Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 13:59 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
skipbulba napisał(a):
spieprzac na Antarktydę, tam chyba afrykańskich islamistów jeszcze nie ma
No, nie wiem. Ostatnio słyszałem, że tam kupił sobie jacht po okazyjnej cenie niejaki ibn Seba. Może być różnie. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 14:01 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Jakiej okazyjnej? Przepłacił pięciokrotnie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 15:03 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Zbieraj napisał(a):
ibn Seba.

A tam - jaki z niego ibn ? Toć turbana nie nosi , ani taki zarośnięty , do tego blondyn.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 16:13 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Hania napisał(a):
A tam - jaki z niego ibn ? Toć turbana nie nosi , ani taki zarośnięty , do tego blondyn.
Zakamuflowany! Znaczy GORSZY!!! :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 16:22 

Podziękował : 3079
Otrzymał podziękowań: 2942
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Zbieraj napisał(a):
niejaki ibn Seba

Nie wiedziałam, że Sebuś ma arabskiego syna o imieniu Niejaki. ;)

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 2: Były user, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 16:36 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Maar napisał(a):
turbana nie nosi
Znaczy - przechrzta.
Maar napisał(a):
ani taki zarośnięty
To dla zmyły.
Hania napisał(a):
do tego blondyn
Znaczy - farbowany lis.
Janna napisał(a):
Sebuś ma arabskiego syna o imieniu Niejaki.
Nie wiedziałaś, że po nim wszystkiego można siem spodziewać???? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 19:22 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jaromir napisał(a):
skipbulba napisał(a):
../cut/... jakby nie patrzyć zamachy zdarzają się tam znacznie rzadziej :)
Rzadziej niż gdzie?
Poza tym dałeś Australię nie jako przykład miejsca bez zamachów, ale jako przykład "miejsca bez islamsko-afrykańskich imigrantów.".
I jedno i drugie to grube nieporozumienie.
Jarku... Marcinowi odpowiadałem w temacie zamachów, Tobie odpowiedziałem chyba jasno i zrozumiale. Czy też nie zrozumiałeś czegoś w mojej odpowiedzi?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 21:34 

Podziękował : 739
Otrzymał podziękowań: 364
Uprawnienia żeglarskie: Mam ;)
Janna napisał(a):
Nie wiedziałam, że Sebuś ma arabskiego syna o imieniu Niejaki. ;)

Być może Sebuś też nie wie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 01:17 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
skipbulba napisał(a):
Czy też nie zrozumiałeś czegoś w mojej odpowiedzi?
Ja zrozumiałem...

Moderator ma ZAWSZE rację...

Już się więcej nie odzywam. :P

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 07:04 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Stara Zientara napisał(a):
Moderator ma ZAWSZE rację...
Niestety tylko czasami :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 21:38 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Holenderski kuterek ratowniczy (prywatny!) ma ochotniczo patrolować M.Śródziemne z Malty. Nie, nie będzie wybierał imigrantów z wody, ma naprowadzać na nich Straż Wybrzeża. Załoga złożona z ochotników ma pracować w trybie 10 dni w morzu, 2 dni postoju na Malcie. http://www.nltimes.nl/2015/04/22/dutch-volunteers-to-help-endangered-refugees-in-the-mediterranean/
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić sens takich inicjatyw inny niż:
robimy dużo szumu, może ktoś dorzuci pieniędzy i popływamy sobie po Śródziemnym :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 06:08 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Ile kosztuje torpeda ?

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 06:33 

Podziękował : 3079
Otrzymał podziękowań: 2942
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Tutaj:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxNewsImg

Można przeczytać m.in.:
"Chris i Regina Catrambone to włosko-amerykańskie małżeństwo mieszkające na stałe na Malcie. Prowadzą firmę zajmującą się ubezpieczeniami, pomocą w nagłych sytuacjach i pozyskiwaniem informacji. W 2013 roku, po głośnej katastrofie kutra z imigrantami w pobliżu włoskiej wyspy Lampedusa, w której zginęło ponad 350 osób, postanowili założyć MOAS - Migrant Offshore Aid Station, czyli zespół lekarzy, ratowników, specjalistów ds. bezpieczeństwa, działaczy organizacji humanitarnych i żeglarzy, którzy pływają po Morzu Śródziemnym i pomagają imigrantom starającym się na pontonach i kutrach dostać do Europy. MOAS dysponuje 40-metrowym statkiem Phoenix, a także dwoma dronami oraz dwiema łodziami hybrydowymi. Czasami wypływają na morze i sami, z pomocą wyposażonych w kamery dronów, szukają łodzi będących w niebezpieczeństwie, a czasami reagują na prośby ze strony włoskich morskich służb ratowniczych, których instrukcjom bez względu na sytuację się podporządkowują. Udzielają imigrantom takiej pomocy, jaka jest potrzebna - dostarczają kamizelki ratunkowe, wodę pitną, żywność, koce, leki, a także udzielają pomocy lekarskiej. Na pokładzie Phoenix można przewieźć 1000 litrów wody i kilkaset kamizelek ratunkowych, a załoga liczy 20 osób. Państwo Catrambone przeciętnie wydają na utrzymanie łodzi 445 tys. dolarów, sięgając wyłącznie po własne zarobki. Dla MOAS głównym celem jest właśnie ratowanie życia. Jak podkreślają na swojej stronie internetowej, ich zadaniem nie jest przewożenie imigrantów na ląd - chyba że jest to sprawa życia lub śmierci albo dostaną takie polecenie od służb ratowniczych."

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 07:58 

I celu tego przedsięwzięcia też nie rozumiem :-? (tak, jak wspomnianych wyżej Holendrów). Z opisu wynika, że podpływają do łodzi emigrantów z pytaniem:
"Hej chłopaki! Płynięcie do Europy?
No to bierzcie i zakładajcie kamizelki. I macie tu jeszcze zgrzewkę wody.
Aha, na Sycylię to w prawo!
"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 08:16 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
_jp_ napisał(a):
Z opisu wynika że podpływają do łodzi emigrantów z pytaniem:
"

A wskazałbyś z którego dokładnie fragmentu opisu wynika to, co twierdzisz, że wynika?
Najlepiej wskażesz podkreślając taki fragment.

----------------------------------
Jakby ktoś zechciał być samodzielnie dociekliwy i znalazł minutę na refleksję:
http://www.moas.eu/6/FAQ

Dla niesamodzielnych - za http://www.moas.eu/press :
“We must take politics out of search and rescue.
We must put saving lives at the top of the agenda.
Meanwhile, society must not be a bystander.
We must lead by example and show support to the search and rescue efforts being undertaken.
The people making these crossings are people like us, with hopes and aspirations.
They do not deserve to be left at sea to die”

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 08:31 

Specjalnie dla Jaromira
Cytuj:
(...)MOAS - Migrant Offshore Aid Station, czyli zespół lekarzy, ratowników, specjalistów ds. bezpieczeństwa, działaczy organizacji humanitarnych i żeglarzy, którzy pływają po Morzu Śródziemnym i pomagają imigrantom starającym się na pontonach i kutrach dostać do Europy. MOAS dysponuje 40-metrowym statkiem Phoenix, a także dwoma dronami oraz dwiema łodziami hybrydowymi. Czasami wypływają na morze i sami, z pomocą wyposażonych w kamery dronów, szukają łodzi będących w niebezpieczeństwie, a czasami reagują na prośby ze strony włoskich morskich służb ratowniczych, których instrukcjom bez względu na sytuację się podporządkowują. Udzielają imigrantom takiej pomocy, jaka jest potrzebna - dostarczają kamizelki ratunkowe, wodę pitną, żywność, koce, leki, a także udzielają pomocy lekarskiej. Na pokładzie Phoenix można przewieźć 1000 litrów wody i kilkaset kamizelek ratunkowych, a załoga liczy 20 osób. Państwo Catrambone przeciętnie wydają na utrzymanie łodzi 445 tys. dolarów, sięgając wyłącznie po własne zarobki. Dla MOAS głównym celem jest właśnie ratowanie życia. Jak podkreślają na swojej stronie internetowej, ich zadaniem nie jest przewożenie imigrantów na ląd - chyba że jest to sprawa życia lub śmierci albo dostaną takie polecenie od służb ratowniczych."

Macie, co wam potrzeba i płyńcie sobie dalej

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/un-urges-wealthy-countries-to-take-one-million-syrian-refugees-in-next-five-years
Cytuj:
UN expert: rich countries must take in 1 million refugees to stop boat deaths
Włos się jeży na głowie od takich pomysłów. Afrykę i Bliski Wschód zamieszkuje ponad 1 miliard ludzi. Jeśli przyjmie się milion z nich, za chwilę pojawi się następny milion chętnych. I następny, i...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 15:35 

Wedle dziennikarzy http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/most-migrants-crossing-mediterranean-will-be-sent-back-eu-leaders-to-agree większość imigrantów ma być odsyłana z powrotem
The Guardian napisał(a):
Only 5,000 resettlement places across Europe are to be offered to refugees under the emergency summit crisis package to be agreed by EU leaders in Brussels on Thursday.

A confidential draft summit statement seen by the Guardian indicates that the vast majority of those who survive the journey and make it to Italy – 150,000 did so last year – will be sent back as irregular migrants under a new rapid-return programme co-ordinated by the EU’s border agency, Frontex. More than 36,000 boat survivors have reached Italy, Malta and Greece so far this year.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 16:09 

_jp_ napisał(a):
Jaromir napisał(a):
_jp_ napisał(a):
Z opisu wynika że podpływają do łodzi emigrantów z pytaniem:
"

A wskazałbyś z którego dokładnie fragmentu opisu wynika to, co twierdzisz, że wynika?
Najlepiej wskażesz podkreślając taki fragment.

Specjalnie dla Jaromira
Cytuj:
(...)MOAS - Migrant Offshore Aid Station, czyli zespół lekarzy, ratowników, specjalistów ds. bezpieczeństwa, działaczy organizacji humanitarnych i żeglarzy, którzy pływają po Morzu Śródziemnym i pomagają imigrantom starającym się na pontonach i kutrach dostać do Europy. MOAS dysponuje 40-metrowym statkiem Phoenix, a także dwoma dronami oraz dwiema łodziami hybrydowymi. Czasami wypływają na morze i sami, z pomocą wyposażonych w kamery dronów, szukają łodzi będących w niebezpieczeństwie, a czasami reagują na prośby ze strony włoskich morskich służb ratowniczych, których instrukcjom bez względu na sytuację się podporządkowują. Udzielają imigrantom takiej pomocy, jaka jest potrzebna - dostarczają kamizelki ratunkowe, wodę pitną, żywność, koce, leki, a także udzielają pomocy lekarskiej. Na pokładzie Phoenix można przewieźć 1000 litrów wody i kilkaset kamizelek ratunkowych, a załoga liczy 20 osób. Państwo Catrambone przeciętnie wydają na utrzymanie łodzi 445 tys. dolarów, sięgając wyłącznie po własne zarobki. Dla MOAS głównym celem jest właśnie ratowanie życia. Jak podkreślają na swojej stronie internetowej, ich zadaniem nie jest przewożenie imigrantów na ląd - chyba że jest to sprawa życia lub śmierci albo dostaną takie polecenie od służb ratowniczych."
Macie, co wam potrzeba i płyńcie sobie dalej

Ale przecież w tekście powyżej nie podkreśliłeś nic, z czego mogłyby "wynikać" bzdury tak żałosne, jak te, które twoim zdaniem "wynikają".
Myślisz może, że cytując i podkreślając coś tam bez śladu związku z idiotyzmami, jakie o MOAS napisałeś - jesteś dowcipny? Cóż - nie pierwszy raz mylisz bycie dowcipnym z byciem śmiesznym...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 11:34 

Niektórzy lubują się w wycieczkach osobistych zamiast pisaniu merytorycznym, trudno.
Nie jest za to trudne odnalezienie strony internetowej MOAS i wywiadów prasowych ich przedstawicieli. I z tych informacji wyłania się co najmniej dwuznaczny obraz działalności MOAS. MOAS jest fundacją założoną przez amerykańsko-włoskie małżeństwo, ale jako fundacja jest otwarta na wszelkie zewnętrzne dotacje. Działa za zgodą i błogosławieństwem rządu Malty. Dyrektorem zarządzającym działaniami MOAS jest były dowódca maltańskich sił zbrojnych (w stopniu brygadiera). Generalną zasadą jest to, że MOAS nie podejmuje uchodźców z łodzi na swój 40.metrowy statek i nie odwozi ich na ląd, tylko ogranicza się do przekazania im za pomocą RHIB-ów kamizelek, wody, biszkoptów. Chyba, że na łodzi są ranni, łódź nabiera wody lub tymczasowe przejęcie imigrantów zostało uzgodnione z włoskim MRCK. Jeżeli pozostawia imigrantów w ich łodzi, to nawet krążąc w pobliżu nie ma żadnych środków przymuszania ich by stanęli w dryfie lub płynęli w nakazanym kierunku, mogą więc płynąć gdzie chcą (czyli do Europy). MOAS operuje na wodach międzynarodowych poza granicą wód terytorialnych Malty. Wygląda więc na to, że swoją działalnością MOAS niejako odsuwa problem afrykańskich uchodźców od Malty, podsyłając ich Włochom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 12:35 

_jp_ napisał(a):
I z tych informacji wyłania się co najmniej dwuznaczny obraz działalności MOAS.

Rozumiem, że to Twoje zdanie na temat tej organizacji.
Myślę, że może ono w sporej części odpowiadać rzeczywistości. Sam mam podobne przemyślenia, choć przyznaję, że moją uwagę znacznie bardzie zajął inny aspekt działalności prowadzonej przez MOAS. Czyli to, że skutecznie ratują zagrożone życie ludzi na morzu.

Myślę, że sam rozumiesz, że przedstawienie swego zdania tak jak to czynisz powyżej, różni się zdecydowanie od Twego wcześniejszego stwierdzenia, jakoby z jakiegoś opisu "wynika", że wolontariusze MOAS:
podpływają do łodzi emigrantów z pytaniem:
Aha, na Sycylię to w prawo!"

Zauważ, że nic tak "dowcipnego" jak powyższy cytat z żadnych dostępnych wiadomości o fundacji MOAS ni cholery nie "wynika".
A czy wykazanie tego wydało Ci się "wycieczką osobistą" czy też "pisaniem merytorycznym" - nie ma na szczęście nic wspólnego z tematem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2015, o 20:40 

Cieszy mnie, że choć w części się ze mną zgadzasz. Przyjmij też proszę do wiadomości, że ów cytat, który odebrałeś jako "dowcipny" ja pisałem jako ironiczny. Ot, różnimy się trochę poczuciem humoru. I, być może, skalą spojrzenia na problem oraz wynikającą z tej skali hierarchią problemów do rozwiązania i miejsc, w których to rozwiązanie musi nastąpić. Oprócz 35 tysięcy tych, którzy w I kwartale tego roku przepłynęli M.Śródziemnym do Europy, oprócz około półtoratysiąca, którzy przy tym zginęli, w północnej Afryce (głównie w Libii) wedle różnych szacunków przebywa obecnie od 500 tys. do 1 mln. tych, którzy czekają w kolejce na swoje miejsce w łodzi do Europy. A następni są w drodze przez Pustynię Libijską (gdzie być może ginie ich tyleż samo, co na morzu).

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2015, o 10:21 

Znowu:
http://gdansk.tvp.pl/19921454/statek-ze ... -uchodzcow
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /150509838

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2015, o 18:33 

A przez cały "majowy weekend" Włosi wyciągnęli z morza i przywieźli do siebie ponoć prawie 7 tysięcy osób!!! http://www.ft.com/cms/s/0/41716328-f1a8-11e4-98c5-00144feab7de.html#axzz3ZHp4pOL9

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 16:43 

A tu macie "propozycję" Komisji UE http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/docs/communication_on_the_european_agenda_on_migration_annex_en.pdf, aby Polska przyjmowała 5,64% morskich uchodźców. Aha, nie dotyczy UK, Irlandii i Danii, bo oni sobie zastrzegli w swoich traktatach akcesyjnych, że takie "propozycje" mogą olewać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:02 

Podziękował : 352
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
_jp_ napisał(a):
Polska przyjmowała 5,64% morskich uchodźców. Aha, nie dotyczy UK, Irlandii i Danii,

Czyli mamy w UE równych i równiejszych ... :-(
Nie jestem rasistą (może nie :lol: ) ale po co nam ci emigranci z Afryki ?
Przecież oni w życiu nie zostaną u nas wypracowując nasze PKB i zarabiając na nasze emerytury a obecnie dokładać do nich będzie trzeba ... Q...a mać ...
Mało nam naszych kłopotów ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Apasz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:09 

_jp_ napisał(a):
A tu macie "propozycję" Komisji UE, aby Polska przyjmowała 5,64% morskich uchodźców.

bury_kocur napisał(a):
Przecież oni w życiu nie zostaną u nas

Ale przeczytaliście, że ten plan dotyczy tylko 20tys osób? Czyli 962 osób w Polsce? I że przez 5 lat ich ewentualna relokacja do innego kraju będzie ściśle kontrolowana? I że Komisja przeznaczyć ma na ten
cel 50mln E w ciągu najbliższych 2 lat? Czyli, że na "łeb" każdego z tych 20 tysięcy przewidziano ca 2500E?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:11 

Jaromir napisał(a):
ten plan dotyczy tylko 20tys osób?

A ten pozostały milion ?
Włochy go przyjmą czy zostanie odesłany z powrotem ???
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

_jp_ napisał(a):
do 1 mln. tych, którzy czekają w kolejce na swoje miejsce w łodzi do Europy

O .... ci...
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Apasz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:19 

bury_kocur napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Ale przeczytaliście, że ten plan dotyczy tylko 20tys osób?
A ten pozostały milion ?

Mam wrażenie, że komentowałeś konkretny, objawiony w tym plan międzynarodowy. Taki, który przygotowuje miejsca dla 20 tysięcy osób "in clear need of international protection".
I tylko do tego Twojego komentarza się odnosiłem.

PS. Sposób, w jaki mnie zacytowałeś pominę wymownym milczeniem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:26 

Jaromir napisał(a):
Sposób, w jaki mnie zacytowałeś pominę wymownym milczeniem...

Przepraszam Cie Jarku ale zacytowałem po prostu fragment Twojej wypowiedzi.
Co zrobiłem źle ?
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:36 

bury_kocur napisał(a):
Co zrobiłem źle ?

Zmanipulowałeś cytat.
Pociąłeś proste zdanie tak, że wygląda na to, że to ja pytam czy plan UE dotyczy 20 tys. osób. O tak:
bury_kocur napisał(a):
Jaromir napisał(a):
ten plan dotyczy tylko 20tys osób?

A ten pozostały milion ?

A przecież pytałem czy zacytowane przeze mnie osoby (w tym Ty) wiedzą, że plan ów tego właśnie dotyczy. O tak:
Jaromir napisał(a):
Ale przeczytaliście, że ten plan dotyczy tylko 20tys osób?

A to przecież całkiem inne pytania, prawda?
-----------------------
Całe szczęście, że się do wszystkiego przyznajesz:
bury_kocur napisał(a):
zrobiłem źle

:-P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona