Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 01:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 10:42 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Były_User 934585 napisał(a):
Andrzeju a skąd pewność, że członkowie klubu nie kierują się akurat taką przesłanką? A może chętny na fotel prezesa uważa, że posiadanie patentu kapitańskiego mu w tym pomoże? Ja nie wiem, tak sobie dywaguję. Chyba mi wolno? ;) Albo może czegoś nie doczytałem lub jako nie zainteresowanemu nie powiedziano jakich w dyskusji z ministerstwem użyje się argumentów? A jako jeden z ważnych i który powinien być podniesiony, uważam policzenie kosztu uzyskania patentu jachtowego sternika morskiego po uzyskaniu patentu sternika jachtowego. Chyba taki argument bardziej przemówi do ministerialnych urzędników niż przesłanki ambicjonalne bo o czymś w rodzaju utraty praw nabytych mówić nie można.

Jacek, zupełnie nie rozumiem czynionego przez Ciebie zamieszania w temacie przepadłych stażów, czy stażów w ogóle - czyżbyś jakieś godziny stracił w rezultacie rozporządzenia?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 10:57 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Mam jedną prośbę, czy moderator mógłby założyć osobny temat, w którym zamieściłby co konkretnie się zmieniło z patentami.
Rozumiem że wielu z Was "mieszka" tu na forum i jest z tematem na bieżąco, ale są osoby w tym ja, które chciałyby za pośrednictwem forum dowiedzieć się co się zmieniło, jak dokonać ewentualnej wymiany dokumentu, czy np potrzeba wysłać dotychczasowy patent w celu otrzymania nowego.
Dziękuję za głosy w stylu że jest to już opisane, bo przebrnięcie przez 110stron dyskusji i "przesiewanie ziaren od plew" na forum żeglarskim, gdzie można by pomóc innym umieszczając w końcu ważne informacje w osobnym, może nawet zamkniętym temacie, wydaje mi się że byłoby czymś dobrym.
Jestem administratorem na forum motoryzacyjnym i wszystko co ważne i istotne zawsze jest umieszczane w takich miejscach, żeby każdy mógł to najszybciej odszukać. Ale jest to inne forum i niekoniecznie tak być musi i tutaj, mój post to tylko prośba, ale taka z której wielu żeglarzy pewnie by się ucieszyło.
Pozdrawiam Adam
sternik jachtowy czy już morski ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 10:58 

Były_User 934585 napisał(a):
Andrzeju a skąd pewność, że członkowie klubu nie kierują się akurat taką przesłanką?

Bo też jestem członkiem klubu i wybieram prezesa?
Bo mnie na prezesa na drugą już kadencję wybrali a kwita kapitańskiego nie mam :-) (i nie mam tu na myśli Samosteru :cool: )

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:21 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
adames napisał(a):
Mam jedną prośbę, czy moderator mógłby założyć osobny temat, w którym zamieściłby co konkretnie się zmieniło z patentami.
Dlaczego moderator? jeśli czegoś nie wiesz i chcesz się dowiedzieć, to... załóż nowy watek.

:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:25 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
adames napisał(a):
sternik jachtowy czy już morski ?

Tak długo jak posługujesz sie patentem jachtowego, to jachtowy. Tyle, że po 30 kwietnia bedziesz mógł wymienic go na morskiego i będziesz morskim.
I wybacz, nie będziemy Ci pisali omówienia przepisów, możesz je przeczytac i zrozumiec o łwasnych siłach: http://www.saj.org.pl/akty-prawne.html
A jak chcesz mieć gwarantowane źródło prawa, to poszukaj sobie dzienników ustaw, są dostepne w necie.

A modowie mają dośc roboty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:40 

Maar napisał(a):
Dlaczego moderator?

Może być admin :D
Chodziło mi o to, że można założyć osobny, zamknięty temat w którym pojawią się tylko i wyłącznie informacje co, jak i kiedy można wymienić patent na nowy.
Dlaczego napisałem moderator? Z reguły moderator ma takie uprawnienia i to on powinien dbać o to żeby panował jakiś porządek na forum ;)
Maar napisał(a):
to... załóż nowy watek

Po co mam zakładać kolejny wątek, skoro to co chciałbym się konkretnie dowiedzieć już istnieje ? Ma on na tą chwilę 110 stron czasami jałowej dyskusji.
Chociaż przed chwilką kolega dudeusz75 w Mini-chacie zamieścił rozporządzenie ministry Muchy zawartego w Dzienniku Ustaw z dnia 16 kwietnia tego roku poz. 460 za co mu tam podziękowałem.
http://bip.msit.gov.pl/download/2/3289/ ... dzenie.pdf
Colonel byłem modem, jestem adminem i wiem ile i co jest na forum do zrobienia, ale jeśli uważasz że to zbyt dużo roboty żeby coś uporządkować, to pewnie tak jest, maże faktycznie jest lepiej pisać czasem coś bez sensu niż zrobić coś pożytecznego.
Jeśli proponujesz na forum dyskusyjnym, aby każdy sam sobie interpretował dane rozporządzenia, to po co jest to forum? Czy nie po to żeby wśród doświadczonych osób zasięgnąć pomocy, móc dowiedzieć się czegoś ważnego? Czy wśród osób będących bardziej zorientowanych w temacie, nie móc uzyskać odpowiedzi na konkretne tematy? Proponujesz dalej drążyć temat dyskusją być może ciekawą, ale pozbawioną konkretów, aniżeli zamieścić w osobnym wątku tylko i wyłącznie informacje ważne dla wielu osób, bo masz za dużo pracy.
Kolego Colonel nie takiej pomocy się po Tobie spodziewałem
Pozdrawiam Adam.

Ostatnio edytowano 22 kwi 2013, o 13:06 przez adames, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:43 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Ze strony PZŻ zniknęły jakiekolwiek informacje o wymianie patentów.
Pojawiły się za to stopnie, w tym Sternik Lodowy PZŻ. Ponieważ o bojerach mam mniej niż mgliste pojęcie, chciałem się zapytać czy obowiązuje jakikolwiek papier na ślizgi lodowe, czy jest to na zasadzie dobrowolności?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 13:07 

Waldi_L_N napisał(a):
Ze strony PZŻ zniknęły jakiekolwiek informacje o wymianie patentów.
Pojawiły się za to stopnie, w tym Sternik Lodowy PZŻ.
Bo oni coś przebudowują w swoim serwisie.

Do latania po lodzie nie jest potrzebny żaden kwit.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 13:17 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
adames napisał(a):
Jeśli proponujesz na forum dyskusyjnym, aby każdy sam sobie interpretował dane rozporządzenia, to po co jest to forum? Czy nie po to żeby wśród doświadczonych osób zasięgnąć pomocy, móc dowiedzieć się czegoś ważnego? Czy wśród osób będących bardziej zorientowanych w temacie, nie móc uzyskać odpowiedzi na konkretne tematy? Proponujesz dalej drążyć temat dyskusją być może ciekawą, ale pozbawioną konkretów, aniżeli zamieścić w osobnym wątku tylko i wyłącznie informacje ważne dla wielu osób, bo masz za dużo pracy.

To ja może wyjaśnię skoro jesteś nowy - duża część uczestniczących tu w dyskusji osobiście uczestniczyła w konsultacjach społecznych dot. tego rozporządzenia i nie tylko. Wobec czego w wątkach dyskutowane są często propozycje przyszłych zapisów, niekoniecznie obecnych (choć szykuje się nowelizacja).

Jeśli chcesz pomocy i wyjaśnień dotyczących obecnego stanu prawnego - nic trudnego, załóż wątek :)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 13:31 

AndRand napisał(a):
duża część uczestniczących tu w dyskusji osobiście uczestniczyła w konsultacjach społecznych dot. tego rozporządzenia i nie tylko.

Nie kwestionuję tego i cieszę się, że te osoby mogły w tym temacie móc coś zrobić i to pewnie dzięki Nim wiele się zmieniło.
Dziękuję Wam za to bardzo i pewnie nie tylko ja.
To mój trzeci post w tym temacie ale mam wrażenie, że nie potraficie zrozumieć o co mi chodzi.
Czy trudno jest zrozumieć fakt, że nie każdy na tym forum jest tu codziennie?
Spróbujcie postawić się w sytuacji kogoś, nie koniecznie mnie bo ja jestem nowy i można na mnie "wylać pomyje" , ale osoby która jest zalogowana np od kilku lat i która z różnych powodów rzadko tu zagląda.
Osoba taka dowiedziała się gdzieś przypadkiem że zmieniło się rozporządzenie w sprawie patentów. Wchodzi na forum, znajduje właściwy (ten temat) i znajduje tu 110 stron niekoniecznie konkretnej dyskusji.
Czy nie lepiej ważne informacje zamieścić w innym wątku, oznaczyć go jako ważny i umieścić na górze działu?
Ułatwiajmy sobie życie, to proste i łatwe do zrobienia, wystarczy odrobina dobrej woli i chęć z administracji forum aby to zrobić, nic więcej.
Pozdrawiam Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 14:11 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Na stronie PZŻ pojawił się ciekawy tekst:
Cytuj:
Informujemy, że w związku z opublikowaniem dn. 16 kwietnia 2013 r. w Dzienniku Ustaw, poz. 460 " Rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki z dnia 9 kwietnia 2013 r. w sprawie uprawiania turystyki wodnej", które wchodzi w życie 30 kwietnia - trwają prace nad opracowaniem i przygotowaniem druków i blankietów, niezbędnych do wydawania i wymieniania patentów żeglarskich.
Przewidywany czas uruchomienia procedur to koniec maja.

I tu fajnie widać, jak w d... użym poważaniu ma PZŻ przepisy. Po co 14 dniowa karencja, skoro oni sobie termin ustalili na
Cytuj:
koniec maja
?

Ciekawe, jeśli 30 kwietnia złożyłbym wniosek (zakładając, ze chcę i spełniam wymogi) o wymianę patentu, to zostanie on przyjęty? Z założenia nie ma możliwości dochowania terminów z kpa.

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 14:13 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
krzysdl napisał(a):
Z założenia nie ma możliwości dochowania terminów z kpa.
Jest możliwość. 30 dni na decyzję administracyjną - patent dostaniesz 30 maja. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 14:15 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 534
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Może to i jest jakieś rozwiązanie- złożyć wnioski 30.kwietnia na własnych blankietach. I czekać czy się wywiążą.
Wpisać na wniosku formułkę "Zgodnie z Rozporządzeniem... proszę o wymianę patentu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 14:26 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: Bałtyckie+ ;-)
Stara Zientara napisał(a):
Jest możliwość. 30 dni na decyzję administracyjną - patent dostaniesz 30 maja

No tak, masz rację mogą zdążyć :lol:
Ale z tego co pamiętam, to 14 dniowa karencja była właśnie po to, żeby "właściwy związek" miał czas się przygotować. A oni mało, że nie będą gotowi na 30 to jeszcze oficjalnie piszą, że przez miesiąc nie będą się stosować do obowiązującego prawa :evil:

Czy przygotowanie 3 pdf'ów (po jednym na stopień) naprawdę wymaga półtora miesiąca przygotowań?

A może właśnie z czystej złośliwości wyślę do nich napisany na podstawie rozporządzenia wniosek o wymianę? :lol:

Nigdy nie przegrywać oznacza nigdy nie walczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 15:33 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
adames napisał(a):
Kolego Colonel nie takiej pomocy się po Tobie spodziewałem

1. Nie wiem co należy interpretować w prostym przepisie.
2. Ale jeśli odczuwasz potrzebę interpretacji, to ani Colonel ani nikt inny na tym forum nie jest bardziej uprawniony do interpretowania, niż Ty sam. A do czego prowadza takie interpretacje, dowodzą dziesiątki postów w kilku wątkach na tym forum.
3. Jeśli chcesz, by ktoś wykonał pracę wyłowienia ich z gąszczu, to czemu nie zrobisz tego sam?
4. Od interpretacji prawa są stosowne organa i tylko takie interpretacje maja wartość. Jeśli jednak masz konkretne pytanie, to zadaj je. Z chęcią Ci odpowiem na miarę swojego intelektu i rozsądku - z zastrzeżeniem p. 3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 16:04 

Colonel napisał(a):
Nie wiem co należy interpretować w prostym przepisie

Nie wiem za bardzo gdzie prosiłem o interpretację przepisów?
Chodziło mi tylko o umieszczenie konkretnych informacji w osobnym, najlepiej podwieszonym u góry tematu zamkniętym wątku.
Założyłeś ten temat o jakże pięknym tytule. Jednak żeby coś konkretnego tu znaleźć trzeba nieźle się "przekopać" i nie wiadomo ile jeszcze stron dyskusji się tu pojawi.
Mój pierwszy post napisałem zanim w Mini-chacie pojawił się link do tego rozporządzenia. Teraz jestem już troszkę bardziej zorientowany co wcale nie oznacza, że wiem dużo.
Jeśli problemem jest założenie nowego tematu z ważnymi informacjami - nie mylić z interpretacją przepisów, to pozwolę sobie tutaj zapytać o kilka spraw których na razie nie mogę z danego rozporządzenia "rozszyfrować"

Rozumiem, że mogę a właściwie w niedalekim czasie będę mógł wymienić swoje uprawnienia.
Czy przy składaniu wniosku o zmianę dokumentu, dołączam również zdjęcie 3,5X4,5cm, rodzaj patentu i czy wysyłam im dotychczasowy patent czy tylko jego kserokopię. Pewnie ponownie ponownie trzeba uiścić opłatę 50zł .
Czy oprócz tych dokumentów trzeba jeszcze coś dołączyć?
I o post w widocznym miejscu z takimi informacjami prosiłem w moich wcześniejszych wypowiedziach. Bo jeśli ktoś odpowie na moje wątpliwości, to one i tak zaginą w gąszczu następnych postów.
Pozdrawiam Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 16:08 

Colonelu, zjedz makaronu, wyluzuj i przestań walić w wysokie tony niczym prezes z tabletem :-)

Spytał się kolega Adames o różnice w starym i nowym rozporządzeniu. Może troszkę niefortunnie, może z charakterystycznym dla innego foruma pomysłem wystąpił, ale zrobił to grzecznie i bez napinki a tu... niefajne dostaje odpowiedzi sprowadzające się do tego: "idź sobie i poczytaj".

Po to jest IMHO forum, żeby nie trzeba było czytać dwa razy po dwadzieścia kilka stron i notować różnice, bo może ktoś to już zrobił i będzie się chciał podzielić swoją pracą.

@adamesie, nie pomogę Ci bo nie wiem, ale możliwe, że ktoś takie zestawienie/porównanie zrobi (-ł) i wrzuci.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: adames
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 16:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Waldi_L_N napisał(a):
Może to i jest jakieś rozwiązanie- złożyć wnioski 30.kwietnia na własnych blankietach. I czekać czy się wywiążą.
Wpisać na wniosku formułkę "Zgodnie z Rozporządzeniem... proszę o wymianę patentu"

Zgodnie z rozporządzeniem:
a) nie trzeba żadnych "blankietów"...
b) trzeba uiścić opłatę za wydanie patentu zgodną z & 22 pkt. 2 i 3 oraz przesłać zdjęcie i wniosek, zawierający dane określone w & 4 pkt 1 rozporządzenia.
Załącznik:
wymiana.jpg
wymiana.jpg [ 71.93 KiB | Przeglądane 4907 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 16:33 

pierdupierdu napisał(a):
trzeba uiścić opłatę [...] oraz przesłać zdjęcie i wniosek
A jak się pospieszysz, to może dostaniesz patent z numerem 1. :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 16:50 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Cytuj:
Stara Zientara: A jak się pospieszysz, to może dostaniesz patent z numerem 1. :lol:

Problem przyszłej numeracji patentów raczej mnie nie dotyczy, ale tak teoretycznie:
Podejrzewam, że wydawane na podstawie omawianego tu szeroko rozporządzenia patenty będą miały zdecydowanie wyższe numery.
Dzisiaj np. jachtowych sterników morskich z "plastikowymi" patentami jest już pewnie kilka tysięcy, więc chyba będą po prostu nadawane kolejne.
W innym wypadku numery musiałyby się powtórzyć.
Nawet jak ktoś będzie bardzo szybki to numeru "jeden" już chyba nie dostanie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
adames napisał(a):
Rozumiem, że mogę a właściwie w niedalekim czasie będę mógł wymienić swoje uprawnienia.
Czy przy składaniu wniosku o zmianę dokumentu, dołączam również zdjęcie 3,5X4,5cm, rodzaj patentu i czy wysyłam im dotychczasowy patent czy tylko jego kserokopię.
Nie wiem jak grzecznie napisać o przydatności czytania tak prostego tekstu ze zrozumieniem... Poszukaj w rozporządzeniu (link dostałeś...) jak wyglądać ma procedura wymiany patentów. Dla ułatwienia - masz też stosowny obrazek poniżej tego posta - wklejony kolejny już raz...
Jeżeli znajdziesz w tej procedurze jakieś wspomnienie o konieczności wysyłania starego patentu albo jego ksero - to je wysyłaj. Jeżeli nie - to nie wysyłaj...
BRW - może okaże się, że prowadzenie przez związki baz danych o wszystkich wydanych patentach na coś się przydaje?

Cytuj:
Pewnie ponownie ponownie trzeba uiścić opłatę 50zł .
Tak. Ale nie zawsze 50zł, bo czasem 25zł.
Zgodnie z &22 p 2 i 3 znanego Ci rozporządzenia, do którego kieruje opisujący procedurę wymiany patentów &25 p.3 znanego Ci rozporządzenia...

Cytuj:
Czy oprócz tych dokumentów trzeba jeszcze coś dołączyć?
Przeczytaj w znanym Ci rozporządzeniu. ja przeczytałem i nie znalazłem.

Cytuj:
I o post w widocznym miejscu z takimi informacjami prosiłem w moich wcześniejszych wypowiedziach. Bo jeśli ktoś odpowie na moje wątpliwości, to one i tak zaginą w gąszczu następnych postów.
Posługiwanie się funkcją "szukaj" nie jest moim zdaniem specjalnie trudne, ale jeśli odczuwasz przemożną potrzebę istnienia wątku w którym będzie tylko link do rozporządzenia "muchowego" - to taki wątek załóż i po kłopocie, prawda?

Załączniki:
wymiana.jpg
wymiana.jpg [ 71.93 KiB | Przeglądane 5959 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 22 kwi 2013, o 17:16 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:13 

Dziękuję za wszelkie informacje .
Przy okazji czy ktoś korzystał z polecanej na wszystkich forach opcji "szukaj", większość tych wyszukiwarek z pewnością nie ułatwia znalezienie konkretnej wiadomości. :lol:
Jaką frazę chcesz wpisać, żeby otrzymać konkretną odpowiedź w tym temacie? spróbuj znaleźć odpowiedź za pomocą tej wyszukiwarki. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:21 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
adames napisał(a):
Przy okazji czy ktoś korzystał z polecanej na wszystkich forach opcji "szukaj", większość tych wyszukiwarek z pewnością nie ułatwia znalezienie konkretnej wiadomości. :lol:
Jaką frazę chcesz wpisać, żeby otrzymać konkretną odpowiedź w tym temacie? spróbuj znaleźć odpowiedź za pomocą tej wyszukiwarki. :-P
Korzystałem z tego wielokrotnie. Uważam, że bardzo ładnie działa. Popatrz: wpisałem wyraz "dziekuję". Oto wynik:
search.php?keywords=Dzi%C4%99kuj%C4%99&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: adames
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:30 

TomekN napisał(a):
W innym wypadku numery musiałyby się powtórzyć.
No to co?

Myślisz, że ktoś w PZŻ się tym przejmuje?

http://wojtekzientara.pl/zbieraj.html#patent

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:32 

Zbieraj
:)
Brawo za poczucie humoru .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 18:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: jsm,src
Witam
Osobom posiadającym dzisiejsze wydanie Dziennika Gazety Prawnej polecam krótki artykuł pt ,,szalone dzieci na wodzie" na drugiej stronie. Przesłanie artykułu jest takie że po zmianie rozporządzenia wszyscy się potopią i pozabijają . Niestety autor nie zauważył i nie napisał że istnieją kraje gdzie każdy może prowadzić jacht, nie trzeba posiadać dowodu i meldunku a egzamin na prawo jazdy jest formalnością .Niestety nie mam skanera żeby wrzucić artykuł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 19:10 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Stara Zientara napisał(a):

:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 19:15 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
No i co? Czekam z niecierpliwością na nowe patenty. Może wreszcie skończę habilitację. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 19:56 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
przemom napisał(a):
Osobom posiadającym dzisiejsze wydanie Dziennika Gazety Prawnej polecam krótki artykuł pt ,,szalone dzieci na wodzie" na drugiej stronie
Ten http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/ar ... odzie.html? Straszne rzeczy, zwłaszcza ta Sportina ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 20:14 

gf napisał(a):
przemom napisał(a):
Osobom posiadającym dzisiejsze wydanie Dziennika Gazety Prawnej polecam krótki artykuł pt ,,szalone dzieci na wodzie" na drugiej stronie
Straszne rzeczy, zwłaszcza ta Sportina ;)

A to gupia ... :evil: I nawet sprostowania nie bardzo jest jak - trzeba by cały elaborat z wyliczeniem energii kinetycznej, porównaniem z rowerem... Jakoś mi się niejchce i to tym bardziej, że pewnie i tak nie zamieszczą.
-*-*-*-*
Po namyśle - nie warto - pokonała mnie ta "długość burty 7,5 m"

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 103  Następna strona