Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 02:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

To co dalej?
Zostań na śródlądziu, czarteruj 0%  0%  [ 0 ]
Zostań na śródlądziu, kup jacht 0%  0%  [ 0 ]
Natychmiast zacznij pływać na morzu, czarter 67%  67%  [ 2 ]
Natychmiast zaczni pływać na morzu, kup jacht 0%  0%  [ 0 ]
Zostań na śródlądziu nie ważne czyj jacht, na morze idź za kilka lat 33%  33%  [ 1 ]
Liczba głosów : 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2024, o 16:14 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
I jeszcze jedno, ja z racji tego ze mieszkam w Szczecinie zaczynalem praktycznie rownolegle i na srodladziu ( choc J.Dabskie to morskie wody wewnetrzne ) na Cadecie jak i na morzu ( z Ojcem na Grzywaczu ). Wielu moich Kolegow zaczynalo podobnie. Na "prawdziwe" srodladzie jezdzilem jedynie na regaty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2024, o 16:30 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
M@rek napisał(a):
choc J.Dabskie to morskie wody wewnetrzne
Jezioro Dąbie to wody śródlądowe. Morskie wody wewnętrzne to Odra (Zachodnia) do Mostu Zamkowego.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 22 maja 2018 r. napisał(a):
WYKAZ GRANIC MIĘDZY ŚRÓDLĄDOWYMI WODAMI POWIERZCHNIOWYMI A MORSKIMI WODAMI WEWNĘTRZNYMI I WODAMI MORZA TERYTORIALNEGO
21) na jeziorze Dąbie – linie prostopadłe w miejscach ujścia wód Nurtu Babina (z Czapiną) do rzeki Odry oraz w ujściu wód rzeki Duńczyca i cieku Przesmyk Orli do Przekopu Mieleńskiego;
22) na kanale Iński Nurt – linia łącząca punkty graniczne 660 i 472 położone na brzegach kanału na wschód od jego ujścia do rzeki Odry;
23) na rzece Święta – linia prostopadła do osi koryta rzeki w odległości 60 m powyżej ujścia do rzeki Odry;
24) na rzece Parnica – linia przecinająca oba brzegi rzeki Parnica w miejscu jej połączenia z rzeką Regalica i biegnąca wzdłuż linii zachodniego brzegu rzeki Regalica oraz linia biegnąca wzdłuż wschodniej krawędzi mostu Portowego w miejscowości Szczecin;
25) na rzece Odra Zachodnia – linia biegnąca wzdłuż północnej krawędzi mostu Trasy Zamkowej w miejscowości Szczecin;
26) na rzece Łarpia – linia prostopadła do osi koryta rzeki w odległości 750 m od ujścia do rzeki Odry;
27) na rzece Gunica – linia prostopadła do osi koryta rzeki w odległości 1400 m powyżej ujścia do Roztoki Odrzańskiej.

Łatwo to stwierdzić naocznie, bo pławy na Dąbiu są śródlądowe.

Załączniki:
20210813_144114_3-W.jpg
20210813_144114_3-W.jpg [ 521.11 KiB | Przeglądane 1947 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2024, o 18:05 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1800
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Stara Zientara napisał(a):
pławy na Dąbiu są śródlądowe.

Na tej samej zasadzie można twierdzić, że port i śluza Nowy Świat to wody śródlądowe... :rotfl:
Załącznik:
nowy_Świat.png
nowy_Świat.png [ 562.59 KiB | Przeglądane 1940 razy ]

Bardziej mnie rozporządzenie przekonuje... :mrgreen:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2024, o 18:31 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Pewie tak jest ale jesli dobrze pamietam , jak zaczynalem to granica byla na moscie nad Regalica a w miescie na moscie Dlugim bo trasy zamkowej nie bylo i to byly pierwsze mosty na rzece.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2024, o 18:34 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Na moście Długim granica była na pewno (pamiętam wcześniejsze rozporządzenie), ale Dąbie chyba zawsze było śródlądowe.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lip 2024, o 19:52 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: SRC, Zeglarz Jachtowy
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, były bardzo pomocne i konstruktywne.

Żeby nie robić z tematu czegoś potężnego i powodować niepotrzebnych dywagacji, po odpowiedziach którę od Was dostałem udało mi się nieco usystematyzować plan. Trzymam się dalej założeń z listy od użytkownika Piotras, ale ponaginam ją tu i ówdzie pod siebię, bo nie da się wszystkiego zrobić od linijki - zwłaszcza, jak robi się coś pierwszy raz.

Cytuj:
0. Kontynuować żeglowanie na jeziorze, bo to nadal żeglowanie, jest blisko, miło i co najważniejsze, można pływać.
1. Zapisać się na kurs JSM, i jeśli się uda (logistycznie/wymagania punkt 2) to podejść do egzaminu - presja czasu, pomoże mi w organizacji punktu 2, a nie rozwlecze się na następny sezon, w którym mogę już nie mieć takiej luki wolnego czasu jak w tym.
2. Popływać z doświadczonymi żeglarzami, obserwować, słuchać poleceń zadawać pytania i uczyć się. Jeśli się uda, zdobyć 200h, jeśli nie - nie podchodzić do egzaminu JSM.
3. Na początku krótkie przeloty tak, żeby nocować w marinach.
4. Ćwiczyć kotwicę , cumowanie do boi i wszystko co się da. To latem.
5. Jesienią wybrać się na trudniejsze warunki z nocnymi wachtami , wiatrem i rozbujanym morzem.
6. Taka praktyka pozwoli uzmysłowić sobie co może nas spotkać na morzu niezależnie od pory roku.
7. Poprowadzić jeszcze kilka czarterów z kimś doświadczonym.
8. Dopiero po tym wszystkim zabrać rodzinę na lekkie wakacje na żaglach.
9. I po jakimś czasie podjąć decyzję o tym czy i jaką łódkę kupić.

Do końca września (czyli kursu) jeszcze trochę czasu / tygodni zostało,
przy dobrej organizacji i pomocy będe walczył o to, żeby zdobyć wymagane godziny.
Nie przekonuje mnie argument, że za 'szybko' czy 'na gorąco' , tak działam - za rok mogę już tego czasu tyle nie mieć, więc kuje żelazo póki gorące.

Żeby nie spamować, temat moich przygotowań do pływania po morzu, zwyczajnie przeniosę do innego wątku i obiecuję napisać po każdym z etapów, za tą pomoc której mi do tej pory tu udzielono.

Jeszcze raz dzięki serdeczne za opinie, komentarze i odpowiedzi na pytania o podstawy !
Widzimy się w innych wątkach !

Ps. ten można zamknąć, ale nie wiem jak :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2