Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 gru 2010, o 15:21 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kto śmiał?.
...szukałem,w necie nigdzie nie znalazłem wartości rynkowej Chopina.
Biegły rzeczoznawca na pewno by dokonał wyceny,być może rzetelnej.
A,i sam rynek w licytacji określił by jego wartość nabywczą.

W.P.R.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 15:36 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cape napisał(a):
Onufry Zagłoba,

Z parametrów to on Ci porównywalny tylko trochę w innym czasie wyprodukowany (1971). Głowacki to w tej sytuacji zabytek przez duże "T" a to też może mieć wpływ na jego wartość...

Podstawowe dane techniczne Onufrego:

Długośc całkowita 22,30 m
Długość z bukszprytem i żurawikami na rufie 29,0 m
Szerokość 6,10 m
Zanurzenie 3,30 m
Wysokość najwyższego masztu 22,00 m
Rodzaj takielunku brygantyna 380 m2 (11 żagli)
Silnik DAF 200 KM
Generator 10 kVA
Wnętrze dla załogi szkolnej/czarterującej 7 kabin/24 koje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 17:08 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Najistotniejsza jest długość, a wynikająca z niej cena jest mniej więcej w trzeciej potędze. Ponieważ Chopin jest 2 razy dłuższy, to powinien być osiem razy droższy.

co daje niecałe 2 mln EU, a po uwzględnieniu różnicy wieku można przyjąć ok. 3 mln EU

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 17:15 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
W 71 roku zostal zwodowany jako holownik.Przebudowa na zaglowiec nastapila, jesli dobrze pamietam w poczatku lat 90-tych. Moim zdaniem stan techniczny obu byl bardzo dobry.
Do tego 2x 220 tys to 880 tys X 4 zl i mamy tyle samo miejsc a odpada sporo kosztow ktore trzeba ponosic majac jednostke ponad 50 m. O tym ze latwiej zapewnic zapelnienie mniejszej jednostki i latwiej ja sprzedac chyba wspominac nie trzeba :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 17:33 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Podchodząc do tego czysto ekonomicznie popyt kształtuje cenę .
Czyli żaglowiec jest wart tyle - ile kupiec jest skłonny za niego zapłacić :D
Ale osiągnięta cena nie zawsze, a raczej rzadko jest tożsama z jego faktyczną wartością ......
A IMHO wartości Chopina należy raczej porównywać z Pogorią i jej braćmi i siostrami...
Bo wiek jest porównywalny i gabaryty bardziej przystające.
Stosując przelicznik Wojtka wartość Chopina to około 12 mln zł. czyli naprawa stanowi mniej niż 1/10 jego wartości ...

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 18:18 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
M@rek napisał(a):
Przebudowa na zaglowiec nastapila, jesli dobrze pamietam w poczatku lat 90-tych.

91-92. Ciekawostka - zachowała się jeszcze mapa z naniesionymi pozycjami w drodze z Gdańska na zachód :) (nigdy potem w Gdańsku nie były)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2010, o 19:23 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Maar napisał(a):
ps. W różnych miejscach w sieci, w kontekście zapowiedzianego braku wypłaty i problemów Chopina często pada nazwisko sędziego Czajki. Boję się, że te bajdurzenia mogą okazać się prawdziwe :-(

Nie wiem, Marku, o jakich bajdurzeniach "w kontekście" piszesz, bo nie czytałem (nie mam aż tyle czasu, aby non-stop siedzieć w necie).

Ale...

Póżnym latem zeszłego roku zostałem wynajęty przez Darka do przeprowadzenia jego prywatnej łódki "jak najdalej na zachód w 2 tygodnie, a potem cię ktoś zmieni". Ogólny plan polegał na przeprowadzeniu Walkirii (Reja 35) z Bałtyku na Śródziemne.

Ponieważ właściciel z synem byli na pokładzie, więc z założenia nie była to "czysta deliwerka" tylko "spokojnie". A zatem - Górki, Gdynia, Kołobrzeg, Sassnitz... i tu się zaparłem czterema kopytami, mówiąc, że albo wreszcie będzie załatwione - albo schodzę, bez wynagrodzenia, a bilet powrotny kupię za własne pieniądze. Czyli - mówiąc krótko - trochę ostro było. A o co szło?

To, że UKFka była "lewa" (tzn. bez call-sign) - to pikuś, potrzebuję, to używam. Nikt mi łba nie urwie, zwłaszcza przy (odpukać!), emergency. Natomiast bez ubezpieczenia jachtu - dalej nie jadę i szlus.

Wezwany ze Szczecina agent dojechał po dwóch dniach do portu w Sassnitz, ofotografował, obiecał solennie wystawienie polisy, dostał jakiś kontakt nt. wpłaty składki, przyrzekł, że skan polisy przyśle mailem - (w tym kopię na mój prywatny adres) - i pojechał do domu. Cóż - jedziemy dalej. W Stralsundzie - pusto na skrzynce. Tak samo w Harlingen. Obiecany skan polisy odebrałem dopiero w Amsterdamie - data wystawienia dzień wcześniej, zgodna z datą wpłaty składki... Polazłem do kafejki internetowej, zdrukowałem, dzięki temu - schodząc w Amsterdamie - miałem w miarę czyste sumienie wobec zmiennika. Z drugiej strony - chyba ciut durny byłem, że w ogóle wyszedłem z Górek...

Nic nie sugeruję, ale "wina" niekoniecznie musi leżeć po stronie PZU.

edycja: poprawiłem dwa błędy stylistyczne i jeden iterpunkcyjny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 17:05 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Ahoj!

Zapewne wielu z Was miało okazję przekonać się, jak wspaniałym żaglowcem jest STS Fryderyk Chopin. To, co go łączy ze mną to Szkoła pod Żaglami i jej wspaniała idea, jaką jest bezinteresowne niesienie pomocy innym.
Jak wiecie, Nasz żaglowiec przeżywa teraz rozterkę:
poddać się negatywnej decyzji PZU (fok im w grota!) i zostać skazanym na żyletki,
bądź zjednoczyć wszystkich polskich Żeglarzy i skorzystać z ich pomocy, jaką jest przekazanie 9zł na odbudowę masztów po tragedii na biskajach.
Żeglarze, łączcie się w umiłowaniu do morskiej piany, smaku soli w ustach, tych parunastu węzłów wspaniałej przygody:
Postawcie piwo Chopinowi- Was kosztuje to tylko 9 zł, a i pożytek to dla zdrowia.
http://www.facebook.com/PostawPiwoChopinowi/.
Gdy zbierzemy 100 000 osób, uzbieramy na pełny remont chopina, jeżeli będzie nas mniej, chociaż pomożemy w odbudowie.

Z żeglarskimi pozdrowieniami,
Kasia Patryniak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 17:16 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kasiu, a możesz napisać, jaką mamy gwarancję, że wpłacając pieniądze na fundację, zostaną one przekazane na remont Chopina ? Powiem więcej, wpłacając pieniadze fundacji dokonujemy darowizny. Fundacja środki te może wykorzystać jedynie na swoje cele statutowe. Czy celem statutowym fundacji jest remont Chopina ?
Nie sądzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 17:54 

"Fundacja zgodnie ze swoim statutem organizuje i wspiera rejsy edukacyjne, a w szczególności Szkołę pod Żaglami, która polega na paromiesięcznym rejsie oceanicznym na żaglowcu rejowym połączonym z nauką szkolną (w cyklu semestralnym)." Do realizacji tego głównego celu statutowego potrzebny jest STS Fryderyk Chopin, więc i jego remont. Więc jest to cel statutowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 17:58 

Nie jest tak Kasiu i fundacja nawet gdyby chciała nie może tych pieniędzy przekazać prywatnemu armatorowi. Musiałaby zmienić statut i jego rejestrację w sądzie.

Ostatnio edytowano 3 gru 2010, o 19:08 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 18:01 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
spzkasia napisał(a):
Do realizacji tego głównego celu statutowego potrzebny jest STS Fryderyk Chopin, więc i jego remont. Więc jest to cel statutowy.

O sancta simplicitas!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 18:57 

Dokładnie tak jak piszesz. Wszak dysktujemy (mam przynajmniej taką nadzieję) z nastoletnią uczestniczką "Szkoły pod żaglami"....
Ma dobre intencje i nie zna się na realiach tej sprawy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:14 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
fundacja nawet gdyby chciała nie może tych pieniędzy przekazać prywatnemu armatorowi

Nie czytałem ich statutu, ale nie ma to żadnego znaczenia czy armator jest prywatny czy nie, czy to jest osoba fizyczna czy prawna, etc. kwestia jest jak cele statutowe zostały zapisane.

Już przeglądnąłem:

§ 8
Fundacja realizuje swoje cele poprzez:
1. organizowanie i finansowanie działań edukacyjnych, turystycznych, związanych z kulturą fizyczną i zajęć wychowawczych dla młodzieży w ramach idei wychowania morskiego;
2. działania na rzecz wdrożenia eksperymentalnych systemów oświatowo-wychowawczych opartych o podróże pod żaglami;
3. Współpracę ze środowiskami pedagogów związanych zainteresowaniami z morzem;
4. organizowanie i zapewnianie pomocy merytorycznej, prawnej, materialnej i rzeczowej dla osób i instytucji w ramach określonych celami Fundacji;
5. organizowanie młodzieży wokół zadań społecznych jak opieka nad ludźmi potrzebującymi pomocy, nagradzanych rejsami morskimi;
6. gromadzenie środków finansowych i rzeczowych na rzecz budowy żaglowców i ich eksploatacji dla szkolnictwa nie związanego z gospodarką morską;
7. publikowanie materiałów specjalistycznych i filmów dokumentalnych o przebiegu i wynikach prowadzonej działalności dla użytku oświaty;
8. prowadzenie działalności informacyjnej, szkoleniowej, wydawniczej i reklamowej;
9. organizowanie spotkań i imprez publicznych, konkursów, konferencji, kursów i seminariów, a także zbiórek publicznych;
10. współpraca, w tym techniczna, szkoleniowa, informacyjna, rzeczowa, z organami władzy państwowej i lokalnej, organizacjami państwowymi i społecznymi, których działania zbieżne są z celami Fundacji lub członkostwo w takich podmiotach;
11. przyznawanie nagród nie pieniężnych oraz wyróżnień osobom i organizacjom, których działania wspierają promocję celów Fundacji;
12. inne działania służące realizacji celów statutowych.

§ 9
Dla realizacji swoich celów Fundacja może zawierać umowy z polskimi i zagranicznymi osobami fizycznymi i prawnymi oraz z podmiotami nie posiadającymi osobowości prawnej. Dla osiągnięcia swoich celów Fundacja może również pomagać polskim i zagranicznym osobom fizycznym i prawnym oraz podmiotom nie posiadającym osobowości prawnej, których działania zbieżne są z celami Fundacji.

Więc nie ustawiajcie dziewczyny po kątach :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:26 

Fajnie, ale na zbiórkę publiczną trzeba uzyskać zezwolenie z MSWiA.
Nie wystarczy sobie to zapisać w statucie.
Od lat jestem woluntariuszem WOŚP, nawet tak znana i uznana fundacja jak ta Jurka Owsiaka i tak musi każdorazowo uzyskać zezwolenie.....
Pozyskiwać środki od sponsorów i.t.p. "Szkoła pod żaglami" może, ale w przypadku jeśli są pozyskiwane środki w postaci zbiórki publicznej bez zezwolenia jest to łamanie prawa. A zakładając , ze to organizacja o celu edukacyjnym - nie przystoi ...
Zanim wpłacę kasę chcę wiedzieć , że robię to w legalnej zbiórce.

Ostatnio edytowano 3 gru 2010, o 19:32 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:30 

Ale oni nie prowadzą zbiórki publicznej tylko zachęcają do wpłat na fundację (a do tego wystarczy być fundacją, nie potrzebna jest dodatkowa zgoda). A fundacja zgodnie z celami statutowymi może te pieniądze przeznaczyć na remont Chopina. Szkoda że takie proste rzeczy trzeba tłumaczyć!

A już tak marginesie to przepraszam bardzo skąd wiesz czy nie wystąpili o zgodę i nie zbierają tych pieniędzy na zasadach zbiórki publicznej? Sprawdziłeś to?

Przed chwilą twierdziliście że nie mogą tych pieniędzy przekazać bez zmiany statutu. Czyli sprawdzić się nie chciało. Teraz twierdzisz, że prowadzą zbiórkę publiczną a nie mają zezwolenia. Sprawdziłeś to? Powtórzę jeszcze raz do zachęcania aby wpłacać na fundację nie potrzebna jest dodatkowa zgoda. Po za tym ja akurat nie wiem czy występowali o pozwolenie na zbiórkę publiczną na konkretny cel, a Ty wiesz?

Ostatnio edytowano 3 gru 2010, o 19:35 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:33 

Piotrek - to nie jest zbiórka publiczna ? Chyba żartujesz .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:36 

Carlo, dziękuję za dokładnie wyjaśnienie wszystkiego. Myślę, że teraz, drodzy żeglarze, nie musicie mieć obaw, czy pieniądze zostanąlegalnie i dobrze spożytkowane na STS Fryderyka Chopina:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:37 

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/88/265/

USTAWA
z dnia 15 marca 1933 r.
o zbiórkach publicznych.
Art. 1. Wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel wymaga uprzedniego pozwolenia władzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:37 

Dzisiaj miało być uzasadnienie PZU. Ktoś coś wie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:38 

Oczywiście że nie. Każdy może wspierać fundację, każdy może wspierać stowarzyszenie. Stowarzyszenia regularnie reklamują się z prośbami o wsparcie, o wpłaty 1% etc. etc. weź przestań. Widziałeś choć jednego wolontariusza zbierającego pieniądze na ten cel? To że dzieci które płynęły w rejsie proszą o wsparcie fundacji, to nie jest zbiórka publiczna!

Piotr K napisał(a):
Art. 1. Wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel wymaga uprzedniego pozwolenia władzy

No i co? A skąd wiesz że fundacja nie wesprze w większym zakresie remontu? Wpłacasz na ogólne konto fundacji, ciekawe ja chcesz wykazać, że to akurat te wpłacone przez Ciebie poszły na konkretny cel.
Szkoda gadać typowi Polacy. Szukanie dziury w całym. Nie chcesz im pomóc to nie wpłacaj. Ręce opadają z szelestem.

A tak już patrząc formalnie: Skoro nie wydzielono specjalnego subkonta na ten cel, tylko wpłaca się na ogólne konto fundacji, to ten przepis się nadaje co najwyżej do poprawienia sobie humoru!

Idę na piwo do tawerny, a Wy dalej szukajcie dziury w całym.

Ostatnio edytowano 3 gru 2010, o 19:42 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:41 

Piotr K napisał(a):
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/88/265/

USTAWA
z dnia 15 marca 1933 r.
o zbiórkach publicznych.

1. nie jest to zbiórka publiczna, a proszenie o wsparcie, jak juz ktos pisal wczesniej
2. "piwa" nie mają byc wplacane w gotówce ani w naturze, tak więc ten art. nie dotyczy nas

pozdr:)

Cape napisał(a):
Dzisiaj miało być uzasadnienie PZU. Ktoś coś wie ?

Tak, dziś miała być kongerencja prosowa w tej sprawie. Została przeniesiona na jutro, tj. 04.12.2010 na godz. 15:00.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 19:48 

Carlo, dobrze wiesz, że wpłaty na konto fundacji nie muszą być przeznaczone na remont Chopina (mogą, lecz nie muszą, zapis statutu nie jest jednoznaczny, "budowa i eksploatacja" to nie to samo, co remont cudzego żaglowca). Gdyby fundacja zbierała pieniądze na remont (na co potrzebuje zgodę), wtedy wszystkie zgromadzone środki musiałaby przeznaczyć na remont.
Fundacja może realizować swoje cele w inny i tańszy sposób, niż pakowanie 1 mln w remont Chopina. Może wyczarterować inny statek, choćby Pogorię, co w przeszłości robiła.

Ostatnio edytowano 3 gru 2010, o 21:50 przez Cape, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 20:06 

Nie dzieciaki tylko dorośli rękami dzieciaków.....
Na ich stronie nie znalazłem informacji, ze "SPŻ" jest "Organizacją Pożytku Publicznego"
ale sprawdziłem - w KRS widnieje jako takowa.
Więc legalnie każdy obywatel może 1 % podatku przekazać. Bo tak stanowi prawo. I faktycznie nie jest to zbiórka publiczna.
Ale my nie dyskutujemy o sponsoringu, donacji czy innej tego typu metodzie pozyskiwania środków mieszczących się w ramach par. 8 ust. 6 statutu ....
Ustawa nie określa, że zbiórka publiczna to bieganie z puszkami po ulicach. W istocie może to byc także zbiórka przez internet..
Rozporządzenie MSWiA z dnia 6 listopada 2003 r.w sprawie sposobów przeprowadzania zbiórek publicznych oraz zakresu kontroli nad tymi zbiórkami.
§ 1. Zbiórka publiczna ofiar w gotówce może być przeprowadzona w formie:
1) dobrowolnych wpłat na konto, założone osobno dla każdej zbiórki publicznej przez przeprowadzającego zbiórkę publiczną;
2) zbierania ofiar do puszek kwestarskich oraz skarbon stacjonarnych, umieszczanych w obiektach, za zgodą ich właścicieli lub użytkowników;
3) sprzedaży cegiełek wartościowych;
4) sprzedaży przedmiotów.
Jak napisałem, nie jestem przeciwnikiem zbierania kasy na naprawę Chopina. Chcę tylko, żeby "SPŻ" , która wpisała w statucie zbiórkę publiczną jako cel statutowy prowadziła ją zgodnie z prawem. Bo taka partyzantka jest po prostu niewychowawcza , czyli sprzeczna ze tymże statutem.....

Na stronie znalazłem to:
http://www.szkolapodzaglami.org.pl/?cat=227

I faktycznie zgodnie z rozporządzeniem pieniążki uzyskane podczas zbiórki publicznej muszą być przeznaczone na zadeklarowany cel i "rozliczone" z wydającym zezwolenie - w tym przypadku MSWiA.
Czyli jeżeli zbieramy kasę na naprawę Chopina - to nie może być ona wykorzystana na inne zadania, nawet mieszczące się w statucie "SPŻ"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 21:08 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Przypomina mi to moje młodzieńcze buntownicze lata,kiedy to chcieliśmy coś osiągnąć,a nikt nam tego nie chciał zagwarantować.Podejmowaliśmy się zadań,które dorośli lepiej i skuteczniej by dokonali.
Kasia ze Szkoły Pod Żaglami podjęła się łatwego,acz skomplikowanego zadania.
Kasiu nie zrażaj się i namawiaj do finansowania remontu żaglowca,a dorośli,którzy wymieniają między sobą poglądy właściwe do zrozumienia wyłącznie im samym,zapewne jeżeli,a posiadają ten wybór dołożą się do tego by s/y Chopin wrócił sprawny na morze.
Wiedz również,że typowi Polacy,szukający dziury w całym,bo taka jest ich natura niejednokrotnie udowodnili,że potrafią się zebrać.Na co przykładem jest funkcjonująca Fundacja WOŚP Jurka Owsiaka i wiele innych fundacji.

Powodzenia.
Wojciech Port Rybnik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 21:33 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kliknąłem Carlowi "podziękuj za post", bo to co wypisują jego adwersarze przypomina ruski przyrząd do świecenia w tyłku. Ani się do tyłka nie mieści, ani nie świeci.

Też nie zamierzam wspierać szkoły pana Czajki pieniędzmi fundacji, ale to co wypisujecie o "problemach formalnych" powoduje, że szelest opadających rąk całkowicie przysłania radość czytania forum :-)

@spzkasiu, opowiadanie o "pójściu na żyletki" Chopina jest silnie przedwczesne i bardzo mało prawdopodobne (w zasadzie to prawdopodobieństwo wynosi dokładnie zero). Koszt naprawy i koszty akcji jaką przeżyliście na Atlantyku, w stosunku do wartości statku nie stanowią jeszcze liczby całkowitej. Pomiędzy pójściem na złom a zmianą armatora znajduje się finansowa przepaść ;-)
Uważam, że zmiana armatora pomogłaby temu statkowi a gdyby armatorem okazał się ktoś spoza Polski, to pomogłaby także innym polskim żaglowcom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 21:47 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Maar napisał(a):
Uważam, że zmiana armatora pomogłaby temu statkowi a gdyby armatorem okazał się ktoś spoza Polski, to pomogłaby także innym polskim żaglowcom.

Marku, mozesz te mysl rozwinac ? Przypomne ze "Chopin" juz nie raz byl wystawiony na sprzedaz i jakos chetnych nie bylo. Pewnie nie wiesz ale taki los gotowano "Pogorii"
ale na szczescie Andrzej Marczak ja z Trzebiezy uprowadzil :) Jest wolny rynek, zaglowcow na nim do cholery, kazdy moze sprobowac tego miodu z eksploatacja
i robic na tym kokosy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 22:11 

JasiekN napisał(a):
Nie wiem, Marku, o jakich bajdurzeniach "w kontekście" piszesz, bo nie czytałem (nie mam aż tyle czasu, aby non-stop siedzieć w necie).
Chodzi o bajdurzenia związane z prowadzeniem postępowania upadkowego przez sędziego Czajkę a następnie "zakup" przez owego pana masy upadłościowej.
Zbyt dużo osób o tym mówi, zbyt dużo było postępowań dyscyplinarnych wobec niego i zbyt dużo stron zwracają google po wpisaniu frazy "sędzia czajka", żeby nie było w tym krztyny prawdy.
Jeden z wielu przykładów: http://www.czarnalista.com/czarna-lista ... zajka.html

Nie wierzę, że nie słyszałeś o kulisach sprzedaży Chopina, szkole Czajki, przez Kredyt Bank będący wnioskodawcą bankructwa Centrum Leasingu i Finansów o którym orzekał sędzia Czajka.

Cytuj:
Nic nie sugeruję, ale "wina" niekoniecznie musi leżeć po stronie PZU.
Ja przecież też nie sugeruję, że wina leży po stronie PZU!! Wręcz przeciwnie.

M@rek napisał(a):
Marku, mozesz te mysl rozwinac ? Przypomne ze "Chopin" juz nie raz byl wystawiony na sprzedaz i jakos chetnych nie bylo.
Kiedyś - koło ekspresu do kawy w PricewaterhouseCoopers - widziałem taki satyryczny rysunek przedstawiający nagrobek z płytą, na której był wyryty napis: "Tu leży Bardzo Dobry Produkt, którego nikt nie chciał kupić". Milion powodów może spowodować, że nie będzie chętnych do transakcji - głównie cena.

A rozwijając myśl, mogę napisać, że uważam, że utrata przez Polskę żaglowca być może na tyle wstrząśnie narodem, że armatorzy pozostałych polskich żaglowców otrząsną się z letargu i zrozumieją co znaczy "inwestować w statek".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 22:21 

I tak całkiem przy okazji w temacie odszkodowania.
Na stronie fundacji pojawił się dziś o 1930 taki tekst:
"Nareszcie zaczynają przeciekać od Armatora CHOPINA szczegóły uzasadnienia - dlaczego PZU nie będzie płacić za awarię żaglowca. Otóż okazuje się, że sztorm 8-9 stopni w skali Beauforta jest zbyt mały, żeby zakwalifikować się do tego co Anglicy nazywają Heavy Weather. Sprawdzali na stacji brzegowej Bracknell i zabrakło jednego stopnia na skali siły wiatru."

Nie wiem o co chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2010, o 22:26 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A czy warto inwestować w żaglowce? to poważne pytanie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona