Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 gru 2024, o 04:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 15:58 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
markrzy napisał(a):
myślę, że wartym rozważenia patentem byłoby wstępne zlecenie koncepcji projektu i oszacowanie kosztów wykonania wózka / slipu/, ......

jak masz propozycję kto np miałby wiedzę w tym temacie dawaj na pw lub e-mail. Zastanawia mnie tylko, jak takie koła sprawią się w miękkim podłożu przy linii brzegowej. Rozważałem raczej opcję podobną, ale z "płozami". Niemniej czasu jest trochę (do marca ) lub więcej ( do września ) i każde propozycje są warte rozważenia.

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:06 

Podziękował : 460
Otrzymał podziękowań: 481
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Seba napisał(a):
takie koła sprawią się w miękkim podłożu przy linii brzegowej

kawałki taśmociągu górniczego rozwiązują problem. Też myślałem o płozach , jako tańszym rozwiązaniu, ale skoro już 4000 lat temu Sumerowie wynaleźli koło to................... :D
Jutro dam Ci namiary na projektanta, wcześniej z nim pogadam i objaśnię temat.
Potrzebuję dokładne foty posadowienia Polonusa. Wymiary mam.

Ostatnio edytowano 9 lut 2015, o 16:12 przez markrzy, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:07 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Jaromir napisał(a):
Potem zapraszam takiego specjalistę od zagadnień nieistotnych, by sprawdził czy jacht takiej długości jak Polonus musi mieć jakiekolwiek "dokumenty bezpieczeństwa" albo czy musi przechodzić jakiekolwiek "inspekcje".
Kurczak napisał(a):
Polonus jest obecnie własnością Seby. Nie jest jachtem komercyjnym więc nie potrzebuje dokumentów bezpieczeństwa, nadzoru PRS ani innych papierów.
A podobno żeglarstwo, zwłaszcza morskie, wymaga umiejętności przewidywania zagrożeń.
To se poczytajcie:
http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/24 ... 148508.pdf
Polecam ust. 12) dotyczący zmiany art. 22a i ust. 13) dotyczący zmiany art. 23
Wiara, że do czasu rozpoczęcia ściągania Polonusa nasz Sejm nie upora się z ustawą, a minister z rozporządzeniem może okazać się złudna.
Ja, na miejscu Seby, przejrzałbym najpierw, co mi oferuje Kiribati, Wyspy Marschalla... :D
Chociaż - bandera Królestwa Holandii też jest niebrzydka:
http://www.yachtregistration.company/ou ... istration/

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Były user, Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:12 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Seba napisał(a):
markrzy napisał(a):
myślę, że wartym rozważenia patentem byłoby wstępne zlecenie koncepcji projektu i oszacowanie kosztów wykonania wózka / slipu/, ......

jak masz propozycję kto np miałby wiedzę w tym temacie dawaj na pw lub e-mail. Zastanawia mnie tylko, jak takie koła sprawią się w miękkim podłożu przy linii brzegowej. Rozważałem raczej opcję podobną, ale z "płozami". Niemniej czasu jest trochę (do marca ) lub więcej ( do września ) i każde propozycje są warte rozważenia.

Seba
Najważniejsze pytanie - Czym tam chcesz popłynąć?, oraz czym możesz dysponować na miejscu - w Arctowskim? Czy udostępnią CI warsztat, spychacz? Zbierz możliwie dużo informacji. Będzie łatwiej kombinować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:16 

Podziękował : 460
Otrzymał podziękowań: 481
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
taka_jedna napisał(a):
Czym tam chcesz popłynąć

NAVIGA

KRZYSZTOF MAKOWSKI
ul.
Franciszka Sokoła 77

81-603 Gdynia

http://www.naviga.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:17 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2279
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wojciech1968 napisał(a):
Jest koparka, jest spychacz to i kanał można przekopać...najlepiej w nocy, żeby nikt nie widział, że się kopie...a może nikt nie zauważy.

Obrazek

Kolejny pomysł wymagający rozważenia, to po wykonaniu remontu jachtu zbudować wokół kadłuba basen, którego wypełni się wodą...

Obrazek

Zamarzająca woda utworzy bryłę wokół kadłuba, którą można spychaczem zepchnąć do wody wcześniej przygotowując grunt/taflę lodową na trasie zesunięcia kadłuba do zatoki.
Zadanie wykonać przy minus 30 st C ;)

Trzeci ostatni pomysł, to przygotowanie stanowiska z jednej burty na wprowadzenie wózka od Słonia Morskiego przerobionego dla potrzeb Polonusa i po remoncie położenie jachtu burtą na wózek i wodować w pozycji leżącej.

Czy Zatoka Admiralicji zamarza zimą?

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 16:27 
*** Ban ***

taka_jedna napisał(a):
Seba
Najważniejsze pytanie - Czym tam chcesz popłynąć?, oraz czym możesz dysponować na miejscu - w Arctowskim? Czy udostępnią CI warsztat, spychacz? Zbierz możliwie dużo informacji. Będzie łatwiej kombinować.

zbieramy informację i rozmawiamy w tym temacie. Czego nie będzie a co będzie nam potrzebne (oczywiście w miarę przewidywania) - zabiorę ze sobą, lub wyślę - w miarę tego jak potoczą się rozmowy z :

markrzy napisał(a):

Jest to jedna z opcji dotarcia, którą omawiamy.

Wojciech1968 napisał(a):
Kolejny pomysł wymagający rozważenia, to po wykonaniu remontu jachtu zbudować wokół kadłuba basen, .................
Zamarzająca woda utworzy bryłę wokół kadłuba, którą można spychaczem zepchnąć do wody wcześniej przygotowując grunt/taflę lodową na trasie zesunięcia kadłuba do zatoki.

dobrze ,że dodałeś emotikonka na końcu :mrgreen:

Wojciech1968 napisał(a):
Trzeci ostatni pomysł, to przygotowanie stanowiska z jednej burty .....................po remoncie położenie jachtu burtą na wózek i wodować w pozycji leżącej.

To pomysł o którym myślałem na płozach. Z tym ,że jako dodatkowa konstrukcja a nie przeróbki wózka Słonia.

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:25 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Zbieraj napisał(a):
Ja, na miejscu Seby, przejrzałbym najpierw, co mi oferuje Kiribati

Na Kiribati się ucieszą, że ich jacht dotarł aż na Antarktydę :!: Będą o tym uczyć w szkołach :) Seba będzie tam sławny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:39 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Oczekujesz propozycji rozwiązań technicznych na Forum czy na privie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:44 
*** Ban ***

taka_jedna napisał(a):
Oczekujesz propozycji rozwiązań technicznych na Forum czy na privie?

Dawaj na PW. Z uwagi że znam tamtejsze realia nie ma sensu niepotrzebnymi dywagacjami zaśmiecać wątku :-) jeśli bedzie to do wykonania wrzucimy tu by przedyskutować ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:58 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Wojciech1968 napisał(a):
Kolejny pomysł wymagający rozważenia, to po wykonaniu remontu jachtu zbudować wokół kadłuba basen, którego wypełni się wodą...
Raczej nierealne, ale sam pomysł bardzo mi się podoba. :cool:
Żeby to wszystko nie przymarzło do gruntu, wziąć dwa baseny, jeden wsadzić w drugi, a między baseny, przed nalaniem wody, wlać kilka beczek spirytusu... Spirytus zamarza bodaj w -115°C. :rotfl:

Za ten post autor Wąski otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 18:38 

Podziękował : 10402
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Wąski napisał(a):
Spirytus zamarza bodaj w -115°C.

To można mieszać :mrgreen:
MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 18:51 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2279
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wąski napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Raczej nierealne, ale sam pomysł bardzo mi się podoba. :cool:
Żeby to wszystko nie przymarzło do gruntu, wziąć dwa baseny, jeden wsadzić w drugi, a między baseny, przed nalaniem wody, wlać kilka beczek spirytusu... Spirytus zamarza bodaj w -115°C. :rotfl:

Spirytus się przyda na szczytniejsze cele :)
Rozdzielaczem byłaby folia/tkanina basenu.

Na dobrą sprawę jak zasypie śniegiem bazę Arctowskiego, to Polonusa na burcie można targać bez żadnych sań. Tylko podłoże odpowiednio przygotować. Znaczy zrobić lodowisko :)

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 18:56 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Kurczak napisał(a):
Jaromirze trzeba to napisać wprost.

Autor "Wiatru" jest niekompetentny.

SEBA, zapraszamy do SAJ Armatorze!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:11 

Podziękował : 54
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jeżeli mogę dwa słowa dorzucić to należy zbudować pod jachtem bardzo prosty stojak z drewna jako materiału ekologicznego (oczywiście dostarczonego wraz z dostawą dla stacji )
Całość to około 0,5 metra sześciennego drewna w kantówkach 120x140 do tego kilka klamer ciesielskich oraz desek do których trzeba przybić np.bednarkę a do zwodowania przydatne będą krótkie calowe rurki po których będzie jechał jacht.

Dokładniej : budujemy stojak lekko się podkopując w miejscu jego lokalizacji . Potem podnośnikami hydraulicznymi (potrzebne dwa po np. 20 ton takie typowo samochodowe jak wożą w tirach ) podkładając pomalutku raz z jednej strony raz z drugiej odpady drewna pozostałe z budowy stojaka i podsypując miejscowy grunt .
po podniesieniu jachtu ze stojakiem na poziom gruntu + grubość desek + grubość wspomnianych rurek (duża ilość ) opuszczamy całość . Pamiętamy nabić "bednarkę na spód łoża i deski po których będą się kulały rurki .
Na zdjęciach widać ,że grunt jest lekko pochyły do wody więc będzie łatwiej ciągnąć lub spychać całość przekładając rurki i deski w kierunku wody .
Cały ten opis to nie abstrakcja gdyż w ten sposób przestawiłem 30 tonowy jacht i to po gruncie piaszczystym i nie pochyłym więc da się !
. ( Dźwigi te 40 tonowe i większe pod swoje łapy które je podnoszą podkładają podstawy nie większe jak 0,5 metra kw.nawet na miękkim gruncie )
Ze zdjęć widać ,że grunt jest w miarę stabilny nie ma kolein po ciągniku więc podkładając odpowiednie deski jeszcze go ustabilizujemy .
Oczywiście ktoś będzie musiał wejść do wody aby te deski przestawiać i podkładać rurki.
Do samego przeciągania ja używam wciągarki łańcuchowej 2 tonowej którą możemy zamocować do wywiezionej kotwicy obciążonej dodatkowo prosiakami a na lądzie pomoże spychać spychacz za pomocą belki .
Jakbym tego nie zrobił osobiście to bym może nie uwierzył ,że to takie proste...

A po za tym jakby była taka potrzeba to ja tam mogę popłynąć i w tym pomóc bo to mój zawód :D

www.szkutnik.bydgoszcz.pl

Za ten post autor szkutnik otrzymał podziękowania - 7: Były user, Jaromir, Marian Strzelecki, Milena, Moniia, PilotR, Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:19 
*** Ban ***

szkutnik napisał(a):
Jeżeli mogę dwa słowa dorzucić to należy zbudować pod jachtem bardzo prosty stojak z drewna jako materiału ekologicznego (oczywiście dostarczonego wraz z dostawą dla stacji )
Całość to około 0,5 metra sześciennego drewna w kantówkach 120x140 do tego kilka klamer ciesielskich oraz desek do których trzeba przybić np.bednarkę a do zwodowania przydatne będą krótkie calowe rurki po których będzie jechał jacht.

Dokładniej : budujemy stojak lekko się podkopując w miejscu jego lokalizacji . Potem podnośnikami hydraulicznymi (potrzebne dwa po np. 20 ton takie typowo samochodowe jak wożą w tirach ) podkładając pomalutku raz z jednej strony raz z drugiej odpady drewna pozostałe z budowy stojaka i podsypując miejscowy grunt .
po podniesieniu jachtu ze stojakiem na poziom gruntu + grubość desek + grubość wspomnianych rurek (duża ilość ) opuszczamy całość . Pamiętamy nabić "bednarkę na spód łoża i deski po których będą się kulały rurki .
Na zdjęciach widać ,że grunt jest lekko pochyły do wody więc będzie łatwiej ciągnąć lub spychać całość przekładając rurki i deski w kierunku wody .
Cały ten opis to nie abstrakcja gdyż w ten sposób przestawiłem 30 tonowy jacht i to po gruncie piaszczystym i nie pochyłym więc da się !
. ( Dźwigi te 40 tonowe i większe pod swoje łapy które je podnoszą podkładają podstawy nie większe jak 0,5 metra kw.nawet na miękkim gruncie )
Ze zdjęć widać ,że grunt jest w miarę stabilny nie ma kolein po ciągniku więc podkładając odpowiednie deski jeszcze go ustabilizujemy .
Oczywiście ktoś będzie musiał wejść do wody aby te deski przestawiać i podkładać rurki.
Do samego przeciągania ja używam wciągarki łańcuchowej 2 tonowej którą możemy zamocować do wywiezionej kotwicy obciążonej dodatkowo prosiakami a na lądzie pomoże spychać spychacz za pomocą belki .
Jakbym tego nie zrobił osobiście to bym może nie uwierzył ,że to takie proste...

A po za tym jakby była taka potrzeba to ja tam mogę popłynąć i w tym pomóc bo to mój zawód :D

dokładnie nad taką opcją deliberuję. Czyżbyś był po rozmowie z Piotrem ? :mrgreen:
Tylko myślę by pchać a nie ciągnąć z uwagi na brak konieczności kotwiczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:21 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Potem zapraszam takiego specjalistę od zagadnień nieistotnych, by sprawdził czy jacht takiej długości jak Polonus musi mieć jakiekolwiek "dokumenty bezpieczeństwa" albo czy musi przechodzić jakiekolwiek "inspekcje".
Kurczak napisał(a):
Polonus jest obecnie własnością Seby. Nie jest jachtem komercyjnym więc nie potrzebuje dokumentów bezpieczeństwa, nadzoru PRS ani innych papierów.
A podobno żeglarstwo, zwłaszcza morskie, wymaga umiejętności przewidywania zagrożeń.
To se poczytajcie:
http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/24 ... 148508.pdf

No i? Czy zmiana ustawy o bezp. morskim przewiduje w którymś miejscu rozciągnięcie Polonusa ponad 15m, czy też może dekretuje skurczenie metra?
Pytam, bo podobno żeglarstwo, zwłaszcza morskie, wymaga sumienności w przewidywaniach zagrożeń.
A teraz se przeczytajcie:
http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/24 ... 148521.pdf
Polecam czytać wyłącznie &2 ust1 pkt 3.

Zbieraj napisał(a):
Wiara, że do czasu rozpoczęcia ściągania Polonusa nasz Sejm nie upora się z ustawą, a minister z rozporządzeniem może okazać się złudna.

OT - a założysz się :rotfl: :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:23 

Podziękował : 2269
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
szkutnik napisał(a):
A po za tym jakby była taka potrzeba to ja tam mogę popłynąć i w tym pomóc bo to mój zawód
W sobotę, gdy siedzieliśmy i gaworzyliśmy o byciu armatorem i sposobie zwodowania Poldka, to pewien koleś (nie zdradzę kto! :-) ) rzucił: "Gdyby z wami Janusz pojechał, to sprawa byłaby załatwiona". :-)

BTW spiknę Cię z Sebą na WiW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:28 

Podziękował : 54
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Maar o jaki pech ja tez byłem w sobotę w Poznaniu ! Szkoda ,że się nie zdzwoniliśmy . :-(

www.szkutnik.bydgoszcz.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
markrzy napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
Czym tam chcesz popłynąć

http://www.naviga.pl/

Ale to tylko firma logistyczna...
W każdym razie nie należy sugerować się "Horyzontem II" na stronie firmy.
Firma Nawiga zajmowała się organizacją zaopatrzenia Arctowskiego w poprzednich latach, ale Horyzont II tam nie był...od 2001.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:40 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Seba, a czy rozważaliście zwrócenie się o pomoc do innych stacji polarnych?

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:41 

Jaromir napisał(a):
Ale to tylko firma logistyczna...
Firma logistyczna, która robi zaopatrzenie dla polskich stacji.
Przez wiele ostatnich lat, na południe zaopatrzenie - za sprawą Navigi - pływa rosyjskim statkiem Polar Pioneer.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:28 
*** Ban ***

damit napisał(a):
Seba, a czy rozważaliście zwrócenie się o pomoc do innych stacji polarnych?

w jakim sensie ? Tzn o o mielibyśmy się zwrócić?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Macieq napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

Na Kiribati się ucieszą, że ich jacht dotarł aż na Antarktydę :!: Będą o tym uczyć w szkołach :) Seba będzie tam sławny :)

i może obywatelstwo dadzą i Kiribatkę :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

markrzy napisał(a):
Moje siłowniki hydrauliczne ,kanałowe, na hali serwisowej podnoszą lekko 20ton./ to z zapasem jedna oś załadowanej naczepy tira/

chodzi Ci o takie zwykłe kobyłkowe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:40 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Witam.
Sprawdziłbym jakimi narzędziami/urządzeniami dysponują na stacji. Chyba że to już wiesz.
Dobra spawarka, odpowiedni agregat prądotwórczy, lub baardzo gruby kabel zasilający. A może mają spawarkę wirową z napędem spalinowym? Może są w pobliżu jakieś opuszczone budynki/budowle z których można by pozyskać stal, drewno do budowy konstrukcji do wodowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:57 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Seba napisał(a):
o o mielibyśmy się zwrócić?

Np. do Brazylijczyków o pomoc w wodowaniu Polonusa.
http://www.panoramio.com/photo/21764965 ... google.com

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowanie od: Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 21:07 
*** Ban ***

damit napisał(a):
Seba napisał(a):
o o mielibyśmy się zwrócić?

Np. do Brazylijczyków o pomoc w wodowaniu Polonusa.
http://www.panoramio.com/photo/21764965 ... google.com

nie rozmawialiśmy o pomocy. Choć gdyby było coś na wodzie z wyciągarką ..... Warte pomyślenia i omówienia, ale to jeszcze czas. Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 21:24 

Seba napisał(a):
w jakim sensie ? Tzn o o mielibyśmy się zwrócić?
O dobre słowo z dziwnym akcentem! :-)

OT.
Radio na Arctowskim jest w jadalni - pomieszczeniu, gdzie spędzaliśmy większość wolnego czasu. Głośność jest ustawiona na max - słychać nawet wówczas, gdy się jest w kuchni, pentrze czy innym chlewiku (palarni).

Chyba każdy z nas przeżył "bieg do radia", bo ktoś pomocy wzywa.
Wyglądało to tak:
Z głośnika: MAYDAY, MAYDAY!
(bieg do radia)
Z paszcz relaksujących się i siedzących w jadalni ludziów: SPOKO, CZECHÓW WOŁAJĄ!

Mayday to hiszpańskiej wymowie Mendel :rotfl:

A całkiem oftopiczny offtop, to wiecie jak jest po jakiemuś Alandy? Według Binga... vide załącznik :-)

Załączniki:
Komentarz: Straszna dziura ten Londyn :-)
dziura.jpg
dziura.jpg [ 75.24 KiB | Przeglądane 6852 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 23:00 
*** Ban ***

Maar napisał(a):
OT.
......
......
A całkiem oftopiczny offtop,

Teeee - chcesz w RYA ? :rotfl: pytam grzecznie bo wiesz do Moderatorów doniosę, że śmiecisz :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 11:11 

Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Seba napisał(a):
Macieq napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

i może obywatelstwo dadzą i Kiribatkę :rotfl:

Dadzą też willę w wiosce Poland :)

Za Wikipedią:
Poland (pol. Polska) – jedna z czterech zamieszkałych osad na wyspie Kiritimati (Wyspie Bożego Narodzenia) w Kiribati. Znajduje się w zachodniej części wyspy, zaś jej współrzędne geograficzne to 1°53' N i 157°51' W. Mieszka w niej obecnie około 200 osób.
Wioska nazwana została Poland dla uczczenia Polaka o nazwisku Stanisław Pełczyński z amerykańskiego statku przewożącego koprę, który trafił na wyspę gdy jej mieszkańcy mieli problemy z nawadnianiem plantacji palmowych. Stanisław pomógł im rozwiązać problem i na jego cześć osadę nazwano obecnym mianem, zbudowano w niej kościół pod wezwaniem św. Stanisława, a zatokę w lagunie nazwano Zatoką Świętego Stanisława.

Za ten post autor Macieq otrzymał podziękowanie od: Seba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2015, o 22:35 

Otrzymał podziękowań: 548
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Seba, sprawdzałem dzisiaj - Polonus dalej na Ciebie czeka, ale widziałem też bandę pingwinów spoglądającą łakomym wzrokiem na kwasiak, mosiądze i bronzy. Wiesz, idzie zima i muszą zbierać na "ogrzewanie" - jak sprzedadzą w skupie, to... :rotfl:

A tak na poważniej, jak widzisz poniżej, Słoń był w wodzie, więc może dałoby się skorzystać z wózka od niego - jeżeli pływa, to niech poczeka parę godzin na wodzie, i wtedy wózek byłby dostępny dla Polonusa :)

Załączniki:
mP2110319.jpg
mP2110319.jpg [ 113.15 KiB | Przeglądane 5970 razy ]
mP2110306.jpg
mP2110306.jpg [ 118.15 KiB | Przeglądane 5970 razy ]

Za ten post autor Buber otrzymał podziękowania - 11: Były user, Maar, Marian Strzelecki, markrzy, Nicram, Olek, plitkin, pough, Seba, Wojciech, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona