przecież zapisy w tym rozporządzeniu i ustawie z mety ustawiają firmy gdzie pracują tacy jak ja w lepszej sytuacji.
Dlaczego? Wyjasnisz, bo nie rozumiem.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:47 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Takie pytanie. Według obecnej propozycji do egzaminu możemy przystąpić bez szkolenia. Czyli komisję możemy znaleźć sami, nie przez szkołę(co wcześniej było wygodne zapisywaliśmy się na kurs, który kończył się egzaminem) i przystąpić do egzaminu.
Zakładam, że będą komisje, które wpadną na pomysł, że opłaca się uwalać jak najwięcej ludzi by płacili za poprawki i na tym zarabiać. Mamy czasy Internetu, fora takie jak to Facebooki i inne źródła, które wskażą odsetek zdawalności w poszczególnych komisjach:)

Stawiam orzechy przeciw kasztaną, że szybko pojawią się komisje, gdzie zdawalność będzie wysoka i będą miały wysoką zdawalność :) Nie widzę w tym nic złego, ani nie widzę w tym żadnego zagrożenia, bo w przypadku egzaminów na Prawo Jazdy jak ktoś np. w Warszawie uwali egzamin 5 razy, to jedzie do Łomży czy innego Łowicza :)

Więc pytam, gdzie to zagrożenie, że nagle egzaminy będą super trudne? :)

Do tej pory wyglądało to chyba podobnie. Na sternika zdawałem w Szczecinie, wybrałem kurs, który był super krótki, 4 dni. Prowadzący szkolenie sam przyznał, że mamy być spokojni i nie bać się egzaminu, bo komisja przyjedzie z daleka i jest spoko :-P

Za ten post autor Ejdzej otrzymał podziękowania - 2: panwac, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:50 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
bury_kocur napisał(a):
ins napisał(a):
Wyjściem z tego jest transparentny i dokładny zakres wymagań egzaminacyjnych.

Piotruś - raz jeszcze - to nie to rozporządzenie - ma być jeszcze jedno właśnie o tym...
Cierpliwości.
Na razie cieszę się, wyjaśniliśmy sobie podstawowe pojęcia dot. zasad prowadzenia działalności gospodarczej.
Uffffff...... :D :) :lol:

Włodek a gdzie - w jakim rozporządzeniu? Bo to, które masz pewnie na myśli ma określić warunki, jakie musi spełnić podmiot egzaminujący. Warunki typu sala, projektor, jacht, akwen do egzaminu praktycznego itepe.
A zakres wzmagań egzaminacyjnych to załącznik do rozporządzenia o patentach, którego byliśmy (czy właściwie jesteśmy, bo jeszcze nie podpisane) akuszerami ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 09:58 
*** Ban ***

Ejdzej napisał(a):
mamy być spokojni i nie bać się egzaminu

Test. 75 pytań na 65 masz odpowiedzieć prawidłowo + zadanie. Zgodnie z zapisami nie wiadomo czy na egzaminie może sie pojawić planowanie nawigacyjne wejścia do portu dołączonego czy nie, a egzaminatorzy maja trzymać gęby na kłódkę.
O liberalizacji będzie można mówić wtedy gdy dostęp do zakresu egzaminu będą mieli wszyscy,a nie tylko ci którzy byli blisko szkolenia i egzaminowania jak dotychczas.
prosze pamiętac ze rozmawiamy o aktach prawnych wydawanych przez panstwo polskie, nie program szkolenia stowarzyszenia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 10:02 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
bury_kocur napisał(a):
wyjaśniliśmy sobie podstawowe pojęcia dot. zasad prowadzenia działalności gospodarczej.

Przy braku transparentności egzaminów, ta wolność gospodarcza nie istnieje, wygrają wtedy szkółki zeglarskie mające lepsze układy z egzamitorami i ich "rodziną"
Jak dla mnie jest to większy problem czy ma żeglarz 2 mil czy 5. Jestem w stanie sobie wyobrazić ,ze szkółki z układami w PZŻ i ich kumplami będą miały większe powodzenie niż szkółki niezależne bo w końcu tylko one zapewnią i zagwarantują zdawalność egzaminów.

Przeciwnicy liberalizacji, związani z lobby egzaminatorów czują się cały czas dobrze bo oni wiedzą gdzie jest miód, niestety

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 10:08 

@ins

Tylko test może wyglądać tak:
1) Główny żagiel na jachcie typu slup(taki z jednym masztem na jakim pływałeś z żaglami o nazwach Fok i Grot) to?
a) Grot b) to nie jest właściwa odpowiedź c) zaznacz to a nie zdasz
lub
1) Jaką deskę do krojenia należy zabrać na rejs?
a) szklaną b) plastikową c) drewnianą

PS. To drugie to autentyczne pytanie z egzaminu, odpowiedź prawidłowa c, bo może pomóc w uszczelnianiu przecieków :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 11:18 

Podziękował : 74
Otrzymał podziękowań: 82
Uprawnienia żeglarskie: wystarczajace ;)
skipbulba napisał(a):
Piotr nie obrażaj mojej inteligencji, bardzo Cię proszę.
ins napisał(a):
O jakim przymusie Ty mówisz?
jest przymus posiadania patentu i szkoły za utrzymaniem tego przymusu lobbują, podobnie jak lobbują i lobbowały i lobbowac będą za istnieniem przymusu szkoleń, egzaminów i jak największej ilość szczebli w drabince patentowej.

Maciek, nie masz racji ;) Niedawno dostalem taka wiadomosc:
"Nigdy nikt w tej firmie ani żadnej innej żeglarskiej firmie szkoleniowej nie optował za obowiązkowymi szkoleniami ani pisemnie ani ustnie - co łatwo sprawdzić - wystarczy przeczytać dostępne na stronie MSiT w BIP pisemne wnioski firm oraz protokół z konferencji uzgodnieniowej w MSIT"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 11:38 

RadekNet napisał(a):
"Nigdy nikt w tej firmie ani żadnej innej żeglarskiej firmie szkoleniowej nie optował za obowiązkowymi szkoleniami ani pisemnie ani ustnie - co łatwo sprawdzić - wystarczy przeczytać dostępne na stronie MSiT w BIP pisemne wnioski firm oraz protokół z konferencji uzgodnieniowej w MSIT"

Wiesz dawno temu, na słynnych spotkaniach z dyrektorami Urzędów Morskich miałem rozmowę z osławionym p. Maćkowiakiem, który wyraził zdumienie skąd taka niechęć do PZŻ, skoro PZŻ od zawsze walczył o liberalizację przepisów i jest w tej walce bardzo zasłużony. Nie ma takiej bredni i kłamstwa, której ludzkie usta nie sa w stanie wypluć Radku. :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 19:16 

skipbulba napisał(a):
miałem rozmowę z osławionym p. Maćkowiakiem, który wyraził zdumienie skąd taka niechęć do PZŻ

A pamiętasz na tym samym spotkaniu w Gdyni moje pytanie do tej samej osoby: "czy teraz PZZ będzie popierał uchwaloną właśnie liberalizację dot. przeglądów i inspekcji jachtów morskich czy nadal będzie rzucał kłody pod nogi ?
A pamiętasz Maćku odpowiedź p. Maćkowiaka powiedzianą tonem pełnym wzburzenia ?
"Jak to ? Przecież PZZ od dawna jest zwolennikiem liberalizacji przepisów w żeglarstwie..."
Pamiętasz jak sala gruchnęła śmiechem ??? :lol: :lol: :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 15:17 

skipbulba napisał(a):
.... miałem rozmowę z osławionym p. Maćkowiakiem, który wyraził zdumienie skąd taka niechęć do PZŻ, skoro PZŻ od zawsze walczył o liberalizację przepisów i jest w tej walce bardzo zasłużony....

A tu:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html

znajdziemy pomysły PZŻ-tu dotyczące liberalizacji żeglarstwa:) Jest w tym kraju związek, o którym można powiedzieć cokolwiek dobrego? :lol:

Za ten post autor Ejdzej otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 15:52 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Jeżeli ktoś jeszcze nie przeczytał , to warto rzucić okiem .
Nie tylko związunio jest debeściasty . ISSA wycięła ze śródlądzia
wszystko motorowe , co ma powyżej 60 kW i zdaje się , że też jest dumna i blada .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:09 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Chyba się pogubiłem...
Przecież to są pisma z 2011? - czy czegoś nie łąpię?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:15 

el szaman napisał(a):
Przecież to są pisma z 2011? - czy czegoś nie łąpię?

A powiedz w czym stanowisko z 2011 r różni się od ostatniego ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:19 

Nie wiem, dlatego pytałem... Zresztą wtedy ISSA chyba w ogóle nie certyfikowała motorowodniaków, ale tego też nie jestem pewien. To było naprawdę pytanie, bo przestałem łapać jak się to ma do obecnego projektu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:21 

Nawet jeżeli stanowisko nieco się różni , to tylko ze względu na bieżącą taktykę .
Rewolucja , ani pomór się nie wydarzyły i spokojnie na podstawie tych pism
można wnioskować na temat sposobu myślenia i wytyczonego celu .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:26 

Jasne! Teraz wiem, co miałeś na myśli, bo zgubiłem wątek :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 17:30 

Ja już dawno przestałem szukać . Zadziałałem impulsywnie .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:40 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
ISSA w swojej propozycji pisze, że:
"Niezależnie od rozwiązań w zakresie uprawnień proponujemy następujący system standaryzacji szkoleń"...System certyfikacji kompetencji

Najdalej pewnie idzie SAJ:
- oświadczenie jako podstawa do wydania patentu do 13m bo "dura lex sed lex"
- wyłączenie z konieczności posiadania patentu gdy posiada się uprawnienie lub świadectwo kwalifikacji.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 10:56 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Piotrze Siedlewski ależ zawstydzasz mnie tym swoim zaangażowaniem w wyszukiwanie moich archiwalnych wypowiedzi. A czymże sobie na to zasłużyłem?
Ale do rzeczy. Musiałem się zastanowić jak Ci odpowiedzieć, Czy długo czy krótko bo z tym Twoim infantylizmem na zrozumienie bardzo nie liczę. Dla wyjaśnienia: co mam sądzić o osobie która poprzez internet zadaje pytanie o przepisy? Czy taki napakowany wiedzą, cześć mu i chwała, czy taki cwany bo dorwał się do przepisów? No bo co sądzić o odpowiadającym? Mocarz i wie? A może tylko też ma dostęp do przepisów? Czy tez może jest leniem i mu się nie chce poszukać przepisów? A może przechera specjalnie nie odpowiedział kub odpowiedział błędnie bo tak naprawdę chce przekazać czytającym coś innego? Tak to jest, ze czasem samo postawienie pytania jest ciekawsze niż odpowiedź.
Co do stworzenia listy pytań egzaminacyjnych to oprócz moje osobistego stosunku do tego rodzaju sprawdzanie wiadomości (a co z zakresem wiedzy z poza znanej listy?) należy się chwilę zastanowić i postarać się odpowiedzieć na pytania? Czy minister po opublikowaniu zakresu wiedzy jest na tyle problemem zainteresowany problemem aby poświęcić czas pracy różnych urzędników aby opracować listę pytań? Chyba tylko dziecko może na coś takiego liczyć. A jeżeli to takie ważne to czemu pomysłodawcy nie usiedli i nie opracowali tego zestawu pytań egzaminacyjnych? Ochoty, wiedzy czy śmiałości brakło? Mocni tylko w paluchach na internetowych forach?
A skąd się bierze troska szkoleniowca o zdających? Z czystej miłości czy obawy, że może po Ich kursie nie zdać? Za dużo materiału? No jak za dużo? Przecież do tej pory szkolili tylko wybrańcy po odpowiednich kursach i to według jedynie słusznego programu? Skąd się wziął te niepokój? Czy program niedostosowany czy nauczanie kuleje? Ale chwileczkę, przecież egzamin ma weryfikować wiadomości a nie być bonusem za odbycie kursu! Skąd więc te obawy o "zdawalność"? Przecież na swoich kursach wykładacie całość potrzebnej wiedzy. A może jest inaczej? Może kurs jest swoistą "łapówką" za otrzymanie patentu? No tak ale to się ma zmienić więc skąd obawy o nowych adeptów patentowanego żeglarstwa? Jak się nie naumiał to nie zda, proste? Czy patent musi otrzymać każdy chętny bo zapłacił? Taką mamy w kraju tradyszyn? Tak? to co ma do tego to pieprzenie o prestiżu o niezbędnej i przeogromnej wiedzy o poziomie szkolenia o wykwalifikowanej kadrze szkoleniowej? Czy to nie śliczny przejaw wielkiej ściemy o nazwie patenty żeglarskie? Może cała troska wynika z obawy przed jeszcze większą i skuteczniejszą weryfikacją szkoleń? Gdy poziom będzie dostatecznie niski, wszyscy będą zdawali, bez różnicy będzie gdzie chętny, kto będzie rządnych posiadania patentu będzie do egzaminu przygotowywał. Problem, pojawi się gdy poprzeczka zostanie podniesiona i tego, według mnie, słabi boją się najbardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 11:57 
*** Ban ***

Jacek Woźniak napisał(a):
....
Ale do rzeczy. ....

Ty się Panie Liberalizatorze o szkółki nie martw, ponieważ projekt dostatecznie dobrze dba o ich interesy. Ty mi Panie Liberalizatorze zdradź dlaczego przeszkadza Tobie skonkretyzowanie wymagań egzaminacyjnych. Czyżby strach, że za gęsto się zrobi na wodzie i nie nadążysz z zaglądaniem do ściąg z kursu?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 103  Następna strona