Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 02:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2024, o 16:31 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Bombel napisał(a):
Nie chcesz mieć, nie musisz - Twoja wola i wybór, Ale jeżeli już masz, to przedmiot musi spełniać właściwe dla niego uwarunkowania.
Czyli (jednak):
- jak wyjdę na ulice w kasku "budowlanym" musi on spełniać normy BHP,
- jak biegam z busolą - powinienem mieć jej atest,
- jak wiozę w autobusie aparat ucieczkowy - on także musi spełniać wymogi "kopalniane",
- gdy mam w garażu gaśnicę - muszę jej robić przeglądy.
... itd. Naprawdę? :rotfl:

Wybacz, ale wydaje mi się to cokolwiek sprzeczne z logiką. :roll:
Przykład: Załóżmy, że nie muszę mieć na jachcie tratwy ratunkowej. Ale mam, a nie ma ona atestu i przeglądu. Czy jak powiem, że to "ponton" to będzie OK? A jak powiem, że to element wystroju mego jachtu (dekoracja)? :cool:
A jak mam ponton, a UM powie, że to niezgodna z wymaganiami tratwa? ;)
A jak będę miał nadliczbowe "koło ratunkowe" i będzie to dmuchane koło plażowe? Ono nie spełnia wymogów kodeksu LSA... :cool:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 3: robertrze, Senator, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:03 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Bombel napisał(a):
Nie chcesz mieć, nie musisz - Twoja wola i wybór, Ale jeżeli już masz, to przedmiot musi spełniać właściwe dla niego uwarunkowania.
Czyli (jednak):
- jak wyjdę na ulice w kasku "budowlanym" musi on spełniać normy BHP,

Mocno spłycasz temat, ale niech Ci będzie. Wszystko uzależnione jest od przeznaczenia danej rzeczy.
- kask ochronny/roboczy/budowlany -. jako środek ochrony indywidualnejmusi spełniać wymogi norm BHP, . Jeżeli nie spełnia tych norm - nie jest środkiem ochrony, tylko fikuśną czapeczką. Możesz w niej paradować na ulicy, nikt cię nie dopuści w niej do pracy,
jak biegam z busolą - powinienem mieć jej atest,

Z busolą to jak z kompasem. Możesz biegać po lesie bez posiadania atestu, ale w chwili gdy zamontujesz na jachcie w celu nawigacji to podlega okresowej atestacji. Wyobrażasz sobie nieatestowaną busolę/kompas w samolocie? Pomijam tu kwestię atestu/zgodności z normami dla producenta.
ak wiozę w autobusie aparat ucieczkowy - on także musi spełniać wymogi "kopalniane",
Wozić to sobie możesz co chcesz. Jednak gdy chcesz go traktować jako środek ratunkowy w kopalni, to owszem musi spełniać określone warunki.
- gdy mam w garażu gaśnicę - muszę jej robić przeglądy.

lektura na dobranoc :-P
https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2022/68
Na zakończenie dam Ci inny przykład. Mam z dawnych lat pamiątkę, spadochron. Może sobie leżeć, mogę go ubrać i chodzić po ulicy, ba nawet po cichu skoczyć z dachu chałupy Do tych celów nie potrzebuje żadnych przeglądów czy atestów. Gdybym jednak chciał wyskoczyć z samolotu.... sorry, sprzęt bez przeglądu/nieatestowany.
Wybacz, ale wydaje mi się to cokolwiek sprzeczne z logiką.

Poważnie????
/
Załóżmy, że nie muszę mieć na jachcie tratwy ratunkowej. Ale mam, a nie ma ona atestu i przeglądu.

Nie chcę widzieć Twojej miny, gdy 5 mil od brzegu przekonasz się, że zwalniak nie zadziałał lub nabój nie odpalił i zamiast tratwy ratunkowej masz brązowe kalesonki. A żona/dzieciaki płaczą. Tata ratuj.
A jak będę miał nadliczbowe "koło ratunkowe" i będzie to dmuchane koło plażowe? Ono nie spełnia wymogów kodeksu LSA...

Czyli nie masz koła ratunkowego tylko dmuchaną zabawkę. Równie dobrze możesz wozić dmuchaną lalę ( przyda się w chwilach samotności :rotfl: ). Efekt ratunkowy taki sam.

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:35 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: szuwarowe lekko posolone
Systematycznie użytkowana gumowa lala może zapewnić większe bezpieczeństwo niż atestowana tratwa. Atest dotyczy chwili wykonywania testu więc atesty są wydawane na czas określony. Brak atestu nie oznacza, że użytkowanie danej rzeczy jest niebezpieczne.

Kupując np. żywność mamy określony termin jej przydatności do spożycia. Kto by się zgodził na lustrację własnej lodówki przez jakiś sanepid w celu skontrolowania terminów ważności przechowywanych produktów? Kto by przyjął mandat za posiadanie przeterminowanego serka?

Za ten post autor Wawrzek otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:44 

Podziękował : 1711
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
SIRK napisał(a):
promujesz bardzo niebezpieczne i szkodliwe teorie.

A to niby dlaczego? Są wyłączenia i generalnie solas nie dotyczy jachtów. Że gdzieniegdzie może dotyczy?
Heh, sam napisałeś, że diabeł tkwi w szczegółach.
Ciągle za to ty promujesz inną teorię: że wszystko nas w zasadzie dotyczy i wszyscy żeglarze mają osiągnąć poziom zawodowców/profesjonalistów. Wyposażenie też mamy mieć zawodowo-profesjonalne.
Ja się z tym nie zgadzam i zwalczam taki pogląd. UM niestety myśli tak jak ty.
I wszędzie i ciągle wciska nam wszystkie wymagania. A niektórzy żeglarze to popierają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:46 

Bombel napisał(a):
Mocno spłycasz temat
Spłycę jeszcze bardziej. Wyobrażam sobie tę "kontrolę": :rotfl:

- OK, nie musi Pan nic mieć, ale może ma Pan coś, czego Pan nie musi?
- Nie, nie mam.
- Jak to, przecież widzę kompas sferyczny tu ma Pan zamontowany! Proszę o atest!
- Proszę Pana, to nie jest żaden kompas, to szklana kula jest (zajmuję się amatorsko wróżbiarstwem). Gdyby to był kompas musiałby mieć podziałkę co 1 stopień, a tu jest co 5, wiec nie dostałby atestu, to nie jest kompas.
- No tak, rzeczywiście. A tu widzę kompas kociołkowy na kardanie. Atest jest?
- Panie Inspektorze to jest dizajnerski pojemnik na kompasówkę. Poczęstowałbym pana, ale Pan na służbie, nieprawdaż?
- No, ale tu jest róża kompasowa, kreska kursowa i w ogóle...
- Tak, jest, ja lubię żeglarskie gadżety, nawet w pojemniku na wódę.
- O! a tu wisi koło ratunkowe, w złym kolorze
- Nie, to jest rekwizyt fotograficzny. Wszyscy goście robią sobie zdjęcia w tym kółku. Żeby to było koło ratunkowe - musiałoby być zgodne z LSA przecież!
- No tak, to nie koło. A tam? Widzę reflektor radarowy. Czy jest uznanego typu?
- Nie to nie jest żaden "reflektor" to jest talizman. Przynosi mi szczęście od 1999 roku... :rotfl:

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 4: adzik, Maar, michal55, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:49 

Wyobrażam sobie tę "kontrolę":

A wiesz, że mnie to wcale nie rozbawiło? Mogę sobie bez problemu wyobrazić, że to się dzieje realnie. Na przykład w Górkach podczas majówki 2025 roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 19:49 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: mam
Bombel napisał(a):
Czyli: zwolnienie z obowiązku posiadania np. kompasu, nie dotyczy wymogów jakim ma odpowiadać kompas.

Czyli jeśli mam atestowany kompas w kokpicie, a dla wygody zamontuję sobie przy stoliku nawigacyjnym busolę do biegania po lesie, to wg Ciebie łamię prawo?

Bombel napisał(a):
Wozić to sobie możesz co chcesz. Jednak gdy chcesz go traktować jako środek ratunkowy w kopalni, to owszem musi spełniać określone warunki.
Bombel napisał(a):
Załóżmy, że nie muszę mieć na jachcie tratwy ratunkowej. Ale mam, a nie ma ona atestu i przeglądu.

Nie chcę widzieć Twojej miny, gdy 5 mil od brzegu przekonasz się, że zwalniak nie zadziałał lub nabój nie odpalił i zamiast tratwy ratunkowej masz brązowe kalesonki. A żona/dzieciaki płaczą. Tata ratuj.

Rozwadniasz temat. W normalnym świecie każdy ma pawo wozić taką tratwę ratunkową jaką chce, jeśli jacht nie ma obowiązku jej posiadania, bo inspektor nie ma prawa o nią zapytać. Znaczy zapytać ma prawo, ale nie masz obowiązku odpowiadać ;-)

Nie wiem, skąd przekonanie, że jak coś jest zamontowane, to musi być atestowane. Używasz navionicsa w telefonie? O nie! Łamiesz prawo, bo telefon nie ma atestu!

Za ten post autor noone otrzymał podziękowania - 3: Maar, Stara Zientara, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 20:39 

Wawrzek napisał(a):
........

......

noone napisał(a):
.....

Podobno mamy demokrację w której każdy ma prawo do własnego zdania.
A jeśli każdy, to i ja też :-P
I niech tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2024, o 20:44 

Bombel napisał(a):

To naprawdę nikogo nie powinno obchodzić.
Dlaczego wszyscy tak bardzo się innym we wszystko wpieprzają?

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 4: Maar, noone, Stara Zientara, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 08:57 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 403
Uprawnienia żeglarskie:
Wawrzek napisał(a):
...Atest dotyczy chwili wykonywania testu więc atesty są wydawane na czas określony. Brak atestu nie oznacza, że użytkowanie danej rzeczy jest niebezpieczne.
Kupując np. żywność mamy określony termin jej przydatności do spożycia.
Kto by się zgodził na lustrację własnej lodówki przez jakiś sanepid w celu skontrolowania terminów ważności przechowywanych produktów? Kto by przyjął mandat za posiadanie przeterminowanego serka?

O, to proste.
Nikt nie będzie kontrolował Twojego serka w lodowce w domu, ale - jeśli weźmiesz ten serek do lodówki turystycznej, na piknik - to już można sprawdzić zgodność z przepisami.
Chyba że wykażesz że termin przydatności minął dziś rano, np. o dziewiątej, a teraz mamy dziewiątą dziesięć.
To co, trzeba wyrzucić, a najbliższy PSZOK jest o 40 kilometrów... :rotfl:

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 09:59 

waliant napisał(a):
Bombel napisał(a):

To naprawdę nikogo nie powinno obchodzić.
Dlaczego wszyscy tak bardzo się innym we wszystko wpieprzają?

Może wynika to z zapisów prawa :roll: ???
Art. 160 Kodeksu karnego:
§ 1.
Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3.
Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

bezpośrednie niebezpieczeństwo, może zachodzić w przypadku, gdy przyszły, potencjalny błąd jednej osoby, jest łatwy do przewidzenia przez drugą osobę (będącą odpowiedzialną) i charakteryzuje się wysokim prawdopodobieństwem, realną możliwością powstania.
Po cichu podpowiadam: świadomość, że tratwa ratunkowa nie ma ważnego przeglądu/atestu
Ponoć mamy państwo demokracji, w której obywatel może robić wszystko co nie jest zakazane.
Ale spróbuj popełnic samobójstwo :rotfl:
https://oko.press/policja-wywiozla-akty ... ej-dziecko
Nie wolno ci nawet o tym pomyśleć
https://mazowiecka.policja.gov.pl/ra/ak ... mial-.html

...jest takie miejsce, taki kraj... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 10:34 

noone napisał(a):
Czyli jeśli mam atestowany kompas w kokpicie, a dla wygody zamontuję sobie przy stoliku nawigacyjnym busolę do biegania po lesie, to wg Ciebie łamię prawo?

Adam, bez urazy, nie kombinuj,

Jak masz atestowany kompas w kokpicie to busolami do biegania po lesie możesz się udekorować jak choinka noworoczna. Możesz sobie nawet jedną na czubku..... powiesić.
noone napisał(a):
Rozwadniasz temat. W normalnym świecie każdy ma pawo wozić taką tratwę ratunkową jaką chce, jeśli jacht nie ma obowiązku jej posiadania,

Słusznie zauważyłeś. W normalnym swiecie. My niestety żyjemy w państwie prawa. Często ułomnego czy wręcz głupiego, ale .. dura lex sed lex
noone napisał(a):
Nie wiem, skąd przekonanie, że jak coś jest zamontowane, to musi być atestowane. Używasz navionicsa w telefonie? O nie! Łamiesz prawo, bo telefon nie ma atestu!

Argument z d..y wzięty :oops: To mapy mają odpowiadać wymaganiom IMO a nie telefon. Mapy możesz zainstalować w telefonie, chartplotterze czy laptopie, i nic nikomu do tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 10:38 

Bombel napisał(a):
Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu

Primo: słyszałeś, że Volenti non fit iniuria?
Secundo: Jakiej wolty trzeba dokonać aby uznać wyposażenie jachtu w dodatkowy niewymagany prawem środek - tratwę, który może uratować komuś życie, ze narażenie kogoś na niebezpieczeństwo utraty życia? Jakiż to tok myślowy doprowadzi do takiego wniosku? Przy czym - dla porządku: niewyposażenie tego jachtu w nic - takim narażeniem nie będzie? :roll:

Bombel napisał(a):
Ale spróbuj popełnic samobójstwo :rotfl:
Tzw. "samobójstwo rozszerzone" jest w świetle art. 148 KK "zabójstwem"... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 10:55 

Bombel napisał(a):
o mapy mają odpowiadać wymaganiom IMO a nie telefon. Mapy możesz zainstalować w telefonie, chartplotterze czy laptopie, i nic nikomu do tego.
Jeżeli masz konwencyjny (SOLAS) obowiązek posiadania map to nie możesz mówić, że go spełniasz po zainstalowaniu w telefonie (chartplotterze, komputerze) obrazów map (np 1010), czy map ENC (nawet oficjalnych uznanych przez IHO, Primar, BHMW i wszystkich świętych).
SOLAS napisał(a):
System obrazowania map elektronicznych i informacji (ECDIS) jest również uważany za spełnienie wymogu posiadania map zawartego w tym podpunkcie.
W skład ECDIS wchodzi nie tylko mapa (ENC) i nie tylko program ją wyświetlający ale i sprzęt (hardware), bodajże wraz z systemem zasilania.
Bombel napisał(a):
Jak masz atestowany kompas w kokpicie to busolami do biegania po lesie możesz się udekorować jak choinka noworoczna.
Ciekawa "logika". Gdy przepis wymaga:
2 kompasów - dodatkowy, ponadprzepisowy (i dalsze) - może być bezatestowy,
1 kompasu - dodatkowy, ponadprzepisowy (i dalsze) - może być bezatestowy,
0 kompasów - dodatkowy, ponadprzepisowy nie może być bezatestowy. Ciekawe czy drugi dodatkowy może...? :mrgreen:

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 3: noone, robertrze, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 10:59 

Podziękował : 368
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Podziwiam cierpliwość.

Za ten post autor robertrze otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 11:37 

Bombel napisał(a):
bezpośrednie niebezpieczeństwo, może zachodzić w przypadku, gdy przyszły, potencjalny błąd jednej osoby, jest łatwy do przewidzenia przez drugą osobę (będącą odpowiedzialną) i charakteryzuje się wysokim prawdopodobieństwem, realną możliwością powstania.

Mimo wszystko naprawdę nie widzę powodu, żeby ktokolwiek interesował się atestem mojej tratwy na jachcie (zresztą nie mam).
Ja myślę, że jak wyjedziesz na ulicę dzisiaj, to prawdopodobieństwo wypadku jest o wiele większe niż u mnie kiedyś tam przez brak atestu na tratwie.
Dlatego domagam się, żeby wprowadzić zakaz jeżdżenia samochodami. Zwłaszcza dla Ciebie...
Reasumując: straszna nadinterpretacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 13:00 

Spłycę jeszcze bardziej. Wyobrażam sobie tę "kontrolę":

Piękna bajeczka. Pozwól że opowiem swoją.
Z takim ""wyposażeniem" udaj się do np. PZU w celu ubezpieczenia jachtu. Co Ci odpowiedzą????
15) standardowe wyposażenie jachtu – wyposażenie pokładowe, sygnalizacyjne, nawigacyjne, kotwiczne, ratunkowe i przeciwpożarowe określone w dokumencie rejestracji,
dokumencie bezpieczeństwa, świadectwie zdolności żeglugowej. W przypadku braku informacji o standardowym wyposażeniu jachtu w dokumentach, o których mowa w zdaniu poprzednim, za standardowe wyposażenie jachtu przyjmuje się wyposażenie zalecane w przepisach o bezpieczeństwie żeglugi morskiej;

A w przepisach jak byk stoi: kompas powinien mieć atest
I choć nie musisz mieć kompasu (rekreacyjny poniżej 15 m) to i tak go wpiszą do ubezpieczenia, by następnie - przy "okazji" wejścia na miel - odmówić wypłaty odszkodowania, bo kompas nie miał atestu. Cieszysz się?
Bajeczka Nr. 2
Dbasz o swoją dupkę, więc kupiłeś radiopławę EPIRB (chociaż nie musisz jej mieć).
Ponieważ jesteś zwolniony z obowiązku posiadanie, więc _ zgodnie z logiką nie muszę - nie rejestrujesz jej. Spróbuj używać :rotfl:
Bajeczka NR. 3. Radiotelefon. Nie musisz, ale masz. Postępowanie jak wyżej.
Bajeczka Nr. 4 .........

I najważniesza bajeczka. Trochę śmieszna ze względu na język.
Za kilka dni wchodzi w życie nowa ustawa o bezbieczeństwie morskim https://lexlege.pl/ustawa-o-bezpieczenstwie-morskim/
która art, 151 uchyla dotychczasową ustawę,
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 111368.pdf na podstawie której wydano https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 161557.pdf
które zawiera wyłaczenie jachtów rekreacyjnych poniżej 15 m długości
(§ 2. 1. Przepisów § 8–15 nie stosuje się do:)3) jachtów rekreacyjnych o długości do 15 m, które dobrowolnie nie poddały się inspekcji
Tym samym, po upływie vacatio legis, straci moc prawną to rozporządzenie, tak cieszące/buldoczące niektórych.
Z tego co wiem nieoficjalnie, trwają dyskusje nad wyłączeniem z dotychczasowego zapisu Rozporządzenia § 2. 1. Przepisów § 8–15 nie stosuje się do: ;[/i].
rozdziału Wymagania z zakresu bezpieczeństwa jachtu
§ 12. 1. Wyposażenie jachtu morskiego w środki ratunkowe, sprzęt sygnałowy, nawigacyjny i ochrony przeciwpożarowej, urządzenia radiokomunikacyjne i wyposażenie pokładowe, w zależności od długości jachtu oraz rejonu pływania, określają załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.

Uffffff, ale łamaniec :lol:

Oznaczałoby to, że jachty rekreacyjne, stracą ""prawo do niemania"" okreslonego wyposażenia.
Jakie bedą dalsze losy - trudno powiedzieć. Poczekamy, zobaczymy

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 13:20 

Podziękował : 827
Otrzymał podziękowań: 623
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
Dodam jeszcze bajeczkę o butli i kuchence (też nie jest obowiązkowa) gazowej na jachcie bez atestu. Kiedy pół mariny wyleci w powietrze a drugie pół spłonie to kolejnych kilka lat skipper/wlasciciel spędzi wylegując się na koji w pierdlu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 13:22 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: mam
No i znowu - rozmowa nie jest o tym, co będzie. Nie jest też o tym, czy będzie można i za ile ubezpieczyć jacht. Rozmowa jest o tym czy/na jaką skalę UM złamał obowiązujące prawo.

Czyli znowu Wiesław rozwadniasz temat ;-)

Za ten post autor noone otrzymał podziękowania - 4: Maar, robertrze, waliant, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 13:57 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Bombel napisał(a):
Z takim ""wyposażeniem" udaj się do np. PZU w celu ubezpieczenia jachtu. Co Ci odpowiedzą????
Mam ubezpieczenie jachtu OC i casco. Nikt się nie pytało jakiekolwiek wyposażenie.

Bajeczki nr 2 i 3 łamią prawo radiokomunikacyjne.

noone napisał(a):
czy/na jaką skalę UM złamał obowiązujące prawo.
Zatem, Wiesław, na jaką skalę UM złamał prawo?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 14:08 

Bombel napisał(a):
Z takim ""wyposażeniem" udaj się do np. PZU w celu ubezpieczenia jachtu. Co Ci odpowiedzą?
Boże, znaczy: cierpliwości!
Udaj się do kurii i powiedz, że chcesz począć potomka na niepoświęconym jachcie z kobietą niebędącą Twoją kościelną żoną. Co powiedzą??? Gówno mnie to obchodzi. Nie ma to żadnego wpływu na inspekcję jachtu przez Kapitanat Portu / UM (organ państwa). :-?

Bombel napisał(a):
Bajeczka Nr. 2
Dbasz o swoją dupkę, więc kupiłeś radiopławę EPIRB (chociaż nie musisz jej mieć).
Ponieważ jesteś zwolniony z obowiązku posiadanie, więc _ zgodnie z logiką nie muszę - nie rejestrujesz jej.
A słyszałeś, że
prawo komunikacyjne napisał(a):
Art. 143. 1. Z zastrzeżeniem art. 144, art. 144a i art. 144b, używanie urządzenia radiowego wymaga posiadania pozwolenia radiowego, zwanego dalej „pozwoleniem”.
Art. 208. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega karze grzywny w wysokości do 1000 złotych.
3. Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1 i 2, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy.
To jest właśnie to miejsce, gdzie prawo obliguje obywatela do jakichś zachowań. Po prostu istnieje prawo zabraniające używania urządzeń radiowych bez pozwolenia. Nie istnieje zaś prawo zabraniające używania kompasu bez zezwolenia (czy atestu)!

Bombel napisał(a):
Bajeczka NR. 3. Radiotelefon.
Jak wyżej.

Bombel napisał(a):
Za kilka dni wchodzi w życie nowa ustawa o bezbieczeństwie morskim
która art, 151 uchyla dotychczasową ustawę

Albo fakenews, albo, coś Ci dzwoni ale... i kościół nie ten, i dzwoni poprzedni proboszcz
Chyba nie "nowa ustawa" a "nowelizacja ustawy":
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Przeb ... sp?nr=2702
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0230000261
a ona art. 110 nie zmienia (a na jego podstawie wydano rozporządzenie o jachtach).
A art. 151 ustawy o bezpieczeństwie morskim z 18 sierpnia 2011 r rzeczywiście uchyla ustawę o bezpieczeństwie morskim, ale... poprzednią (tę z 9 listopada 2000) :rotfl:

A nawet jakby tak było, że wchodzi nawa (podaj proszę link do tej nowej ustawy czy projektu ustawy https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/proces.xsp ) to jaki ma to wpływ na inspekcję przeprowadzoną w przeszłości (07.08.2024)? Chyba żaden? :-?

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: noone
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2024, o 16:13 

noone napisał(a):
Rozmowa jest o tym czy/na jaką skalę UM złamał obowiązujące prawo.

Stara Zientara napisał(a):
Zatem, Wiesław, na jaką skalę UM złamał prawo?

Mili moi. Może nie zauważyliście, ze parę postów wcześniej zapadł konsensus, iż ten aspekt będzie "obrabiany" PO otrzymaniu odpowiedzi z UM. Dlatego, że znamy sytuację tylko z wystąpienia jednej strony i na dodatek mało precyzyjnego. Temat zawiera zbyt dużo niewiadomych, aby dalej go ciągnąć.
Wytrzymacie jeszcze trochę????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 07:36 

piotras napisał(a):
Dodam jeszcze bajeczkę o butli i kuchence (też nie jest obowiązkowa) gazowej na jachcie bez atestu.
Podziwiam wiarę w "moc" atestu, certyfikatu, pozwolenia...
- Wysoki Sądzie, wprawdzie zastrzeliłem Wiesława i Piotra, ale strzelba jest legalna, a ja mam pozwolenie na broń...
- Niewinny! :rotfl:

Naprawdę uważasz, że przy ataku terrorystycznym na tę skalę (pół mariny wyleci w powietrze a drugie pół spłonie) ktoś będzie drążył temat atestu tych butli i kuchenek ("tych" - bo jedna nie wystarczy)?

PS. Wiem, że legalizacja jest wymagana do napełnienia butli. Nie wydaje mi się jednak, aby w Polsce do użytkowania butli i kuchenki (w tym: na jachcie) potrzebny był atest/legalizacja. Ale pewności nie mam, możesz wskazać przepis?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 12:56 

kościół nie ten, i dzwoni poprzedni proboszcz

Kościół jest ten sam, proboszcz się nie zmienił, tylko organista okulał :mrgreen:
Za "nową" uważam ustawę o bezpieczeństwie morskim w wersji od 18 lipca 2024, ogłoszoną w Dzienniku Ustaw 2024.1068, która weszła w życie z dniem dzisiejszym
https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2024-106 ... 40667.html
Zamieszczony w niej zapis
Art.  151. 
Traci moc ustawa z dnia 9 listopada 2000 r. o bezpieczeństwie morskim (Dz. U. z 2006 r. poz. 693, z późn. zm.).
oznacza wg mnie utratę mocy nie tylko tej ustawy, ale równocześnie wszystkich jej nowelizacji (zapis: z późniejszymi zmianami

Tym samym zmianom podlegają wszystkie przepisy wydane na jej podstawie

Jeśli się mylę, to odszczekam (dużymi literami) swoje teorie na tymże forum, a dodatkowo masz u mnie flachę dobrego koniaku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 13:20 

Nadal obowiązuje Ustawa z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie morskim.
I nadal działa jej art. 151. Traci moc ustawa z dnia 9 listopada 2000 r. o bezpieczeństwie morskim (Dz. U. z 2006 r. poz. 693, z późn. zm.).

Ogłoszona w Dzienniku Ustaw 2023 poz. 261 Ustawa z dnia 13 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie morskim oraz niektórych innych ustaw wprowadza tylko zmiany w dotychczas (i nadal) obowiązującej ustawie z roku 2011.
Jeżeli zagłębisz się w tekst jednolity (https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 1368Lj.pdf), to zobaczysz, że nadal Art. 151 odwołuje ustawę z 2000 r. a nie ustawę z 2011 r.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 13:39 

BTW. Tekst jednolity tej ustawy wraz ze zmianami jest obowiązujący już ponad rok.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-10-19 143728.png
Zrzut ekranu 2024-10-19 143728.png [ 88.71 KiB | Przeglądane 1441 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 15:40 

Tekst jednolity tej ustawy wraz ze zmianami jest obowiązujący już ponad rok.

Jako człek w miarę uprzejmy nie powiem że pieprzysz jak potłuczony :mrgreen:
Ustawa ta wygasła 18 lipca 2024 r.
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lipca 2023 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie morskim
Tekst aktu: D20231666L.pdf
Tekst ogłoszony: D20231666.pdf
Tekst ujednolicony: D20231666Lj.pdf
Status aktu prawnego: wygaśnięcie aktu
Data ogłoszenia:2023-08-22
Data wydania:2023-07-07
Data wygaśnięcia:2024-07-18
Organ wydający: MARSZAŁEK SEJMU

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0230001666

Nadal obowiązuje Ustawa z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie morskim.

Zgadza się :-P Ale w wersji opublikowanej 17 lipca 2024 w Dzienniku Ustaw 2024,1068 jako akt obowiązujący
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... e-17740667
o czym cały czas mówię używając określenia "nowa ".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 17:13 

Bombel napisał(a):
Jako człek w miarę uprzejmy nie powiem że pieprzysz jak potłuczony :mrgreen:
Bo byś skłamał.

Ustawa nie wygasła.
Sejm napisał(a):
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lipca 2023 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o bezpieczeństwie morskim
Status aktu prawnego: wygaśnięcie aktu

Jaki akt prawny został wydany?
Cytuj:
Data wydania:2023-07-07

Obwieszczenie Marszałka

Jaki akt prawny został ogłoszony?
Cytuj:
Data ogłoszenia:2023-08-22

Obwieszczenie Marszałka

Jaki akt prawny wygasł?
Cytuj:
Data wygaśnięcia:2024-07-18

Obwieszczenie Marszałka

A co z ustawą o bezpieczeństwie morskim z 2011 r.?
Załącznik:
_00.jpg
_00.jpg [ 78.58 KiB | Przeglądane 1397 razy ]

Nadal obowiązuje, razem z późniejszymi zmianami.

Widzisz tu gdzieś informację o wygaśnięciu aktu prawnego?

PS. Ziobro też słabo zna prawo i Bodnar skorzystał na jego niewiedzy uznając za nieważne powołanie prokuratora krajowego. Zero też nie doczytał, jak ty. :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 17:16 

Poprzednia ustawa o bezpieczeństwie została uchylona, co jest wyraźnie napisane:
Załącznik:
Screenshot 2024-10-19 at 18-14-29 Ustawa z dnia 9 listopada 2000 r. o bezpieczeństwie morskim.png
Screenshot 2024-10-19 at 18-14-29 Ustawa z dnia 9 listopada 2000 r. o bezpieczeństwie morskim.png [ 33.53 KiB | Przeglądane 1397 razy ]

Przy ustawie z 2011 r. nic nie ma o uchyleniu lub wygaśnięciu.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2024, o 17:18 

Niektórym się wydaje, że jak żona zmieni fryzurę, to znaczy, że już jest nowa.

Ona jest nadal ta stara, ale z późniejszymi zmianami.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Rafał Czyż
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona