Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 19:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 18:38 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Moniia napisał(a):
ale w związku z tym nie zaczęłam go łamać tylko przenioslam sie tam, gdzie stosunek idiotyzmow do sensownych rzeczy w prawie był nieco normalniejszy...

z tego co wiem Rowan Atkinson, znany jako Jaś Fasola i Johnny English (prywatnie kierowca wyścigowy), ma takie jak ja zdrowrozsądkowe podejście do tego prawa :cool: Służy ono temu, żeby nie wyrządzać innym szkody.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 18:48 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AndRand napisał(a):
z tego co wiem Rowan Atkinson, znany jako Jaś Fasola i Johnny English (prywatnie kierowca wyścigowy), ma takie jak ja zdrowrozsądkowe podejście do tego prawa :cool: Służy ono temu, żeby nie wyrządzać innym szkody.

I co to wnosi do tematu? Absolutnie mnie nie interesuje, kto jeszcze łamie prawo, nie czyni to tego w żaden sposób czegoś godnego naśladowania i promowania...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 19:12 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Monia, nie bądź taka ortodoksyjna. Zasadę "dura lex sed lex" można było traktować poważnie, gdy ilość przepisów była do ogarnięcia i miały one sens. W tej chwili ani jedno ani drugie nie zachodzi (ile tysięcy stron przepisów wchodzi rocznie w życie tylko w Polsce?).
Gdyby nie łamanie prawa, to żadna zmiana kontrrewolucyjna nie mogłaby zajść...
Przypominam też kapitalny dialog z Szoguna, kiedy na stwierdzenie Toranagi, że nic nie może usprawiedliwić buntowników, pilot celnie odpowiedział: chyba, że zwyciężą.
Ponieważ cała masa przepisów nie ma żadnego sensu, a często to co jest dozwolone jednego roku jest zakazane w następnym (oraz, co ważniejsze, odwrotnie!!! - co najlepiej dowodzi bezsensowności tych przepisów) nie ma żadnego powodu, żeby wszystkich durnot przestrzegać.
Miło że nie tylko ja doszedłem do tego wniosku :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 20:21 

No jestem, co mi zrobisz? Złe prawo trzeba starać sie zmienić, ale póki obowiązuje należy go przestrzegać.
Jak widać z całego tego wątku, prawo DA sie zmienić... Moze jednak przyjąć ta drogę?

Ps. Powód jest. Bardzo prosty - to prawo jest tworzone przez ludzi, wybranych przez nas. Jednym słowem, nieprzestrzeganie go jest okazywaniem braku szacunku wszystkim dookoła i samemu sobie. Chyba ze nie glosowalismy, ale wtedy mamy tylko sobie do zawdzieczenia.
I tyle. Proste, jak każde pryncypium.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 21:08 

Moniia napisał(a):
No jestem, co mi zrobisz?

Nic nie zrobię i nic nie chcę robić, robisz jak uważasz. Każdemu wolno :)

Moniia napisał(a):
Jak widać z całego tego wątku, prawo DA sie zmienić...

Bije z Ciebie optymizm, którego zupełnie nie podzielam. Te tysiące stron aktów prawnych, uchwalanych co roku, zmienić... hmm...

Moniia napisał(a):
Ps. Powód jest. Bardzo prosty - to prawo jest tworzone przez ludzi, wybranych przez nas. Chyba ze nie glosowalismy, ale wtedy mamy tylko sobie do zawdzieczenia.
I tyle. Proste, jak każde pryncypium.

To jednak nie jest wcale takie proste. Na przykład ja głosowałem, ale z osób wybranych do stanowienia prawa żadna nie jest wybrana przez mnie. No jakoś tak wyszło, że żadna aktualnie. I co w takiej sytuacji?
Po drugie, prawo to też rozporządzenia. Nie masz żadnego wpływu, ani ja też, na to, jakie osoby zajmowały się tym konkretnym rozporządzeniem. Ani żadnym innym.

Dlatego uważam Twój argument za zupełnie fałszywy, bo nie jest tak jak piszesz.
Poza tym, to nie ma znaczenia w kontekście tego, co napisałem wcześniej. Czyli prawo absurdalne i w ilościach absurdalnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 21:19 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Moniia napisał(a):
No jestem, co mi zrobisz? Złe prawo trzeba starać sie zmienić, ale póki obowiązuje należy go przestrzegać.

Trzeba by poczekać na Carlo, który wyłoży po co jest prawo, choć to robił wyjaśniając rodzaje zamiaru ustawodawcy. To samo tyczy się prawa - sądzę, że w UK nie obowiązuje nadrzędność prawa nad celem jego utworzenia. czyli jeśli masz prawo, które ma zapobiegać kolizjom to się je stosuje wtedy gdy grozi lub jest po kolizji. Nie ma powodu by prawo regulowało większy zakres.

Tak z ciekawości spytam - czy w ścisłym centrum miasta przechodzisz przez drogę wyłącznie na pasach i światłach?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 10 kwi 2013, o 21:44 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 21:28 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
koma5 napisał(a):
W grupie zwolennicy bezpatencia - w cichości własnej ambicji kolekcjonerzy kwitów. :mrgreen:
Zazdrościsz?

A ja i tak nie będę wymieniał. :lol: :lol:

AndRand napisał(a):
Tak z ciekawości spytam - czy w ścisłym centrum miasta przechodzisz przez drogę wyłącznie na pasach i światłach?
W Wielkiej Brytanii obywatel może przechodzić przez jezdnię w dowolnym miejscu i przy dowolnym kolorze świateł, bo jest świadomy podejmowanego ryzyka. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 21:51 

Podziekowalam Wojtkowi, bo juz za mnie dopisał.
Ja od siebie dodam, ze w razie potrzeby służę pokazowym skrzyżowaniem, gdzie sa i światła, i cztery przejścia dla pieszych. Zawsze przyjezdnych pytam, co jest (dla nich) nie tak z tym. Dłuższa chwile zajmuje im zorientowanie sie, ze jedyne światła na tym skrzyżowaniu to światła dla samochodów... :)

Przyjmuje sie bowiem zasadę naczelna, ze człowiek z reguły jest istota dbajaca o swoje przetrwanie. Z pieszymi o tyle sprawa jest śmieszna, ze nie maja za bardzo szans w spotkaniu z samochodem... Więc przejścia ze światłami istnieją. Maja za zadanie ułatwić pieszemu. A nie uniemożliwić mu przejście przez jezdnie...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 22:41 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Stara Zientara napisał(a):
koma5 napisał(a):
W grupie zwolennicy bezpatencia - w cichości własnej ambicji kolekcjonerzy kwitów. :mrgreen:
Zazdrościsz?

:lol:
Nie. Jako specjalista od "natury ludzkiej" stwierdzam fakt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 23:03 

koma5 napisał(a):
stwierdzam fakt.
Trzecia prawda Tischnera. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 23:07 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Stara Zientara napisał(a):
koma5 napisał(a):
stwierdzam fakt.
Trzecia prawda Tischnera. :)

Widocznie wiesz lepiej, psychologu społeczny. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 04:18 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
koma5 napisał(a):
Jako specjalista od "natury ludzkiej" stwierdzam fakt.

I dlatego na innym forum pod innym nickiem żalisz się jak Ciebie tu traktują? :lol:
To co dla Ciebie jest "głupie" wynika z najrozsądniejszego kompromisu prawnego przy dużej woli liberalizacji jak na nasz kochany kraj, a nie z Twojego subiektywnego poczucia socjalistycznej sprawiedliwości. "Głupiej" zresztą.
Może wyskocz na na Wyspy Brytyjskie i przekonaj ich, że nie mogą pływać po morzu bez papierów? Przecież oni tam się topią hurtowo chyba?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 06:26 

koma5 napisał(a):
Nie. Jako specjalista od "natury ludzkiej" stwierdzam fakt.

Nie ma to jak rzucić stwierdzenie, przed którym nie da się bronić. "Specjalista" (psychologu, lecz się sam, tak jakoś to było ;P ) coś twierdzi i weź tu teraz udowadniaj, że nie jesteś wielbładem.
Oczywiście wypowiedzi kilku osób, którym na pewno nie zależy na wymianie, bo już mają najwyższe stopnie, starannie pomijasz, jako niewygodne.
Oczywiste też, że jest sporo osób, które myślą jak napisałaś, ale wśród działaczy raczej ich nie widać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 06:53 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Waliancie, masz racje, że bez tych co nie zgadzali sie z prawem nie byłoby postępu. Szczególnie ważne jest to wtedy gdy "prawo" jest nalozone prawem kaduka. Łamanie prawa okupantów było jak najbbardziej sluszne, sam łamałem tzw.prawo stanu wojennego.
Ale zauważ, ze kwestionowanie prawa tylko dlatego, ze nie zostalo ono napisane przez osobe, na która sie głosowało (wiem, że to uproszczenie ale chyba nie odbiegam od Twojej intencji) oznaczałoby, że żadnego prawa nie ma. W większości krajów władza i opozycja mają blisko po połowie... czyli połowa ludności przestrzega zakazlu palenia "Czarodziejek", a połowa go nie przetrzega?
Inna rzecz, że wspólczesny świat, nie tylko UE! nadmiernie opiera sie na regulowaniu i formalizowaniu wszystkiego. Dlatego poleczam temat zalozony przeze mnie 2 kwietnia.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 07:09 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Moniia napisał(a):
... gdzie stosunek idiotyzmow do sensownych rzeczy w prawie był nieco normalniejszy...

Nie mogłem się powstrzymać, poniżej wyniki głosowania na najgłupsze przepisy brytyjskie. Po prostu wszędzie jest wesoło :)

1. Śmierć w parlamencie brytyjskim jest zabroniona (27 proc.) Co w takim razie stanie się z ewentualnym denatem? Prawdopodobnie brytyjska policja go zaaresztuje...

2. Zdrady dopuści się ten, kto przyklei znaczek pocztowy z podobizną królowej do góry nogami (7 proc.)

3. Jedynie sprzedawca w sklepie z tropikalnymi rybami może być topless - Liverpool (6 proc.)

4. W czasie Świat Bożego Narodzenia nie można spożywać pasztecików z mięsem (5 proc.)

5. Jeśli ktoś zapuka to twoich drzwi i będzie chciał skorzystać z ubikacji, musisz go wpuścić do domu - Szkocja (4 proc.)

6. Ciężarna kobieta może załatwić swoje potrzeby fizjologiczne w dowolnym miejscu - gdy zajdzie potrzeba może oddać mocz do czapki policjanta (4 proc.)

7. Głowa każdego martwego wieloryba, znalezionego na brytyjskim wybrzeżu, należy do króla, a ogon do królowej (3,5 proc.)

8. Nie można przed urzędem podatkowym zataić faktów, jeśli się nie chce, żeby urząd o nich wiedział. Legalne natomiast jest zatajenie faktów, jeśli uważa się, że te informacje nie są ważne dla urzędu.

9. Nie wolno przebywać w parlamencie brytyjskim w zbroi. Zaleca się noszenie strojów regionalnych i plemiennych (3 proc.)

10. Można zabić Szkota przebywającego w obrębie murów miejskich, ale tylko wtedy, gdy ma przy sobie łuk i strzały - York (2 proc.)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 07:16 

Andrzeju, moja wypowiedź o nieprzestrzeganiu prawa ustanowionego przez osoby na które nie głosowałem była tylko kontrą do wypowiedzi Moniki. Stanowisko Moniki wydaje mi się, w aktualnych warunkach, nielogiczne, co chciałem wykazać.
Co do samej idei masz całkowitą rację, co tym bardziej podkreśla fałszywość argumentu Moniki!
Nie mam nic przeciwko przestrzeganiu prawa ustanowionego przez osoby, na które nie głosowałem, w końcu nie jestem zwolennikiem demokracji! :)

Głównym kryterium nieprzestrzegania prawa jest jego absurdalność i kompletna nielogiczność, zdecydowany nadmiar regulacji, narzucenie prawa przez okupanta, niezgodność z prawem naturalnym.
Oraz, wcale nie na końcu, to czy robię w ten sposób krzywdę komuś czy nie.
Palenie "Czarodziejki" byłoby ze szkodą dla kogoś, więc nie powinno się tego robić :)
No i... szanujmy prawo własności.

Temat z 2 kwietnia - jestem jak najbardziej za! Pozostaje tylko żałować, że taka deregulacja nie pojawiła się w roku 89 :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 07:32 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: hmm, coś z morzem :)
pierdupierdu napisał(a):
antelio napisał(a):
godziny morsom skasowano

A jednak głupich nie sieją, a przynajmniej takich, co nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem...

To może wytłumacz zamiast epitetami obrzucać:
"&7.1 Patent kapitana jachtowego uzyskuje osoba która:
1. Posiada patent jachtowego sternika morskiego;
2. Po uzyskaniu patentu jachtowego sternika morskiego odbyła co najmniej sześć rejsów po wodach morskich, w łącznym czasie co najmniej 1200 godzin żeglugi, w tym co najmniej 400 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu o długości kadłuba co najmiej 7,5 metra, oraz odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi powodach pływowych z zawinięciem do co najmniej dwóch portów."
O ile dobrze pamiętam to do tej pory na JSM było 600 w tym pływy a następnie na KJ 600 w tym 100 powyżej 20 m. i 400 samodzielnego na jachtach 10-18 m. Czyli na KJ 1200 łącznie od Sternika Jachtowego. Coś ominąłem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 07:53 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
antelio napisał(a):
Coś ominąłem?

Tak, że teraz na morsa potrzeba łącznie 200 godzin, a poprzednio było 600 godzin + to co na s.j. (chyba 200).
Więc do liści na daszku łącznie trzeba było wypływać 1400 godzin.
A teraz trzeba wypływać 1400. Dziwne jakieś :lol:
Oczywiście j.s.m. straci te swoje "600" ale było ono na staż do j.s.m i dlaczego nie można teraz ich zaliczać wyżej uzasadnione jest w pismach w bip-e.
Te dyskusje mogą zakończyć się tylko po całkowitym zniesieniu obowiązku patentowego, tylko czy na pewnio się skończą?

Ostatnio edytowano 11 kwi 2013, o 07:59 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Waldi_L_N otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 07:59 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Waldi_L_N napisał(a):
trzeba było wypływać 1400 godzin.
A teraz trzeba wypływać 1400.

Znaczy co ?
Stare 1400 nie jest równe nowym 1400 ?
:lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:03 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: hmm, coś z morzem :)
Waldi_L_N napisał(a):
Tak, że teraz na morsa potrzeba łącznie 200 godzin, a poprzednio było 600 godzin + to co na s.j. (chyba 200).
Więc do liści na daszku łącznie trzeba było wypływać 1400 godzin.
A teraz trzeba wypływać 1400. Dziwne jakieś :lol:

Z tym się zgadzam :) ilość godzin została, ja raczej czekam na wytłumaczenie przez pierdupierdu mojego niezrozumienia tekstu o zabraniu "morsom" godzin. W sumie to racja, nikt ich nam nie może zabrać bo już je wypływaliśmy, natomiast ja to zrozumiałem że godziny uzyskane przed "morsem" nie beda się liczyły do stażu na nowego KJ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:17 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: mors
A wystarczyłoby dodać jeden punkt, mówiący o tym że staż wypływany po sj z poprzedniego rozporządzenia liczy się do stażu na aktualnego kojota. Wówczas nikt nie byłby poszkodowany...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:20 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Baker napisał(a):
A wystarczyłoby dodać jeden punkt, mówiący o tym że staż wypływany po sj z poprzedniego rozporządzenia liczy się do stażu na aktualnego kojota. Wówczas nikt nie byłby poszkodowany...

Poszkodowany przez to, że musi jeszcze popływać???? Osobliwe podejście...

AIKI

Za ten post autor AIKI otrzymał podziękowania - 5: bury_kocur, Colonel, Jaromir, Moniia, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:23 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
antelio napisał(a):
Coś ominąłem?

Ominąłeś sprawę zasadniczą.
Zamiast czterech stopni, mamy trzy. Pierwszy morski, stosunkowo łatwy do uzyskania umożliwia żeglugę praktycznie bez ograniczeń. Poprzednio 12 m, morza zamknięte, pozostałe 20 Mm.
I tu jest gigantyczny i bardzo potrzebny postęp.
Przy trzech stopniach istniała potrzeba "połączenia" albo starego morsa z kojotem, albo sj z morsem co zrobiono i słusznie, że takie rozwiązanie przyjęto.
Gdyby zostawić cztery stopnie, nie bardzo było jak skutecznie rozszerzyć uprawnienia dla sternika.
W mojej ocenie obecne rozwiązanie jest najlepsze z możliwych.
Trzeba brać pod uwagę, że znakomita większość pływa na jachtach czarterowych, a firmy oczekują kwitu.
Przy obecnym rozwiązaniu ten kwit o nazwie mors (łatwo osiągalny) umożliwia czarterowanie praktycznie bez ograniczeń.
To wielki plus.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:24 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Za to dają gratis upragnionego JSM. Zamiast płakać trzeba się cieszyć.

W końcu chodzi o pływanie czy plastik?

No chyba, że ktoś kupił sobie 20 metrowy jacht i musi pilnie zrobić uprawnienia aby nim pływać. W takim przypadku mogę zrozumieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:25 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Baker napisał(a):
do stażu

Baker napisał(a):
nikt nie byłby poszkodowany...

Proponuję dodać stopień admirała ze stażem 5000 h, niektórzy bez motywacji nie potrafią pływać. :lol:

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:26 

koma5 napisał(a):
psychologu społeczny.
99,5% psychologów wybiera kierunek studiów, aby leczyć swoje kompleksy - ja jestem tylko prostym inżynierem. Na dodatek pracuję na morzu i te przepychanki mam w :cenzura:, z wyjątkiem dążenia do normalności.

Baker napisał(a):
A wystarczyłoby dodać jeden punkt
Można też śladem jednego z naszych "kolegów" samodzielnie wypisać sobie brakującą opinię.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:30 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Cape napisał(a):
Proponuję dodać stopień admirała ze stażem 5000 h, niektórzy bez motywacji nie potrafią pływać. :lol:

Ale wtedy byłby płacz jakby grzebali w przepisach. Powstało by pełno przeciwników bezpatencia. Protesty, strajki i głodówki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:34 

Ejdzej napisał(a):
Moniia napisał(a):
... gdzie stosunek idiotyzmow do sensownych rzeczy w prawie był nieco normalniejszy...

Nie mogłem się powstrzymać, poniżej wyniki głosowania na najgłupsze przepisy brytyjskie. Po prostu wszędzie jest wesoło :)
.)

To co zacytowales, wszystko co do jednego, sa to przepisy które kiedyś (i mówimy o zwykle setkach lat...) obowiązywały i nie zostały przez przeoczenie usunięte. Sa usuwane na bieżąco... Teraz sie z nich śmiejemy, ale kiedyś miały sens dla ludzi którzy je uchwalili.

Ale może zauważysz w cytacie który ze mnie przytoczyles - ze mówię o stosunku dobrego i złego prawa... A nie o tym, ze złego nie ma.

Tomku, nieprzestrzeganie prawa tylko dlatego, ze nam nie pasuje to prosta droga do anarchii. Jedyna sensowna droga to starać sie to prawo zmienić (prawnymi środkami, vide cała seria rozporządzeń i ustaw dotykajacych zeglarstwa) - ale póki ono obowiązuje, należy go przestrzegać.

I zgadzam sie z Andrzejem, ze obecne społeczeństwa sa zdecydowanie przeregulowane. Ale to nie jest, zauwaz, argument za łamaniem obowiązujących praw. Znow - właściwa droga to staranie sie o zniesienie zbędnych praw (vide to co staramy sie od dawna zrobić z patentami) - a nie uznawanie ze nas to nie dotyczy.
Btw, mówię o normalnej sytuacji państwa, ostatnio jak sprawdzalam ŻADNE państwo europejskie nie było pod wroga okupacja ani w stanie wojny. W tej sytuacji oczywiste dość jest nieprzestrzeganie praw narzuconych. Ale jak mówię - nie zauważyłam żadnego kraju w tej sytuacji w rejonie naszego zainteresowania.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:37 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Podobno Ministra podpisała rozporządzenie 9-go kwietnia, ale nie mogę się doszukać tejże podpisanej ostatecznej wersji. Czy jest to gdzieś opublikowane?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 08:39 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Moniia napisał(a):
ostatnio jak sprawdzalam ŻADNE państwo europejskie nie było pod wroga okupacja ani w stanie wojny.

To zależy co zechcesz uznać za ostatnio... Wojna w Jugolstwie była nie tak dawno.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 103  Następna strona