Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 23:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 01:49 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
koma5 napisał(a):
Dowodzi tego, że są sternicy jachtowi, którzy nie musieli spełnic warunku 2 rejsów morskich!

A teraz wprowadzona będzie regulacja, która "pozwoli" takim sternikom prowadzić jachty po morzu.
Zauważ - to będzie zupełnie taka sama regulacja, jak ta, która pozwalała sternikom "bezstażowym" żeglować po morzu w 1997 roku oraz w 2006 roku. Wówczas też pozwolono "sternikom jachtowym, którzy nie musieli spełnić warunku 2 rejsów morskich!" odebrać kwit, uprawniający do żeglowania po morzu. Proszę, poszukaj danych, które udowodniłyby, że nastąpiła wówczas jakaś hekatomba, że miały miejsce jakieś wypadki z powodu ujednolicenia stopnia st.j, że komukolwiek to zaszkodziło. podpowiem, że ani urzędnicy w ministerstwie, ani nikt inny żadnego wzrostu wypadków czy jakiegokolwiek innego niebezpieczeństwa w związku z "brakiem stażu" u niektórych st.j jakoś nie potrafił udowodnić - ani przy przygotowaniu rozporządzenia z 2006r, ani przy przygotowywaniu rozporządzenia obecnie czekającego na podpis...
Jedyna różnica w tym, że teraz "pozwolenie na żeglowanie" będzie dotyczyć jachtów o kilka metrów dłuższych niż poprzednio, no i wreszcie bez idiotycznych "kresek na wodzie", które i tak były powszechnie olewane.
To z tym masz jakiś problem?
Przepraszam, jaki problem...?

PS. Zwracam dyskretnie uwagę, że najmłodsi sternicy jachtowi, którzy nie musieli spełnić warunku 2 rejsów morskich! mają obecnie grubo ponad 32 lata. (Zarządzenie Przewodniczącego GKKFiS z 31 lipca 1985 r. w sprawie stopni żeglarskich i motorowodnych utraciło moc 07.07.1996, wymagany w nim wiek minimalny dla sternika - ukończone 16 lat)
PPS. Pomyśl, czy słyszałaś w ogóle o maglowaniu tematu jakiś "wymagań stażowych" w innych niż Polska krajach, w których prawo wymaga posiadania formalnego pozwolenia na żeglowanie? No gdzie jeszcze podobnie jak w Polsce mitologizuje się "staże"? Gdzie się w ogóle ich wymaga? Jakiś przykład może?
Próbuj, poszukaj - powodzenia ;)
(O krajach, w których przepisy nie wymagają żadnych pozwoleń na żeglowanie - albo do wielkości jachtów dotąd w Polsce dostępnych wyłącznie dla "morsów", albo po prostu... w ogóle - tu dyskretnie nie wspomnę)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Hipopotam
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 06:49 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
pierdupierdu napisał(a):
(O krajach, w których przepisy nie wymagają żadnych pozwoleń na żeglowanie - albo do wielkości jachtów dotąd w Polsce dostępnych wyłącznie dla "morsów", albo po prostu... w ogóle - tu dyskretnie nie wspomnę)

Ja myślę, że trzeba o tych krajach wspominac na okrągło, bo śmiesznie uczestniczy się w takiej debacie widząc poziom bareizmów, który się wtedy pojawia - absurd na absurdzie absurdem pogania. Z tym że śmieszne to jest do czasu gdy wiadomo, że zawsze można w 4 dni uprawnienie na cokolwiek do 24m zrobić.
Gdy w bareizmach trzeba żyć, a we wszelkich dziedzinach życia zalewa ich ogromna fala - jakiś renesans perelu?, to już wtedy to śmieszne nie jest.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 06:53 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
koma5 napisał(a):
Czyżby idea bezpatencia wracała jak bumerang?

Gwarantuję Ci, że wróci. NA przyklad tak:
viewtopic.php?f=17&t=14866

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:34 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Odyseusz napisał(a):
Jest rozsądny, wiec nie popłynie do Ameryki, ale za innych nie ręczę.

Wyluzuj... Nikt, uwierz mi, nikt od Ciebie tego nie wymaga... Naprawdę możesz spać spokojnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:37 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
koma5 napisał(a):
Już logiczniej było w wersji poprzedniej - mors dostaje kapitana - przynajmniej obaj z morza.

Słucham? Ja mam sternika (starego i nowego) a na jeziorze jachtem byłem całe dwa razy. Wszystkie inne pływania, a sporo tego, to na morzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Czepiacie się koma5, a ma rację. To samo pisałem wcześniej.
Poprzednia wersja projektu rozporządzenia (stj => nowy stj; jstm => kj) była lepsza niż (stj i jstm => jstm), bo wprowadzała zmiany bardziej harmonijne/proporcjonalne. Wszystkim dodawała uprawnień.
Rozumiem jednak krzyk stj, którzy chcą uprawnień jstm. „Jak dają dużo, to może dadzą więcej.”
Teraz odezwą się stj, którzy „mają wypływane, tylko nie wymienili.”
I tu przypomina się „przypowieść o pannach roztropnych i nierozsądnych”.
Jeśli macie wypływany staż na starego (2006) jstm, to czemu zachowaliście się jak „panny nierozsądne” i nie wymieniliście swoich stj na jstm? Teraz czekalibyście na nowe rozporządzenie, to z wymianą jstm na kj. TO BY BYŁA LIBERALIZACJA.
Jeśli nie macie wypływanego stażu na starego (2006) jstm, to rozumiem waszą „walkę” – dać więcej.
PS. Czy stj, który bez morza, może wymienić swój patent na nowego jstm, a ma 32 lata to taki STARY CZŁOWIEK, MOŻE?

Za ten post autor Odyseusz otrzymał podziękowanie od: Koma5
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:46 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Odyseusz napisał(a):
stj => nowy stj

A pamiętasz panikę sprzed paru miesięcy z wymianą patentów na plasticzane, bo "nowy s.j." miał w projekcie mniejsze uprawnienia niż "lipcowy"?
To powiedz, co w tym było dobrego?
Zaznaczam, że bezczelni s.j. bez p.u. i stażu mogli zamienić patent na plasticzany lipcowy i bez oporów hasać do 12m po całym Bałtyku. Straszne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:49 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
koma5 napisał(a):
teraz, przy zamianie sternika jachtowego na morskiego, będzie to fikcja - ktoś dostanie morsa, choć na morzu nie by

No to kupi sobie wielki okret i popłynie tym wielkim okrętem i sie utopi...
Żałujesz mu tego ?
Jak ktos jest nieodpowiedzialny to dajmy mu w demokratycznym (podobno) państwie wybrać dowolnie przez niego wymarzony sposób popełnienia samobójstwa. :lol:
Wprawdzie żeglarstwo jest jednym z tych droższych ale co tam....
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Waldi_L_N napisał(a):
bezczelni s.j. bez p.u. i stażu mogli zamienić patent na plasticzany lipcowy i bez oporów hasać do 12m po całym Bałtyku

A że bylo ich tysiące, dziesiatki tysiecy, setki tysiecy to zagrożone zostalo bezpieczeństwo Państwa ;-)))
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 2: szopen65, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:51 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Waldi_L_N napisał(a):
Zaznaczam, że bezczelni s.j. bez p.u. i stażu mogli zamienić patent na plasticzany lipcowy i bez oporów hasać do 12m po całym Bałtyku. Straszne.

Ja nawet takich znam. Różnica jest jedynie taka, że przed wymianą hasali po różnych morzach pod banderą niepolską.
Wymieniając swój patent na plastikowy zaczęli żeglować pod polską banderą do 12 m jednakże.
Nie słyszałem aby naszej banderze to przeszkadzało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:06 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
nastąpiła wówczas jakaś hekatomba, że miały miejsce jakieś wypadki z powodu ujednolicenia stopnia st.j

Oczywiście, że nastąpiła !

Wprawdzie nieco póżniej bo dopiero w czasie tej nawalnicy mazurskiej zwanej przez pismaków "bialym szkwalem" ale jednak.

WSZYSCY sternicy, którzy sie wówczas potopili mieli patenty PZZ.

Wniosek ?
(Podpowiedż dla Kamy5):

ODEBRAĆ NATYCHMAST WSZYSTKIM mającym jakiekolwiek patenty PZZ wszelkie uprawnienia do pływania po śródlądziu !!!

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:25 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Hihi, zaraz polece wymieniać, drogi Ulyssesie... Zupełnie jak Pytia jakaś...
To tylko wytłumacz mi, czemu do tej pory nie wymienilam??

Spróbuj odpowiedzieć na to pytanie - zobaczymy czy trafisz...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:39 

Odyseusz napisał(a):
PS. Czy stj, który bez morza, może wymienić swój patent na nowego jstm, a ma 32 lata to taki STARY CZŁOWIEK, MOŻE?

32 lata za młody, Tata za stary, chłopie, Ty się w końcu zdecyduj! :mrgreen:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Swoją drogą, zdążę do 1 czerwca patent wymienić, żeby na kojota zacząć ciułać? :-P
~~~~~~~~~~~
Taki żart :cool:

Ostatnio edytowano 9 kwi 2013, o 08:47 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:47 

32 lata temu, to był rok 1981. W 1985 roku taka Osoba miałaby 4 lata. Wiek na sternika - min. 16 lat. Czyli mówimy raczej o 44 latkach - nie wiem, skąd Jaromirowi sie 32 wzięło...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:49 

Moniia napisał(a):
32 lata temu, to był rok 1981. W 1985 roku taka Osoba miałaby 4 lata. Wiek na sternika - min. 16 lat. Czyli mówimy raczej o 44 latkach - nie wiem, skąd Jaromirowi sie 32 wzięło...

Moniia chyba liczymy od '97 nie od '85.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:50 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
I na co wy liczycie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:55 

Waldi_L_N napisał(a):
Moniia napisał(a):

Moniia chyba liczymy od '97 nie od '85.

Nie wiem co liczycie, ja odnoszę sie do wyliczeń Jaromira. On liczył 1985...

Cytuj:
PS. Zwracam dyskretnie uwagę, że najmłodsi sternicy jachtowi, którzy nie musieli spełnić warunku 2 rejsów morskich! mają obecnie grubo ponad 32 lata. (Zarządzenie Przewodniczącego GKKFiS z 31 lipca 1985 r. w sprawie stopni żeglarskich i motorowodnych utraciło moc 07.07.1996, wymagany w nim wiek minimalny dla sternika - ukończone 16 lat)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Autopoprawka - ok, liczył 1997... (Spać należy dłużej niż 3 godziny...)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 09:04 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
koma5 napisał(a):
Dają kwit, to niech ma to jakąś logikę.
Skoro nie ma logicznych przesłanek aby wymagać kwitu, to jaka logika mogłaby być przy dawaniu?

Ustawa i rozporządzenie w zakresie obowiązkowych, formalnych wymagań jest nielogiczne i dopóki nie ulegnie zmianie ustawa to wszystko, co będzie z niej wynikać będzie nielogiczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 09:57 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Moniia napisał(a):
No to właśnie pokazuje Ci dokładnie, ze primo grupka takich sternikow będzie znikoma

Nie będzie znikoma.
To będzie całkiem spora liczba sterników, którzy pływali i pływają tylko po sródlądziu.
Rozdzielenie sternik jachtowy - sternik jachtowy z uprawnieniami nastąpiło w 1970 roku i trwało do 1996 roku. Czyli 26 lat!
Myslę, że większość z nich ma sternika bez uprawnień, bo to nie były lata dobre na gremialne pływanie po morzach i wyrobienie morskiego stażu na uprawnienia (500Mm, potem 200 godzin)

Tak, pierdupierdu, wielu z nich wymieniło patenty w 1997, gdy wprowadzono tylko jeden stopień sternika jachtowego, ale to nie zmienia faktu, ze wielu z takich sj nigdy na morzu nadal nie było. I teraz oni otrzymają morsa :mrgreen:

Moniia napisał(a):
sternik jachtowy jest stopniem MORSKIM od bardzo (1970) długiego czasu.

Nieprawda - TYLKO ten z uprawnieniami. I twierdzę, że takich było mniej niz tych "bez uprawnien".

Moniia napisał(a):
A do końca, co usilujesz udowodnić to jakoś do tej pory nie mogę dojść, bo strasznie mieszasz w zeznaniach.... Średnio mnie to już interesuje, no bo ile można usiłować dojść o co komuś chodzi?

Może trzeba cwiczyc czytanie ze zrozumieniem?
Przecież ja już Ci w skrócie napisałam, o co mi chodzi.

I jeszcze: nie pisałam nigdzie o uprawnieniach, ale o wymaganiach.
Dlatego ci, którzy piszą, że teraz wszyscy wyrusza na morze i potopia sie -p piszą nie na temat.

Maar, masz rację - brak logiki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:11 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
koma5 napisał(a):
Tak, pierdupierdu, wielu z nich wymieniło patenty w 1997, gdy wprowadzono tylko jeden stopień sternika jachtowego, ale to nie zmienia faktu, ze wielu z takich sj nigdy na morzu nadal nie było. I teraz oni otrzymają morsa :mrgreen:
No straszne ale jak pomyślę, że takiemu sternikowi co to od razu bez żeglarza i po morzu pozwalają pływać na wszystkim po śródlądziu...
czemu przeciw temu nikt nie protestuje? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:30 

koma5 napisał(a):
Moniia napisał(a):
No to właśnie pokazuje Ci dokładnie, ze primo grupka takich sternikow będzie znikoma

Nie będzie znikoma.

Moniia napisał(a):
A do końca, co usilujesz udowodnić to jakoś do tej pory nie mogę dojść, bo strasznie mieszasz w zeznaniach.... Średnio mnie to już interesuje, no bo ile można usiłować dojść o co komuś chodzi?

Może trzeba cwiczyc czytanie ze zrozumieniem?
Przecież ja już Ci w skrócie napisałam, o co mi chodzi.

Primo - podaj mi statystykę, skoro tak twierdzisz.
Secundo - to ty przeczytaj ze zrozumieniem swoje posty i wytłumacz wreszcie innym, co TY miałas na myśli pisząc post za postem sprzeczne ze sobą rzeczy. Wypunktowalam Ci w poprzednim poście.
Innym, nie mnie, bo jak napisałam - średnio mnie juz to interesuje. Próbowałam dość długo - nie da sie, piszesz rzeczy sprzeczne ze sobą...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:32 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Jacek Woźniak napisał(a):
pływać na wszystkim po śródlądziu...
czemu przeciw temu nikt nie protestuje? :lol:
Wlasnie! Statystyki i opisy w netcie jednoznacznie wskazuja, ze zeglarstwo srodladowe niesie z soba cale mnostwo zagrozen, sytuacji kolizyjnych, wywrotek jachtow i roznych innych 'strasznych' rzeczy.
Czemu nikt nie dziwi sie, ze zeglarz moze po srodladziu plywac na dowolnym jachcie? Bo sie juz ludzie przyzwycaili? To przyzwyczaja sie tez do zeglowania po slonym, tylko troche czasu trzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:39 

waliant napisał(a):
koma5 napisał(a):
Już logiczniej było w wersji poprzedniej - mors dostaje kapitana - przynajmniej obaj z morza.

Słucham? Ja mam sternika (starego i nowego) a na jeziorze jachtem byłem całe dwa razy. Wszystkie inne pływania, a sporo tego, to na morzu.

Czyli wnosisz, aby sj dostał kapitana awansem? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 10:51 

Moniia napisał(a):
Primo - podaj mi statystykę, skoro tak twierdzisz.

Podaj Ty, skoro twierdzisz odwrotnie.
Napisałam, że sama znam takich kilku. To 40 - 60 latkowie, a takich sterników pływa na śródladziu najwięcej. Ty uważasz, że tacy juz nie żyją, zatem gratuluje młodosci.
Moniia napisał(a):
...piszesz rzeczy sprzeczne ze sobą...

Monia! Ludzie - mimo posiadanych uprawnien a raczej ich braku - i tak pływali! Cape juz o tym wspomniał wyżej! U obcego armatora nikt nie pyta o jakies specjalne patenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:16 

Litości... Niech mi ktoś powie, gdzie napisałam ze tacy juz nie żyją, co za związek z niechęcią do zmiany st.j. Na morsa ma fakt, ze ludzie i tak juz plywali????

Wybaczcie, nie rozumiem osoby która to pisze. Ja statystyk nie muszę podawać, ja wiem tylko, ze pomimo powiększania uprawnień tych sternikow jakoś nie ma wciąż od wielu, wielu lat żadnej hekatomby. Koma5 chce natomiast zabronić tym sternikom pływać dalej - co juz wymaga konkretnego uzasadnienia. Które nie istnieje!

Przekazcie tej pani to nieco jaśniej niż ja, bo najwyraźniej nie rozumie.
Aha, poinformujcie ja moze także, ze ja mieszkam na jachcie w Anglii i co jest albo raczej nie jest wymagane tutaj to chyba wiem znacznie lepiej od niej.

I jakoś sie nie topia stadami...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:18 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
koma5 napisał(a):
...wielu z nich wymieniło patenty w 1997, gdy wprowadzono tylko jeden stopień sternika jachtowego, ale to nie zmienia faktu, ze wielu z takich sj nigdy na morzu nadal nie było. I teraz oni otrzymają morsa

No i????
Każdy sternik mógł od kilkunastu lat prowadzić jachty po morzu, taki ze "stażem".
Od 1997 do 40m2 żagla.
Od 2006 do 12m.
Teraz będzie mógł do 18m.
Dodatkowo wygląda na to, że likwidacji jakieś bezsensowne "kreski na wodzie" przy stopniach "morskich".

Nadal nie rozumiem, w czym znajdujesz problem? Powiesz wreszcie? :roll:
Hmmm - a chodzi Ci może o zmianę nazwy stopnia? :mrgreen:

------------------------------------
BTW - największe jachty jakie do tej pory pod polską banderą mógł prowadzić sternik jachtowy były i tak mniejsze niż jachty, jakie bez żadnego patentu można prowadzić w Szwecji i w Danii...
Polski "sternik" nabędzie niebawem, po wymianie kwita, uprawnienia na jachty mniejsze, niż można prowadzić bez żadnego patentu pod banderą UK, Belgii, Holandii, Luksemburga, Francji, Australii, większości stanów USA...
Ja nadal nie wiem na czym polega Twój problem, ale wiem, że w wymienionych państwach nie dzieje się w związku z brakiem wymagań papierowych zupełnie nic złego - no i mają tam o tyle komfortową sytuację, że zupełnie nie wymyślają podobnych do Twoich problemów... :kiss:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:21 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Kilka minut temu zakończyłem rozmowę z MSport:

1. Jest szansa, że rozporządzenie zostanie podpisane jeszcze dziś. Resort uważa, że należy niezwłocznie wprowadzić regulacje, bo cały czas jest prowadzony intensywny lobbing ze strony rożnych podmiotów, który sieje wątpliwości w różnych ciałach opiniujących i tym samym opóźnia prace. Uznano, że lepiej wprowadzić poprawkę do rozporządzenia za kilka miesięcy (o ile będą realne podstawy), niż utrzymywać obecny stan.

2. Od tego projektu zależne są dwa kolejne:

a) Projekt rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków uzyskiwania upoważnienia do przeprowadzania egzaminu oraz warunków kadrowych i organizacyjnych koniecznych do przeprowadzania egzaminu był wstrzymywany, ponieważ odnosi się do zapisów wyżej wymienionego oraz ustawy deregulacyjnej. Z chwilą podpisania rozporządzenia w strawie patentów ruszą prace nad doprecyzowaniem zapisów związanych z egzaminami tak, by w BIP obu ministerstw można było zamieścić projekt do konsultacji w przyszłym tygodniu.

b) Projekt dotyczący kwalifikacji zawodowych w żeglarstwie jest w podobnej sytuacji, choć tu terminy publikacji zależą wyłącznie od Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. Jeśli się do nich dodzwonię, będę wiedział, kiedy można spodziewać się publikacji zapisów.

3. Staże:

a) według interpretacji ministerstwa osoba z wcześniej uzyskanym stopniem jachtowego sternika morskiego przedstawia swój dorobek stażowy na stopień kapitana jachtowego wedle nowych regulacji, ale wypracowany od chwili uzyskania stopnia (czyli np. od 2008 roku). Rozporządzenie określa wymagany stopień, po którym liczony jest staż, a nie datę uzyskania tego stopnia.

b) osoby w stopniu sternika jachtowego zdobywające staż na morsa będą mogły nabyć uprawnienia dawnego morsa w drodze wymiany patentu (poszerzenie posiadanych uprawnień), więc one będą musiały staż kapitański odbyć w całości zgodnie z zapisami nowego rozporządzenia.

Tyle na gorąco... uff :)

Za ten post autor panwac otrzymał podziękowania - 2: pjankowski, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:32 

panwac napisał(a):
Uznano, że lepiej wprowadzić poprawkę do rozporządzenia za kilka miesięcy (o ile będą realne podstawy), niż utrzymywać obecny stan.

No to za 16 dni nieużywany lipcowy patent (przysłali mi go 30 października) trzeba wysłać do wymiany na morsa zanim cokolwiek zmienią :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:49 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
koma5 napisał(a):
Myslę, że większość z nich ma sternika bez uprawnień, bo to nie były lata dobre na gremialne pływanie po morzach i wyrobienie morskiego stażu na uprawnienia (500Mm, potem 200 godzin)

Czym się różni staż w celu uzyskania uprawnień od stażu po uzyskaniu uprawnień?

O jakiej ilości st.j. piszesz, podaj liczbę, którzy po uzyskaniu uprawnień nigdy nie byli na morzu?

Jakie podejmiesz czynności by powstrzymać tych, którzy uzyskają morsa przed ich haniebnymi zamiarami opuszczenia główek portów?

Wojciech1968 napisał(a):
Odyseusz napisał(a):
Ale mój ojciec naprawdę ma stj i naprawdę (w ramach prezentu) wymienię mu patent na jstm – wszystkiego najlepszego Tato!

Pozdrawiasz Twojego ojca przez forum?
Pozwól mu zatem przeczytać o tym co piszesz tu o nim samym.

Zapoznałeś już ojca z lekturą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 11:51 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
panwac napisał(a):
b) osoby w stopniu sternika jachtowego zdobywające staż na morsa będą mogły nabyć uprawnienia dawnego morsa w drodze wymiany patentu (poszerzenie posiadanych uprawnień), więc one będą musiały staż kapitański odbyć w całości zgodnie z zapisami nowego rozporządzenia.

czyli że cały paragraf 26 z tego pliczku może przejść?
http://bip.msit.gov.pl/download/2/3179/Projekt__uzgodnienia_2.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 12:00 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Tak do końca to nie rozumiem idei tej dyskusji. Znam osobiście kilku s.j. pływających wyłącznie po śródlądziu, którzy dotychczas nie ruszyli się na morze i pewnie żadne rozporządzenia tego nie zmienią. Sam jako s.j. zrobiłem rejs do Sundu z powrotem przez Bornholm, chociaż w papierach było 12 Mm od brzegu. Ani w Świnoujściu skąd wychodziłem, ani w Kołobrzegu dokąd wracałem nikogo nie interesowało jak w tak krótkim czasie udało mi się opłynąć Bałtyk w żegludze wyłącznie przybrzeżnej. A w tamtym czasie urzędnicy portowi sprawdzali nie tylko patenty, ale i badania lekarskie w książeczce.
Mało tego, nawet w PZŻ'cie bez problemu zaliczono mi staż, który wypływałem jako s.j. skiperując na Północnym.

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 103  Następna strona