Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 23:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2016, o 13:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
A jeżeli znam przypadek (z czasów obowiązkowego nadzoru technicznego nad jachtami - na którego zniesienie tak narzeka prelegent Jan Młynarczyk), w którym osoba z litery prawa zajmująca się "nadzorem technicznym" wystawiła - rzecz jasna nie za darmo - oficjalne potwierdzenie dokonania przeglądu pewnego prywatnego jachtu - jednak zupełnie bez jego oglądania (jacht i "inspektora" dzieliło kilka tysięcy km...) - to wolno mi mówić o łapówkarstwie?
O ile wiem - ta sama "osoba" szefuje do dziś pewnej samozwańczej grupce "inspektorów", z której dobiegają co czas jakiś pomruki, wyrażające podobną jak u prelegenta Jana Młynarczyka tęsknotę za obowiązkowym nadzorem technicznym nad prywatnymi jachtami...

A jak pamiętam nie jeden, ale kilkanaście przypadków tzw. "inspekcji bezpieczeństwa", przeprowadzanych przez urzędników administracji morskiej i polegających na przejrzeniu dokumentów kilku jachtów w kantorku na przystani - jednak bez oglądania samych jednostek - a jeżeli już z oglądaniem, to tak by przypadkiem "nie zauważyć" przenoszenia wymaganego przepisami wyposażenia z jednej jednostki na drugą - to wolno mi o tym pisać?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 13:37 

Jacek___ napisał(a):
Nie może być takiej sytuacji, w której ja buduję coś co uważam, że będzie pływać, a przyjdzie mi jakiś leśny dziadek gorszego sortu co samego znał Stalina i będzie decydował, że wedle jego "profesurskiej" wiedzy zdobytej na walce z "bandami" w lasach to on mi tego nie dopuści.
Zwyczajnie nie zgadzam się. Dlatego wybieram inną banderę.
Nie karmić leśnych dziadów.

Hmmm, ale wiesz, że w Polsce, od ca 7 lat - nikt, kto nie używa jachtu komercyjnie, nie musi jego konstrukcji i wyposażenia poddawać żadnej ocenie - ani urzędników, ani leśnych dziadków... ???
(dotyczy jachtów morskich o długości poniżej 15m, których jest w Polsce kilkaset - długość większą niż 15m ma w Polsce tylko ok 25-30 morskich jachtów rekreacyjnych.)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 28 mar 2016, o 13:37 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 13:37 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Jacek___ napisał(a):
Nie może być takiej sytuacji, w której ja buduję coś co uważam, że będzie pływać, a przyjdzie mi jakiś leśny dziadek gorszego sortu co samego znał Stalina i będzie decydował, że wedle jego "profesurskiej" wiedzy zdobytej na walce z "bandami" w lasach to on mi tego nie dopuści.

A nikt ci nie będzie przychodził i decydował jak budujesz dla siebie. Buduj i pływaj jak chcesz. Z sensem czy bez. Twoja sprawa.
Inna rzecz jak będziesz chciał zbudować i sprzedać. Tu chyba się zgodzisz....że Twoje widzimisię co do projektu i jego wykonania się kończy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 13:54 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 704
Uprawnienia żeglarskie: mam
Jaromir napisał(a):
jachtów morskich o długości poniżej 15m, których jest w Polsce kilkaset - długość większą niż 15m ma w Polsce tylko ok 25-30 morskich jachtów rekreacyjnych

Rozumiem, że masz na myśli jachty przebywające w Polsce, a nie wszystkie jachty pod polską banderą? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 17:08 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
reed napisał(a):
Jacek___ napisał(a):

A nikt ci nie będzie przychodził i decydował jak budujesz dla siebie. Buduj i pływaj jak chcesz. Z sensem czy bez. Twoja sprawa.
Inna rzecz jak będziesz chciał zbudować i sprzedać. Tu chyba się zgodzisz....że Twoje widzimisię co do projektu i jego wykonania się kończy

To jest sprawa wyłącznie kupujące co chce kupić i od kogo.
Umawiają się strony, a dopuszczacz nie jest stroną umowy.

Samo myślenie o tym, że ktoś miałby coś kontrolować jest myślozbrodnią i potępiam. Trzeba od razu każdą wspominkę o przeglądach usadzać i kołkiem osikowym poprawiać żeby to już nigdy z grobu nie wstało.

A to 15m to sobie uroili z czego? Bo statki zaczynają się od 24m.

Colonel - nie smakuje - nie jedz. Każdy urzędnik to złodziej (bo ma swoją wypłatę uzyskiwaną od innych pod przymusem) i jak o czymś decyduje to łapówkarz. Co jest oczywiste i nie wymaga ponownego dowodu.
A jak masz inne poglądy to się z nimi nie zgadzam i mnie bulwersują. Tylko moje poglądy są słuszne, jakby nie były to miałbym inne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 17:58 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 536
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Jacek___ napisał(a):
Każdy urzędnik to złodziej (bo ma swoją wypłatę uzyskiwaną od innych pod przymusem) i jak o czymś decyduje to łapówkarz. Co jest oczywiste i nie wymaga ponownego dowodu.

Każdy sądzi po sobie. Gratuluję mentalności. A łapówkarz to złodziej. Czyż nie prawda? Jeżeli wydaje za gratyfikacją korzystny werdykt, to znaczy, że potencjalnie krzywdzi tę drugą stronę. Czyli coś jej zabiera niekoniecznie rzeczowego. Czyli ją okrada. Jeśli spotkamy się w realu będę pilnował portfela, komórki i karty do samochodu :twisted:

Za ten post autor Waldi_L_N otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 19:04 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Dziękuje Waldi za zwolnienie mnie od konieczności pisania postu.
Opowiem Ci za to anegdotkę. Kiedyś pewna znajoma z sąsiedztwa pochwaliła się mojej żonie, że "załatwiła sobie" zezwolenie na sprzedaż alkoholu w swoim sklepie dzięki temu, że dała łapówkę pewnej urzędniczce łapówkę. Żona mi to powtórzyła z pewną pretensją...
Uśmiałem się, jako, że urzędniczka podlegała mi bezpośrednio. Ale... nie dlatego. Dlatego, bo ponad rok wcześniej przeforsowałem uchwałę Rady Miasta podnoszącą miejski limit ilości punktów sprzedaży POWYŻEJ liczny sklepów i lokali istniejących w mieści. Inaczej mówiąc dla otrzymania "koncesji" wystarczyło złożyć wniosek i poczekać na wypisanie druku.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2016, o 19:09 

noone napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Hmmm, ale wiesz, że w Polsce, od ca 7 lat - nikt, kto nie używa jachtu komercyjnie, nie musi jego konstrukcji i wyposażenia poddawać żadnej ocenie - ani urzędników, ani leśnych dziadków... ???
(dotyczy jachtów morskich o długości poniżej 15m, których jest w Polsce kilkaset - długość większą niż 15m ma w Polsce tylko ok 25-30 morskich jachtów rekreacyjnych

Rozumiem, że masz na myśli jachty przebywające w Polsce, a nie wszystkie jachty pod polską banderą? :)

Mam na myśli uświadomienie nieświadomym, że przepisy związane z obowiązkowym poddawaniem się ingerencji różnych "leśnych dziadków" w stan, konstrukcję i wyposażenie, nie dotyczą lwiej większości polskich jachtów rekreacyjnych.
Dotyczą one bowiem - i to w ograniczonym zakresie - zaledwie 25-30 jachtów rekreacyjnych. Bo tylko taka ich liczba ma długość ponad 15m.

Konkretnie - to na 1336 jachtów rekreacyjnych zarejestrowanych w polskim rejestrze jachtów długość ponad 15m mają 22 jachty. Szacuję, ze wśród circa 100 jachtów rekreacyjnych, które pozostają w Rejestrach Okrętowych IM, jednostek dłuższych niż 15 metrów będzie dodatkowych kilka sztuk...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jacek___ napisał(a):
Każdy urzędnik to złodziej

I pijak!
Bo każdy pijak to złodziej!

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 01:28 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Colonel napisał(a):
Opowiem Ci za to anegdotkę. Kiedyś pewna znajoma z sąsiedztwa pochwaliła się mojej żonie, że "załatwiła sobie" zezwolenie na sprzedaż alkoholu w swoim sklepie dzięki temu, że dała łapówkę pewnej urzędniczce łapówkę. Żona mi to powtórzyła z pewną pretensją...
Uśmiałem się, jako, że urzędniczka podlegała mi bezpośrednio. Ale... nie dlatego. Dlatego, bo ponad rok wcześniej przeforsowałem uchwałę Rady Miasta podnoszącą miejski limit ilości punktów sprzedaży POWYŻEJ liczny sklepów i lokali istniejących w mieści. Inaczej mówiąc dla otrzymania "koncesji" wystarczyło złożyć wniosek i poczekać na wypisanie druku.

Ha, ha, ha...
Też się uśmiałem.
Ha, ha, ha...
Magiczne słowo "poczekać". Interweniować, narażając się na pierdylion kontroli...
Zrobiłeś coś w tej sprawie, ha, ha, ha?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 06:55 

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. A jeśli nadal nie rozumiesz, to rozważ powstrzymanie się i od pisania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 18:05 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Colonel napisał(a):
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. A jeśli nadal nie rozumiesz, to rozważ powstrzymanie się i od pisania.

Jeśli nie rozumiesz dlaczego się z biurwy gorszego sortu śmiejemy to powstrzymaj się od pisania. Biurwa to stan umysłu i nie zrozumiesz normalnych ludzi. Mojżesz takich 40 lat po pustyni prowadzał żeby się zarazy pozbyć i normalne państwo zbudować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2016, o 18:19 

Jacku....nie wybrałbyś sie może za morze....na pustynię ?

Za ten post autor reed otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 04:22 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Colonel napisał(a):

Mogą być dwie zasadnicze przyczyny uzyskiwania koncesji za łapówkę:
Zwłoka w wydaniu koncesji z powodu braków w dokumentach koniecznych do wydania koncesji :)
Wydanie koncesji w sytuacji, w której lokal nie spełnia kryteriów (bo przecież limit ilości lokali z koncesją nie jest jedynym ograniczeniem, prawda, Panie Burmistrzu?)
Ja mogę tego nie rozumieć, ale Pan Burmistrz pobierał wynagrodzenie za to, żeby to rozumieć, a nie robić śmichy chichy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 07:26 

I może być też tak, że żadnej łapówki nie było ale pani MUSIAŁA się pochwalić zaradnością. Przez 19 czy 19 lat pełnienia różnych funkcji nie odmówiłem ani razu przyjęcia łapówki.
Jak myślisz dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 08:03 

Colonel napisał(a):
Przez 19 czy 19 lat pełnienia różnych funkcji nie odmówiłem ani razu przyjęcia łapówki.
Jak myślisz dlaczego?

Żeby bliźniemu przykrości nie zrobić :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 09:20 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Colonel napisał(a):
I może być też tak, że żadnej łapówki nie było ale pani MUSIAŁA się pochwalić zaradnością. Przez 19 czy 19 lat pełnienia różnych funkcji nie odmówiłem ani razu przyjęcia łapówki.
Jak myślisz dlaczego?

A co by bylo, jesli łapowka rzeczywiscie była ? Sprawdziles ?
Niestety nasz kraj znajduje sie w scislej czolowce lapownictwa wiec nie mozna takiej ewenualnosci wykluczyc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 18:47 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
M@rek napisał(a):
Niestety nasz kraj znajduje sie w scislej czolowce lapownictwa wiec nie mozna takiej ewenualnosci wykluczyc.
Skoro masz takie informacje to dajesz czy bierzesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2016, o 20:15 

Widzisz M@rku, wygląda iż absolutnie nie zrozumiałeś przesłania. Twierdzę, że wcale nie jest tak źle z tym łapownictwem, zresztą także te międzynarodowe rankingi to potwierdzają.
Spodziewam się teraz co prawda regresu ale to osobna sprawa.
A to co napisał Jacek
Cytuj:
Skoro masz takie informacje to dajesz czy bierzesz
właśnie oddaje sens: najbardziej posądzają o łapownictwo ci, co sami dają lub biorą. Oczywiście to znów nie reguła ale... są na przykład tacy, co nie mogą zrozumieć, że ktoś niebiorący nie jest napastowany pod tym względem.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: SIRK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 00:47 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Colonel napisał(a):
Widzisz M@rku, wygląda iż absolutnie nie zrozumiałeś przesłania.

Jako „dający” co raz częściej wysyłam maile z podziękowaniem za milą i profesjonalną obsługę lub przynajmniej telefonicznie życzę miłego dnia.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2