Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lis 2024, o 23:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 cze 2013, o 03:57 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Kuriozum żądania potwierdzenia kopii dokumentu przez notariusza polega na tym, że oryginalna dokumentacja powinna, ba! musi być w archiwum odpowiedniego związku.

Tak, ale tu szło o uzyskanie patentu motorowodnego na podstawie żeglarskiego chyba?
No ale czy to coś zmienia? Czy związek A nie może weryfikować faktów w związku B? Nie muszą nawet wysyłać do siebie pism, wystarczy zwykła poczta elektroniczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 06:03 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!
Może i może. Ale po pierwsze czy mu się chce?
A po drugie - nie wiem czy nie ma to czegoś wspólnego z ochroną danych osobowych - spotkałem się z sytuacją , że pani w urzędzie miejskim nie mogła sobie sprawdzić pewnych rzeczy w innym wydziale urzędu tylko ja musiałem to potwierdzać - już nie pamiętam konkretnie o co chodzi, ale na moje pytanie czy nie może sobie sprawdzić tego sama -odparła że nie, bo nie ma wglądu w dane w innym dziale. Nie wiem - czy miała rację.
Zresztą - tak mi się wydaje , że to niestety petent musi wszystkie papiery donieść i udowadniać , ze nie jest się wielbłądem. Niestety.
A co do wymiany dokumentu - przecież jak wymienialiśmy dowód osobisty, prawo jazdy czy paszport- to też trzeba było albo oddać albo pani w urzędzie przy wydaniu nowego - unieważniała stary dokument poprzez obcięcie/przecięcie narożnika lub przedziurkowanie dziurkaczem. To , że chcą stary dokument, mimo dużej niechęci do urzędów i ich pomysłów wydaje mi się chyba normalne.
Tylko oczywiście powinno się go oddać dopiero po otrzymaniu nowego.
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 08:51 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1801
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
No ale czy to coś zmienia? Czy związek A nie może weryfikować faktów w związku B?

Nie może. Bez Twojej zgody na udostępnianie Twoich danych. Ustawa o ochronie danych osobowych - art. 23. :cool:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Ostatnio edytowano 1 cze 2013, o 09:06 przez Wojtek Bartoszyński, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 09:02 

Pasat napisał(a):
A co do wymiany dokumentu - przecież jak wymienialiśmy dowód osobisty, prawo jazdy czy paszport- to też trzeba było albo oddać albo pani w urzędzie przy wydaniu nowego - unieważniała stary dokument poprzez obcięcie/przecięcie narożnika lub przedziurkowanie dziurkaczem.

Ale te czynności opisane są w prawie (sposób unieważnienia dowodu osobistego). Dokładnie jest czy obciąć czy przedziurkować i jak obciąć. W przypadku patentu - prawo takiej czynności nie przewiduje. To już było: http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?p=200701#p200701

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 10:39 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Pasat napisał(a):
Ahoj!
Może i może. Ale po pierwsze czy mu się chce?
A po drugie - nie wiem czy nie ma to czegoś wspólnego z ochroną danych osobowych - spotkałem się z sytuacją , że pani w urzędzie miejskim nie mogła sobie sprawdzić pewnych rzeczy w innym wydziale urzędu tylko ja musiałem to potwierdzać - już nie pamiętam konkretnie o co chodzi, ale na moje pytanie czy nie może sobie sprawdzić tego sama -odparła że nie, bo nie ma wglądu w dane w innym dziale. Nie wiem - czy miała rację.
Zresztą - tak mi się wydaje , że to niestety petent musi wszystkie papiery donieść i udowadniać , ze nie jest się wielbłądem. Niestety.
A co do wymiany dokumentu - przecież jak wymienialiśmy dowód osobisty, prawo jazdy czy paszport- to też trzeba było albo oddać albo pani w urzędzie przy wydaniu nowego - unieważniała stary dokument poprzez obcięcie/przecięcie narożnika lub przedziurkowanie dziurkaczem. To , że chcą stary dokument, mimo dużej niechęci do urzędów i ich pomysłów wydaje mi się chyba normalne.
Tylko oczywiście powinno się go oddać dopiero po otrzymaniu nowego.
pozdrawiam
Lech

Gdy wymieniałem patent ze sternika na starszego nikt nie kazał mi odsyłac patentu...

Wysłałem ksero potwierdzone notarialnie, bez wyjaśnienia dlaczego. Myślę, że zadzwonią jak coś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 14:33 

No ale czy to coś zmienia? Czy związek A nie może weryfikować faktów w związku B?

Nie może. Bez Twojej zgody na udostępnianie Twoich danych. Ustawa o ochronie danych osobowych - art. 23. :cool:
Zaraz, zaraz a czy ich nie udostępniłeś wysyłając wniosek i kopię patentu? :rotfl: Poza tym udzielnie odpowiedzi tak lub nie na pytanie czy taki to a taki patent o numerze wydano w roku Jackowi Woźniakowi wcale nie narusza ustawy o ochronie danych osobowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 15:03 

Zaraz, zaraz a czy ich nie udostępniłeś wysyłając wniosek i kopię patentu? Poza tym udzielnie odpowiedzi tak lub nie na pytanie czy taki to a taki patent o numerze wydano w roku Jackowi Woźniakowi wcale nie narusza ustawy o ochronie danych osobowych.

Mylisz się. Dwukrotnie:
1. Udostępniając dane PZMWiNW (to samo - oczywiście - dotyczy sytuacji odwrotnej):
a) nie pozwalasz (nie musisz pozwolić) na ich udostępnienie innemu podmiotowi
Załącznik:
dane_osobowe_PZMWiNW.JPG
dane_osobowe_PZMWiNW.JPG [ 56.36 KiB | Przeglądane 8165 razy ]

b) nie upoważniasz PZŻ do udostępniania Twoich danych komukolwiek (w tym i PZMWiNW)

2. Odpowiedź tak/nie jest udostępnieniem danych osobowych. Podobnie jak odpowiedź: Czy dostał piątkę na maturze? (tak/nie) Czy był karany? (tak/nie), Czy choruje na chorobę X? (tak/nie) Czy należy do wspólnoty Y? (tak/nie) itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 15:16 

Ale ten inny podmiot już ma Twoje dane osobowe... Sam im je udostępniłeś.
Nie rozumiem tej logiki. Żądam wydania dokumentu przedstawiając inny dokument jednocześnie zabraniając jego weryfikacji... czy mogę się obrazić jeśli odbiorą to jako próbę oszustwa? Zresztą można przyjąć, że złożenie wniosku oznacza zgodę na weryfikację danych i nie ma tu mowy o udostępnianiu danych innym osobom. To co przytoczyłeś dotyczy handlu danymi tzn gdzie dane otrzymuje inny podmiot, który wcześniej nie miał o Tobie zielonego pojęcia.

Najprostszym rozwiązaniem jest dopisanie we wniosku zgody na weryfikację zawartych danych. W przypadku niewyrażenia zgody KPA daje duże pole manewru dla urzędnika, który wydanie dokumentu skutecznie wydłuży... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 15:47 

Zresztą można przyjąć, że złożenie wniosku oznacza zgodę na weryfikację danych i nie ma tu mowy o udostępnianiu danych innym osobom. To co przytoczyłeś dotyczy handlu danymi tzn gdzie dane otrzymuje inny podmiot, który wcześniej nie miał o Tobie zielonego pojęcia.

Nie. Nie można tak przyjąć ponieważ zgodą (art. 7 pkt 5 ustawy) jest oświadczenie woli pochodzące od osoby, której dane dotyczą, którego treścią jest zgoda na przetwarzanie danych tego, kto składa to oświadczenie; zgoda nie może być domniemana lub dorozumiana z oświadczenia woli o innej treści; zgoda może być w każdym czasie odwołana.

Nie. To co przytoczyłem dotyczy danych osobowych (1). Wszystkich. Niezależnie od celu ich przetwarzania (2).

Najprostszym rozwiązaniem jest dopisanie we wniosku zgody na weryfikację zawartych danych.

Musiałbyś wyrazić zgodę PZŻ-owi na udostępnienie Twoich danych. Upoważnienie PZMWiNW do "weryfikacji" niczego nie wnosi - bo się "odbiją" od PZŻ, który nie może Twoich danych udostępniać. (Znaczy: tak to powinno działać). Twoja zgoda na "weryfikację" nie jest zgodą na udostępnianie udzieloną PZŻ (a nie może być domniemana czy dorozumiana).

-------
(1) W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. (Art. 6. 1.)
(2) przetwarzaniu danych – rozumie się przez to jakiekolwiek operacje wykonywane na danych osobowych, takie jak zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, opracowywanie, zmienianie, udostępnianie i usuwanie. (Art. 7. 2))
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19971330883

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 18:49 

(1) W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. (Art. 6. 1.)
Pytanie zasadnicze czy żądanie udzielania informacji o patencie spełnia to kryterium.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2013, o 20:40 

Pytanie zasadnicze czy żądanie udzielania informacji o patencie spełnia to kryterium.

Jacek, litości: WSZELKIE informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2013, o 06:35 

Straszny ortodoks z Ciebie ale gratuluję! ;) własnie dowiodłeś, że nie da się wydać patentu bez osobistego stawiennictwa w PZŻ/PZMiNW i okazania wymaganego dokumentu. Udało Ci się również skutecznie zablokować działania administracji skutecznie ograniczając uprawnienia do weryfikacji składanych oświadczeń. Ciekawe który z nas ma rację w tym sporze. Ty? ja a może po części obaj?

Ps: Dam Ci zadanie. Mój numer patentu starszego sternika motorowodnego to 043205. Zidentyfikuj mnie i podaj mój adres zamieszkania. ;) Ciekawe też ily mamy Jacków W. i Wojtków Bartoszyńskich w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2013, o 08:32 

JByły_User 934585 napisał(a):
dowiodłeś, że nie da się wydać patentu bez osobistego stawiennictwa w PZŻ/PZMiNW i okazania wymaganego dokumentu

Kiedy coś takiego dowiodłem? Bo mi się nie wydaje abym to zrobił... :kiss:

Ad. PS: A pytanie PZMWiNW do PZŻ by brzmiało: "Czy wydaliście patent sternika jachtowego nr 043205?" czy raczej: "Czy wydaliście patent sternika jachtowego Były_User 934585 zam. tu i tu?"? :rotfl: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2013, o 13:27 

Były_User 934585 napisał(a):
dowiodłeś, że nie da się wydać patentu bez osobistego stawiennictwa w PZŻ/PZMiNW i okazania wymaganego dokumentu

Kiedy coś takiego dowiodłem? Bo mi się nie wydaje abym to zrobił... :kiss:

No nie wstydź się... :-P

Ad. PS: A pytanie PZMWiNW do PZŻ by brzmiało: "Czy wydaliście patent sternika jachtowego nr 043205?" czy raczej: "Czy wydaliście patent sternika jachtowego Były_User 934585 zam. tu i tu?"? :rotfl: :lol:
Powinno brzmieć: czy Były_User 934585 jest posiadaczem patentu Nr. Tyle wystarczy. Adres może być mylący bo chyba mało kto wymienia dokumenty ze względu na zmianę adresu zamieszkania. Szczególnie jak patent dostało się trzydzieści lat temu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 15:37 

Podziękował : 40
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
No i mamy 3 czerwca, a PZŻ dalej jest na etapie przygotowywania druczków. ;)
Czy komuś udało się już uzyskać jakąś odpowiedź na wniosek o wymianę patentu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:54 

QbaM napisał(a):

A złożyłeś (ktoś złożył?) wniosek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:06 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Skoro na ich stronie nadal widnieje ten sam komunikat:
"... trwają prace nad opracowaniem i przygotowaniem druków i blankietów, niezbędnych do wydawania i wymieniania patentów żeglarskich."
To bez "właściwych druków i blankietów" jest to raczej trudne. Okazać się może, że wyślemy na niewłaściwym druku i co wtedy? Ważna pani nie przyjmie takiego druku bo będzie miał np inny format.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:26 

adames napisał(a):
To bez "właściwych druków i blankietów" jest to raczej trudne. Okazać się może, że wyślemy na niewłaściwym druku i co wtedy? Ważna pani nie przyjmie takiego druku bo będzie miał np inny format.

Przeciwnie: to bardzo łatwe! Wszystkie konieczne druki określa rozporządzenie. http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2013/460/1
To co wyprodukuje PZŻ (lub nie wyprodukuje) może służyć jedynie jako ułatwienie, pomoc, ale bynajmniej nie będzie "jedynym obowiązującym" wzorem. Piszesz wniosek "na kolanie" i składasz (z kopią na której "ważna pani" poświadcza przyjęcie lub wysyłasz za zwrotnym poświadczeniem odbioru). Obowiązuje KPA (termin i procedura, zacznij lekturę od rozdziału 3 - Wnioski (od art. 241) http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168 ). Nie wyobrażam sobie uzasadnienia odmowy: "bo było na niewłaściwym druku" (bo prawo nie określa "właściwego").

PZŻ jest (tu) od wykonywania, a nie od tworzenia prawa. I chyba już zdają sobie z tego sprawę (ba, nawet PZMiNW chyba też to już wie...) :rotfl:

Trzeba działać, np.: http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=2490 a nie "kłaść uszy po sobie" i czekać na łaskę związku... :evil:
Dopóki nie ma wniosku - nie ma sprawy. I nie ma łamania prawa. A wniosek może być - jak pisałem - odręcznie na papierze pakowym nawet... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 10:28 

Podziękował : 158
Otrzymał podziękowań: 74
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
QbaM napisał(a):

A złożyłeś (ktoś złożył?) wniosek?

Dwóch znajomych składało - odmowa przyjęcia wniosków, bo "trwają prace nad nowymi drukami".

Zastanawiam się, czy nie zadzwonić do ministerstwa i powiadomić o zaniechaniach oraz nierealizowaniu zapisów rozporządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 11:50 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
panwac napisał(a):
odmowa przyjęcia wniosków, bo "trwają prace nad nowymi drukami".

A czy ta odmowę dostali na piśmie ?
Bo jak tak to związek strzelil sobie w stopę.
Myślę, że należałoby natychmiast - za pośrednictwem organu odmawiajacego - złożyć skarge do ministra.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 12:00 

panwac napisał(a):
Zastanawiam się, czy nie zadzwonić do ministerstwa i powiadomić o zaniechaniach oraz nierealizowaniu zapisów rozporządzenia.

Dzwoń ;)

Zadzwoniła do mnie pani z PZMWINW powiedziała, że brakuje originału patentu, odpowiedziałem, że używam go i nie mogę go odesłać a także iż w rozporządzeniu (Dz. U. z 2013 r., poz. 460) nie ma nic o tym, że trzeba wysyłac originał patentu. Pani odpowiedziała, że wystostują w ciagu 30dni do mnie pismo.

Zadzwoniłem ponownie, dowiedziałem się, że pani kontaktowała się z sekretarzem generalnym i ustalili, że jak mój patent będzie gotowy to skontaktują się ze mną, wtedy mam odesłać im mój patent i wyślą mi nowy.

Nie satysfakcjonuje mnie to, chciałbym napisać zażalenie/skargę do ministerstwa, jeśli jest ktoś kto również chce to uczynić, chętnie się przyłączę!

Ostatnio edytowano 5 cze 2013, o 12:16 przez lunsive, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 12:14 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
bury_kocur napisał(a):
A czy ta odmowę dostali na piśmie ?
Bo jak tak to związek strzelil sobie w stopę.
Jak odmowa nie jest na piśmie, to związek też strzelił sobie w stopę, bo złamał KPA.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 12:56 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
lunsive napisał(a):
Zadzwoniłem ponownie, dowiedziałem się, że pani kontaktowała się z sekretarzem generalnym i ustalili, że jak mój patent będzie gotowy to skontaktują się ze mną, wtedy mam odesłać im mój patent i wyślą mi nowy.

Wysłałem uprzednio ksero patentu i oświadczenie, że patent zagubiłem.
Otrzymałem nowy patent.
Patent odnalazłem ;) i nikt z PZŻ nie żądał bym przesłał oryginał.

ps. jakby kto pytał, to znów mi się zgubił ten stary. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 13:32 

Stara Zientara napisał(a):
Jak odmowa nie jest na piśmie, to związek też strzelił sobie w stopę, bo złamał KPA.

Tylko... jak to udowodnić?... "Nie wpłynął wniosek - to nic nie zrobiliśmy bo CO mielibyśmy zrobić? Jakby kolega złożył wniosek to byśmy się odnieśli..., ale kolega nie złożył." (i tu nie ma kłamstwa)
IMHO aby uniknąć głupich dyskusji - wysłać za zwrotnym poświadczeniem odbioru. Albo:
- Chciałem złożyć pismo, proszę potwierdzić datę wpłynięcia.
- A co to jest?
- To nie do Pani, proszę potwierdzić datę wpłynięcia.
- Wniosków nie przyjmujemy.
- Proszę zatem na kopii wpisać: "odmowa przyjęcia, data podpis"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 13:55 

IMHO aby uniknąć głupich dyskusji - wysłać za zwrotnym poświadczeniem odbioru. Albo:
- Chciałem złożyć pismo, proszę potwierdzić datę wpłynięcia.
- A co to jest?
- To nie do Pani, proszę potwierdzić datę wpłynięcia.
- Wniosków nie przyjmujemy.
- Proszę zatem na kopii wpisać: "odmowa przyjęcia, data podpis"
Brawo Wojtek!
Żaden urząd, narząd czy uwiąd nie może odmówić przyjęcia pisma choć może "na kolanie" napisać merytoryczną odmowę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 17:13 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Wojciech1968 napisał(a):
znów mi się zgubił ten stary.

Aleś Ty Wojtuś BAŁAGANIARZ ;-)))
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 17:45 

Zapewne odłożył "na wierzch" aby go odesłać... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 17:51 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
lunsive napisał(a):

Nie satysfakcjonuje mnie to, chciałbym napisać zażalenie/skargę do ministerstwa, jeśli jest ktoś kto również chce to uczynić, chętnie się przyłączę!

Poczekaj na mnie :rotfl: Ja skreśliłem załącznik - "Orginał patentu" i napisałem - Brak podstawy prawnej dla takiego żądania :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zobaczymy co mnie odpiszą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 19:39 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
znów mi się zgubił ten stary.

Aleś Ty Wojtuś BAŁAGANIARZ ;-)))
Pzdr
Kocur

Burdel kontrolowany. :-P :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2013, o 19:47 

Jurmak napisał(a):
Poczekaj na mnie :rotfl: Ja skreśliłem załącznik - "Orginał patentu" i napisałem - Brak podstawy prawnej dla takiego żądania :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zobaczymy co mnie odpiszą...

Pewnie zadzwonią, jak do mnie i coś wymyślą :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 103  Następna strona