Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 gru 2024, o 04:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2015, o 20:44 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Krzys napisał(a):
Wystarczy nakładka na szynę i trochę smaru lub teflon. Dużych ciężarów nie przesuwa się na wózkach, bo potrafią się "wymknąć" z pod kontroli.

Wszystko ok, tylko tam jest piach. Co jeśli piach się dostanie pod teflon? Wózki również można blokować, ew. sprzęgnąć łódkę ze spychaczem i mamy pełną kontrolę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 21:30 

Podziękował : 10402
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Krótkie szyny można by pospawać na miejscu w dłuższe odcinki... chyba.
a można jeszcze jakieś "zaciosy/skosy" na końcach po frezować (przed wyjazdem), takie, żeby się łatwo wczepiało poprzednie w następne.
MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 22:48 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
a w ogóle to czemu mnie Polonusa i jego nowe życie pchnięto w czeluścia : Strona główna forum » O żeglarstwie » Ratownictwo, zdrowie, wypadki.
pytam grzecznie ? :mrgreen:

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 22:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Zamiast nieporęcznych szyn można zastosować pod koła wózka takie maty Obrazek - tylko o nośności samochodu ciężarowego. Amerykanie w czasie II w.ś. układali z podobnych (szerszych i dłuższych) pasy startowe na miękkim tufie wulkanicznych wysepek. We wcześniejszym wątku ktoś proponował gumowe taśmy z przenośników węglowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 23:05 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2279
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
_jp_ napisał(a):
We wcześniejszym wątku ktoś proponował gumowe taśmy z przenośników węglowych.

Wodowałem jacht typu Spark na przyczepce podłodziowej na Jezioraku w Siemianach.
Taśma przenośnikowa zagłębiała się pod ciężarem osi w podłożu piaskowym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 23:08 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Seba napisał(a):
a w ogóle to czemu mnie Polonusa i jego nowe życie pchnięto w czeluścia : Strona główna forum » O żeglarstwie » Ratownictwo, zdrowie, wypadki.

Bo zanim gdzieś Polonusem będziesz mógł żeglować, to musisz go najpierw wyratować. :roll:

A bardziej do rzeczy - kiedy czytam o wożeniu szyn od wąskotorówki, o konstruowaniu czterech wózków, o teflonowych kółkach, o smarowaniu, kiedy wyobrażę sobie wykonalność utrzymywania "kolejowej" dokładności odległości prowizorycznych torów szynowych podczas ich układania i przekładania - w strefie przyboju, na nierównym dnie, w wodzie o temperaturze +/- 0ºC, na odległości kilkudziesięcioleciu metrów i głębokości do ca 1m (tu zakładam optymistycznie, że resztę załatwi przypływ) - to sobie myślę, że propozycja jaka padła tu:
viewtopic.php?p=350122#p350122
jest zdecydowanie bardziej sensowna.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 6: boSmann, Były user, Margrabi, Szpiszpak, Węzełek, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2015, o 23:59 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
szkutnik napisał(a):
Całość to około 0,5 metra sześciennego drewna w kantówkach 120x140 do tego kilka klamer ciesielskich oraz desek do których trzeba przybić np.bednarkę a do zwodowania przydatne będą krótkie calowe rurki po których będzie jechał jacht.
Przepraszam. Gdy kiedyś pisałem o rurkach, to mnie wyśmiano. A to jest dobry pomysł. Gwarantujący delikatne zwodowanie jachtu w tych warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 03:28 

Jaromir napisał(a):
Seba napisał(a):

Bo zanim gdzieś Polonusem będziesz mógł żeglować, to musisz go najpierw wyratować. :roll:

A bardziej do rzeczy - kiedy czytam o wożeniu szyn od wąskotorówki, o konstruowaniu czterech wózków, o teflonowych kółkach, o smarowaniu, kiedy wyobrażę sobie wykonalność utrzymywania "kolejowej" dokładności odległości prowizorycznych torów szynowych podczas ich układania i przekładania - w strefie przyboju, na nierównym dnie, w wodzie o temperaturze +/- 0ºC, na odległości kilkudziesięcioleciu metrów i głębokości do ca 1m (tu zakładam optymistycznie, że resztę załatwi przypływ) - to sobie myślę, że propozycja jaka padła tu:

cytat z propozycji, na którą się powołujesz: "Oczywiście ktoś będzie musiał wejść do wody aby te deski przestawiać i podkładać rurki.".

Z dwojga złego, co miałabym podkładać w wodzie pod łódkę - elementy stalowej szyny, czy non-stop wypływające drewno, wybrałabym szyny. (Chyba że znacie gatunki drewna, które toną. Czarny dąb trochę drogi)

Z jakąś specjalną precyzją układania szyn bym nie przesadzała. Wózek pod kil można wykonać tak, by nie klinował układu, zwłaszcza że byłby od w zasadzie tylko proforma -główne obciążenie przenosiłyby wózki pod kadłubem.
Ze spawaniem szyn na miejscu bym się nie bawiła (szyny spawa się "termitem") wystarczyłoby je dobrze poskręcać w dłuższe odcinki (oczywiście gdyby udało ich się zabrać więcej niż 6 sztuk x 1,2mb.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 08:03 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Najprościej, przekopać kanał (jest spychacz), ewtl. podłożyć coś mocnego pod kadłub i kil i za to ciągnąć (np. taśma przenośnikowa). Wystarczy przecież tylko rozdzielić kadłub od podłoża ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 08:43 

Podziękował : 2269
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
tandemmaster napisał(a):
Najprościej, przekopać kanał (jest spychacz),
Spychacz jest ale nie ma dynamitu. Pod stosunkowo cienką warstwą piasku/żwiru jest lita skała.

Jaromir napisał(a):
myślę, że propozycja jaka padła tu:
Dlatego też dziś w Centrum Kontaktowania Kryzysowego w Pustelniku :-) odbędzie się Nocna Nasiadówka Koncepcyjna z udziałem Seby, Szkutnika i mającego dobre kontakty z firmą Navigą Puffina.

Jeśli soku z ogórków wystarczy, to na pewno się jakiś konkretny plan narodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:23 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Maar napisał(a):
to na pewno się jakiś konkretny plan narodzi.
E, tam! Sądząc po radach, jakich Wam od dłuższego czasu udzielają niektórzy PT Forumowicze - jesteście bandą przygłupów, nie odróżniających młotka od kombinerek, a pompy od wiertarki.
Jedynym skutkiem dzisiejszej wieczornej narady będzie jutrzejszy poranny syndrom dnia wczorajszego, zwany odtąd Syndromem Narady w Pustelniku. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:39 
*** Ban ***

Zbieraj napisał(a):
nie odróżniających młotka od kombinerek, a pompy od wiertarki.
Jedynym skutkiem dzisiejszej wieczornej narady będzie jutrzejszy poranny syndrom dnia wczorajszego, zwany odtąd Syndromem Narady w Pustelniku. :rotfl:

Janusz uważaj co mówisz, młotek od kombinerek odróżniam, tylko jeszcze nie zawsze pamiętam czy młotkiem w gwóźdź czy gwoździem w młotek. A tak apropos, to nasz kapitano też miał problem gdzie dziób, gdzie rufa - poważnie mówię sam Ci opowie. I nie było to spowodowane wodą z ogórków :mrgreen:
Syndromu narady w Pustelniku nie będzie, bo jak wiesz my wyśmienicie potrafimy się bawić bez alkoholu. Howgh ! :mrgreen:

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:46 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Seba napisał(a):
jak wiesz my wyśmienicie potrafimy się bawić bez alkoholu.
Wiem, tylko nie mogę się doczekać, kiedy zaczniecie. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:49 

Proponuję niczyich rad nie próbować w taki czy inny sposób nazywać, dopóki nie pojedziecie, nie zwodujecie i nie wrócicie.
Przed wyjazdem czeka Was jeszcze niejeden "ogórkowy" wieczór. I dobrze - dopóki się nie spakowaliście i nie pojechaliście jest jeszcze czas na myślenie. Po dotarciu na miejsce okaże się kto i czy był przygłupem.
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:51 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Maar napisał(a):
Spychacz jest ale nie ma dynamitu.

Dynamit trzeba od górników skombinować. Tylko uważajcie, żeby przy okazji nie wysadzić tych zbiorników, które są w pobliżu :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 09:55 
*** Ban ***

Macieq napisał(a):
Maar napisał(a):

Dynamit trzeba od górników skombinować. Tylko uważajcie, żeby przy okazji nie wysadzić tych zbiorników, które są w pobliżu :rotfl:

wtedy jest realna szansa, że woda wypiętrzy się w sposób umożliwiający szybkie wyrzucenie Poldka na wodę ;-) bez szyn, wózków i innych kombinacji :D

Za ten post autor Seba otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 10:11 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 213
Jak już pisałem, żeby znacząco nie podrażać akcji dobrze by było zorientować się jakie materiały są dostępne tam na miejscu. Ze sobą zabrać tylko narzędzia, których tam nie ma.

Widziałem na wyposażeniu stacji 8-tonowy dźwig na Starze 266. Jest to jeszcze? Działa? Wiem, że Polonus waży prawie dwa razy tyle, ale dałoby się po trochę unosić raz dziób a raz rufę, podbudowując jednocześnie. Bez problemu można też to zrobić przy pomocy podnośników hydraulicznych.
Dokładnie taki sam kadłub, ale pusty, czyli około 5t podnosiłem na łożu tylko za pomocą kręcenia śrubami samych podpór. Podparcie było tylko w czerech miejscach, a kil zwisał swobodnie. Przy większej ilości podpór i ich większej powierzchni można by podnieść kadłub i wjechać pod niego platformą od Słonia.
Uważam, że za wszelką cenę trzeba próbować zwodować Polonusa za pomocą platformy do wodowania Słonia M. Przydałyby się dokładniejsze zdjęcia tej platformy.

Druga możliwość, ale tu już trzeba by dokładnie oglądnąć platformę i mieć zgodę na jej lekkie "zepsucie", to w "podłodze" platformy wyciąć od tyłu "korytarz" na kil. Wjechać platformą pod jacht i unieść go tylko na tyle żeby platforma mogła jechać. I tu trzeba wiedzieć czy z takim wycięciem do połowy długości platforma się nie poskłada. Jeżeli będzie za słaba, to po wjechaniu pod jacht trzeba by przykręcić jakieś belki usztywniające tył platformy. Po wjechaniu do wody może jacht na tyle by się uniósł, że zszedłby z platformy. Jeżeli nie to trzeba by nurkować żeby odkręcić te usztywnienia.
Wiadomo, że warto by było maksymalnie odciążyć Polonusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 10:18 

Hmm...
... mam klona?
:rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 10:26 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Seba napisał(a):
Macieq napisał(a):
Maar napisał(a):

wtedy jest realna szansa, że woda wypiętrzy się w sposób umożliwiający szybkie wyrzucenie Poldka na wodę ;-) bez szyn, wózków i innych kombinacji :D

Bierzcie trotyl.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 10:56 

miru71 napisał(a):
Jak już pisałem, żeby znacząco nie podrażać akcji dobrze by było zorientować się jakie materiały są dostępne tam na miejscu. Ze sobą zabrać tylko narzędzia, których tam nie ma.

Widziałem na wyposażeniu stacji 8-tonowy dźwig na Starze 266. Jest to jeszcze? Działa? Wiem, że Polonus waży prawie dwa razy tyle, ale dałoby się po trochę unosić raz dziób a raz rufę, podbudowując jednocześnie. Bez problemu można też to zrobić przy pomocy podnośników hydraulicznych.
Dokładnie taki sam kadłub, ale pusty, czyli około 5t podnosiłem na łożu tylko za pomocą kręcenia śrubami samych podpór. Podparcie było tylko w czerech miejscach, a kil zwisał swobodnie. Przy większej ilości podpór i ich większej powierzchni można by podnieść kadłub i wjechać pod niego platformą od Słonia.
Uważam, że za wszelką cenę trzeba próbować zwodować Polonusa za pomocą platformy do wodowania Słonia M. Przydałyby się dokładniejsze zdjęcia tej platformy.

Druga możliwość, ale tu już trzeba by dokładnie oglądnąć platformę i mieć zgodę na jej lekkie "zepsucie", to w "podłodze" platformy wyciąć od tyłu "korytarz" na kil. Wjechać platformą pod jacht i unieść go tylko na tyle żeby platforma mogła jechać. I tu trzeba wiedzieć czy z takim wycięciem do połowy długości platforma się nie poskłada. Jeżeli będzie za słaba, to po wjechaniu pod jacht trzeba by przykręcić jakieś belki usztywniające tył platformy. Po wjechaniu do wody może jacht na tyle by się uniósł, że zszedłby z platformy. Jeżeli nie to trzeba by nurkować żeby odkręcić te usztywnienia.
Wiadomo, że warto by było maksymalnie odciążyć Polonusa.

Większą część Twojego postu zgłaszam jako nieudolny plagiat moich wywodów!
- To ja "znalazłam" na Arctowskim dźwig!
- Znalazłam też spawarki i inne duperele!
- To ja zaproponowałam wykorzystać wózek Słonia!
:D

Z wyłączeniem jego przeróbki - to już Twój pomysł. Ja myślałam jedynie, by z niego kłonice powyciągać, aby Polonusa przewieźć na boku. No ale... że posunąłeś się nieco dalej, więc pewnie zaraz zjebkę dostaniesz. Ja już do tego przywykłam. Tobie też radzę
;)

download/file.php?id=33646&mode=view

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 11:01 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie wiem czemu mam podejrzenie graniczące z pewnością, że Seba, przyjmując Polonusa i będąc wcześniej na miejscu (a więc znając stan faktyczny), zdawał sobie sprawę z faktu, iż przejmuje przede wszystkim zobowiązanie na usunięcie Polonusa stamtąd. Śmiem więc przypuszczać, że wszystko dawno przemyślał, włącznie z logystyką, zestawem narzędzi i nawet ludźmi.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Były user, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 11:05 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
plitkin napisał(a):
Śmiem więc przypuszczać, że wszystko dawno przemyślał, włącznie z logystyką, zestawem narzędzi i nawet ludźmi.

Nie jestem do końca pewien, bo:

Maar napisał(a):
Dlatego też dziś w Centrum Kontaktowania Kryzysowego w Pustelniku :-) odbędzie się Nocna Nasiadówka Koncepcyjna z udziałem Seby, Szkutnika i mającego dobre kontakty z firmą Navigą Puffina.
Jeśli soku z ogórków wystarczy, to na pewno się jakiś konkretny plan narodzi.

Chyba, że temat spotkania to tylko pretekst do spotkania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 11:44 

Podziękował : 397
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Gdyby ktoś chciał się jeszcze przyjrzeć części podwodnej Polonusa (Rogoznica, maj 2000)...
Załącznik:
polonus.JPG
polonus.JPG [ 76.12 KiB | Przeglądane 6709 razy ]

Za ten post autor Senator otrzymał podziękowanie od: Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 12:09 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 213
taka_jedna napisał(a):
Większą część Twojego postu zgłaszam jako nieudolny plagiat moich wywodów!

Tylko nie nieudolny - wypraszam sobie! :D ;)
To jest doskonałe rozwinięcie Twojego pomysłu! ;) :D

Tak naprawdę, to nawet nie wiedziałem, że ktoś wpadł już na taki pomysł.
Skoro dwie osoby niezależnie od siebie wpadły na podobny pomysł, to chyba warto go rozważyć. Nie bałbym się że "ładowność" platformy od Słonia będzie za mała. Ciężar rozłoży się na wszystkie koła, a sporo ich jest. Poza tym Podparłbym Polonusa w ten sposób, żeby ciężar cisnął na zewnętrzną stronę platformy w okolicach kół, a nie na środek.
Może warto poprosić ludzi ze stacji, żeby przesłali zdjęcia platformy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 13:01 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2279
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Zastosowanie podłodziówki ze Słonia Morskiego wykluczam z uwagi na ryzyko zniszczenia konstrukcji...

Obrazek

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2015, o 19:35 

Podziękował : 10402
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A może by tak pospawać tę zepsutą burtę blachą "pancerną" i zepchnąć jacht po prostu po tym pancerzu?
To jest chyba raptem jedna płaszczyzna z kawałkami naddatków (po 10cm na stronę?), które nawet mogłyby wystawać/zostać na jakiś czas... (np. do Kapsztadu)
MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2015, o 18:16 
*** Ban ***

Generalnie jak zaplanowaliśmy tak zrobiliśmy. Wody z ogórków starczyło i Maara wyrobów śliwkowych także. Plan wstępny jest nakreślony ( ale skoro wstępny to na razie ciisza ), poza tym trwają dywagacje o planie B. Na pewno najważniejszym podsumowaniem jest fakt, iż jedna osoba zadeklarowała pomoc - w sensie, że jedzie ( DZIĘKUJĘ !!! ). Z innymi trwają rozmowy i na pewno będziemy je kontynuowali jak poznamy marszrutę transportu do bazy. Dziękuję, również wszystkim, którzy potwierdzili chęć pomocy na spotkaniu osobistym podczas SIZu i tym, którzy trzymają kciuki za akcję. Widzę, że listę sprzętu koniecznego do zabrania też tu z czasem zamieszczę :-) Jedną pozycję z rzeczy koniecznych do kupienia - już wykreślam - dzięki Margrabi ;-) Jak ktoś ma fotki ze spotkania wrzucać mi gdzieś na priva :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:01 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Trochę Wam zazdroszczę pomysłu i przyszłej walki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:04 

ja też

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2015, o 21:15 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Seba drukuj wejściówki. I sprzedawaj. Drogo!! :twisted:

Seba napisał(a):
Jedną pozycję z rzeczy koniecznych do kupienia - już wykreślam - dzięki Margrabi
Nie ma, kurde, sprawy! ;) Mam pół garażu różnych wynalazków, eee... powiedzmy "terenowych" - może jeszcze coś się przyda, kto wie? Zresztą, kto ma pomóc, jak nie my - w sensie załoga ostatnia? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona