Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 01:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2014, o 18:56 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Mam takie pytanie:
Czy na Kanale Sueskim, podobnie jak na Kanale Panamskim, istnieje możliwość wykupienia "pierszeństwa" w przepłynięciu tego Kanału?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:05 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Nazywa się to bakszysz ;)

A wracając do rozważań manewrowych: prędkość z jaką płynęły statki przed zderzeniem (około 10 w.) to mniej więcej 5 m/s. Taki 332 metrowy Maersk Tanjong na przepłynięcie "swojej długości" potrzebował więc ponad 1 minutę! To robi wrażenie i daje do myślenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 21:17 

_jp_ napisał(a):
Nazywa się to bakszysz ;)

A wracając do rozważań manewrowych: prędkość z jaką płynęły statki przed zderzeniem (około 10 w.) to mniej więcej 5 m/s. Taki 332 metrowy Maersk Tanjong na przepłynięcie "swojej długości" potrzebował więc ponad 1 minutę! To robi wrażenie i daje do myślenia.

Ja zupełnie poważnie bez żartów. Bakszysz to łapówka (jałmużna).
Mnie interesuje przyczyna tego wypadku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 22:31 

Poważnie, to wróć do poprzedniej strony tego wątku. pierdupierdu zacytował przepisy, z których wynika, że tamtejszy VTS może wyrazić zgodę na wyprzedzenie jednego statku przez drugi. A jak najskuteczniej załatwia się różne zgody urzędników w krajach tamtego regionu, to też chyba wiesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 22:43 

Chyba mamy wyjaśnienie tego incydentu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 16:49 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
_jp_ napisał(a):
SIRK, gdzie jesteś? nadal chcesz wierzyć komputerom nawigacyjnym?

Jestem, jestem, a Ty oczywiście nie uważasz, że są sytuacje w których nie ma wyboru i musisz zawierzyć komputerowi z odpowiednim oprogramowaniem. Jak to klasyk powiedział, „nie chcem ale muszem”
_jp_ napisał(a):
Ale nie mając wiarygodnego raportu nie powinniśmy z góry wykluczyć możliwości wystąpienia jakichś "błędów AIS-owych".

Ty tak naprawdę? Powiedz, że żartujesz, proszę.
_jp_ napisał(a):
Swoją drogą, to ciekaw jestem czy ktoś teoretycznie wyliczał wartość siły przysysania dla dwóch takich olbrzymich statków (jeden nieco poniżej, drugi nieco powyżej 330 m długości i stosownie do tego bardzo duża szerokość)?

Czy masz na myśli, teoretyczne opisanie zjawiska, czy teoretyczne wyliczenie działających sił? To nie jest równoznaczne. Aby takie wyliczenia miały jakiś sens, musiałbyś przyjąć wiarygodny model matematyczny środowiska/akwenu w jakim znalazły się statki. Jest to możliwe tylko przy dużym uproszczeniu a wynik tylko poglądowy.
Poza tym, wynik takich obliczeń nic by Tobie nie dał. Nawet gdybyś znał wartości tych sił to i tak nie masz praktycznie możliwości przyłożyć równoważnej siły z przeciwnym zwrotem. Statek to nie apteka, pomijam wszystkie specjalistyczne z rozbudowanymi systemami „napędów bocznych”.
_jp_ napisał(a):
Bo doświadczalnie to pewnie po raz pierwszy tego próbowano

Nawet nie wyobrażasz sobie jak często „doświadcza się” oczywiście nie od razu z takim skutkiem. A jak chcesz „doświadczalnie popróbować” to najmij się jako sternik na przykład w kanale kilońskim.

Ale osobiście nie wierze, że „zjawisko przysysania” było bezpośrednią przyczyna tego zdarzenia. Oficjalnie prawdopodobną przyczyną będzie usterka techniczna a nieoficjalnie prawdę zna tylko załoga i może pilot.

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 17:09 

Podziękował : 10396
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nawet tu (Demotywatory.pl) już jest o tym incydencie:

Załączniki:
Kontenerowce.jpg
Kontenerowce.jpg [ 107.39 KiB | Przeglądane 4800 razy ]

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 18:09 

SIRK napisał(a):
A jak chcesz „doświadczalnie popróbować” to najmij się jako sternik na przykład w kanale kilońskim.
Kilkakrotnie już zdarzyło mi się płynąć z Holtenau do Brunsbuettel lub odwrotnie, ale jeszcze nigdy mnie nie "przyssało". Mimo tego, że wymijały lub wyprzedzały mnie statki o największych wymiarach, jakie mieszczą się tam w śluzach. Może miałem pecha ;) A może to przez ograniczenie prędkości?
Cytuj:
Oficjalnie prawdopodobną przyczyną będzie usterka techniczna a nieoficjalnie prawdę zna tylko załoga i może pilot.
Chyba chciałeś raczej napisać: prawdopodobnie oficjalną przyczyną będzie usterka techniczna, bo statki nie zatonęły, rejestratory raczej nie wyparowały więc ustalenie, czy była awaria techniczna, czy jej nie było chyba nie powinno sprawić fachowcom kłopotu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 21:54 

Tak wyglądał po tym zderzeniu Colombo Express: Obrazek trochę szpachli i będzie nówka sztuka :lol:
Czy ktoś widział zdjęcie Maerska?

A swoją drogą, to statek taki wielki a kotwica jakaś taka... niepozorna?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2