Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lis 2024, o 07:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2013, o 12:41 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Piotrek, Ci mlodsi, to nawet do ksiazek zagladaja! A jak nie zdaza? Rozne sa Uni i rozne szkolki. Juz za 14 dni, jak Pani Joasia, dzisiaj podpisze, to zacznie sie naturalna weryfikacja - Szkol i szkolek. Na tym skorzysta - zeglarstwo i motorowodniactwo.

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 13:23 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
ins napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Czyżby strach, że za gęsto się zrobi na wodzie i nie nadążysz z zaglądaniem do ściąg z kursu?

Piotr Siedlewski

Ale od czego się zrobi gęsto? Od żaglówek, które sobie zaczną wywieszać różne specjalne oznaczenia i flagi sygnałowe na olinowaniu?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 15:19 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Ejdzej napisał(a):
Takie pytanie. Według obecnej propozycji do egzaminu możemy przystąpić bez szkolenia. Czyli komisję możemy znaleźć sami, nie przez szkołę(co wcześniej było wygodne zapisywaliśmy się na kurs, który kończył się egzaminem) i przystąpić do egzaminu.
Zakładam, że będą komisje, które wpadną na pomysł, że opłaca się uwalać jak najwięcej ludzi by płacili za poprawki i na tym zarabiać. Mamy czasy Internetu, fora takie jak to Facebooki i inne źródła, które wskażą odsetek zdawalności w poszczególnych komisjach:)

Stawiam orzechy przeciw kasztaną, że szybko pojawią się komisje, gdzie zdawalność będzie wysoka i będą miały wysoką zdawalność :) [ciach]

Będą i takie, gdzie zdawalność będzie wynikała z wiedzy zdających, a egzaminatorzy będą robili sobie markę przyjaznym do nich podejściem - bo to w ich interesie. ;)

AndRand napisał(a):
Dla mnie sprawa jest prosta - trzeba robić certyfikat ICC w 3 dni w Irlandii i czniać PZŻ+bezpatentowców.

Ależ, jedź!
Tylko czemu nas tak usilnie namawiasz na tę Irlandię? Przecież nie wszyscy gustują w rudych... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 15:39 

panwac napisał(a):
AndRand napisał(a):
Dla mnie sprawa jest prosta - trzeba robić certyfikat ICC w 3 dni w Irlandii i czniać PZŻ+bezpatentowców.

Ależ, jedź!
Tylko czemu nas tak usilnie namawiasz na tę Irlandię? Przecież nie wszyscy gustują w rudych... ;)

Rude... no nie wiem, mam z rudą nie najlepsze wspomnienia.

Teraz to jest dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, że na forum bezpatentowcy walczą z...
- certyfikatem ICC do zrobienia w 4-6 godzin o wymaganiach lekko powyżej żj
- honorowaniem certyfikatów kompetencji, czego domaga się SAJ
- standardem 3-stopniowej (przybrzeżny morski, oceaniczny) drabinki certyfikatów kompetencji, proponowanej przez ISSA
Chociaż do tego ostatniego to mam zastrzeżenia bo nie widzę takiej potrzeby by stopnie były jednolite.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 15:57 

AndRand napisał(a):
Teraz to jest dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, że na forum bezpatentowcy walczą z...
- certyfikatem ICC do zrobienia w 4-6 godzin o wymaganiach lekko powyżej żj
- honorowaniem certyfikatów kompetencji, czego domaga się SAJ
- standardem 3-stopniowej (przybrzeżny morski, oceaniczny) drabinki certyfikatów kompetencji, proponowanej przez ISSA
Chociaż do tego ostatniego to mam zastrzeżenia bo nie widzę takiej potrzeby by stopnie były jednolite.

No przecież napisałem, żebyś jechał. :D
Nikt nie walczy z tym, o czym piszesz. Po prostu czytaj ze zrozumieniem: uznanie ww. dokumentów nie jest przedmiotem rozporządzenia - wymaga zmian w ustawie/ach, a na to pewnie wypada poczekać ze 2-4 lat (tak powiedziano w ministerstwie, bo taka jest praktyka legislacyjna).
Przy okazji zasugerowano nam, by już teraz zacząć przekonywać parlamentarzystów do liberalizacji zapisów ustaw, bo bez ich zaangażowania takie zmiany nie nastąpią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:07 

Podziękował : 488
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
panwac napisał(a):
wymaga zmian w ustawie/ach, a na to pewnie wypada poczekać ze 2-4 lat (tak powiedziano w ministerstwie, bo taka jest praktyka legislacyjna).
Przy okazji zasugerowano nam, by już teraz zacząć przekonywać parlamentarzystów do liberalizacji zapisów ustaw, bo bez ich zaangażowania takie zmiany nie nastąpią.

[Kuracent mode=on]
A gdyby znowelizowane rozporządzenie, wprowadzało jeden stopień np. żeglarza, który uprawniałby do prowadzenia rekreacyjnych jednostek pływających do 24m długości, bez ograniczeń akwenu. I zdobycie go (tj. patentu) wymagało by zdania egzaminu teoretycznego i praktycznego z zakresu dzisiejszego żeglarza.
Czy to byłaby wystarczająca liberalizacja?
[Kuracent mode=off]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:17 

panwac napisał(a):
Nikt nie walczy z tym, o czym piszesz.

Zajrzyj sobie na wątek o zagranicznych patentach w Polsce z całkiem długą lista obelg, na tym wątku zresztą również.
Cytuj:
Po prostu czytaj ze zrozumieniem: uznanie ww. dokumentów nie jest przedmiotem rozporządzenia - wymaga zmian w ustawie/ach

Stwierdzenie, że dany certyfikat kompetencji uprawnia jest w gestii ministra - może określić taką listę na poziomie rozporządzenia

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:41 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
lj78 napisał(a):
panwac napisał(a):
wymaga zmian w ustawie/ach, a na to pewnie wypada poczekać ze 2-4 lat (tak powiedziano w ministerstwie, bo taka jest praktyka legislacyjna).

[Kuracent mode=on]
A gdyby znowelizowane rozporządzenie, wprowadzało jeden stopień np. żeglarza, który uprawniałby do prowadzenia rekreacyjnych jednostek pływających do 24m długości, bez ograniczeń akwenu. I zdobycie go (tj. patentu) wymagało by zdania egzaminu teoretycznego i praktycznego z zakresu dzisiejszego żeglarza.
Czy to byłaby wystarczająca liberyzacja?
[Kuracent mode=off]

Może w Liberii tak... :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:43 

AndRand napisał(a):
panwac napisał(a):
Nikt nie walczy z tym, o czym piszesz.

Zajrzyj sobie na wątek o zagranicznych patentach w Polsce z całkiem długą lista obelg, na tym wątku zresztą również.

Zajrzałem, zobaczyłem Twoje wpisy i mi się odechciało, szczerze.
AndRand napisał(a):
panwac napisał(a):
Po prostu czytaj ze zrozumieniem: uznanie ww. dokumentów nie jest przedmiotem rozporządzenia - wymaga zmian w ustawie/ach

Stwierdzenie, że dany certyfikat kompetencji uprawnia jest w gestii ministra - może określić taką listę na poziomie rozporządzenia

Nie jest. Art. 67 pewnej ustawy to reguluje, wprowadzając zmiany w pewnym artykule innej ustawy, dokładnie w punkcie 6. Niestety, w tych zapisach nie ma mowy o certyfikatach, ani o delegacji ustawowej dla właściwego ministra to sporządzenia wykazu uznanych certyfikatów.

AIKI napisał(a):
lj78 napisał(a):
Czy to byłaby wystarczająca liberyzacja?

Może w Liberii tak... :mrgreen:

Tylko dla odzianych w liberię. ;)

Ostatnio edytowano 25 mar 2013, o 16:46 przez panwac, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:45 

Podziękował : 488
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
AIKI napisał(a):
Może w Liberii tak...

Dzięki, poprawiłem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

panwac napisał(a):
AIKI napisał(a):
Może w Liberii tak...

Albo pod warunkiem, że odzianym się jest w liberię.

[Kuracent mode=on]
A tak bardziej merytorycznie? ;)
[Kuracent mode=off]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 16:55 

lj78 napisał(a):

To będzie pewnie tak:
Skoro ministerstwo podpiera się w uzasadnieniu ICC, to raczej jeszcze czas jakiś pozostaną oddzielne kwity na śródlądzie i morze. Zresztą (IMO) nawet jak będzie kolejne powiększenia granicy bezpatencia do 9/12/15 m, to i tak jeszcze coś do 24 m (konwencyjny/niekonwencyjny) pozostanie.
Zwróć uwagę, że ICC to takie jakby prawo jazdy - tam gdzie jest potrzebne. A prawo jazdy ma nawet więcej niż tylko 2 kategorie :-) (tak, wiem, że analogie motoryzacyjne odrzucamy z obrzydzeniem :mrgreen: )

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 17:00 

lj78 napisał(a):

A jaki to ma mieć sens? Przecież to bezsens - sugerujesz obowiązkowy egzamin nie odpowiadający późniejszemu zakresowi aktywności/uprawnień.

Jedyna metoda, to zniesienie obligu patentów (dla wszystkich jachtów albo przynajmniej dla jachtów określonej wielkości, np. do 12 lub 15 metrów) przy jednoczesnym zachowaniu całego dorobku dydaktycznego naszej szkoły żeglarstwa dla chętnych. A tam poziomy szkolenia i praktyki (w tej dobrowolnej sferze) powinny oddawać rzeczywisty poziom trudności - bo inaczej się powozi łódką, którą od biedy obsłużysz sam, inaczej, gdy już musisz mieć załogę, a jeszcze inaczej, gdy toto waży swoje i ma swoje narowy, których bez dużej praktyki nawet ze sprawną załogą nie okiełznasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 17:05 

panwac napisał(a):
bo inaczej się powozi łódką, którą od biedy obsłużysz sam, inaczej, gdy już musisz mieć załogę, a jeszcze inaczej, gdy toto waży swoje i ma swoje narowy, których bez dużej praktyki nawet ze sprawną załogą nie okiełznasz.

Eee-tam. Jean Yves Terlain samotnie powoził ponad 40 metrowym Club Mediteranee w regatach OSTAR i dał radę ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 17:58 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AIKI napisał(a):
Eee-tam. Jean Yves Terlain samotnie powoził ponad 40 metrowym Club Mediteranee w regatach OSTAR i dał radę

Jean Yves Terlain samotnie powoził liczącym sobie liczącym niecałe 40m VENDREDI 13 - w 1972 (coś 39,4m -zaprojektował go ten sam Dick Carter, ktory odpowiada za popularne w Polsce Cartery 30/Bonito 9).
CLUB MEDITERRANEE miał 72 m długości, startował w 1976 a prowadził go Alain Colas...
BTW - żaden z nich OSTAR nie wygrał!

Więcej np. tu:
http://www.port21.pl/2002/11/projektowa ... ltaniczne/

PS - Przeczytajcie o tych jachtach - to znacznie bardziej ciekawe niż "dyskusje" z jedną czy drugą osobą reprezentującą ten typ osobowości, który Melchior Wańkowicz określił słowami "siedzi na kanapie i ma za złe". :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 25 mar 2013, o 18:09 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 18:05 

pierdupierdu napisał(a):
AIKI napisał(a):
Eee-tam. Jean Yves Terlain samotnie powoził ponad 40 metrowym Club Mediteranee w regatach OSTAR i dał radę

Jean Yves Terlain samotnie powoził liczącym sobie liczącym niecałe 40m VENDREDI 13 - w 1972 (coś 39,4m -zaprojektował go ten sam Dick Carter, ktory odpowiada za popularne w Polsce Cartery 30/Bonito 9).
CLUB MEDITERRANEE miał 72 m długości, startował w 1976 a prowadził go Alain Colas...

Więcej tu:
http://www.port21.pl/2002/11/projektowa ... ltaniczne/

No rzeczywiście, pozajączkowało mi się... (jak to przed Świętami :-))
Ale Twoje sprostowanie tym bardziej potwierdza, że stwierdzenie:
Cytuj:
gdy toto waży swoje i ma swoje narowy, których bez dużej praktyki nawet ze sprawną załogą nie okiełznasz.
jest nie do końca trafne ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 18:31 

AIKI napisał(a):
Twoje sprostowanie tym bardziej potwierdza, że stwierdzenie:
Cytuj:
gdy toto waży swoje i ma swoje narowy, których bez dużej praktyki nawet ze sprawną załogą nie okiełznasz.

Kuba Jaworski był chyba innego zdania - jak pamiętam z jego opisu regat OSTAR, w trudnych warunkach, jakie zastali na trasie lepiej sprawdziły się jachty nieduże, z żaglami możliwymi do ogarnięcia przez jedną osobę, niż te kolosy, które miały zwijać fale. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 18:41 

panwac napisał(a):
AIKI napisał(a):
Twoje sprostowanie tym bardziej potwierdza, że stwierdzenie:
Cytuj:

Kuba Jaworski był chyba innego zdania - jak pamiętam z jego opisu regat OSTAR, w trudnych warunkach, jakie zastali na trasie lepiej sprawdziły się jachty nieduże, z żaglami możliwymi do ogarnięcia przez jedną osobę, niż te kolosy, które miały zwijać fale. ;)

No, ZTCP (bo mi sie nie chce sprawdzać Jaro :-P) obaj nie wygrali, ale byli w czubie :)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 20:37 

panwac napisał(a):
AndRand napisał(a):

Nie jest. Art. 67 pewnej ustawy to reguluje, wprowadzając zmiany w pewnym artykule innej ustawy, dokładnie w punkcie 6. Niestety, w tych zapisach nie ma mowy o certyfikatach, ani o delegacji ustawowej dla właściwego ministra to sporządzenia wykazu uznanych certyfikatów.

A skąd Ty wziąłeś delegację ustawową?
Faktycznie, delegacja ustawowa na opis stopni patentów jest, ale już na obowiązek zaświadczenia lekarskiego nie. I na początku miało być od lekarza, potem własne oświadczenie, potem GIODO stwierdziło, ze oświadczenie od siebie o sobie jest nieważne, aż w końcu ministerstwo stwierdziło że żadne oświadczenie w sprawie zdrowie nie jest potrzebne.
Żadna delegacja ustawowa nie była do tego potrzebna.

Nie wiem dlaczego miałaby być potrzebna w kwestii certyfikatów kompetencji.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 21:15 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
AndRand napisał(a):
Nie wiem dlaczego miałaby być potrzebna w kwestii certyfikatów kompetencji.

To poczytaj co może regulować rozporządzenie* i w jakim zakresie. Wtedy pogadamy.

*jakiekolwiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 23:16 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: wiatr we krwi + niezbędne papiery
Dobra mili Państwo, miło się gada i czyta pogaduszki, ale czy ktoś wie, kiedy nowe rozporządzenie ma być uchwalone/wejść w życie?
Jestem nim żywnie zainteresowany, bo tak się szczęśliwie i niespodziewanie złożyło, że w sierpniu zostanę współwłaścicielem 9-metrowego jachtu :D stacjonującego na razie na jednej z wysp jońskich, a mam od 27 lat papierek (a ostatnio plastik) ż.j.
Ambitny plan podniesienia kwalifikacji został powstrzymany w październiku (drugi już raz w moim życiu, pierwszy raz był szpital) i tak sobie czekam, kiedy mogę do tematu formalnie wrócić.
Na ż.j. po nowemu będę mógł kręcić się moją wkrótce łódką po jońskich wyspach i w przepisowych 2 Mm od brzegów, a po staremu nie. Generalnie Grecy na papiery nie patrzą, ale jak się coś wydarzy, ubezpieczalnia nie odpuści przekroczenia długości jachtu o pół metra, a w konsekwencji nie wypłaci ani pół złotówki.
Dlatego, jeśli ktoś wie, poproszę o informację, jeśli ona jest gdzieś pośród 65 stron tego wątku - przepraszam, że nie starczyło mi cierpliwości na jej wyszukanie.

Pozdrawiam
Jacek

Świat jest piękniejszy, gdy się go ogląda przez kosz dziobowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 23:27 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Jacol napisał(a):
czy ktoś wie, kiedy nowe rozporządzenie ma być uchwalone/wejść w życie?

Jak dobrze pójdzie to w tygodniu - góra dwa tygodnie - po świętach projekt ten ma szanse być podpisany a 2 tyg po podpisaniu wejść w życie.
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jacol napisał(a):
kiedy mogę do tematu formalnie wrócić.

Od maja masz szanse robić formalnie sternika - oczywiście jeżeli będziesz miał do tej chwili odpowiedni staż.
Ale na pewno będziesz miał możliwość podniesienia za kwotę bodajże 50 zł swoich umiejętności czyli wymiany dotychczasowego żeglarza na nowego żeglarza.
(Kompletnie to bez sensu - czy nie lepiej dać ludziom tzw "bezpatencie" do 12/15/18 metrów i nie robić takich idiotyzmów ???)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 25 mar 2013, o 23:35 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 23:32 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: wiatr we krwi + niezbędne papiery
I niech wiatr będzie z nimi ;-)

Dzięki za informację, zaraz mi lżej (w kwestii planowania najbliższych wakacji), co nie znaczy, że nie planuję podnosić kwalifikacji - do trzech razy sztuka!

pozdrawiam
Jacek

Świat jest piękniejszy, gdy się go ogląda przez kosz dziobowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 23:42 

Jacol napisał(a):
co nie znaczy, że nie planuję podnosić kwalifikacji

Łucz się dziecię łucz bo nauka to potęgi klucz.
A jak posiądziesz już całą wiedzę to masz szansę zostać woźnym z pęczkiem kluczy :lol: :lol: :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 00:21 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
bury_kocur napisał(a):
(Kompletnie to bez sensu - czy nie lepiej dać ludziom tzw "bezpatencie" do 12/15/18 metrów i nie robić takich idiotyzmów ???)

Że co? Co jest tym idiotyzmem?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 07:54 

ins napisał(a):

Piotruś - proszę - pomyśl...
Znaczy "3 x P"
Pomyśl co jest tym idiotyzmem ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 08:07 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
ins napisał(a):

Piotruś - proszę - pomyśl...
Znaczy "3 x P"
Pomyśl co jest tym idiotyzmem ...

Włodek, nie utrudniaj. ;)
Gotowiec...
bury_kocur napisał(a):
Ale na pewno będziesz miał możliwość podniesienia za kwotę bodajże 50 zł swoich umiejętności czyli wymiany dotychczasowego żeglarza na nowego żeglarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 08:54 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
ins napisał(a):
Ty się Panie Liberalizatorze o szkółki nie martw, ponieważ projekt dostatecznie dobrze dba o ich interesy. Ty mi Panie Liberalizatorze zdradź dlaczego przeszkadza Tobie skonkretyzowanie wymagań egzaminacyjnych. i

Piotrze czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że wymagania egzaminacyjne masz "skonkretyzowane" w rozporządzeniu? Ale obawy mam, rozgryzłeś mnie :-( Boję się, że gdy powstanie lista jedynie słusznych pytań różnej maści Ins-truktorzy przestaną ludzi uczyć żeglować, o ile wcześniej to robili a nie tylko przygotowywali do egzaminów, tylko dadzą im zestaw pytań do nauki. Czyli bagna szkoleniowego z rzeczywistością egzaminacyjną ciąg dalszy.

ins napisał(a):
Czyżby strach, że za gęsto się zrobi na wodzie i nie nadążysz z zaglądaniem do ściąg z kursu?i
łoj tak łoj tak, boję się, że mnie jakiś idiota rozjedzie jak nie zdążę odpowiedniego znaku wystawić :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:03 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
bury_kocur napisał(a):
....
Jak dobrze pójdzie to w tygodniu - góra dwa tygodnie - po świętach projekt ten ma szanse być podpisany a 2 tyg po podpisaniu wejść w życie.

Im chyba zależy na podpisaniu ustawy jak najszybciej:
http://www.kliper.net.pl/strona/524/REZERWACJA-TERMINY

...chyba się trochę pospieszyli :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:09 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Wiesz Piotrze, po pewnym namyśle może faktycznie nie mam racji a nawet jeśli am to czy mogę blokować taką inicjatywę? Chyba jednak nie więc teraz z niecierpliwością czekam na opracowanie przez Ciebie, czy twoich Kolegów listy pytań egzaminacyjnych.
Kiedy się dopytywać? Za tydzień dwa, miesiąc?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:16 

Ejdzej napisał(a):
Im chyba zależy na podpisaniu ustawy jak najszybciej:
http://www.kliper.net.pl/strona/524/REZERWACJA-TERMINY

...chyba się trochę pospieszyli :)

Noo. Albo są silni i zwarci w zwieraczach i jeszcze przed udostępnieniem nowej wersji projektu rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie szczegółowych warunków uzyskiwania upoważnienia do przeprowadzania egzaminu oraz warunków kadrowych i organizacyjnych koniecznych do przeprowadzania egzaminu już wiedzą, że są podmiotem upoważnionym do przeprowadzania egzaminów z zatwierdzonymi u właściwego ministra listami egzaminatorów. ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 103  Następna strona