Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2015, o 14:45 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
baoo napisał(a):
Dlaczego?

Noo... to On (ten Jacht) sam najlepiej wiedział co robić ... skoro przeżył.
Jakoś tak mi się widzi, że do przeciwstawiania się falom dziób jest lepiej przystosowany, od innych części kadłuba, a i do kabiny mniej nachlapie...
Pomijam fakt, że każdy jacht zmusić można - do różnych (nienaturalnych dlań) zachowań, ale do czasu.
Zwykle do momentu bezwładu załogi. :-P
MJS

ps Spróbuj kiedy, jak się Twój zachowuje sam w silnym sztormie - niedługo będziesz miał dużo okazję.
Sprawdziłeś już, że bez "mechasteru" chodzi łagodniej... sprawdzaj dalej, zawsze może się przydać.

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2015, o 15:08 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Marian jak Cie lubie, ale .....ten jacht nie sztormował tylko bezwładnie dryfował to raz. A dwa, że w tym niby lepszym położeniu stracił maszt. To co w tym jest niby fajniejszego? A bezwład załoga w bajdewindzie osiągnie się dużo szybciej niż z wiatrem. Sztormowanie to aktywna żegluga w ciężkich warunkach, a nie bezwładne kołysanie sie z burty na burte. Bo to jest zdawanie się na łaskę żywiołu.
Jak wieje 55kt wiatru rzeczywistego to lepiej mieć pozorny z wiatrem poniżej 50 kt czy prawie 60 kt pod wiatrem? Statystyki oraz realne morskie opowieści potwierdzają, że jachty prowadzone aktywnie nawet w najtrudniejszych warunkach wychodzą na tym lepiej.

edit.
Puffin płyną bez autopilota w 60-65 wezłowym sztormie z wiatrem. Brał też sztormy w bajdewindzie, choćby dziewczyny pod Islandią miały 55-58 kt, ja miałem 40-45 kt. Sztormowanie z wiatrem zawsze było przyjemniejsze. Na Setce to samo i na innych większych jachtach miałem podobne odczucia. Były w tym nieżelazka np. Bruce 44 czy Albin Ballad. Na Setce i na Maxusie sztormowanie z żaglem zawsze było lepsze.
My tu w portach czy na kotwicowiskach spotykamy sie, rozmawiamy , wymieniamy sie doświadczeniami. Typy i wielkość łódek bardzo różne. Wszyscy wolą iść z wiatrem.

http://calloftheocean.pl/

Za ten post autor baoo otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2015, o 16:27 

MJS napisał napisał(a):
...tak, jak należy *jachtOm sztormować.

* tam zapomniałem wstawić słowo: dać
z naciskiem na dać im: tym jachtom, wtedy gdy ... wybór (już?) nie należy do Ciebie.

baoo napisał(a):
My tu w portach czy na kotwicowiskach spotykamy sie, rozmawiamy , wymieniamy sie doświadczeniami. Typy i wielkość łódek bardzo różne. Wszyscy wolą iść z wiatrem.

Ależ ja tego wszystkiego nie neguję
...też wolę mieć wygodniej... i ciepłe papucie. ;)
MJS

ps
Oprócz pod wiatr i z wiatrem są jeszcze stadia pośrednie:
Czy masz tam (znaczy na jachcie) dryfkotwę?
A może masz taką spadochronową wielką?
Bardzo bym chciał pogadać z kimś kto używał i ma porównanie.

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2015, o 17:49 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Marian Strzelecki napisał(a):
.......

baoo napisał(a):

Ależ ja tego wszystkiego nie neguję
...też wolę mieć wygodniej... i ciepłe papucie. ;)
MJS
Chyba właśnie chodzi o to żeby łódka i załoga jak najmniej były obciążone?

Oprócz pod wiatr i z wiatrem są jeszcze stadia pośrednie:
IMHO w sztormowaniu są dwa stany z wiatrem i falą i pod wiatr i fale. Stany pośrednie czyli okolice w półburty (bo istotny jest kierunek fali, mniej wiatru) to raczej dla samobójców chyba ze nie mówimy o sztormowaniu?
Czy masz tam (znaczy na jachcie) dryfkotwę?
Podobnie jak na Małej mam. Nawet dwie, większą i mniejszą by ewentualnie dopasować się do warunków i potrzeb. Jakby paraboliczne z taśm parcianych ale zamontowane na obręczach.
A może masz taką spadochronową wielką?
Nie bo nie jest mi potrzebna wielka, gdyż nie stawiam jachtu w dryf.
Bardzo bym chciał pogadać z kimś kto używał i ma porównanie.
Stefan Ekner (tylko z rufy), Janusz Maderski (tylko z rufy), ja tylko z rufy. Ja i Janusz używaliśmy ich dlatego raczej dlatego ze żaden z nas nie zamontował mieczy rufowych do żeglugi z wiatrem zalecanych przez ....konstruktora :mrgreen: . Nie służyły do dryfu tylko do trzymania tyłka by łódka zawsze była prostopadle do fali. Oczywiście żagle postawione. Prędkość spada o 1-2 kt. Na Puffinie nie popełniłem tego błędu i zamontowałem od razu dwa....stery. Efekt? Maxus nigdy nie potrzebował dryfkotwy by iść z falą nawet przy 60-65 węzłach wiatru. Dopóki miał żagle i był jakoś sterowany (autopilot, samoster czy człowiek). Wbrew pozorom fordewind to najlepszy dla mnie kurs. Najstabilniejszy, samoster ma najmniej do roboty. Użyłem dryfkotwy tylko raz (jest na stałe zamontowana na pawęzy, ma dowiązana line) gdy straciłem autopilota a przed zamontowaniem samosteru wiatrowego bo coś musiało mnie utrzymywać rufa do fali.
Osobiście rozmawiałem z 3 osobami które użyły dryfkotwy z dziobu. Powiedziały,że nigdy więcej. To najgorsze co można zrobić łódce. Ruchy są nienaturalne, duże, często niebezpieczne przechyły na burtę, szarpnięcia.

Zrobił sie offtop.
P.S. Bardziej oddająca sens działania to nazwa - stabilizator kursowy

Załączniki:
Komentarz: Dryfkotwa
IMG_9656.jpg
IMG_9656.jpg [ 59.17 KiB | Przeglądane 3701 razy ]

http://calloftheocean.pl/

Za ten post autor baoo otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2015, o 18:18 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Szymon, jesli to offtop to chcialbym jak najwiecej takich offtopow na Forum :)
Ja( na szczescie) w tak silnych wiatrach dawno nie plywalem ale za to jesli moge to nie stronie stawiac spinakera przy powiedzmy 25 wezlach. Jesli wiatr jest stabilny, sternik wie co ma robic to komfortowo plyne 10 i wiecej wezlow a do tego mam komfortowe 15 pozornego :) Nie raz widzialem ( mijalem) jachty na zarefowanych zaglach bioracych fale za fala do kokpitu :)
Razem z Andrzejem trzymamy za Ciebie kciuki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2015, o 18:45 

M@rek napisał(a):
Razem z Andrzejem trzymamy za Ciebie kciuki :)
Znaczy trzymacie sobie nawzajem? :lol:

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2015, o 13:52 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
baoo napisał(a):
Osobiście rozmawiałem z 3 osobami które użyły dryfkotwy z dziobu. Powiedziały,że nigdy więcej. To najgorsze co można zrobić łódce. Ruchy są nienaturalne, duże, często niebezpieczne przechyły na burtę, szarpnięcia.
Sztormowanie dziobem (no mniej więcej dziobem) do wiatru i fali to niekoniecznie dryfkotwa, to także (a zwykle znacznie znacznie częściej) stanięcie w dryf. Łódki, na których pływałem bardzo przyjemnie stały w dryfie.
No i kluczowe, ile mamy miejsca po zawietrznej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2