Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 14:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 cze 2015, o 22:14 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
to ja proponuję trzymać kciuki za to ,że nikomu nic się nie stało i znając Andrzeja jak się ogarnie napisze co i jak się stało . Reszta w tej chwili jest tylko ględzeniem - AMEN :mrgreen:

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Za ten post autor Seba otrzymał podziękowania - 2: Były user, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2015, o 23:42 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Seba napisał(a):
to ja proponuję trzymać kciuki za to ,że nikomu nic się nie stało i znając Andrzeja jak się ogarnie napisze co i jak się stało . Reszta w tej chwili jest tylko ględzeniem - AMEN :mrgreen:

Masz racje, już dużo wcześniej zalecałem daleko posuniętą ostrożności gdy decydujemy się publicznie omawiać wypadki tak własne jak i innych kolegów. Może to truizm ale powtórzę, czym bardziej poważne zdarzenie tym bardziej odpowiedzialna polityka medialna. Jednakże odpowiedzialna nie oznacza jej całkowitego braku tudzież obrażania się na media tym bardziej gdy przed nieprzyjemnym zdarzeniem zależało nam na zaistnieniu w tychże. Ale to już chyba było wyjaśnione całkiem niedawno podczas omawiania innego wydarzenia. Dodam tylko, że opublikowane oświadczenie skipera DownNorth mogłoby tu być wzorcowe, no może poza jednym stwierdzeniem, ale nie bądźmy drobiazgowi.

Jednakże musze jeszcze zamieszać w tym kotle, każdy z nas jest ułomny ale bardzo mnie zdziwiło zachowanie niektórych kolegów.
@ Zbieraj
Nie rozumiem jak możesz oceniać w jednym wątku stan kadłuba na podstawie zdjęć niewiadomego pochodzenia? Tym bardziej gdy później przy innym zdarzeniu piszesz, całkiem słusznie, o potrzebie badania uszkodzonego fragmentu masztu.
@ Jaromir
Już wcześniej proponowałem abyś zaskarżył „bezprawną” decyzje administracyjną i udowodnił poprawność własnej analizy prawnej dotyczącej procedury wydawania KB. Ty natomiast w każdym wątku „wklejasz gotowca”(?) i usilnie udowadniasz tak naprawdę to nie wiem co?
@ Colonel
Czy mógłbyś wreszcie jednoznacznie określić kogo reprezentuje SAJ; żeglarzy turystów, żeglarzy komercyjnych czy też przedsiębiorców branży turystycznej?
Czy możesz podąć przykład kraju wzorem którego kwestionujesz sens istnienia certyfikacji wszelkich jachtów poniżej 24m.
@ _jp_ /Skipbulba i inni
Odpowiedz jest bardzo prosta, system jasnych i prostych procedur klasyfikacyjnych jest pomocny;
- dla żeglarzy amatorów do bezpiecznego przygotowania i użytkowania własnych jednostek pływających
- dla żeglarzy komercyjnych do zapewnienia minimum bezpieczeństwa przy eksploatacji jednostek komercyjnych

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 05:05 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
SIRK napisał(a):
@ Zbieraj
Nie rozumiem jak możesz oceniać w jednym wątku stan kadłuba na podstawie zdjęć niewiadomego pochodzenia? Tym bardziej gdy później przy innym zdarzeniu piszesz, całkiem słusznie, o potrzebie badania uszkodzonego fragmentu masztu.
No to jeszcze raz. Tym razem przeczytaj ze zrozumieniem:
Zbieraj napisał(a):
Żeby była jasność: Nie twierdzę, że kadłub był w kiepskim stanie. Nie mam żadnych podstaw, by tak twierdzić. Być może te fatalne miejsca na zdjęciu pochodzą sprzed paru lat i są dawno naprawione.
Mnie się tylko rzuciła w oczy pewna niekonsekwencja filmowej reklamówki: kapitan opowiada, jak to wspaniale przygotowany jacht ma do dyspozycji, a w tle leci widok kadłuba w dość - nie ukrywajmy - kiepskim stanie.
Być może to tylko efekt pracy montażysty, który pilnował, żeby w sumie było ładnie, nie bacząc (chociażby z braku wiedzy merytorycznej), że wychodzi bzdura.
To się nazywa śmiałość wnioskowania nie hamowana zrozumieniem czytanego tekstu. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 05:54 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 389
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Oj to se poczytałem... ;)

Dzięki Bogu i pracy wielu ludzi ilość jachtów w Polsce rośnie. Rosła więc będzie też liczba takich czy innych awarii. W moim przekonaniu początek sezonu to czas "wysypu" różnych zdarzeń wynikłych z lub bez winy armatora. Nie ma co dywagować trzeba się do tego przyzwyczaić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 06:24 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
SIRK napisał(a):
Odpowiedz jest bardzo prosta, system jasnych i prostych procedur klasyfikacyjnych jest pomocny;
- dla żeglarzy amatorów do bezpiecznego przygotowania i użytkowania własnych jednostek pływających
Tak, przy jednym istotnym założeniu - system nieobowiązkowy. Nie ma żadnego uzasadnienia by był to system obowiązkowy. No chyba, że założenie "my wiemy lepiej co dla was jest dobre".

O komercyjnych się nie wypowiadam bo się nie znam.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

SIRK napisał(a):
Czy mógłbyś wreszcie jednoznacznie określić kogo reprezentuje SAJ; żeglarzy turystów, żeglarzy komercyjnych czy też przedsiębiorców branży turystycznej?
Armatorów jachtów.
SIRK napisał(a):
Czy możesz podąć przykład kraju wzorem którego kwestionujesz sens istnienia certyfikacji wszelkich jachtów poniżej 24m.
UK ? Szwecja?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 06:55 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
SIRK napisał(a):

A, podpowiem za Andrzeja. UK jest takim krajem, w którym nie wymaga się przeglądów czy czegokolwiek innego od jachtów przyjemnościowych. Od jachtow powyżej 45 stop wymaga się jednynie kilku elementów wyposażenia na pokładzie, ale to nijak do "certyfikacji" się nie umywa.

Aha, na pewno nie jest to jedyny kraj, Szwecja podejrzewam też takowym jest, tudzież parę innych. Ale ten akurat znam wystarczająco dobrze, aby potwierdzić....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 07:26 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Moniia napisał(a):
UK jest takim krajem, w którym nie wymaga się przeglądów czy czegokolwiek innego od jachtów przyjemnościowych

a co z jachtami komercyjnymi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 07:41 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
SIRK, kogo reprezentuje SAJ, mówi statut i inne informacje na www.saj.org.pl.
Tu piszę jako ja. Staram się reprezentować, może nieudolnie, zdrowy rozsądek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 07:56 

piotr6 napisał(a):
Moniia napisał(a):
UK jest takim krajem, w którym nie wymaga się przeglądów czy czegokolwiek innego od jachtów przyjemnościowych

a co z jachtami komercyjnymi?

Jachty komercyjne to inna bajka. Podlegają kodyfikacji (jak tutaj się popularnie określa - coded boat) - znaczy podlegają tzw. Code of practice MCA (Maritime and Coastguard Agency) dla jachtów komercyjnych (konkretnie - small commercial vessels) który określa szczegóły tego, czemu mała jednostka komercyjna podlega.

Szczegóły masz tutaj, z boku strony jest link do pełnego tekstu tych przepisów.

http://www.rya.org.uk/infoadvice/regssafety/commercialcraftregs/Pages/mcacodes.aspx

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 18:59 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
A u nas Moniu:
Ustawa o bezpieczeństwie morskim:
Art. 127.
…………
6) używa lub udostępnia jacht morski do prowadzenia działalności, o której mowa w art. 5 pkt 9, nie spełniając wymogów ustawy dotyczących jachtów komercyjnych,
..........
– podlega karze pieniężnej do wysokości nieprzekraczającej dwudziestokrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” dla celów emerytalnych i rentowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 19:25 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Jacek Woźniak napisał(a):
W moim przekonaniu początek sezonu to czas "wysypu" różnych zdarzeń wynikłych z lub bez winy armatora. Nie ma co dywagować trzeba się do tego przyzwyczaić.
A z punktu widzenia szarego czytacza - warto wiedzieć np. czyjej to produkcji końcówka/zacisk/przetyczka pie ... znaczy... nie zasługuje na zaufanie.
A nie 'do czego służy "KB". :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 19:59 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ryś napisał(a):
A z punktu widzenia szarego czytacza - warto wiedzieć np. czyjej to produkcji końcówka/zacisk/przetyczka pie ... znaczy... nie zasługuje na zaufanie.
Aha. Z tego wniosek, że Airbus nie powinien ufać (w domyśle także nie kupować) silników produkowanych przez firemkę o nazwie Rolls Royce. Kilka się wszak popsuło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 20:10 

Ryś napisał(a):
. czyjej to produkcji końcówka/zacisk/przetyczka pie ... znaczy... nie zasługuje na zaufanie.

dokładnie. Na sąsiednim forum Wojtek Spisak wyliczał producentów ściągaczy i tak wielu wcale nie było . Z polskich producentów polecał chyba tylko jednego.

Maar napisał(a):
Z tego wniosek

Nie z tego wniosek,że oprócz dobrych producentów jest paru do niczego zwłaszcza jeśli chodzi o osprzęt na morze. Od takich drobiazgów jak przetyczka czy ściągacz zaczynają się nieszczęścia, zdaje się ,że o tym też Colonel pisał i mi się też wydarzyła przygoda kiedy gwint puścił na przewymiarowanym ściągaczu na zalewie.Drobiazgi może ale koszty awarii spore.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 21:55 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
jak ściągacze i końcówki to tylko KK, Pruszcz Gdański.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2015, o 22:19 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Colonel napisał(a):
Osobiście kwestionuje sens istnienia KB dla wszelkich jachtów poniżej 24 m (nawet jesli luka prawna zostanie zalatana), kwestionuje tez potrzebę obowiazkowego nadzory klasyfikacyjnego. Ten ostatni przyjmowany dobrowlonie przez armatora ma dal mnie sens.

@Moniia i inni
Czy nadal dyskutujemy o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia? Czy może wreszcie spróbujemy odróżnić żeglarstwo turystyczne od komercyjnego, pływająca jednostkę turystyczna od komercyjnej czy też bezpatencie turystyczne od uprawnień zawodowych.
Myślę, że przykładem kolegi Jaromira zredaguje kilka zdań i będę nagminnie wklejał w każdym wątku.
A teraz tylko powtórzę, nie ma w cywilizowanym świecie kraju w którym obowiązywałyby takie wolnościowe reguły na które wciąż powołują się nasi libertarianie.
@ Zbieraj
Dragi Januszu, ja nie interpretuje Twojego wpisu ja po prostu pytam po co go zamieściłeś.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2015, o 00:00 

Hmm, gdzie ja a przede mną Andrzej napisaliśmy o jachtach komercyjnych? Wręcz przeciwnie, w drugim poście napisałam, jaka jest sytuacja jachtów komercyjnych.
Możesz nie przypisywać mi słów, których nie napisałam?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2015, o 01:17 

jaszra napisał(a):

nie tylko ale tak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2015, o 01:23 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
jaszra napisał(a):
tylko KK
Ło, rany... wszędzie ta polityka...
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2015, o 01:38 

jaszra napisał(a):

tu link, warto polecać fachowców
http://www.kulikjacht.com.pl/

dobrze też sie rozmawia przez telefon

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2015, o 18:40 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Seba napisał(a):

Minelo juz chyba 2 tygodnie. Ktos wie cos konkretnego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2015, o 19:22 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Widać sie nie ogarnał...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3