Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 gru 2024, o 04:27

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2016, o 17:49 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019385,title,Kobieta-i-dziecko-zgineli-w-pozarze-motorowki,wid,18396251,wiadomosc.html?ticaid=117412
wp.pl napisał(a):
Kobieta i 8-letnie dziecko zginęli w pożarze motorówki na Kanale Elbląskim w Miłomłynie w Warmińsko-Mazurskiem - informuje RMF FM. Na pokładzie było w sumie 5 osób.

Przybyli na miejsce strażacy zastali w pełni rozwinięty pożar łodzi motorowej. Na brzegu stało trzech mężczyzn, którzy również płynęli tą motorówką, ale w momencie rozwijania się pożaru, wyskoczyli z łodzi. 35-letnia kobieta i jej 8-letnie dziecko zostali pod pokładem. Nie udało się ich uratować.

Przyczyny pożaru nie są na razie znane. Na miejscu pracują policja i prokurator.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 19:04 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
_jp_ napisał(a):
Przyczyny pożaru nie są na razie znane. Na miejscu pracują policja i prokurator.

http://milomlyn.wm.pl/366441,Smiertelny ... iecko.html
Jak podaje policja z Ostródy, wcześniej doszło do zderzenia z inną łodzią. Trzej mężczyźni zdążyli wskoczyć do wody, wyjść na brzeg i zadzwonić po pomoc. Pod pokładem została kobieta ze swoim 8-letnim dzieckiem.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 21:05 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 279
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Ogolnie masakra! Ale nie rozumiem jak mężczyźni mogli o tak wyskoczyc do wody zostawiajac kobiete z dzieckiem? Wypadli pod wplywem uderzenia? Alkohol i ratuj sie kto moze? Bo ja za cholere nie moge pojac zostawić dziecko z kobieta pod pokładem( motórówka małe gówno ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 21:41 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Nicram napisał(a):
nie rozumiem jak mężczyźni mogli

Policjant w tv mówił, że pożar był bardzo gwałtowny a kobieta prawdopodobnie weszła do kabiny aby ratować dziecko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 21:53 

No tak zapewne paliwo dało efekt szybkiego zajecia się ogniem ale po zdjeciach widać. że to łódeczka. Wystarczylo wyskoczyc zmoczyc sie w wodzie i ratowac. Wiem, że łatwo mi pisać teraz z klawiatury nie bedac na miejscu ale zawsze 3 facetow spierdzielilo a kobieta ratowala?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 22:27 

Hm, patrząc na zdjęcia, to ja tam żadnego "pod pokładem" nie widzę. To chyba była łódka odkrytopokładowa? Co najwyżej z jakąś "szprycbudą" ze sztucznej (łatwopalnej!) tkaniny. Może to jest przyczyna tragedii?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 22:32 

No właśnie!
_jp_ napisał(a):
tkaniny. Może to jest przyczyna tragedii?

Wątpie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2016, o 22:49 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
I jesteś Marcinie całkiem pewny, że "trzech facetów spierdzielało"? Bo tak napisał jakiś pismak?
Ciekawe, że nigdzie niemal nie piszą, że wszyscy trzej "faceci" przebywają obecnie w szpitalu w Ostródzie. Z poparzeniami, w stanie poważnym.
W tym ojciec dziecka...
Pojedziesz może do Ostródy i spytasz go, dlaczego "spierdzielał"?
--------------
Cytat świadka, oceniam, że autentyczny:
Siedząc na dworze przy kawie , a mieszkam naprzeciwko , usłyszałam odgłos jakby pękł duży balon , potem od razu pojawił się wielki ogień , śluzowy od razu leciał z dwiema gaśnicami ale nie było szans na udzielenie pomocy . Pozostali ocaleni nie mogli pomóc kobiecie i dziecku , widziałam jak jeden z nich wyczołgiwał się na kolanach po skarpie i rękoma rwał piach i rzucał w stronę ognia . Straszny widok . Lepiej nie oceniajcie pozostałych pasażerów bo to był żywioł tak nagły ,że ta kobieta i dziecko nie miały szans na pomoc .

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2016, o 02:25 

Podziękował : 562
Otrzymał podziękowań: 536
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Ja nie będę oceniać kto jak się zachował bo mnie tam nie było. Tylko patrząc na gabaryty tej łódeczki szokuje mnie zderzenie rzeczywistości z wyobrażeniami. Tak patrząc na fotę to wydaje się że ewakuacja to żaden problem ale rzeczywistość niestety parszywie inna. A dla tego dzieciaczka i mamy [*] [*]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2016, o 06:05 

Jaromirze przepraszam, ze tak pochopnie napisalem to co napisalem ale nadal jak patrze na ta motowke niewielka to az wierzyc sie nie chce ze nie mozna bylo pomoc. Przeczytalem slowa swiadka, trudno w to uwierzyc. Wspolczuje facetom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2016, o 09:02 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nicram napisał(a):
Jaromirze przepraszam, ze tak pochopnie napisalem to co napisalem ale nadal jak patrze na ta motowke niewielka to az wierzyc sie nie chce ze nie mozna bylo pomoc. Przeczytalem slowa swiadka, trudno w to uwierzyc. Wspolczuje facetom.

Mam znajomego strażaka. Z wielu rozmów wynika, że ogień jest bezlitosty. A amerykańskie filmy zniekształcają nasze spojrzenie.

Widziałem kilka pożarów aut. Widziałem jak szybko płomień obejmował całość. Widziałem jak nikczemne były próby użycia samochodowych psikawek. Skuteczność prawie taka sama jak pozornie dużej (ok. 1 m. wysokość) sklepowej psikawki. Czyli żadna.

Mój post nie jest ani pouczeniem, ani, broń Boże, zarzutem. Dzielę się doświadczeniem jako świadek kilku małych pożarów, które wywarły na mnie ogromne wrażenie.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2016, o 01:44 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
plitkin napisał(a):
świadek kilku małych pożarów
Nawet króciutka przygoda z ogniem na kursie STCW potrafi szacunku dla żywiołu nauczyć.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2016, o 21:31 

A i owszem, wyciągnięta wprost z magazynu ośrodka szkoleniowego portowej straży pożarnej typowa samochodowa gaśnica 1 kg (proszkowa z nabojem CO2) - nie odpaliła mimo tego, że wcześniej metodą "pokazuję i omawiam" przygotowałem ją do pracy. Komentarz prowadzącego zajęcia: według statystyk, co czwarta taka gaśnica nie zadziała, wedle doświadczenia życiowego - zadziała co czwarta. "Pożar" ugasiłem następną gaśnicą. :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2016, o 08:58 

Podziękował : 32
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: marynarz wód słodkich i gazowanych
Lat temu ze dwadzieścia parę zapalił mi się (centrum Warszawy na Odyńca) samochód którym jechałem. Środek dnia, sporo ludzi, mimo że nie było jeszcze obowiązku, miałem gaśnicę (zadziałała) a i tak nie zdołałem ugasić. Byłem w szoku że auto pali się tak błyskawicznie. Straż dotarła bardzo szybko, na moje durne dukanie, że próbowałem gasić... i się nie dało... dowódca sekcj gaśniczej w kilku żołnierskich słowach mi wyjaśnił : "Pan, to jest od spierd...nia, a od gaszenia pożarów, jesteśmy my".
Jak już się dobrze pali , to temperatura uniemożliwia podejście na bliżej niż 8-10 m, osobna sprawa to dym.
Także z tymi osądami nie ma co szarżować, teraz Ci trzej będą żyć z poczuciem bezradności i winy. Dramat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2016, o 09:34 
*** Ban ***

Podziękował : 280
Otrzymał podziękowań: 125
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie?
Nicram napisał(a):
No tak zapewne paliwo dało efekt szybkiego zajecia się ogniem ale po zdjeciach widać. że to łódeczka. Wystarczylo wyskoczyc zmoczyc sie w wodzie i ratowac. Wiem, że łatwo mi pisać teraz z klawiatury nie bedac na miejscu ale zawsze 3 facetow spierdzielilo a kobieta ratowala?

Byłby jeden nieboszczyk więcej.
Nicram piszesz jak dziecko. Widziałeś kiedyś pożar rozlanej benzyny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2016, o 10:30 

Świerszcz napisał(a):
Lat temu ze dwadzieścia parę zapalił mi się (centrum Warszawy na Odyńca) samochód którym jechałem. Środek dnia, sporo ludzi, mimo że nie było jeszcze obowiązku, miałem gaśnicę (zadziałała) a i tak nie zdołałem ugasić. Byłem w szoku że auto pali się tak błyskawicznie. Straż dotarła bardzo szybko, na moje durne dukanie, że próbowałem gasić... i się nie dało... dowódca sekcj gaśniczej w kilku żołnierskich słowach mi wyjaśnił : "Pan, to jest od spierd...nia, a od gaszenia pożarów, jesteśmy my".
Jak już się dobrze pali , to temperatura uniemożliwia podejście na bliżej niż 8-10 m, osobna sprawa to dym.
Także z tymi osądami nie ma co szarżować, teraz Ci trzej będą żyć z poczuciem bezradności i winy. Dramat.
Jak na zamówienie - zdjęcia ilustracyjne z W-wy "jeszcze ciepłe", można też zobaczyć film sprzed przyjazdu Straży, widać rozsypany proszek - gaśnicę już ktoś wypróbował http://tvnwarszawa.tvn24.pl/ulice,news,smart-spalil-sie-na-bielanskiej,207029.html

Odpowiedz z cytatem