Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2015, o 11:36 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
http://wiadomosci.onet.pl/szczecin/24-latek-po-raz-kolejny-dryfuje-na-wlasnorecznie-wykonanej-tratwie-na-baltyku/sg844e
onet.pl napisał(a):
24-latek po raz kolejny dryfuje na własnoręcznie wykonanej tratwie na Bałtyku
Po raz kolejny służby ze Szczecina szukają 24-latka, który wypłynął w morze na własnoręcznie zrobionej tratwie. Dwa tygodnie temu Straż Graniczna ściągała go z Bałtyku. Mężczyzna tłumaczył się wówczas problemami rodzinnymi - informuje RMF FM.
Radiostacja podaje, że 24-latek zbudował tratwę z elementów znalezionych na śmietniku. Mężczyzna żyje tuż za niemiecką granicą, utrzymuje się z tego, co znajdzie w kontenerach.

Dwa tygodnie temu załoga kutrów pływających po Bałtyku zawiadomiła Straż Graniczną o mężczyźnie dryfującym na rozpadającej się tratwie. Pomimo kłopotów ze sprzętem mężczyzna nie chciał pomocy strażników. Funkcjonariusze zabrali wycieńczonego i odwodnionego żeglarza na pokład - informowało wówczas TVN24.

Dziś niemieccy znajomi 24-latka poinformowali służby, że mężczyzna ponownie wypłynął w morze. Trwają poszukiwania żeglarza.
Jakiś desperat z DDR-u? Po 25 latach od "zjednoczenia"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 12:46 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
_jp_ napisał(a):
Jakiś desperat z DDR-u? Po 25 latach od "zjednoczenia"?
Czytaj inne wątki. Już było.
Sorry, to nie wewontku. To Zbig zapodał w miniczacie.
Linki:
http://www.iswinoujscie.pl/artykuly/38138/
i tu:
http://www.iswinoujscie.pl/artykuly/38225/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 13:39 

Teraz znalazłem, że to recydywa. Dwa tygodnie temu też próbował http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/dryfowal-samotnie-po-baltyku-na-zbudowanej-przez-siebie-tratwie,562560.html - i został sfilmowany.
Do trzech razy sztuka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2015, o 13:52 

Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: ż.j. j.s.m.
Zawsze cenię w ludziach wytrwałość i upór w dążeniu do celu!

Za ten post autor Matt_the_sailor otrzymał podziękowanie od: nauaag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 08:35 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
I co z tego, że na tratwie..?
Chce, to pływa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 09:07 

Ale za każdym razem jest "ratowany" choć o to nie prosi :)

Czy podstawą prawną działań SG jest podejrzenie nielegalnego przekroczenia granicy państwowej?
Jakie zatem dokumenty powinien mieć ze sobą na tratwie, aby SG się odp... ("odstąpiła od wyciągania go na pokład")? Dokument tożsamości potwierdzający obywatelstwo jednego z państw Grupy Schengen?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 10:30 

Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
-jp-. Jasne,ze wystarczy - jakis dokument tozsamosci z foto potwierdzajcy obywatelstwo jednego z panstw Grupy Schengen .

Bardzo odwazny czlowiek.

Pzdr

Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 18:21 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Warto przeczytać:
http://www.iswinoujscie.pl/artykuly/38138/
razem z wywiadem.

Kilka cytatów z komentarzy:

Może faktycznie brakuje mu klepki. Ale jeżeli nie, to szacunek dla gościa za to że żyje tak jak chce a nie tak jak nakazuje mu system. Zresztą może to nie on jest nie normalny tylko my wszyscy którzy gonimy za rzeczami które tak naprawde nie są nam potrzebne. Pogubiliśmy się w tym całym konsumpcjoniźmie...

kto jest normalny, goniący za mamoną, czy facet prawdziwie wolny choć niezbyt roztropny".----- W tym niby zręcznym porównaniu sprytnie pominąłeś ludzi nie goniących za forsą, ale godnie zarabiających na swoje dzieci, na chorobę swojej matki, której emerytura nie wystarcza na leki, zarabiających, by służyć innym tym, co posiadają. Są bowiem wśród nas liczni, którzy nie uciekali przed życiem, ale zaryzykowali coś w nim, podjęli jakieś zadanie życiowe i nie znajdą się nigdy na popularnym portalu, gdyż nie stanęli na rzęsach, nie pocałowali kundla w pupę, nie wetknęli flagi narodowej w odchody. A swoją drogą, tego człowieka należałoby zbadać psychiatrycznie, i wcale nie chcę go obrazić, bo choroba może każdemu się przytrafić, jednak lepiej by mu się żyło zdrowym. Bezpieczniej dla niego samego.

Kumpel gdzie jesteś? ?? Zabierz mnie ze sobą, ja też chcę ...

Jest wyspa. Nazywa się Avalon. Obyś dopłynął. Za nas wszystkich którzy boimy się wyruszyć. ...

MJS

ps.
...przypomniał mi Redlińskiego (tego od Konopielek)
Spłonął mu dom:
- strażacy pytają: były w obejściu jakieś zwierzęta?
No oprócz kota, kozy, ...to było kilka myszy.

Avalon

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 21:15 

Marian jako konstruktor powinien raczej zacytować ten fragment
Cytuj:
Doszedłem do Świnoujścia na piechotę. W Świnoujściu zacząłem zbierać materiały. Ale z nalazłem tu tylko jeden baniak. Bo niestety w Polsce trudno jest znaleźć cokolwiek. Zwłaszcza jeśli chodzi o elementy konstrukcyjne do statków. Dlatego musiałem wyemigrować po prostu do Niemiec. 8 kilometrów za granicą… tam panuje taki dobrobyt, że w jednej restauracji znalazłem cały komplet. W baniakach były alkohol etylowy, środki czystości, olej. Paletę zabrałem na śmietniku niemieckim. Każdy element tej tratwy pochodzi wyłącznie ze śmietnika. Nic nie kupiłem. Nic nie ukradłem. Niestety nie mogłem tym sterować. Przy próbie wiosłowania nic nie szło. Próbowałem tym wpław płynąć, ale nic się nie ruszało. Gdyby nie ci ze straży granicznej, to nadal bym sobie dryfował.
Respect!

Przy okazji może może służyć za wytłumaczenie, dlaczego polskie stocznie upadły, a niemieckie wręcz przeciwnie - tam materiały szkutnicze są za darmo :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 00:17 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurde, gość robi wrażenie.
Może by mu ktoś dał kilka lekcji przynajmniej z teorii.
O sposobach sterowania, o tym że musi mieć jakiś napęd np. żaglowy żeby mieć sterowność i co to takiego sterowność. O tym jak zabezpieczyć taką paletę żeby nie rozmiękła po kilku godzinach. Jak już ma taką potrzebę to niech ma też jakąś szansę.
Albo napisać poradnik dla Robinsonów współczesnego świata.
Ludzie znają różne przydatne sztuczki które kosztują nic lub niewiele a mogą się przydać.
Przykład z ukraińskiej TV. Jaki jest ogólnie dostępny, praktycznie darmowy opatrunek antyseptyczny? Ma działanie bakteriobójcze, przepuszcza powietrze, hamuje krwawienie i oczywiście przyspiesza gojenie wszelkich skaleczeń? Jest w każdym domu.
Od razu odpowiem: cebula. A dokładnie błona rozdzielająca warstwy cebuli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 07:15 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Dobija mnie podziwianie samobojcow i nazywanie ich "prawdziwie wolnymi" ludzmi. W ten sposob wspieracie tych, co stoja na krawedzi, ale boja sie ostatniej decyzji. Takich ludzi wokol nas jest mnostwo. Chorych ludzi, zagubionych, ukrywajacych swoja chorobe i potrzebujacych pomocy (dlatego nadal sa wokol nas). Podziwiajac jednego z nich dajecie kopa nastepnym, stojacym na krawedzi dachu, dla ktorych ostatni krok jest najtrudniejszy. Popularyzujac temat beztrosko wspieracie ich swoim podziwianiem. Tylko dla nich to kwestia smierci, a dla was - postu na forum czy informacji w tv.

Znam takie osoby.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 3: jedrek, M@rek, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 09:05 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Z jednej strony zgoda, Wiktorze, a z drugiej... Mam mieszane uczucia.

Cóż, postawa jak ta z komentarza, zacytowanego przez Mariana, jest już bardzo bliska zakazywaniu, "bo coś sobie zrobi" albo przymusowemu leczeniu...

Marian Strzelecki napisał(a):

(...). A swoją drogą, tego człowieka należałoby zbadać psychiatrycznie, i wcale nie chcę go obrazić, bo choroba może każdemu się przytrafić, jednak lepiej by mu się żyło zdrowym. Bezpieczniej dla niego samego.
(...).

A to już mi się bardzo nie podoba.
Nie lubię, jak ktoś za mnie decyduje, co jest dla MNIE bezpieczne lub nie. I jak lepiej by mi się żyło.
A jeśli ktoś zamierza popełnić samobójstwo, to zwykle wybiera skuteczniejsze metody. Porównywanie tego do planowanego samobójstwa jest pewnym nadużyciem. Tylko dlatego, że się nie zna i że robi to w inny, niż powszechny sposób? I co z tego?

Ja za jakiś czas będę płynęła też w inny niż powszechny sposób i też będę słyszała, że wariatka (już chyba zadbałam dość, aby nikogo ten epitet nie wzruszył), samobójczyni i że jak tak można.. Powinna siedzieć i dzieci bawić... Wiem, że będę. Głównie od tych, co nie mają pojęcia o tym, co komentują.

Więc jestem z lekka przewrażliwiona..

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 3: cine, LukasJ, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 10:31 

Moniia napisał(a):
Cóż, postawa jak ta z komentarza, zacytowanego przez Mariana, jest już bardzo bliska zakazywaniu, "bo coś sobie zrobi" albo przymusowemu leczeniu...

Monia, pomiędzy zakazywaniem, wspieraniem, pomocą i rozsądkiem jest ogromna przestrzeń. Równowagę każdy znajduje dla siebie.

Ja poznałem świat ludzi na krawędzi. Ze smutnym skutkiem. Jestem cholernie daleki od ich pośredniego motywowania do ostatniego kroku, co też nie zmienia faktu, że przepaść dzieli mnie od zakazywania.

Tutaj motywujecie następców podziwiając ich działania, gadając o pseudowolności. Taki człowiek płynie umierać, a Wy dajecie mu flagę w ręce i obarczacie podziwem. A on jest jedynie niewolnikiem własnych myśli i społeczeństwa, m.in. Waszym niewolnikiem: brakuje mu być może uznania w życiu powszednim, bo został odrzucony, więc podziwiany w ostatnim kroku łatwo go podejmie. Poklaszczecie i jutro znajdziecie inny temat. Człowieka nie będzie. A Wy dogadacie się z własnym sumieniem pitoląc sami sobie o wolności jego wyboru.

Tak to widzę. Gdybym nie otarł się o te tematy - miałbym inne spojrzenie. Być może też bym gadał o wolności.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Gienek, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 11:12 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Podziękowałem Ci, Wiktorze, za dwa ostatnie posty, bo całkowicie i absolutnie się z nimi zgadzam.
Jeszcze taka uwaga:
plitkin napisał(a):
Taki człowiek płynie umierać,
Prawdopodobnie on nie wie, że płynie umierać. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 11:19 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4113
plitkin napisał(a):
Być może też bym gadał o wolności.

Wolność to także wolność do robienia błędów, także tych najpoważniejszych. Że nie dla wszystkich ta wolność jest dobra? Może właśnie jest dobra, bo mogą zrobić co chcą. Czy chcą słusznie? Może i nie zawsze, ale to nie nam oceniać. Oczywiście tutaj podejścia są różne, wiele osób mówi: to dla niego złe, zakazać. Ja się z tym nie identyfikuję.
Zupełnie czym innym jest nagłaśnianie postępków, w których ktoś "sam sobie szkodzi".
W cudzysłowie dlatego, że ocena na ile ktoś sobie szkodzi jest bardzo śliska. Od oceny do zakazywania jeden mały krok.
Wolność ma swoją cenę, i to płaconą dwa razy. Raz podczas walki o tę wolność a dwa, podczas korzystania z tej wolności. Każdy korzysta jak chce. Na tym wolność polega.

Dlatego solidaryzuję się z obawami Monii, choćby dlatego, że to nie są żadne hipotetyczne obawy, ale rzeczywistość. Rozumiem też częściowo Wiktora, że obawia się, że ludzie na krawędzi decyzji ostatecznych mogą zostać popchnięci do podjęcia tejże decyzji. Tutaj winne są media, które robią wiele złego. Ale trudno się mówi, to jest cecha wolności.
Że czasem w różnych dyskusjach publicznych warto się użreć we własny język, to jeszcze inna sprawa.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 11:40 

Tomku, podziękowałam za trzy (edit: cztery, liczyć nie umiem...) ostatnie zdania, plus pierwsze. Reszta, to w sumie rozwinięcie było :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 11:59 

Cytuj:

Monia, pomiędzy zakazywaniem, wspieraniem, pomocą i rozsądkiem jest ogromna przestrzeń. Równowagę każdy znajduje dla siebie.

(...)

Tak to widzę. Gdybym nie otarł się o te tematy - miałbym inne spojrzenie. Być może też bym gadał o wolności.

Wiesz, Wiktorze, spójrz na ostatnie zdanie.

Ja widzę to tak. Na podstawie nie "otarcia się" ale własnych doświadczeń.
I, jak napisałam, wiem, że wkrótce to się powtórzy. Więc wybacz, gdy zamiast tej ogromnej przestrzeni znajduję tylko cieniutką linię...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 12:07 

waliant napisał(a):
Wolność ma swoją cenę, i to płaconą dwa razy. Raz podczas walki o tę wolność a dwa, podczas korzystania z tej wolności. Każdy korzysta jak chce. Na tym wolność polega.

Tomku. Nie chodzi mi o zabieranie wolności decyzyjnej. Chodzi mi o to byśmy nie podgrzewali tej decyzji i nie pchali człowieka palcem na krawędzi dachu, licząc na show i na to, że będziemy później mogli krzyczeć na jego trupie o tym, że był świetnym wolnym człowiekiem.
Dajmy mu pomoc, a nie pośrednio nóż w plecy.

waliant napisał(a):
Tutaj winne są media, które robią wiele złego. Ale trudno się mówi, to jest cecha wolności.

Otóż to i tylko z tym walczę. Wolność nie przeczy temu by pozostać człowiekiem. Media o tym dawno zapomniały. Nie zapomnijmy my.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 16:04 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Nikt, kto go nie zna nie wie czy to krzyk rozpaczy gdzie można pomóc czy świadoma decyzja gdzie pomoc oznacza przemoc.
Skończy się tym, że na wszelki wypadek zamkną go w psychiatryku i nafaszerują psychotropami.
Ja się tylko powtórzę.
Gdyby miał więcej wiedzy, którą mieszkańcy tego i innych forów żeglarskich posiedli być może byłby już szczęśliwszy np w Danii.
Może pisałyby o nim ichniejsze gazety, może przygoda -o ile szczęśliwie zakończona- dałaby mu pozytywnego kopa.
Gdyby miał więcej wiedzy....

Za ten post autor cine otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 16:42 

plitkin napisał(a):
Chodzi mi o to byśmy nie podgrzewali tej decyzji i nie pchali człowieka palcem na krawędzi dachu, licząc na show i na to, że będziemy później mogli krzyczeć na jego trupie o tym, że był świetnym wolnym człowiekiem.
Dajmy mu pomoc, a nie pośrednio nóż w plecy.

Myślisz (na poważnie), że On teraz pilnie śledzi co my tu na forum (o nim) piszemy i od tego uzależnia swoje zachowania?
Ze ktokolwiek czytając "Forum żegluj" lub forum "Skoki z wysokości" podejmuje decyzję o skoku z mostu?

MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 17:01 

Nie wiem. Ale znam jedna osobe, ktorej wrocila chec do zycia m.in. po wpisach na tym forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 17:11 

Mnie czasami odchodziła (chęć do życia) a czasami wracała - po dyskusjach na forum:
ale nigdy nie kojarzyłem tego z forumem, a raczej ze swoją własną stabilnością emocjonalną. :-P
MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2015, o 10:47 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Wczoraj jechałem samochodem bez pasów niezły ze mnie kamikadze nie?

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2015, o 11:13 

Micubiszi napisał(a):

Jeżeli jechałeś czarną Beemą w bagażniku, to owszem - kamikadze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2015, o 22:14 

A ja "dospawowywałem" pasy do aut w których ich nie było, ale dziś jestem uświadomiony i już wstydzę się i brzydzę się też, takimi nielegalnymi przeróbkami. :-P
...więc jeżdżę bez pasów, ale za to całkiem legalnie.
MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 12:15 

plitkin napisał(a):
Micubiszi napisał(a):

Jeżeli jechałeś czarną Beemą w bagażniku, to owszem - kamikadze

A do tego jeszcze uprawialem sex .........z kobietą i to bez gumki !!!! :-P

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 15:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Uprawiałeś w bagażniku?
Mam nadzieję, że to była BM-ka typu X-5...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 17:39 

Jaromir napisał(a):
Mam nadzieję, że to była BM-ka typu X-5...

Jakbym miał taka BM-kę to do szczytowania nie potrzebowałbym kobiety :lol:

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 17:57 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Ja dbam o bezpieczeństwo i żadnych seksów z kobietą nie uprawowuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 18:05 

Micubiszi napisał(a):
A do tego jeszcze uprawialem sex .........z kobietą i to bez gumki !!!! :-P

Jakto? ...bez gumki ...spadła ci z felgi? :rotfl:
MJS

Zapraszam na fejsa:

i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona