Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 07:21

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2021, o 17:21 

Podziękował : 827
Otrzymał podziękowań: 623
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
drek_z napisał(a):
ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
w GB nie istnieje państwowy system stopni żeglarskich,

Istnieje. https://www.rya.org.uk/courses-training ... ments.aspx
https://www.rya.org.uk/SiteCollectionDo ... 0table.pdf

Moment, przecież RYA nie jest organizacją rządową, tylko prywatną firmą zarejestrowaną jako zwykła spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, jeśli z jakiegoś powodu np. zbankrutuje, jej certyfikaty będą miały wartość co najwyżej sentymentalną.
No niekoniecznie. RYA wydaje certyfikaty w imieniu MCA.

Sent from my E6853 using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 17:22 

Podziękował : 114
Otrzymał podziękowań: 54
Uprawnienia żeglarskie: zj, rya icc
drek_z napisał(a):
Moment, przecież RYA nie jest organizacją rządową, tylko prywatną firmą

Ale ma autoryzacje MCA, ktora jest jednost rzadowa Departamentu Transportu i ida za tym dosc szerokie kompetencje.

https://www.rya.org.uk/courses-training ... ation.aspx

Za ten post autor baart otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 17:50 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
drek_z napisał(a):
kursy "doszkalające" chce robić ta sama organizacja, która wystawia państwowe certyfikaty.
Jaki będzie następny krok? Aby zdobyć patent, będziesz musiał przejść "ścieżkę certyfikacji PZŻ"?

Ale to już było! :-?
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?p=234221#p234221, trochę ponad 15 lat temu - artykuł Moja "przygoda" z PZŻ

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 17:56 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
piotras napisał(a):
RYA wydaje certyfikaty w imieniu MCA.

baart napisał(a):
Ale ma autoryzacje MCA, ktora jest jednost rzadowa Departamentu Transportu i ida za tym dosc szerokie kompetencje.

Ale w kwestiach stopni żeglarskich dla amatorów? Czy dla zawodowców?
Bo to nie całkiem to samo.
Z tego co słyszałem, nikt nie wymaga od obywatela GB, żeby miał jakiekolwiek formalne przeszkolenie w amatorskim korzystaniu ze swojego jachtu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 18:13 

Kolega Ins wkleił dwa piękne linki kilka postów wyżej . Poczytaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 18:19 

piotras napisał(a):
Kolega Ins wkleił dwa piękne linki kilka postów wyżej . Poczytaj.

Wyobraź sobie, że poczytałem, dotyczą uprawnień zawodowych, nie amatorskich.

Za ten post autor drek_z otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 18:40 

To przeczytaj jeszcze raz, a potem jeszcze raz i tak aż do skutku czyli, aż zrozumiesz o co tam chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 18:44 

piotras napisał(a):
To przeczytaj jeszcze raz, a potem jeszcze raz i tak aż do skutku czyli, aż zrozumiesz o co tam chodzi.

Pierwszy link:

Commercial Endorsements

What is a commercial endorsement?

A commercial endorsement is required for work on board British flagged vessels subject to the MCA's codes of practice for small commercial vessels.

Jakieś jeszcze mądre uwagi na temat czytania ze zrozumieniem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 18:50 

I tylko tyle udało Ci się wyczytać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 19:15 

piotras napisał(a):
I tylko tyle udało Ci się wyczytać?

Tyle wystarczy, RYA wystawia certyfikaty zawodowe do czego ma upoważnienie od MCA.

Certyfikaty amatorskie RYA czy innych firm brytyjskich nie mają z MCA nic wspólnego, bo prawo brytyjskie nie wymaga od amatorów posiadania patentów żeglarskich.

Długo jeszcze będziesz to ciągnął?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 19:34 

A certyfikat VHF też nie?
Ale nie o to chodzi.
Commercial endorsement wystawia się na podstawie certyfikatów RYA. Czyli np mając np certyfikat Day Skippera RYA można aplikować po cert zawodowy, można też otrzymać ICC. Zatem w zestawieniu z wątpliwościami jakie miałeś co do tego czy RYA ma autoryzację z MCA tylko w zakresie amatorów czy może też wchodzą w grę certyfikaty zawodowe odpowiedź zadaje się być oczywista, że i takie i takie. Ponieważ MCA honoruje certyfikaty RYA. CBDU.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 20:00 

Podziękował : 114
Otrzymał podziękowań: 54
Uprawnienia żeglarskie: zj, rya icc
drek_z napisał(a):
Ale w kwestiach stopni żeglarskich dla amatorów? Czy dla zawodowców?
Bo to nie całkiem to samo.
Z tego co słyszałem, nikt nie wymaga od obywatela GB, żeby miał jakiekolwiek formalne przeszkolenie w amatorskim korzystaniu ze swojego jachtu.

I w tych i w tych. Nikt nie wymaga certyfikatu do korzystania z wlasnego jachtu, ale jakby obywatel GB chcial sobie rekraacyjnie wyczarterowac jacht w UK to o jakis certyfikat raczej go poprosza. Np. wspomnianego Day Skippera lub wyzszy, choc prawnie wymogu nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 20:06 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan
ins napisał(a):
SIRK napisał(a):
kol. Moniia głosiła, że PZŻ trzeba zniszczyć,

Co nie przeszkodziło jej wymienić patent, na następny, z znienawidzonym emblematem.

Piotr Siedlewski

Ja też nie jestem fanem PZŻtu (jak chodzi o amatorską żeglugę) i systemu patentowego (jak i kilku innych rozwiązań w naszym państwie), ale patent posiadam ('znienawidzony emblemat' to w moim przypadku za mocne) bo bez niego mi pływać nie pozwalają. Wiem, że to wygodnictwo i mam miękkie jaja, trzeba walczyć z karabinem... może na emeryturze. Jakoś tak to o Monii niesmacznie zabrzmiało.

Za ten post autor urbos otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 20:16 

piotras napisał(a):
co do tego czy RYA ma autoryzację z MCA tylko w zakresie amatorów

To, że do zdobycia uprawnień zawodowych, firma RYA wymaga albo co najmniej sugeruje zdobycie najpierw uprawnień amatorskich RYA {oczywiście zgarniając za to kasę} nie skutkuje tym, że uprawnienia amatorskie nagle pojawiają się w prawie brytyjskim. Nie brnij dalej.

Na stronach PZŻ jest interpretacja prawna na temat żeglarskich certyfikatów amatorskich wystawianych przez brytyjskie instytucje - żaden z tych certyfikatów nie jest dokumentem państwowym, w związku z tym nie obowiązuje w Polsce. Ja ze swoim patentem żeglarza mam {pod polską banderą i na terytorium Polski} większe prawa niż Ty ze skiperem ICC RYA, oczywiście zakładając, że nie masz patentów wydanych w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 21:06 

drek_z napisał(a):
Nie brnij dalej.
.

Nie zamierzam. Trzeba szanować zdrowie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 mar 2021, o 23:46 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
adzik napisał(a):
Podaj z ciekawości jakieś namiary na takie kursy, może skorzystam lub polecę zielonolistnym kierowcom.

https://drivingacademy.pl/szkolenia-ind ... otocyklowe

https://akademia-bezpiecznej-jazdy.pl/m ... jazdy.html

Osobiście robiłem w tej drugiej. Polecam.

A w tej chwili jestem na kilkudniowym żeglarskim szkoleniu teoretyczno-praktycznym. Poza państwowym systemem patentowym czy licencyjnym/certyfikacyjnym.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 12:22 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
urbos napisał(a):
Jakoś tak to o Monii niesmacznie zabrzmiało.

Ale prawdziwie. Czyżbyś nie pamiętał jej deklaracji w stopce?

Piotr Siedlewski

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

drek_z napisał(a):
plitkin napisał(a):
drek_z napisał(a):
W Polsce mamy system egzaminów państwowych, więc nie ma sensu tego dublować.

- W Polsce istnieje system państwowych egzaminów na prawo jazdy. Mimo to, jest mnóstwo prywatnych dyplomów /zaświadczeń / certyfikatów ukończenia kursów doszkalających ...

Zasadniczy problem nie polega na tym, żeby takie kursy były. Każda firma może szkolić kogo chce i jak chce, tylko na tym, że kursy "doszkalające" chce robić ta sama organizacja, która wystawia państwowe certyfikaty.
Jaki będzie następny krok? Aby zdobyć patent, będziesz musiał przejść "ścieżkę certyfikacji PZŻ"?

Mógłbyś wyjaśnić o co lotto z tym przechodzeniem ścieżki certyfikacji?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 12:58 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
PZŻ podał, że w chwili obecnej 30% egzaminów to egzaminy przeprowadzane przez związek. 70% przez podmioty uprawnione. To może niech się związek zastanowi jak coś poprawić u siebie, by przyciągnąć ludzi?
Wolny rynek.

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 13:52 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Urbos, czego Ty oczekujesz?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 14:15 

ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
Zasadniczy problem nie polega na tym, żeby takie kursy były. Każda firma może szkolić kogo chce i jak chce, tylko na tym, że kursy "doszkalające" chce robić ta sama organizacja, która wystawia państwowe certyfikaty.

Mógłbyś wyjaśnić o co lotto z tym przechodzeniem ścieżki certyfikacji?

Opisałem dokładnie czego się spodziewam po wprowadzeniu "całkowicie dobrowolnych" certyfikatów PZŻ. Znam aż za dużo przykładów gdy uczestniczenie w "dobrowolnym kursie przygotowawczym" jest podstawowym o ile nie jedynym kryterium zdania egzaminu.
Z innej strony - nie miałbym nic przeciw kursom doszkalającym organizowanym wyłącznie dla ludzi którzy już posiadają patent sternika wydany przez PZŻ.
Wtedy byłoby to OK, nie generowałoby "egzaminacyjnej patologii" a naprawdę służyło pogłębianiu wiedzy. No tak, ale wtedy PZŻ musiałby naprawdę opracować solidne programy takich kursów a to wymaga pracy i udziału fachowców, najlepiej praktyków. Komu to będzie się opłacało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 14:59 
*** Ban ***

drek_z napisał(a):
pisałem dokładnie czego się spodziewam po wprowadzeniu "całkowicie dobrowolnych" certyfikatów PZŻ. Znam aż za dużo przykładów gdy uczestniczenie w "dobrowolnym kursie przygotowawczym" jest podstawowym o ile nie jedynym kryterium zdania egzaminu.
Z innej strony - nie miałbym nic przeciw kursom doszkalającym organizowanym wyłącznie dla ludzi którzy już posiadają patent sternika wydany przez PZŻ.
Wtedy byłoby to OK, nie generowałoby "egzaminacyjnej patologii" a naprawdę służyło pogłębianiu wiedzy. No tak, ale wtedy PZŻ musiałby naprawdę opracować solidne programy takich kursów a to wymaga pracy i udziału fachowców, najlepiej praktyków. Komu to będzie się opłacało?

1. Certyfikaty PZŻ w zamierzeniach dotychczasowych są skierowane do dzieci i młodzieży.
Są wewnętrzną sprawą PZŻ i nie ma jak na razie pomysłów by miały zastąpić obecne patenty.
Aby uzyskać certyfikat o którym wyżej mowa trzeba odbyć kurs, obóz i bardzo dobrze.
Pewnego rodzaju marchewka w postaci "prawie dorosłego dokumentu" stwierdzająca, że posiadacz jego, ma jakieś umiejętności, z punktu widzenia wychowawcy, opiekuna, instruktora jest pożądana.
Problem w tym, że moim zdaniem cena 150 PLN za niego jest wygórowana.
2. Zarówno nieobowiązkowe szkolenie jak i egzaminy są w 70% organizowane przez podmioty nie związane z PZŻ, w związku z tym przypisywanie PZŻ odpowiedzialności za egzaminacyjną patologię świadczy o tym, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.
3. Wyobraź sobie że na kurso/warsztaty, które organizuję zapisują się też ludzie nie posiadający patentów PZŻ.
Nie na każdym kursie RYA naucza się manewrów portowych na jachcie o długości 16 metrów z sternikiem i jedną osobą do dyspozycji.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 16:19 

ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
pisałem dokładnie czego się spodziewam po wprowadzeniu "całkowicie dobrowolnych" certyfikatów PZŻ...

1. Certyfikaty PZŻ w zamierzeniach dotychczasowych są skierowane do dzieci i młodzieży.
Są wewnętrzną sprawą PZŻ i nie ma jak na razie pomysłów by miały zastąpić obecne patenty.
Aby uzyskać certyfikat o którym wyżej mowa trzeba odbyć kurs, obóz i bardzo dobrze.
Pewnego rodzaju marchewka w postaci "prawie dorosłego dokumentu" stwierdzająca, że posiadacz jego, ma jakieś umiejętności, z punktu widzenia wychowawcy, opiekuna, instruktora jest pożądana.
Problem w tym, że moim zdaniem cena 150 PLN za niego jest wygórowana.
2. Zarówno nieobowiązkowe szkolenie jak i egzaminy są w 70% organizowane przez podmioty nie związane z PZŻ, w związku z tym przypisywanie PZŻ odpowiedzialności za egzaminacyjną patologię świadczy o tym, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.
3. Wyobraź sobie że na kurso/warsztaty, które organizuję zapisują się też ludzie nie posiadający patentów PZŻ.
Nie na każdym kursie RYA naucza się manewrów portowych na jachcie o długości 16 metrów z sternikiem i jedną osobą do dyspozycji.

Jeśli chcesz dyskutować, to z tezami które podałem, nie z ich interpretacją.
Wyraźnie napisałem, że obawiam się takich patologii w bliższej czy dalszej przyszłości po wprowadzeniu tych przepisów a nie, że obecnie taka praktyka istnieje w PZŻ. Natomiast doświadczyłem takich sytuacji wielokrotnie co uczula mnie na tego typu inicjatywy.

Co do pierwszego punktu. Mi osobiście nie podoba się wizja "kolekcjonowania certyfikatów" od najmłodszych lat. Nagrodą dla młodego człowieka powinna być radość z żeglowania a nie ambicja "uzyskanie certyfikatu". Tym bardziej, że po np. pobycie na obozie i tak dostaną go wszyscy, i ci którzy śmigają na łódkach tak, że mogliby już w regatach startować i ci, którzy byli jedynie wożeni w kokpicie lub kabinie, bo boją się wody.
Wyobrażasz sobie, że jakieś dziecko nie dostałoby certyfikatu po pobycie na obozie? Wszyscy koledzy dostali a ono jedno nie? Więc wartość merytoryczna takiego certyfikatu byłaby żadna, za to utrwalałaby w młodych ludziach przekonanie, że "liczy się papierek a nie umiejętności".
Oczywiście, jest to wyłącznie moja kompletnie subiektywna opinia i raczej nie zamierzam ciągnąć dyskusji w tym kierunku.

Podsumowując - tak jak wcześniej pisałem, najpierw patent, potem zdobywanie dodatkowych, certyfikowanych umiejętności, nie odwrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 17:19 
*** Ban ***

drek_z napisał(a):
Wyraźnie napisałem, że obawiam się takich patologii w bliższej czy dalszej przyszłości po wprowadzeniu tych przepisów

Jakich przepisów?
Bo chyba nie masz na myśli certyfikatów PZŻ dla dzieci i młodzieży.
Bądź konkretny.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 17:41 

ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
Wyraźnie napisałem, że obawiam się takich patologii w bliższej czy dalszej przyszłości po wprowadzeniu tych przepisów

Jakich przepisów?
Bądź konkretny.

Konkretnie każdych, które wykraczają poza patenty wymagane przez prawo.
Wystarczy taka odpowiedź?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 17:49 
*** Ban ***

drek_z napisał(a):
ins napisał(a):
drek_z napisał(a):

Jakich przepisów?
Bądź konkretny.

Laurkę za zajęcie pierwszego miejsca w kolonijnych regatach wolno dać dziecku?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 17:52 

ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
ins napisał(a):
drek_z napisał(a):

Jakich przepisów?
Bądź konkretny.

Laurkę za zajęcie pierwszego miejsca w kolonijnych regatach wolno dać dziecku?

Widzę, że zaczynasz łapać istotę problemu ;)
Tak, można, i "świadectwo" uczestniczenia w obozie żeglarskim - jako pamiątkę, a nie certyfikat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 18:24 
*** Ban ***

drek_z napisał(a):
a nie certyfikat

Dlaczego nie?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 18:36 

ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
a nie certyfikat

Dlaczego nie?

Patrz mój wpis "Tytuł: Re: Certyfikaty kompetencji PZŻ Napisane: 20 mar 2021, o 16:19" tam przedstawiłem moje poglądy w kwestii "wpływ pseudocertyfikatów na rozwój społeczny i psychiczny dzieci oraz młodzieży".
Jeśli się z tym nie zgadzasz, to podaj przynajmniej jakieś kontrargumenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 18:59 
*** Ban ***

drek_z napisał(a):
ins napisał(a):
drek_z napisał(a):
a nie certyfikat

Dlaczego nie?

Patrz mój wpis "Tytuł: Re: Certyfikaty kompetencji PZŻ Napisane: 20 mar 2021, o 16:19" tam przedstawiłem moje poglądy w kwestii "wpływ pseudocertyfikatów na rozwój społeczny i psychiczny dzieci oraz młodzieży".
Jeśli się z tym nie zgadzasz, to podaj przynajmniej jakieś kontrargumenty.

Bardzo prosta sprawa. Jest sporo rodziców którzy chcą motywować swoje dzieci, i są gotowi za to płacić.
Są półkolonie regatowe, na których nagrody choćby w postaci laurki zbierają te dzieci które zajmują czołowe miejsca w wewnętrznych wyścigach.
Dlaczego nie miały by być taką formą laurki, certyfikat dla tych dzieci które się angażują w żeglowanie na obozie ogólnorozwojowym? Zakładając, że rodzice chcą aby dziecko takową laurkę zdobyło.
Rzecz w tym by cena tej laurki nie sięgała 1/10 kosztów prawie całego pobytu dziecka, na kolonii/obozie/rejsie.

Ostatnio edytowano 20 mar 2021, o 19:00 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2021, o 18:59 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
bury_kocur napisał(a):
Moim zdaniem problem wynikł z faktu, że nasze działania zostały kiedyś zawieszenie w pół drogi.
Powinno się dokończyć całkowite bezpatencie do np. 24 m a wszelkie patenty zostawić jako dokumenty nieobowiązkowe.
<cut>
Zatrzymaliśmy się po 2013 r w pół drogi tyle, że zabrakło woli politycznej do zakończenia prac.

Zabrakło nie woli politycznej tylk chętnych do aktywnego działania - takich rzeczy we trzech czy pięciu załatwić nie da rady...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona