Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 gru 2024, o 05:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2010, o 17:09 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
robhosailor napisał(a):
Brawo!!! Podoba mi się bardzo - również, jako coś w typie "instant boat". :)
Widziałem w necie (i nie tylko) trochę podobne

Muszą być podobne bo chyba prościej pływadełka na wiosła zrobić się nie da. :D
Jak uwinę się z tymi czółenkami to następne będzie Micro pana Bolger'a,mam nadzieję zdążyć z nim do lata.Właściwie to już powoli zacząłem,mam prawie zrobiony maszt,uszyty jeden żagielek(też prawie) i materiał na całość.
No i mam jeszcze propozycję dla miłośników prostoty,PDRacer class.Może zebrało by się kilka osób i zrobilibyśmy regaty? :D. Łódeczka oparta na Brick też pana Boler'a,tylko zrobiona na regatowo :lol: co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 17:22 

Podziękował : 4335
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
peter napisał(a):
Muszą być podobne bo chyba prościej pływadełka na wiosła zrobić się nie da. :D
Jak uwinę się z tymi czółenkami to następne będzie Micro pana Bolger'a,mam nadzieję zdążyć z nim do lata.Właściwie to już powoli zacząłem,mam prawie zrobiony maszt,uszyty jeden żagielek(też prawie) i materiał na całość.
No i mam jeszcze propozycję dla miłośników prostoty,PDRacer class.Może zebrało by się kilka osób i zrobilibyśmy regaty? :D. Łódeczka oparta na Brick też pana Boler'a,tylko zrobiona na regatowo :lol: co wy na to?

Mój drogi peter - interesuje mnie wszystko, co jest związane z "instant boats", Łódkami Phila Bolgera, PDRacer itd. Może powinniśmy założyć osobny wątek, albo poprosić moderatorów, aby przenieśli te posty do nowego wątku pt. Instant Boats. Pewnie wiesz też o tym, że istnieje grupa yahoo, gdzie polscy miłośnicy "instantów" są nieformalnie zorganizowani? Np. pod koniec maja organizują oni rajd swoimi "garażowymi badziewiami" na Zalew Wiślany (może zdążę ze swoją Beth?)... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 17:49 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No może ja nie jestem fanatykiem instant boats,raczej sympatykiem i wiele takich konstrukcji podoba mi się.Podaj Robercie jak wejść na tą grupę yahoo,proszę.A co do PDRacer-ów to myślę ze 400-500zł w zupełności by wystarczyło na wysokiej klasy maszynę regatową zdolną konkurować w regatach na poziomie mistrzostw świata :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 18:06 

peter napisał(a):
No może ja nie jestem fanatykiem instant boats,raczej sympatykiem i wiele takich konstrukcji podoba mi się.Podaj Robercie jak wejść na tą grupę yahoo,proszę.A co do PDRacer-ów to myślę ze 400-500zł w zupełności by wystarczyło na wysokiej klasy maszynę regatową zdolną konkurować w regatach na poziomie mistrzostw świata :).
Tam są Fanatycy, sympatycy i tacy, którzy maja też mnóstwo innych pomysłów - nie ma żadnego przymusu (jak tu, dlatego mi się tu podoba!):)

http://groups.yahoo.com/group/michalak-polska/

(tam jest taki przycisk "Join this group" i dalej trzeba wypełnić polecenia systemu, a ja - jeszcze jestem tam moderatorem - muszę zaakceptować członkostwo)

Jeśli chodzi o PDR, to rzeczywiście może wyjść tanio, ale np. taki OZ PDRacer, to całkiem niezła maszyna regatowa (chyba w pełnym trymie regatowym ten może wyjść drożej niż inne, ale jest na pewno bardzo szybki).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 21:31 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
OT robicie aż miło :P Jakieś czółna, pirogi i o zgrozo, maszyny regatowe :twisted:
Czas wrócić do canoe
http://www.pacificworlds.com/yap/sea/carving.cfm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 21:38 

boSmann napisał(a):
OT robicie aż miło :P /.../
Czas wrócić do canoe
Panie boSmannie - toż to nie jest technologia Henryka Piątkowskiego, tylko totalny OT :lol:

Fajne to jest!!! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 22:11 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
A skąd wiesz?
Jeszcze nie doszliśmy do szczegółów tej technologii
Kto wie, może to sam p.Piątkowski na tym zdjęciu (porównując ze zdjęciem z książki Plucińskiego, dostrzegam pewne podobieństwo)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 22:26 

boSmann napisał(a):
A skąd wiesz?
Jeszcze nie doszliśmy do szczegółów tej technologii
Fakt, ...ale sklejka poprzecznie pasami na szkielecie a nie dłubanie kamienną siekierką :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 14:07 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 674
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
boSmann napisał(a):
OT robicie aż miło :P Jakieś czółna, pirogi i o zgrozo, maszyny regatowe :twisted:
Czas wrócić do canoe

Świetna stronka, na dodatek o proa :) Dzięki za link.
Jeszcze ładniejszy jest tekst na następnej stronie:
http://www.pacificworlds.com/yap/sea/model.cfm
Np.
Cytuj:
This stick, this is used for when something attacks you, like a shark. That’s why it’s sharp. So when something attacks you, you kill it using this stick.

:D

Wracając do technologii Piątkowskiego: próbowałem sobie wyobrazić taki sposób budowy. Poprzeczne pasy sklejki, zrozumiałe. Łączone nakładkami, pełniącymi rolę wręg - to też dość zrozumiałe, podobnie były usztywniane tradycyjne indiańskie canoe.
Wzdłużniki burtowe - jasna sprawa. I tu zaczyna się problem: o innych wzdłużnikach (jak w metodzie Ashcrofta) nie ma wzmianki, natomiast skorupa formowana jest na specjalnych szablonach - czyli chyba czymś w rodzaju kopyta/szkieletu montażowego? Brzmi ciekawie w każdym razie.

W zasadzie można sobie poradzić i bez szablonów: bierze się płat sklejki, nacina, zszywa... i powstaje niebrzydka kanadyjka, tylko z niedużymi załamaniami poszycia (im więcej nacięć, tym mniejsze). Też można wkleić pasy łącząco-usztywniające.
Kiedyś w "Młodym Techniku" opisano taką budowę z płyty pilśniowej nasączonej xylamitem - o dziwo, widziałem na oczy zrobioną w ten sposób kanadyjkę.
Ze sklejki budował w ten sposób swoje canoe (a później proa) Jacek Sterna, kanadyjka tego typu powstała też parę lat tamu na Slot Art Festival.

Kiedyś na Discovery pokazywali cały proces budowy canoe z kory. Niestety, nie pokazali rzeczy być może najciekawszej, czyli sposobu pozyskania kory. Dalszy ciąg jednak był bardzo smakowity: takie szczegóły jak to, że otworki w poszyciu przebijamy szydłem a nie wiercimy, że zszywamy korę paskami gotowanego korzenia świerku, że wręgi (z rozszczepionych deseczek świerkowych) wyginamy po prostu na kolanie i nie są one niczym przymocowane do poszycia - tylko końce wciśnięte pod wzdłużniku burtowe.
Na koniec impregnujemy całość mieszanką dziegciu i niedźwiedziego sadła.
Zakończenie było takie, że to piękna sprawa, pójśc do lasu z siekierką i po paru tygodniach z dostępnych na miejscu materiałów otrzymać łódkę. Taaaaaak, zwłaszcza to niedźwiedzie sadło jest łatwo dostępne ;)

pozdrowienia

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 14:20 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
Chyba się odezwę jako sprawca całego zamieszania :D

Cel główny pytania to była technologia Pana Piątkowskiego, zastanawiałem się nad możliwością jej zastosowania przy poszywaniu Cupida zaprojektowanego przez Atkina, ponieważ poszywanie metoda karawelową na obecnym etapie mojego wtajemniczenia w szkutnictwo trochę mnie przeraża dlatego na pierwszy ogień idzie P50. Ale widzę że temat się rozwinął :D więc nie przeszkadzam bardziej wtajemniczonym i obserwuję dalej :D

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 15:12 

Marcinie - uważam, że każdy prawie okrągłodenny kadłub (jak i kanadyjki P50 i Cupida też) nadaje się do poszywania diagonalnie pasami sklejki (np. taką metodą, jaką już podał marekvk wraz ze skanem z książki Kurbatova "15 proiektov sudov dla lubitelskoy postroyki"), więc pewnie nie trzeba specjalnie szukać tamtego opracowania H.Piątkowskiego :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 16:30 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
Tekst Marekvk'a już ma wydrukowany i teraz się zastanawiam co tam jest napisane :D

Tylko moja natura kolekcjonerska i upór w odnajdywaniu ciekawych rozwiązań oraz można rzec górnolotnie Polski Patryjotyzm :D pcha mnie ciągle aby odkopać tę technologię.

Pewnie i tak stanie na poszywaniu karawelowym bo po co wydziwiać :D

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2