Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 15:23 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Maar napisał(a):
EKUZ to... jest dodatkowe ubezpieczenie

Czekaj Marku bo nie kumam...
EKUZ wydawany jest bezpłatnie każdemu, kto w naszym pieknym kraju jest ubezpieczony.
A ubezpieczony jest każdy kto pracuje lub uczy sie.
EKUZ nie jest wydawany jedynie osobom nieubezpieczonym w ZUS czyli niepłacącym składki ZUS a to jest chyba na moją wiedzę mocno zawężona grupa osób w RP.
Wydaje mi się więc, że EKUZ nie powinien być traktowany jako dodatkowe ubezpieczenie a raczej jako podstawowe.
Ale popraw mnie jak się mylę.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 15:51 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 14
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
cytat ze strony NFZ
"EKUZ uprawnia do korzystania ze świadczeń zdrowotnych w placówkach, które działają w ramach powszechnych systemów ochrony zdrowia. Należy pamiętać o tym, że w większości państw członkowskich UE/EFTA obowiązuje też system współpłacenia przez pacjenta, a więc pokrywania części kosztów leczenia z własnych środków finansowych. Na przykład w Czechach obowiązuje współpłacenie za uzyskane świadczenia medyczne, pobyt w szpitalu, wezwanie lekarza do domu i wydanie leku refundowanego przepisanego na receptę. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia. Za leczenie prywatne pacjent musi zapłacić we własnym zakresie"
Jak z tego wynika nie każda placówka medyczna musi honorować EKUZ, więc możemy się "bronić" kupując polisę komercyjną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:42 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Maaniek napisał(a):
obowiązuje współpłacenie za uzyskane świadczenia medyczne, pobyt w szpitalu, wezwanie lekarza do domu i wydanie leku refundowanego przepisanego na receptę.

Jeżeli dla kogoś ca 50 zł stanowi problem, to niech
Maaniek napisał(a):
Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.

Za ca 100 zł :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 21:07 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bury_kocur napisał(a):
EKUZ nie jest wydawany jedynie osobom nieubezpieczonym w ZUS czyli niepłacącym składki ZUS a to jest chyba na moją wiedzę mocno zawężona grupa osób w RP.

Mylisz systemy walutowe.
Można płacić składkę ubezpieczenia zdrowotnego ("na NFZ") a nie płacić ZUS.
Nie mieszaj ubezpieczenia socjalnego ze zdrowotnym...
Ja na przykład opłacam składki zdrowotne a nie opłacam składek ZUS. Najczęsciej - nie zarabiając w Polsce.
Myślę, że kilkaset tysięcy osób, które postępują podobnie plus kilka milionów rolników ( którzy też nie opłacają składek ZUS...) to nie jest "mocno zawężona grupa".

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 21:39 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: pasażerka
Rolnicy płacą KRUS, a tenże (tak samo jak ZUS) również jest podstawą do wydania EKUZ.

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 21:57 

Jak podaje NFZ:
Prawo do otrzymania EKUZ mają osoby ubezpieczone w Narodowym Funduszu Zdrowia (NFZ). Każda osoba ubezpieczona, także członek rodziny, otrzymuje własną kartę. Gdy za granicę wyjeżdża czteroosobowa rodzina, każdy jej członek, także dziecko, powinien zaopatrzyć się w EKUZ. Karta jest wydawana osobom wyjeżdżającym czasowo do innego państwa członkowskiego:

w celach turystycznych,
w celu odwiedzenia rodziny lub znajomych,
w celu podjęcia studiów,
pracownikom oddelegowanym do pracy za granicę przez polskiego pracodawcę na podstawie A1.

EKUZ nie przysługuje osobom, które przestały podlegać polskiemu ustawodawstwu, np. w związku z podjęciem pracy w innym państwie członkowskim UE/EFTA oraz osobom, których ubezpieczenie w NFZ wygasło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:05 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Podstawą wydania EKUZ jest dowód opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne. Ubezpieczenia społeczne (czyli ogólnie pojęty "ZUS") nie mają tu nic do rzeczy. Są takie rodzaje wynagrodzeń, które nie są objęte obowiązkiem odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne (np. wynagrodzenia za udział w posiedzeniach zarządu w spółkach). Wystarczy wówczas zadeklarować dobrowolne odprowadzenie składek na ubezpieczenie zdrowotne i to jest podstawą do objęcia podstawową opieką medyczną - realizowaną również na terenie UE dla posiadaczy EKUZ.
Ubezpieczenie zdrowotne jest kojarzone z ZUS-em dlatego, że pracodawcy odprowadzają wszystkie składki, zarówno na ubezpieczenia społeczne, jak i zdrowotne, właśnie do tej instytucji. IMO jest to kolejny idiotyzm - jaki to problem, żeby te składki trafiały bezpośrednio do NFZ-tu? Żaden.
Tak czy inaczej - EKUZ warto mieć. Formalności są naprawdę mało skomplikowane, procedura sprowadza się do złożenia w oddziale NFZ druku wraz z dowodem opłacania składek na ub. zdrowotne. Karta jest wydawana od ręki i dla pracujących ma ważność trzy miesiące.
Ciekawostką jest to, że karta EKUZ nie uprawnia do objęcia podstawową opieką medyczną na terenie RP :/

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:14 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
damit napisał(a):
Podstawą wydania EKUZ jest dowód opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Dla osób zatrudnionych na umowę o pracę, tylko RMUA.
damit napisał(a):
Tak czy inaczej - EKUZ warto mieć.

Powiem więcej. To jest podstawa, ale również warto mieć ubezpieczenie komercyjne.
damit napisał(a):
dla pracujących ma ważność trzy miesiące.

Dla emerytów rok. Dla prowadzących działalność, pół roku. Tyle mi dają "za zasługi".
EKUZ działa nie tylko na terenie UE, ale również na terenie krajów stowarzyszonych.
Mam osobiste doświadczenie z Szwajcarii, wypadek narciarski, helikopter, szpital.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:20 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Napisałem ogólnie "dowód opłacania składek" aby już bardziej nie komplikować sprawy :)
Ale oczywiście jest jak piszesz - dla "etatowców" jest to RMUA.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
White Phoenix napisał(a):
Rolnicy płacą KRUS, a tenże (tak samo jak ZUS) również jest podstawą do wydania EKUZ.

Bosz...
"ZUS" i "KRUS" to nazwy instytucji ubezpieczeniowo-finansowych.
Jaką wartość logiczną ma stwierdzenie "rolnicy płacą instytucję"???
Po co używać zwrotu "instytucja jest podstawą wydania dokumentu"???

"Płacenie KRUS" czy "płacenie ZUS" to ułomne skróty myślowe, to pojęcia zupełnie nieostre. Trącą jakąś bełkotliwą nowomową. Z ich użycia nie wynika kto, co i za co płaci.

By otrzymać EKUZ - trzeba być objętym powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym.
By być objętym powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym - najczęściej trzeba płacić składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne.
Czasami zbieraniem składek zajmuje się instytucja zwana "ZUS". Bywa, że państwo opłaca za część obywateli składki, posługując się instytucją zwaną "KRUS".
Ale to nie jest warunek konieczny, bo składkę można płacić indywidualnie do NFZ, można mieć składkę opłacaną przez Urząd Pracy, etc...
Powszechne ubezpieczenie zdrowotne (a zatem i możliwość otrzymania EKUZ) obejmuje też wiele osób, które nie płacą składek - na przykład większość uczniów i studentów...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:44 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Co w dalszym ciągu nie zmienia sytuacji, że choć życie na morzu ratowane jest bezpłatnie, to dobrze mieć jakieś ubezpieczenie dodatkowe oprócz KL i NNW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 22:59 

Z praktycznego punktu widzenia zakres ubezpieczenia komercyjnego KLNW pokrywa więcej niż EKUZ. Minus to koszt zakupu i określona górna finansowa granica odpowiedzialności towarzystwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 09:25 

Podziękował : 115
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Cape napisał(a):
damit napisał(a):
Podstawą wydania EKUZ jest dowód opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Dla osób zatrudnionych na umowę o pracę, tylko RMUA.

Nie tylko:
Cytuj:
w przypadku pracowników: ostatni RMUA bądź, gdy nie ma możliwości jego uzyskania, aktualnie podstemplowana książeczka ubezpieczeniowa lub zaświadczenie pracodawcy (wg wzoru dostępnego w NFZ);

damit napisał(a):
dla pracujących ma ważność trzy miesiące.

Ja ostatnio dostałam na pół roku :roll:

Dawniej statki były z drewna, a ludzie z żelaza...
facebook.com/jacht.jagiellonia

Robię zdjęcia https://balansbieli.wordpress.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2013, o 14:22 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Odświeżam trochę wątek.
Szukam ubezpieczenia OC skippera oraz KL i NNW załogi na rejsie po Karaibach.
Znalazłem takie firmy:
Proffman
Panteanius
Signal Iduna
Czy korzystał ktoś z oferty tych firm?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2013, o 16:59 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Wasyl napisał(a):
Proffman

Jestem entuzjastą tej firmy.
Ale uczciwie mówię, ze korzystałem z OC i Jacht Casco a nie:
Wasyl napisał(a):
OC skippera oraz KL i NNW załogi

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Wasyl
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2