Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2018, o 19:16 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4113
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
jest wciskaniem kitów, skoro trener z boku potrafi to.

Nie. Tak się składa, że sternik na jachcie ma sporo zajęć i każde oderwanie się od akwenu, sterowania, taktyki jest stratą. Myśl, że można jednocześnie instruować załogę i pilnować ich pracy, nie tracąc obrazu tego co się dzieje, jest nieprawdziwa.
Trener na pontonie podczas treningu nie robi nic, poza pilnowaniem jachtu.
Sternik na jachcie ma znacznie więcej do ogarnięcia. Jeżeli skupię się na tym, jak załogant prowadzi spinakera, to przegapię wiele innych rzeczy. Zwłaszcza na jachtach małych, gdy pływa się w 2-3-4 osoby i sternik ma naprawdę dużo na głowie, żeby prowadzić jacht szybko, ogarniać zmiany na trasie, ogarniać wiatr, konkurencję, jakąś elektronikę, może nawigację (na morzu).
Możesz nie wierzyć oczywiście w to co ja piszę i co piszą pough i plitkin. Ale weź łaskawie pod uwagę, że regaty są różne, jachty są różne i rzeczy do ogarnięcia na regatach jest "trochę" więcej niż pilnowanie załoganta, prowadzącego spinakera. I w miarę możliwości unika się pilnowania i komenderowania załogą, na ile się tylko da.
Od samego początku pisałem, że trening to coś innego i to zupełnie inna sytuacja. Trochę już mi się nie chce udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

Żeby było jasne - włączyłem się w wątek, jak padło pytanie, czy da się pływać w regatach bez komenderowania. Otóż da się, albo prawie się da, albo częściowo się da, albo wcale się nie da. Zależy.
A jak nie mówię, że nie używam komend. Używam. Ale staram się jak najmniej.
Dla mnie EOT w tym podwątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 19:48 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kurczak napisał(a):
Pough, czytałeś definicję PWN ?

Sygnał do startu jest poleceniem natychmiastowego wykonania określonej czynności czy też nie jest ?

Bo skoro nie jest - to dlaczego po jej wydaniu załogi natychmiast ruszają do biegu ?

Tak trudno zrozumieć, że komenda jest pojęciem szerszym, w którym zawiera się między innymi sygnał startowy ?

Komendą za to nie będzie sytuacja gdy skipper przed biegiem rozdziela zadania członkom załogi jachtu. Bo nie jest wówczas spełniony warunek natychmiastowgo wykonania polecenia.

Boże. Jak brniecie w coś na czym się zupełnie nie znacie.

Sygnał startowy jest jedynie SYGNALEM o otwarciu linii startu. Że każdy kto może i chce - może zgodnie z przepisami wystartować. Słowa kluczowe: MOŻE, CHCE, SYGNAŁ.

Pokolenie....

Ostatnio edytowano 30 mar 2018, o 19:59 przez plitkin, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Ognisty Szkwał, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 19:57 

ins napisał(a):
Poleceń ...
bez poleceń bo ...

...słychać wyrażnie polecenia

Cieszę sie. Powoli przychodzi zrozumienie. Za chwilę przyjdzie kręcenie ogonem i definicjami - wszakże to mniej razi (ego) honor niż przyznanie się do błędnego rozumowania. A i tak jest już polowiczny sukces. Czyli wątek mial sens.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 20:00 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
waliant napisał(a):
jak padło pytanie, czy da się pływać w regatach bez komenderowania. Otóż da się, albo prawie się da, albo częściowo się da, albo wcale się nie da.

Zdradź mi jeszcze jedną rzecz. Czy dowodzisz na jachcie... jak to słowo obraża Ciebie to czy pełnisz rolę specjalisty od gospodarki zasobami ludzkimi i głównego stratega jednocześnie?

plitkin napisał(a):
ins napisał(a):
Poleceń ...
bez poleceń bo ...

...słychać wyrażnie polecenia

Cieszę sie. Powoli przychodzi zrozumienie. Za chwilę przyjdzie kręcenie ogonem i definicjami - wszakże to mniej razi (ego) honor niż przyznanie się do błędnego rozumowania. A i tak jest już polowiczny sukces. Czyli wątek mial sens.

Wydaje polecenia czyli komendy.
Jeśli po parunastu treningach dziecko nie reaguje w sposób prawidłowy to o ile jego rodzice nie są majętnymi sponsorami nikt go nie zabierze na zagraniczny wyjazd by trenowało zimą.
Bajeczki opowiadasz.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 20:15 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Tutaj filmik z regat Andrzeja, jakieś komendy, polecenia, zalecenia czy sugestie są :D

https://www.youtube.com/watch?v=5USs4ZzV010

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 20:40 

Podziękował : 1267
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Pomoge :roll: :
DZ jest fajna, nadaje sie do wszystkiego (tam lepiej, owdzie mniej dobrze).
Komendy wyuczone wedle schematu ( logicznego zreszta) to chyba juz przeszlosc (?) Komendy recytowane glosno sa beeeeeeeeeeeeeeeeee i obciach ( w regatach zwlaszcza, chyba, ze to zagrywka taktyczna ;) )
Tytul watku jest do doopy.
Kuracent do rozpetywania burz talent ma - dac mu ksywe buriewiestnik!!!*

KomunikujacyCatz ( Keep talking!)

* I kilka lajkow - sporo osob sie wyzylo i pokazalo

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 20:46 
*** Ban ***

piotr6 napisał(a):
Tutaj filmik z regat Andrzeja, jakieś komendy, polecenia, zalecenia czy sugestie są

Jesteś w błędzie. Regatowcy nie posługują się tak plebejskimi środkami wyrazu. To jest czysta poezja, którą tacy śmiertelnicy jak ja mają podziwiać.
Oni nie dowodzą oni muskają bodźce załogantów potęgą swego polotu.
A jak defekują to za drzwi jachtowej toalety woń fiołków zalatuje

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 20:56 

Mozart podobno* powiedzial, ze we wloskich operach kochankowie daja wrazenie srania marmurem. Ale to bylo o milosci, nie o komendach. Ani o DZ.
Catz
*Film

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 21:09 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Im bardziej zgrana załoga tym mniej komend. Nie mniej zawsze coś się przytrafi injakas komunikacja musi być. Problem tych komend pamiętam bo jak zawałem egzamin z 30 lat temu to pomylka w komendzie mogla skutkować nie zdaniem egzaminu. Tam wszyscy z egzaminatorów mielipierdolca na tym punkcie. Swoja drogą rok temu widziałem szkolenie gdzie młodzi instruktorzy zachowywali sie jak gestapowcy i też niszczyli uczestników .Jak sie plywa samemu czy ze stałą malà załogą to komunikacja jest dosc prosta.W duzych składach pewnie trzeba popracować. Jeśli sie na kursach uczymy w miare jednolitych komend to zdecydowanie jest lepsza komunikacja na jachcie. Chodzi bardziej o to żeby te komendy nie były kapralskie.
Tak w ogóle to nie wiem o co się tak klocicie gorąco. :D

Troch skrótowo ale ze starej komorki piszę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 21:24 

piotr6 napisał(a):
Troch skrótowo ale ze starej komorki piszę

Pisz z niej czesciej! ;)
piotr6 napisał(a):
Tak w ogóle to nie wiem o co się tak klocicie gorąco

Nikt nie wie. Kazdy ma swoje twierdze do obrony i swoje wraze wojska do ataku.
Albo odwrotnie, albo...?
W kazdym razie nikt nie odpowiedzial na/nie zauwazyl/ olal pytanie: "dajcie link do posta w którym Ins pisze, że bez komend się nie da żeglować, pls. To jest dla mnie bardzo ważne!"
Dla mnie to jest tylko ciekawe.
Catz o umiarze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 23:09 

ins napisał(a):
Wydaje polecenia czyli komendy.

No cóż... było do przewidzenia:

plitkin napisał(a):
Za chwilę przyjdzie kręcenie ogonem i definicjami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 23:30 

Podziękował : 891
Otrzymał podziękowań: 436
Polecenia, rozkazy, komendy, pozazmysłowe telepatyczne porozmiewanie się - nieważne jak nazwiemy, istotne jest ze załoga , czyli minimum 2 osoby , wiedzą co maja robic . Można przyjac własny system porozumiewania się, ale jak przyjmiemy zunifikowany system komend, to niewazne na jakiej utce i w jakiej załodze wylądujemy to bedziemy się posługiwali tym samym jezykiem - to tak jak w brydżu - gramy treflem wywoławczym to nikt nie pyta co znaczy przeskok na 2 karo, jak gramy własnym systemem , to kazdą odzywke musimy tłumaczyc co przez nia rozumiemy - na pokładzie widze to podobnie , jak powiem ''fok na blachę,, to jest to komenda, ale wymaga ona juz ogarnięcia od załoganta, musi wiedziec która szmata to fok, i co to jest ta blacha, no i za który sznurek trzeba pociagnac żeby tę blachę uzyskac i kiedy juz ten efekt jest . jak mamy swierzaka to najpierw musimy mu wydac komende żeby łapał za szota , jeszcze musdimy mu powiedzieć którego, i ma ciagnac za niego aż dopóki mu nie powiemy zeby przestał , potem już wie i nie musimy za kazdym razem wydawać komend .
(ja sam nigdy nie zdawałem egzaminu nawet na żeglarza, bo nie musiałem - pływałem na wszystkim co mi się podobało , bo takie czasy były , co nie znaczy że nie znałem komend, nazw uzywanych w srodowisku, bo to ułatwiało zycie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 09:08 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 674
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
robhosailor napisał(a):
Czy powinna być stosowana w szkoleniach? Zależy kogo i w czym zamierzamy wyszkolić.

Tyle bicia piany i jedna rozsądna wypowiedź :)

Jasne że zależy.
Czy chcemy wyszkolić kogoś, kto po wejściu na jeden, najpopularniejszy typ jachtu jakoś sobie poradzi,
czy kogoś, komu sprawia satysfakcję poznawanie niuansów żeglowania na różnym sprzęcie.

W tym na takim sprzęcie, do którego obsługi potrzeba zgrania co najmniej 3 osób, i to, o dziwo, nie z powodu akrobacji na trapezach. I który nie zrobi zwrotu bez prawidłowego posługiwania się żaglami, nie ma przebacz.

Plitkinie, pływałem kiedyś z dwoma regatowcami na Ragtimie Stefana Eknera. Pierwsze zwroty im nie wychodziły, dopókiśmy nie pokazali im, do czego służy bezan. Wiesz, jak im się spodobało? :) Znaczy, nieprawdą jest że regatowcy wiedzą wszystko o zrównoważeniu żaglowym. Prawdą jest natomiast, że lubią dobrze żeglować.

pozdrowienia

krzys

ps. Oczywiście jeżeli słowo "szkolenie" używane jest li tylko jako skrócona forma terminu "obowiązkowy weekendowy kurs na papierek wymagany przez czarterownie mazurskie", to wszystko powyższe jest bezprzedmiotowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 09:55 

myszek napisał(a):
Znaczy, nieprawdą jest że regatowcy wiedzą wszystko o zrównoważeniu żaglowym. Prawdą jest natomiast, że lubią dobrze żeglować.

Nie wiem po co uogólniasz - jest to bez sensu jak każde uogólnianie.
Mogę podać podobny bezsensowny przykład: nie prawdą jest, że regatowcy potrafią skutecznie żeglować, bo kiedyś pływałem w regatach, w których kilka jachtów nie potrafiło nawet wystartować o czasie - czyli pokonać dystans 20 m na wiatr (byli pod linią startu). To oznaczać ma, że regatowcy nie potrafią skutecznie pływać, czy może że akurat tamte osoby nie potrafiły?

Oczywistym jest, że jeżeli ktoś się ściga na poważnie - to doskonali swoją wiedzę i umiejętności pod kątem jak najbardziej skutecznej żeglugi. Trudno zatem zaprzeczyć, że osoby uprawiające taki sport z założenia będą potrafiły żeglować szybciej/skuteczniej niż osoby nie trenujące pod tym kątem, nie zwracające uwagi na prędkość i skuteczność lub też przedkładające np. komfort czy spokój nad skuteczność.

To tak jak w klatce: żaden podwórkowy zabijaka nie ma najmniejszych szans w klatce z zawodnikiem mma (nawet przeciętnym). Wielu myśli, że jest inaczej i hojrakuje - z reguły do pierwszej weryfikacji.

A że są regatowcy z krwi i kości i regatowcy myślący o tym, że są regatowcami tylko dlatego, że biorą udział w regatach i albo zwalają słaby wynik na sprzęt, albo dzięki własnemu sprzętowi wygrywają (są takie przypadki) - to już inna sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 10:37 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 674
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
plitkin napisał(a):
myszek napisał(a):
Znaczy, nieprawdą jest że regatowcy wiedzą wszystko o zrównoważeniu żaglowym. Prawdą jest natomiast, że lubią dobrze żeglować.

Nie wiem po co uogólniasz - jest to bez sensu jak każde uogólnianie.
Mogę podać podobny bezsensowny przykład: nie prawdą jest, że regatowcy potrafią skutecznie żeglować, bo kiedyś pływałem w regatach, w których kilka jachtów nie potrafiło nawet wystartować o czasie - czyli pokonać dystans 20 m na wiatr (byli pod linią startu). To oznaczać ma, że regatowcy nie potrafią skutecznie pływać, czy może że akurat tamte osoby nie potrafiły?
[...]

Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój wywód, sugerujesz (nic o tamtych ludziach nie wiedząc), że byli kiepskimi regatowcami?

Otóż nie byli. Tylko, ścigając się na finnach, nie spodziewali się, że jacht o długim kilu, integralnym sterze i dwu masztach jest tak czuły na pracę żaglami w porównaniu z pracą sterem. Była to dla nich niespodzianka.

Kiedy zaś zrozumieli, w czym rzecz, manewrowanie żaglami sprawiało im szczerą radochę, właśnie dlatego, że byli żeglarzami z krwi i kości. Może też dlatego nie obrażali się z góry na archaiczny jacht, którego z założenia nie warto się uczyć...

pozdrowienia

krzys

ps. Wiesz co - popłyńmy kiedyś razem na proa. Zobaczymy, czy odnajdziesz w tym radość (przypuszczam, że tak, chociaż jest takie nietypowe)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 13:21 

Nie. Sugestii nie zrozumiałeś. Chodziło o zupełnie coś innego niż "dobry/zły regatowiec".

Co do proa:z wielką chęcią. Wątpię bym sobie z nią sprawnje radził zaraz po wejściu, ale z przyjemnością posmigam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 13:28 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
To oznaczać ma, że regatowcy nie potrafią skutecznie pływać,

Wystarczy regatowca który myśli że jest debeściakiem, wsadzić na przeciętny jacht, posadzić jego szlachetne 4 litery trzy metry od steru, bez prawa dotykania lin, z daleka od manetki silnika, plus 2 świeżaków by go przekonać że jeszcze dużo się musi nauczyć, by mógł o sobie powiedzieć, że jest dobrym żeglarzem.
Ciekawe jak on sobie wówczas poradzi bez zdefiniowania pojęć, reakcji na słowa etc.
Chyba że telepatią niczym Plitkin będzie przekazywać informacje.

Co do proa.
Mając na szkoleniu jeden dziań dodatkowo, w którym mogę dokonać wyboru: proa lub doskonalenia manewrów na silniku jako instruktor wybiorę to drugie.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 14:02 

ins napisał(a):
plitkin napisał(a):

Wystarczy regatowca który myśli że jest debeściakiem, wsadzić na przeciętny jacht, posadzić jego szlachetne 4 litery trzy metry od steru, bez prawa dotykania lin, z daleka od manetki silnika, plus 2 świeżaków by go przekonać że jeszcze dużo się musi nauczyć, by mógł o sobie powiedzieć, że jest dobrym żeglarzem.

Na szczęście Ty sobie z tym problemem dzielnie radzisz. Tylko Ty.
A reszty i tak nie rozumiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 14:16 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
ins napisał(a):
plitkin napisał(a):

Na szczęście Ty sobie z tym problemem dzielnie radzisz. Tylko Ty.
A reszty i tak nie rozumiesz.

Czy dzielnie, nie wiem, ale nie tylko ja. Bardzo wielu żeglarzy bez problemu.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 15:07 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
A regatowcy już żeglarzami nie są. Patrz pan do jakiego wniosku doszedł nasz dzielny instruktor...

ins napisał(a):
Wystarczy regatowca który myśli że jest debeściakiem, wsadzić na przeciętny jacht, posadzić jego szlachetne 4 litery...

A może wystarczy instruktora, który myśli, że jest "debeściakiem" wsadzić na przeciętny jacht bez silnika, by go przekonać jak dużo jeszcze musi się nauczyć, by mógł o sobie powiedzieć, że jest dobrym żeglarzem...

PS: Widywałem już wielu instruktorów, którzy sami nie potrafili wykonać manewrów według założeń, które wymagali od kursantów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 15:20 
*** Ban ***

pough napisał(a):
A może wystarczy instruktora, który myśli, że jest "debeściakiem" wsadzić na przeciętny jacht bez silnika, by go przekonać jak dużo jeszcze musi się nauczyć, by mógł o sobie powiedzieć, że jest dobrym żeglarzem...

Tak się składa że kursy lata temu na ŻJ i SJ odbywały się w większości na jachtach bez silników vide Omega i DZ.
Do dziś jednym z elementów kusrów na ŻJ jest umiejętność manewrowania portowego bez silnika.
Na JSM już jest to w fazie szczątkowej ze względu czasowych.
W związku z tym do czego pijesz?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 15:41 

I już idzie wojenka regatowcy kontra rekreacyjni. Proponuję dać spokój, i tak każdy zostanie przy swoim zdaniu.
A jeszcze teraz rośnie temat kto i dlaczego nie umie manewrować bez silnika. To już w ogóle bez sensu.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: Colonel, plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 15:46 
*** Ban ***

waliant napisał(a):
I już idzie wojenka regatowcy kontra rekreacyjni. Proponuję dać spokój, i tak każdy zostanie przy swoim zdaniu.
A jeszcze teraz rośnie temat kto i dlaczego nie umie manewrować bez silnika. To już w ogóle bez sensu.

W moim przypadku żeglowanie z rekreacją ma mało wspólnego.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 15:51 

ins napisał(a):

No widzisz, a w moim wyłącznie jest to rekreacja. Nie wożę ludzi, nie szkolę, nie przeprowadzam jachtów i w ogóle w żaden sposób nie zarabiam podczas żeglowania. Przeciwnie, wyłącznie za to płacę.
Ale użyłem słowa "rekreacyjni", niefortunnie jak widzę, w znaczeniu jako "nie regatowcy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 16:02 
*** Ban ***

waliant napisał(a):
ins napisał(a):

No widzisz, a w moim wyłącznie jest to rekreacja. Nie wożę ludzi, nie szkolę, nie przeprowadzam jachtów i w ogóle w żaden sposób nie zarabiam podczas żeglowania. Przeciwnie, wyłącznie za to płacę.
Ale użyłem słowa "rekreacyjni", niefortunnie jak widzę, w znaczeniu jako "nie regatowcy".

To nie dotyczy kwesti zarobków, tylko tego że moje żeglowanie rzadko polega na szukaniu słońca do opalania i leżeniu z drinkiem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 16:17 

ins napisał(a):
że moje żeglowanie rzadko polega na szukaniu słońca do opalania i leżeniu z drinkiem

To dokładnie jak u mnie. Ale to znów dygresja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 19:54 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
waliant napisał(a):

Widzisz, nie chodzi o żadną wojenkę. Widzę, że kursy z instruktorami nie wiele dają. Często intruktorzy sami nie potrafią wykonać manewrów w reżimie którego wymagają od swoich kursantów.
Na swoim przykładzie, praktycznego żeglowania w różnych sytuacjach nauczyłem się z latami doświadczeń, a naprawdę skutecznego mimo sporego stażu i zarazem bezpiecznego żeglowania nauczyłem się dopiero gdy zacząłem się bawić w regaty.
To dla mnie dość wymowne jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 19:58 

Podziękował : 171
Otrzymał podziękowań: 358
Uprawnienia żeglarskie: posiadam, rzecz dziwna...
Zgodnie z zapowiedzia napisalam PW i do ins-a i do Maar-a.
Ale panowie Danby zgodzili sie na zamieszczenie linku na forum.
To prosze, przyklad fachowcow, plywajacych regatowo (w przypadku syna zawodowo) bez komend:
Tu rezultat:
http://www.yachtsandyachting.com/photo/151350
A tu w towarzystwie juniorki:
http://www.ifotos.pl/zobacz/Respectjp_qnwweqq.jpg

Wesolych Swiat Wielkanocnych zycza
Anna i Anna jr.

"Arkę zbudowali amatorzy, Titanica -zawodowcy" Czeremcha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 20:10 

01_Anna napisał(a):
Zgodnie z zapowiedzia napisalam PW i do ins-a i do Maar-a.

Przyjmuje do wiadomosci.
( obrazki obejrze pozniej)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2018, o 20:18 
*** Ban ***

A ja nieopatrznie skasowałem te pw i nie wiem o co userce 01_Anna chodzi.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona