Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:48

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 15:14 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
Witam

Poprzedni projekt byl zly a ten jest jeszcze gorszy.

Urzedy morskie nie zaopinija go pozytywnie tak jak nier zaopiniowaly poprzednich.

Czytajac uwagi mam jedena do dodania. Jezeli juz chcemy robic uprawnienia to niech beda one zgodne z konwencja STCW bo bez wzmianki o konwencji na certyfikacie taki kwit jest nie warty papieru na ktorym jest wydrukowany. No chyba ze chcemy miec kwit wylacznie na polskie jednostki to wszystko w porzadku.

Kazdy normalny "safe maning" jaktu komercyjnego odnosi sie do uprawnien STCW.

O np rok tak plywam:
Obrazek

53m ponad 500 ton w rejestrze.

Tyle ze flaga widzac taki certyfikat jak proponuja w rozporzadzeniu smiecham by mnie zabila.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 16:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
adaswa napisał(a):
Poprzedni projekt byl zly a ten jest jeszcze gorszy.

Dla zawodowców - zapewne tak.
Nie bronię "dzieła", jakie cichcem wypuścili w Świat urzędnicy Integracji i Rozwoju. Ale muszę przyznać, że dla żeglarzy niezawodowych, którzy korzystają z tych polskich jachtów, które urzędnicy zwykli (mniejsza, że w niezgodzie z ustawą...) traktować jako komercyjne - ten projekt stanowi jednak kroczek w kierunku rozsądku.

Przypomnę, że w zeszłym roku biurokraci zapisali w projekcie, iż podstawowe szkolenia STCW musi ukończyć każda osoba, która ma zamiar przepłynąć się w roli załogi, na jakimkolwiek jachcie komercyjnym.
Dotyczyć to miało również jachtów udostępnianych bez załogi.
Dotyczyć miało załogi szkolnej na polskich żaglowcach i żaglowczkach.
Tytułem informacji - takie cztery kursy to koszt co najmniej ~700PLN i nie da się ich zrobić szybciej niż w 5 dni....

Wersja zeszłoroczna oznaczała, że cztery kursy STCW miałby ukończyć każdy kto chce popłynąć w załodze polskiego jachtu czarterowego.
Nawet moja żona przed kolejnym zaliczaniem na czarterowanej łódce okrążenia Bornholmu. Nawet moja siedmioletnia córka przed wypadem pożyczonym "Puckiem" z Chałup do Swarzewa...
Podobnie, cztery kursy STCW musiałby ukończyć każdy, kto zechciałby przepłynąć się w roli członka załogi szkolnej Zawiszy, Chopina, Borhardta, Pogorii czy innego Głowackiego. Nawet w przypadku dwugodzinnego rejsu Gdynia-Gdańsk...

W obecnej wersji z tej piramidalnej bzdury zrezygnowano.
Dokładniej - wobec załóg jachtów udostępnianych odpłatnie bez załogi zrezygnowano z tej bzdury całkowicie, a wobec załóg szkolnych odejście od wymogu posiadania świadectw szkoleń STCW uwarunkowano spełnieniem przez kapitana i armatora szeregu idiotycznych, oderwanych od realiów warunków.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 19:53 

Podziękował : 48
Otrzymał podziękowań: 116
Uprawnienia żeglarskie: kojot
Rozporządzenia jeszcze nie ma, prace nad projektem trwają, ale kursy i ceny kursów już się pojawiły. Co prawda terminy są "do uzgodnienia" ale są:

http://morska.edu.pl/kursy-i-szkolenia/kursy-zeglarskie/propozycje-nowych-stopni-zeglarskich/ceny-i-terminy/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 20:11 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Andy napisał(a):
Rozporządzenia jeszcze nie ma, prace nad projektem trwają, ale kursy i ceny kursów już się pojawiły. Co prawda terminy są "do uzgodnienia" ale są:

http://morska.edu.pl/kursy-i-szkolenia/kursy-zeglarskie/propozycje-nowych-stopni-zeglarskich/ceny-i-terminy/

Tiaaa - "polski system stopni" - znów się ś
pieszą w tej szkole. :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 20:35 

Podziękował : 48
Otrzymał podziękowań: 116
Uprawnienia żeglarskie: kojot
panwac napisał(a):
znów się ś
pieszą w tej szkole.
Myślę Piotrze, że to właśnie oni są głównymi autorami projektu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 20:46 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Ale te opłaty, które podają - to za ich "wewnętrzny" egzamin i "wewnętrzny" dyplom, a nie za te "państwowe", o których mowa w projekcie rozporządzenia. Zaś projekt jakoś nie przewiduje automatycznego uznania "ich" egzaminu i dyplomu :rotfl: Czyli - naiwni zapłaciliby dwukrotnie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 21:18 

Maja pozwolenie na szkolenie od urzedu morskiego na prowadzenie szkolen wiec dadza rade.
Pozatym przelobbuja rozporzadzenie bo jest ono podobne do tego co obowiazuje od dawien dawna w UK, wloszech i bodajze we francji ( choc ostatniego pewien nie jestem), i jezeli chodzi o kwalifikacje to ma jak najbardziej sens.

Komercyjnosc lub nie jachtu jest pokpiona w ustawie, definicja jest fatalna . Komercyjnosc na zachodzie odnosi sie do jachtow >24m i 80 gt ktore to musze wtedy byc jednostkami konwencyjnymi a nie tak jak u nas zarobkowymi.
Rozporzadzenie powinno obowiazywac na jachtach wiekszych niz 24 m co czynilo by wilka sytego i owce cala nie mnozac wymagan co do przeszkolen przy zegludze przez 40 stopowy jacht komercyjny co jest w zupelnosci nie potrzebne.

Pozdrawiam

Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 21:55 

_jp_ napisał(a):
Ale te opłaty, które podają - to za ich "wewnętrzny" egzamin i "wewnętrzny" dyplom, a nie za te "państwowe", o których mowa w projekcie rozporządzenia. Zaś projekt jakoś nie przewiduje automatycznego uznania "ich" egzaminu i dyplomu :rotfl: Czyli - naiwni zapłaciliby dwukrotnie :lol:

Oczywiście!
Ale co to za problem dla szkoły? Kiedy urzędnicy pani minister od Rozwoju i Infrastuktury uporają się po latach wytężonej pracy z wprowadzeniem do obiegu prawnego polskiego systemu stopni zawodowo-żeglarskich, to klienci przyjdą do szkoły jeszcze raz. I co istotne - jeszcze raz zapłacą... :roll:

Może warto wiedzieć, jaki związek z taki dowcipnym pomysłem Szkoły Morskiej p. Naskręta ma zaangażowanie dyrektora UM w Gdyni, pana dr. Królikowskiego. A zaangażowanie to datuje się co najmniej od 2006 roku. Otóż "podstawą" oferty tych kursów są takie oto urzędnicze akty strzeliste:
http://morska.edu.pl/wp-content/uploads ... -.2012.jpg
http://morska.edu.pl/wp-content/uploads ... 4.2012.jpg

-------------------------
BTW - tuż obok oferty, którą "odkrył" Andy wisi sobie na stronie szkoły p. Naskręta oferta kursów na certyfikaty IYT:
http://morska.edu.pl/kursy-i-szkolenia/ ... wymagania/
Oferta ta jest aktualna od mniej więcej siedmiu lat.
Co interesujące, na stronie samego IYT można przeczytać informację, że wydawane przez tą organizację certyfikaty uzyskały w Polsce "government approval":
http://www.iytworld.com/about/government-approvals
Uznaniem przez polską administrację certyfikatów IYT szemrował też publicznie egzaminator IYT na Polskę - p. Adam Jasser...
Jak to jest z tym "uznaniem" na prawdę - udało mi się wyjaśnić dość dawno temu:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=596&page=1095
I zaręczam, że nic się od tamtej pory nie zmieniło w kwestii dyplomów IYT i ich "uznania przez polską administrację morską, jako uprawnienia ZAWODOWE w jachtingu międzynarodowym." Ale jakby ktoś chciał i tu zapłacić - droga wolna ;)

PS. - myśl, że fałszywa informacja na stronach IYT może mieć jakiś związek z wycieczką o Fort Lauderdale, którą dyrektorowi jednego z Urzędów Morskich zafundowała IYT - na pewno nigdy nie zalęgła się w Waszych głowach...
Przecież p. dyrektor po tej wycieczce jedynie wydał pismo, w którym zezwolił "na umieszczenie polskiej flagi na dyplomach IYT"...
Niemniej - ciekawe jaki akt prawny upoważnia pana dyrektora do wydawania tego rodzaju zezwoleń?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 kwi 2014, o 22:24 

adaswa napisał(a):
Maja pozwolenie na szkolenie od urzedu morskiego na prowadzenie szkolen

Nie mają "pozwolenia na szkolenie" ale jedynie "pozytywną opinię programu szkolenia" oraz "zgodę na jego realizację".
Ciekawe, że mają to na piśmie, na którym nie zauważyłem przywołania podstawy prawnej...
adaswa napisał(a):
Komercyjnosc lub nie jachtu jest pokpiona w ustawie, definicja jest fatalna . Komercyjnosc na zachodzie odnosi sie do jachtow >24m i 80 gt ktore to musze wtedy byc jednostkami konwencyjnymi a nie tak jak u nas zarobkowymi.
Rozporzadzenie powinno obowiazywac na jachtach wiekszych niz 24 m co czynilo by wilka sytego i owce cala nie mnozac wymagan co do przeszkolen przy zegludze przez 40 stopowy jacht komercyjny co jest w zupelnosci nie potrzebne.

Oczywiście!

Tylko, że żaden urzędnik dobrowolnie nie odda podmiotów "zarządzania"...
Bo przecież mogłoby się okazać, że potrzebny jest tylko jeden Urząd Morski.
BTW - jak już - to najlepiej w Pile...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 00:22 

Andy napisał(a):
panwac napisał(a):
znów się ś
pieszą w tej szkole.
Myślę Piotrze, że to właśnie oni są głównymi autorami projektu

Chcę wierzyć, że już nie. Z rozmów z Panem z resortu to nie wynika, a na spotkaniu na targach (czuję się bardzo wyróżniony czytając, że było to spotkanie armatorów i kapitanów żaglowców - bo ja na razie, na tle wtedy obecnych, postrzegam się bardziej jak jaki junga, lub co najwyżej kadet, skromniutko tak) osoba z nazwiskiem na literę początkową jak moja (wstyd) jakoś się nie pojawiła.

Nie podoba mi się sposób procedowania tego rozporządzenia, ale tak długo, jak jest to możliwe warto próbować wpłynąć na jego treść.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 00:36 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Koledzy ale o co chodzi? Raczej trudno było oczekiwać bardziej korzystnego rozwiązania. Osoby niezainteresowane nowym systemem mogą zachować „status quo”, natomiast bardziej ambitni mogą przystąpić do branżowego egzaminu i to bez dodatkowych kursów.
Natomiast nasi młodsi koledzy także maja wybór, UM i system stopni komercyjnych lub PZŻ i ścieżka sportowo-rekreacyjna z możliwością dość łatwego przekwalifikowania się.
Bardzo często przywoływane były i nadal są, przepisy innych krajów, nie znam wszystkich ale czy to w UK czy w Holandii otrzymanie „commercial endorsement” jest znacznie trudniejsze, można sprawdzić.

A już całkowicie nie rozumie stanowiska SAJ, nie zależy im na zachowanie obecnej sytuacji, nie zależy im na bardziej wyszkolonych załogach, rodzi się pytanie to na czym im zależy i czyje interesy tak naprawdę reprezentują?

Reasumując, można nadal być samozwańczym profesjonalistą lub dać się zweryfikować i uzyskać potwierdzenie swoich kompetencji, wybór jest dobrowolny.
Osobiście mam nadzieje, że dyskutowane rozporządzenie wejdzie w życie jak najszybciej abym mógł razem z wieloma zainteresowanymi jeszcze w tym roku otrzymać odpowiedni dyplom, tak jak to jest możliwe w wielu innych krajach.

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 01:14 

SIRK napisał(a):
Koledzy ale o co chodzi? Raczej trudno było oczekiwać bardziej korzystnego rozwiązania.

1. Chodzi o to, że urzędnicy wymyślili, że na każdym "komercyjnym" jachciku wypożyczanym bez załogi papiery na jachtowe radio posiadać muszą minimum dwie osoby.
Zauważasz, że aby dochować tego warunku mój syn zapraszając panienkę na romantyczny rejsik weekendowy, wypożyczonym Nefrytem, z Gdańska na Hel - musiałby przed zaliczeniem (znaczy... ten... przed zaliczeniem rejsu..) prosić dziewoję o dostarczenie świadectwa SRC?
Powiadasz że to dla obojga młodych "korzystne rozwiązanie" ???
No to może napisz - w jakim innym państwie Europy stawia się załodze na jachcie czarterowanym "bareboat" tego rodzaju wymagania...?

2. Chodzi też o to, że urzędnicy wymyślili, że jak na jachcie czarterowanym bez załogi będzie radar - to potrzebne będą kwity na obsługę radaru - i to też u dwu osób...
Powiadasz "korzystne rozwiązanie" ???
No to raz jeszcze spytam Cię - w jakim innym państwie Europy stawia się załodze na jachcie czarterowanym "bareboat" tego rodzaju wymagania...?

3. Dalej - znasz może jakieś cywilizowane państwo, które zwolnienie załogi szkolonej na jachcie z wymogu posiadania świadectw ukończenia czterech kursów STCW (5 dni 700-1000PLN) uzależnia od dostarczenia administracji morskiej na co najmniej dobę przed wypłynięciem specjalnego formularza, opatrzonego pieczątką jachtu?
Wyobrażasz sobie spełnienie tego wymogu w weekendowym szkoleniu grupki kursantów na kilku Diefurach, Nefrytach albo i na Puckach?
Konieczność meldowania na specjalnym formularzu składu załogi w tego typu szkoleniu i przymus wyposażenia każdego użytego w szkoleniach "Pucka" w "pieczątkę jachtu" - to ma być "korzystne rozwiązanie" ?

4. A wyobrażasz sobie urzędniczą dowolność interpretowania zapisu: W trakcie trwania rejsu szkoleniowego jacht szkoleniowy nie może być wykorzystywany do prowadzenia innej działalności komercyjnej. Czyli - nazwę sponsora, który płaci za swoje logo na burcie, przed rejsem szkoleniowym - zamalowywać? To też zapewne "korzystne rozwiązanie" ?

5. A znasz może jakieś państwo, które zwolnienie załogi szkolonej na jachcie z wymogu posiadania świadectw ukończenia czterech kursów STCW (5 dni 700-1000PLN) uzależnia od dostarczenia przez armatora harmonogramu pływań - na wiele miesięcy przed rozpoczęciem rejsu?
No nie powiem - kur....wsko "korzystne rozwiązanie". Można o tym poopowiadać kolegom z jachtów szkolnych innych krajów - jest spora szansa, że postawią piwo w wdzięczności za opowiadanie takich irracjonalnych dowcipów....

SIRK napisał(a):
A już całkowicie nie rozumie stanowiska SAJ, nie zależy im na zachowanie obecnej sytuacji, nie zależy im na bardziej wyszkolonych załogach, rodzi się pytanie to na czym im zależy i czyje interesy tak naprawdę reprezentują?

To wyłącz to swoje brzydkie konfabulowanie i włącz proszę czytanie ze zrozumieniem:
SAJ napisał(a):
...jest naszym obowiązkiem zwrócić uwagę przede wszystkim na kwestie dotyczące bezpośrednio żeglarzy-turystów, w tym członków naszego stowarzyszenia, którzy korzystają z możliwości realizowania swojej pasji na pokładach jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi.

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 7: Andy, Były user, Carlo, M@rek, Maar, panwac, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 01:57 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
pierdupierdu napisał(a):
Zauważasz, że aby dochować tego warunku mój syn zapraszając panienkę na romantyczny rejsik weekendowy wypożyczonym Nefrytem, z Gdańska na Hel - musiałby przed zaliczeniem (znaczy... rejsu..) prosić dziewoję o zaliczenie egzaminu SRC?
Dżerry, mam dla Jana jeszcze gorszą wiadomość: popatrz na § 20. 1. Członek załogi jachtu wyznaczony do kierowania zbiorczym środkiem ratunkowym obowiązany jest posiadać świadectwo ratownika morskiego.
Jeśli na tym nefrycie będzie tratwa - zanim się zabierze za panienkę, najpierw się musi zabrać za uzyskanie świadectwa ratownika morskiego.
Panienka naprawdę będzie dziewczyną ratownika. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 03:24 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
panwac napisał(a):
Chcę wierzyć, że już nie. Z rozmów z Panem z resortu to nie wynika,
Na liście podmiotów do konsultacji widać, że połowa z nich to ośrodki szkoleniowe, które na proponowanych zmianach mogą tylko zarobić. No, przeciwne to one nie będą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 06:36 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
SIRK napisał(a):
(...) bardziej ambitni mogą przystąpić do branżowego egzaminu i to bez dodatkowych kursów. (...).
Bardzo często przywoływane były i nadal są, przepisy innych krajów, nie znam wszystkich ale czy to w UK czy w Holandii otrzymanie „commercial endorsement” jest znacznie trudniejsze, można sprawdzić.
(...)

Bredzisz.

W UK uzyskanie "commercial endorsement" od MCA do nieobowiazkowego certyfikatu wydanego przez RYA polega na wysłaniu tegoż wraz z badaniami lekarskimi i kwitami STCW. MCA przesyła z powrotem taki sam certyfikat tylko ze słówkami "commercialy endorsed".

Pozostawiam Wam ocenę, czy zaklejenie koperty i naklejenie znaczka jest "znacznie trudniejsze" niz zdawanie ekstra egzaminu...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 3: Były user, Jaromir, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 11:41 

Przesłałem swoje uwagi do ministerstwa, sprawdziłem, że zostały odczytane. Na tę chwilę w skrzynce Pana w ministerstwie nie było innej korespondencji w temacie - wiem, że Zbieraj właśnie szykuje mail.

Tu korekta poprzednio przedstawionego planu: po naniesieniu lub nie poprawek w oparciu o nasze uwagi dokument idzie do departamentu prawnego i później od razu ma zawisnąć w BIP. Dotychczasowi konsultanci mają otrzymać jedynie powiadomienie o tym fakcie, a nie kolejną wersję projektu. Dalsze uwagi będzie można zgłaszać w drodze przesłania zainteresowania pracami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 11:46 

panwac napisał(a):
wiem, że Zbieraj właśnie szykuje mail.
Wysłałem.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 15:59 

pierdupierdu napisał(a):
Chodzi o to, że urzędnicy wymyślili (...)

Nie odważę się polemizować z Toba odnośnie prawidłowego interpretowania poszczególnych paragrafów rozporządzenia. Myślę jednak, że przedstawiasz bardzo kuriozalna sytuacje. Czy naprawdę uważasz, że ktoś będzie wymagał od skipera Nefryta, posiadającego na przykład tylko sternika jachtowego, świadectwo przeszkolenia z obsługi ARPA?

Wątpliwy jest także wymóg posiadania przez jego pasażerkę świadectwa SRC czy LRC, pomijając już sam fakt mianowania ją oficerem.

Inaczej natomiast będzie wyglądała sytuacja gdy nasz przykładowy sternik jachtowy zapragnie być żeglarzem zawodowym, nie wydaje mi się dziwne wymaganie od takiej osoby posiadania odpowiednich przeszkoleń STCW. Jeżeli zaistnieje taka sytuacja to nie będą to tylko cztery podstawowe ale potrafię sobie wyobrazić, że mogą to być szkolenia stopnia wyższego lub dodatkowe szkolenia typu opieka nad chorym, obsługa radaru, ARPA czy chociażby wspomniany ratownik a w szczególnym przypadku starszy ratownik. Powiem więcej jestem zdziwiony że pominięto świadectwo ECDIS.
Oczywiście można dyskutować czy faktycznie potrzebne są szkolenia spełniające wymogi konwencji STCW? Osobiście to nie mam zbyt dobrego zdania o tych kursach tylko co w zamian? Opracowywanie nowego programu i systemu szkoleń, przecież to będą dodatkowe koszty.

Następna bulwersująca Ciebie kwestia to obowiązek zgłoszenia rejsu szkoleniowego jako warunek zwolnienia załogi szkolonej z obowiązku posiadania szkoleń STCW.
W tym wypadku także trochę się różnimy, jak już pisałem wcześniej ustawodawca nakłada obowiązek posiadania takowych szkoleń tylko na załogę stała lub jak wolisz żeglarzy zawodowych i nie jest tu przywidziany żaden system zwolnień.
Natomiast wymóg zgłoszenia rejsów szkoleniowych jest potrzebny jednostce administracyjnej przy wykonywaniu jego ustawowych obowiązków kontrolnych.
Wybacz ale nie będę podawał przykładów kreatywności niektórych naszych kolegów a przypomnę, że dyskusja dotyczy zawodowych uprawnień wydawanych przez państwową administracje.

Odnośnie stanowiska stowarzyszenia SAJ to masz całkowitą racje, stowarzyszenie to nie reprezentuje moich interesów, nie jestem jego członkiem i nie powinienem wygłaszać tendencyjnych opinii, przepraszam.
Zaznaczę jedynie że cytowane przez Ciebie zdanie nie znalazło się w skrótowej opinii zamieszczonej na oficjalnej stronie stowarzyszenia.

Moniia napisał(a):
W UK uzyskanie "commercial endorsement" od MCA do nieobowiazkowego certyfikatu wydanego przez RYA polega na wysłaniu tegoż wraz z badaniami lekarskimi i kwitami STCW. MCA przesyła z powrotem taki sam certyfikat tylko ze słówkami "commercialy endorsed".

Proszę dodaj do tego jeszcze PPR online course, policz ile to wszystko będzie Ciebie kosztowało, oczywiście łącznie z wyrobieniem odpowiedniego „nieobowiązkowego dyplomu RYA" a teraz porównaj, na przykład z naszą „nieobowiązkową ścieżką turystyczno-sportową”.

http://www.rya.org.uk/coursestraining/p ... .aspx#stcw

pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 16:05 

SIRK napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Chodzi o to, że urzędnicy wymyślili (...)

Nie odważę się polemizować z Toba odnośnie prawidłowego interpretowania poszczególnych paragrafów rozporządzenia. Myślę jednak, że przedstawiasz bardzo kuriozalna sytuacje. Czy naprawdę uważasz, że ktoś będzie wymagał od skipera Nefryta, posiadającego na przykład tylko sternika jachtowego, świadectwo przeszkolenia z obsługi ARPA? [ciach]

Przy takich zapisach, jakie są aktualnie w projekcie byłoby to wymagane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2014, o 17:18 

Krzysztof, popełniasz ten sam błąd, który popełniło ministerstwo w tym projekcie rozporządzenia. Dawniej to się nazywało: Mówimy partia, a w domyśle Lenin.

Twórcy projektu pisali o jachtach komercyjnych, ale myśleli o żaglowcach. Powyżej 24 m LOA. Żaglowce od dawna mają wpisaną w karty bezpieczeństwa większość tych wymogów, inne zaś (ratownik, opieka nad chorym itp.) wynikają wprost z konwencji SOLAS. Jeszcze inne (radiowe) wynikają z przepisów ITU.

Przed wyjściem w morze na "Fryderyku Chopinie" muszę zrobić urzędowy "Plan podróży", bo jest to statek "konwencyjny". Rozporządzenie nie ma tu nic do rzeczy.

Problem w tym, że te same wymogi, w miarę rozsądne (z podkreśleniem "w miarę") dla dużych żaglowców, stają się idiotyczne w odniesieniu do sasankopodobnych. Już sobie wyobrażam Witka Gizlera, jak powiadamia dyrektora portu Gdynia, że jutro jego jacht w ramach szkolenia 12 razy będzie wchodził i wychodził z portu. Na łączkę i z powrotem. A dyrektor portu w te pędy (cały uszczęśliwiony) leci do dyrektora Królikowskiego, żeby go o tym radosnym wydarzeniu poinformować. A jeśli jutro wiatr zdechnie (albo zacznie się sztorm) i zmieni się plan szkolenia - to już Witek musi naruszyć prawo, bo o zmianie powinien był zawiadomić dyrektora wczoraj. I dlaczego na jego parometrowej łódce kręcącej się po łączce musi być dwóch facetów z SRC?

Już widzę, jak Darek Wyspiański, szczęśliwy jak dziecko po zrobieniu kupki, na miesiąc przed sezonem (a propos: co to jest sezon???) pisze epistołę do dyrektora urzędu morskiego i podaje, do jakiego portu zawinie jego jacht np. 18 sierpnia.

Już widzę, jak przed każdym rejsem szkoleniowym armator zamalowuje loga firm, które reklamuje, a po rejsie znowu je maluje. A jak logo jest na żaglu? Wystarczy żagla nie rozwijać, czy trzeba go zanieść do magazynu?

A rozwiązanie, że jachty komercyjne można prowadzić mając polskie patenty + STCW jest rozwiązaniem o tyle pozytywnym, że wejście w życie rozporządzenia nie unieruchomi naszych żaglowców, ale to nie daje żadnych uprawnień zagranicą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 02:23 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
SIRK napisał(a):
(...).

Moniia napisał(a):

Proszę dodaj do tego jeszcze PPR online course, policz ile to wszystko będzie Ciebie kosztowało, oczywiście łącznie z wyrobieniem odpowiedniego „nieobowiązkowego dyplomu RYA" a teraz porównaj, na przykład z naszą „nieobowiązkową ścieżką turystyczno-sportową”.

http://www.rya.org.uk/coursestraining/p ... .aspx#stcw

pozdrowienia,
Krzysztof

PPR kosztuje srednio ok. £40. Opłata za endorsowanie to £30. Wstrząsające sumy :D

A nieobowiazkowego certyfikatu nie liczę, bo i jak? £180 za egzamin? Bo to jest minimum za co da sie zrobić YM Offshore... Bo jakoś szkolić sie nie trzeba, a co, twoje przyjemnosciowe pływanie mam liczyć? Znaczy ze przez ileś lat plywales na urlopach, naumiales sie a teraz stwierdziłeś, że moze jednak zaczniesz na hobby zarabiać?

Ps. OD KIEDY NASZA "ŚCIEZKA TYRYSTYCZNO-SPORTOWA" jak to ładnie nazwałeś jest nieobowiązkowa???

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 06:24 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
SIRK napisał(a):
Czy naprawdę uważasz, że ktoś będzie wymagał od skipera Nefryta, posiadającego na przykład tylko sternika jachtowego, świadectwo przeszkolenia z obsługi ARPA?

Ale tu uważanie pierdupierdu nie ma większego znaczenia. Gdyby w Kodeksie drogowym napisano, że uczestnik ruchu drogowego ma zdać egzamin ze znajomości Kodeksu drogowego oznaczałoby to że nawet pięciolatek idący z mamą przez jezdnię czy pasażerowie autobusu formalnie musieliby mieć zdany ów egzamin. Niezależnie od tego czy ktokolwiek uważałby że ktoś będzie wymagał odbycia tego egzaminu...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 07:56 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
A mnie dalej "bawi" test z manewrowania jachtem, pięć pytań. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 11:40 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
SIRK krótko: prawo ma być poprawne i stosowane, a nie pisane z zamiarem olewania go....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 14:46 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Jacek Woźniak napisał(a):
A mnie dalej "bawi" test z manewrowania jachtem, pięć pytań. :rotfl:
To co, ułożymy urzędnikom zestaw pytań?

1) Jacht będzie poruszał się do przodu, jeśli:
a) dźwignia sterowania silnikiem została przestawiona w położenie "Ahead" a ster w położenie "Midship"
b) ster został ustawiony w położenie "Starbord"
c) dźwignia sterowania silnikiem została ustawiona w położenie "Astern"

2) Aby jacht skręcił w prawo, należy:
a) pociągnąć za prawe szoty żagli
b) obrócić koło sterowe w prawo
c) włączyć prawy kierunkowskaz

3) Przy podchodzeniu dziobem jachtu do nabrzeża należy w pierwszej kolejności podać na ląd:
a) cumę rufową
b) dokumenty jachtu i kwit uiszczenia opłaty portowej
c) szpring dziobowy

4) Sygnalizacja kierunku manewrowania jachtem może odbywać się za pomocą:
a) sygnału dźwiękowego
b) sygnału świetlnego
c) sygnału dźwiękowego i, dodatkowo, świetlnego

5) Urządzenie sterowe podczas manewrów jachtem w porcie obsługuje:
a) zawsze kapitan jachtu
b) członek załogi, któremu wypada akurat wachta za sterem
c) kapitan jachtu lub wyznaczony przez niego sternik manewrowy pod jego bezpośrednim nadzorem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2014, o 15:31 

A kiedy mozemy spodziewac sie rezultatow ostatnich konsultacji w postaci nowej wersji projektu rozporzadzenia tudziez juz zatwierdzonego prawa?

Tym ktorzy wyslali uwagi do ministerstwa naleza sie podziekowania, moze choc nie szybka ale cos sie uda wskórać co by przepisy mialy choc troche sensowniejszy ksztalt.

Pozdrawiam Adam

Ostatnio edytowano 14 kwi 2014, o 18:53 przez Zbieraj, łącznie edytowano 3 razy
Poprawiłem ortografię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 kwi 2014, o 00:32 

panwac napisał(a):
Przy takich zapisach, jakie są aktualnie w projekcie byłoby to wymagane.

Zbieraj napisał(a):
Już widzę, jak przed każdym rejsem szkoleniowym armator zamalowuje loga firm, które reklamuje, a po rejsie znowu je maluje. A jak logo jest na żaglu? Wystarczy żagla nie rozwijać, czy trzeba go zanieść do magazynu?

Po tych jak i wielu wcześniejszych wypowiedziach postanowiłem skorzystać z pomocy prawnej. Trochę to trwało ale ostatecznie otrzymałem taką opinię, polecam cz.IV iV.

Można się tam doczytać, że nie jest prawdą twierdzenie o zakazie umieszczania reklam na jachcie komercyjnym podczas rejsów szkoleniowych.
Daleką nadinterpretacją okazało się także twierdzenie naszego kolegi o obowiązku posiadania przez załogę dodatkowych szkoleń typu, radar czy ARPA.
Ustawodawca nie zmusza nas także do mustrowania dodatkowych operatorów SRC/LRC czy ratowników morskich i nie jest obowiązkowe posiadanie podstawowego przeszkolenia medycznego ani żadnego innego.

Oczywiście dotyczy to „załóg jachtów komercyjnych odpłatnie udostępnianych bez załogi” inaczej mówiąc żeglarzy turystów. Odmiennie wygląda sytuacja gdy żeglarz turysta zapragnie być zawodowcem i usługodawcą.

Dlatego prawdą jest stwierdzenie, że ustawodawca próbuje uregulować na wzór krajów europejskich wszelkie usługi komercyjne związane z turystyką i żeglarstwem morskim. O tym jednak już chyba wszystko wcześniej zostało powiedziane i nie będę się powtarzał.
Dodam jedynie, że taka totalna krytyka była co najmniej nie na miejscu i dziwie się, że niektórzy poddali się typowemu stadnemu krytykanctwu.
Tym bardziej, że o poważniejszych zagrożeniach czy niejasnościach związanych z tym zarządzeniem jakoś cisza.

Zbieraj napisał(a):
A rozwiązanie, że jachty komercyjne można prowadzić mając polskie patenty + STCW jest rozwiązaniem o tyle pozytywnym, że wejście w życie rozporządzenia nie unieruchomi naszych żaglowców, ale to nie daje żadnych uprawnień zagranicą.

Janusz, może i się mylę ale chyba nie tak jak wielu wcześniej tu się wypowiadających. Pragnę także i Tobie zwrócić uwagę, że nawet dyplomy zgodne z konwencja STCW musza być indywidualnie potwierdzane przez państwo bandery i nie zawsze odbywa się to z klucza. Każde inne uprawnienia czy to żeglarskie sportowe, turystyczne czy komercyjne wydane przez administracje państwową, organizacje non-profit czy klub wzajemnej adoracji są uznawane tylko przez ludzi którzy się tak umówili.
Podejrzewam, że nasze pierwsze „dyplomy komercyjne” poza granicą kraju nie będą jakoś bardziej honorowana. To od ich posiadaczy będzie zależało czy później taki dokument wyrobi sobie markę i będzie cos więcej znaczył.

Na koniec proszę wyjaśnij mi dlaczego dotychczasowi posiadacze kwalifikacji turystycznych którzy zapragną zmienić zawód i pobawić się w profesjonalistę nie będą poddawani egzaminowi sprawdzającemu.
Jak to się będzie miało do równość wobec prawa gdy posiadacz uprawnień komercyjnych będzie musiał odnawiać swój dyplom co pięć lat pod groźbą jego utraty gdzie uprawnienia turystyczno-komercyjne będą bezterminowe.

I żeby była jasność od kilkunastu lat jestem aktywnym działaczem na rzecz szeroko pojętej liberalizacji w żeglarstwie turystycznym. Prawie rok temu występowałem o odpowiednie i rozsądne przepisy przejściowe przy wprowadzaniu tego zarządzenia.
Natomiast to co zostało przeforsowane w polaczeniu z tym co się dzieje z uprawnieniami turystycznymi jest …..farsą(?)

Nie wiem do kogo powinienem mieć większą pretensję, urzędników czy lobbystów?

Bardziej w tym miejscu pasuje mi Twój cytat; „Mówimy partia a w domyśle Lenin”

Pozdrowienia,
Krzysztof

Załączniki:
2014_analiza prawna_jacht komercyjny_clear.pdf [145.73 KiB]
Pobrane 105 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 07:02 

SIRK napisał(a):
Po tych jak i wielu wcześniejszych wypowiedziach postanowiłem skorzystać z pomocy prawnej. Trochę to trwało ale ostatecznie otrzymałem taką opinię, polecam cz.IV iV. [ciach]

Krzysztofie - szczerze zaintrygowała mnie przedstawiona analiza prawna. Na tyle, że ciekawi mnie Twoja opinia na temat obsady i wymaganych kwalifikacji załóg jachtów w np. takiej sytuacji:

Jest sobie port... powiedzmy Cagliari na Sardynii. W porcie setki jachtów (widziałem) w tym... 20 Delphi 37,3 (widać - lubią ten model), pod lokalną banderą, wykorzystywanych przez polskie agencje żeglarskie.
Dodatkowo do portu przypływa 10 Delphi z Polski, pod naszą banderą (na zlot jachtów Delphia w tym porcie :) ).

Po zlocie jachty przez 14 dni pływają po akwenie. Przyjmijmy, że mają takie samo wyposażenie, obejmujące m.in.:
    *7 koi,
    *zbiorczy środek ratunkowy o nazwie tratwa,
    *radio krótkiego zasięgu z DSC,
    *radio dalekiego zasięgu (bo tak),
    *radar,
    *kuchenkę gazową.

No to teraz prośba o sugestię obsady i wymagane kwalifikacje:

1. 5 jachtów ma lokalnego właściciela - jest wynajmowane przez polskie agencje bez załogi, a następnie udostępniane z własnym skipperem w ramach szkolenia żeglarskiego.
2. 15 pod lokalną banderą jest własnością polskich firm - te są wynajmowane ze skipperem na rejsy turystyczne.
3. 5 pod polską banderą zostaje wypuszczone w czarter bez załogi, a wynajmujący organizuje na nich szkolenie żeglarskie.
4. Ostatnie 5 pod polską banderą jest udostępnione z polskim skipperem turystom z Chin - to typowe rejsy turystyczne.

Ciekawe, co z tego mogłoby wyniknąć. ;)
------------
Aaa - zapomniałem. Poza obsadą i kwalifikacjami istotne tez mogą być wymagane procedury (zgłoszenia do urzędów, kapitanatów itp., itd.).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 08:07 

panwac napisał(a):
zgłoszenia do urzędów
Polskich urzędów morskich, polskich! Na miesiąc przed sezonem, cokolwiek to znaczy! :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 08:22 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Zbieraj napisał(a):
Na miesiąc przed sezonem, cokolwiek to znaczy!

Hmm... Regulamin firmy będącej armatorem:
"Rozdział: "Różne", Punkt 23.b. Sezon rozpoczyna się 21 lipca 2026" :rotfl: :lol: :rotfl: :-P

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 2: Moniia, panwac
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 883 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Następna strona