Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 gru 2024, o 03:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 13:51 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
ins napisał(a):
Cóż prześwietny regatowiec forumowy pough potwierdza moją wcześniejszą diagnozę.
ins napisał(a):
Regatowcu pough, Twoje pojęcie na temat programów szkolenia lokalizuje Ciebie gdzieś pomiędzy Gomółką, a Gierkiem.
ins napisał(a):
Obawiam się że do końca życia nie wyleziesz z swojego grajdołka.

To już wiemy, żeś pan najmądrzejszy i jedyny nieomylny. Ale może tak więcej od siebie w temacie wątku???
A jeśli jużeś człowieku napisał w tytule i nie masz nic więcej do dodania, to uprzejmie proszę skończ tu swoje wywody i jeśli masz taką potrzebę, to załóż oddzielny wątek i się w nim wyżywaj.
Proszę.
Jakiem pachołek innych ważnych na tym forum.
Proszę.

Za ten post autor Ognisty Szkwał otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:05 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
plitkin napisał(a):
A ty kręć definicjami i wij się jak możesz

Jakie kręcenie jakie wicie się.
Skoro ustalone zostało, że na słowo "góra" załoga wykonuje czynności umożliwiające skuteczne ostrzenie, to słowo, to staje się automatycznie komendą.
A wypowiadający to słowo jest dowodzącym.
Teraz wygodnie usiądź.
Komendę może wydać nawet Twój załogant stojący na dziobie, jeśli zostało to wcześniej ustalone, ale dowodzacym jesteś cały czas Ty skoro zaaprobowałeś i może nawet wymyśliłeś taki podział ról i bierzesz odpowiedzialność za konsekwencję, jako skipper/kapitan/kierownik statku lub pełniący nadzór.

Gdyby założyć, że po słowie " góra" jeden załogant luzuje grota, a inny obciąża rufę, Ty z kolei zareagujesz na to aprobatą - pomimo wcześniejszego ustalenia, że powinni robić coś całkowicie innego - wtedy rzeczywiście słowo "góra" nie jest komendą tylko komunikatem/wiadomością/supliką/podaniem ......do wyboru dla Ciebie.

Po prostu Drogi Plitkinie, sam się oszukujesz, tylko dlaczego robisz to publicznie.

BTW
Poprzednio przez ok. 10 lat zarządzałem zespołem od 10 do 60 osób i komendy wydałem może ze 2 razy w historii.[/quote]
A spróbuj zarządzać bez posiadania pieniędzy na wypłatę.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 3 kwi 2018, o 14:28 przez ins, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:24 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Cytuj:
że na słowo "góra" załoga wykonuje czynności umożliwiające skuteczne ostrzenie, to słowo, to staje się automatycznie komendą.
A wypowiadajacy to słowo jest dowodzącym.

Plitkinie pamiętaj, że jak krzykniesz "góra" (jeśli się tak z załogą umówiłeś), to Twoja załoga zawsze będzie ostrzyć, bo przecież wydałeś komendę!, nawet wtedy gdy jacht po Twojej nawietrznej Tobie nie ustępuje i Twój okrzyk był kierowany do tego jachtu, by zaczął ustępować... no chyba, że jesteś coś o czym nie wiem i można wydawać komendy innym jachtom w wyścigu... ;)

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:27 
*** Ban ***

pough napisał(a):
Plitkinie pamiętaj, że jak krzykniesz "góra" (jeśli się tak z załogą umówiłeś), to Twoja załoga zawsze będzie ostrzyć, bo przecież wydałeś komendę!, nawet wtedy gdy jacht po Twojej nawietrznej Tobie nie ustępuje i Twój okrzyk był kierowany do tego jachtu, by zaczął ustępować... no chyba, że jesteś coś o czym nie wiem i można wydawać komendy innym jachtom w wyścigu

Tak wcale nie jest, nawet w szkoleniu na ŻJ lub JSM.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:32 

ins napisał(a):
pough napisał(a):
Plitkinie pamiętaj, że jak krzykniesz "góra" (jeśli się tak z załogą umówiłeś), to Twoja załoga zawsze będzie ostrzyć, bo przecież wydałeś komendę!, nawet wtedy gdy jacht po Twojej nawietrznej Tobie nie ustępuje i Twój okrzyk był kierowany do tego jachtu, by zaczął ustępować... no chyba, że jesteś coś o czym nie wiem i można wydawać komendy innym jachtom w wyścigu

Tak wcale nie jest, nawet w szkoleniu na ŻJ lub JSM.

Piotr Siedlewski

Ale, że jak nie jest?, że jacht nawietrzny na tym samym halsie gdy nie jest swobodnym z przodu może nie ustępować? :-P To coś nowego dla mnie, czy coś się zmieniło w tym zakresie od Gomółki? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:40 
*** Ban ***

pough napisał(a):
Ale, że jak nie jest?, że jacht nawietrzny na tym samym halsie gdy nie jest swobodnym z przodu może nie ustępować?

Widzę, że tracisz z wolna grunt pod nogami. Ilość emotek na to wskazuje.

Sam postawiłeś problem: co ma robić załoga jachtu po plitkinowej komendzie "góra" w sytuacji gdy będący po nawietrznej na tym samym halsie nie ustępuje.
Ja Tobie odpowiadam, że nie ma powodu wykonania czynności w sposób prowadzący do zderzenia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 14:44 

ins napisał(a):
pough napisał(a):
Ale, że jak nie jest?, że jacht nawietrzny na tym samym halsie gdy nie jest swobodnym z przodu może nie ustępować?

Widzę, że tracisz z wolna grunt pod nogami. Ilość emotek na to wskazuje.

Sam postawiłeś problem: co ma robić załoga jachtu po plitkinowej komendzie "góra" w sytuacji gdy będący po nawietrznej na tym samym halsie nie ustępuje.
Ja Tobie odpowiadam, że nie ma powodu wykonania czynności w sposób prowadzący do zderzenia.

Piotr Siedlewski

No jak to?... komenda padła przecież (sternik krzyknął "góra", a to już wg Ciebie komenda do ostrzenia, bo tak się wcześniej z załogą umówił)... to można nie wykonać komendy?... To kto dowodzi?...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 15:02 
*** Ban ***

pough napisał(a):
No jak to?... komenda padła przecież (sternik krzyknął "góra", a to już wg Ciebie komenda do ostrzenia, bo tak się wcześniej z załogą umówił)... to można nie wykonać komendy?... To kto dowodzi?...

Bardzo dobrze rozwiązuje Twoje dylematy regatowo-moralne Plitkin

Cytuj:
"Góra" - to komunikat, że będę ostrzył. To nie jest żadna komenda, bo załoga wie, że należy przechylić łódkę, dobrać żagle lub wejść na balast. Dostała komunikat. Po chwili dała komunikat zwrotny: "Już nie ma miejsca" - to oznacza, że nie da się wyżej, bo np. jest przeszkoda, albo też na spinakerze nie damy radę już podostrzyć, bo się wyłożymy. Komunikat zwrotny od sternika: "ok, trzymamy". W powyższym dialogu nie było ani jednej komendy - była normalna komunikacja

Co prawda Plitkin udaje, że nie było tam ani jednej komendy, podczas gdy jest to normalne dowodzenie z komendami jakie niezwykle często spotyka się i spotykało na szkoleniach firmowanych przez PZŻ na patenty.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 15:21 

ins napisał(a):
pough napisał(a):

Bardzo dobrze rozwiązuje Twoje dylematy regatowo-moralne Plitkin

Cytuj:
"Góra" - to komunikat, że będę ostrzył. To nie jest żadna komenda, bo załoga wie, że należy przechylić łódkę, dobrać żagle lub wejść na balast. Dostała komunikat. Po chwili dała komunikat zwrotny: "Już nie ma miejsca" - to oznacza, że nie da się wyżej, bo np. jest przeszkoda, albo też na spinakerze nie damy radę już podostrzyć, bo się wyłożymy. Komunikat zwrotny od sternika: "ok, trzymamy". W powyższym dialogu nie było ani jednej komendy - była normalna komunikacja

Co prawda Plitkin udaje, że nie było tam ani jednej komendy, podczas gdy jest to normalne dowodzenie z komendami jakie niezwykle często spotyka się i spotykało na szkoleniach firmowanych przez PZŻ na patenty.

Piotr Siedlewski

Ja nie mam żadnych dylematów. To Ty je masz, gdy:
  1. wcześniej kpisz z regatowców, a za chwilę w odpowiedzi na proste pytanie posiłkujesz się ich zdaniem...
  2. wcześniej piszesz o jednoznaczności dowodzącego i komend, a za chwilę plączesz się i twierdzisz, że komendy i dowodzący przecież nie mają znaczenia i można je olać...
Ło matko, toż te Twoje kursanty czasem muszą się czuć strasznie zakręceni... :-P :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 15:32 
*** Ban ***

pough napisał(a):
Ja nie mam żadnych dylematów. To Ty je masz, gdy:
wcześniej kpisz z regatowców, a za chwilę w odpowiedzi na proste pytanie posiłkujesz się ich zdaniem...
wcześniej piszesz o jednoznaczności dowodzącego i komend, a za chwilę plączesz się i twierdzisz, że komendy i dowodzący przecież nie mają znaczenia i można je olać...

ad 1. Nie kpię z regatowców. Natomiast widać wyrażnie, że kpię z obłudy prezentowanej przez paru forumowych regatowców zaangażowanych w tym wątku.
ad 2. Wskaż gdzie napisałem że można komendę olać.
Na pewno napisałem - posługując się cytatem z Plitkina - że można, a nawet należy, zakomunikować/zameldować o niemożności jej wykonania.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 19:45 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 677
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
ins napisał(a):
Mając na szkoleniu jeden dziań dodatkowo, w którym mogę dokonać wyboru: proa lub doskonalenia manewrów na silniku jako instruktor wybiorę to drugie.

Chyba dotknąłeś kwestii kluczowej dla tematu przydatności DZty w szkoleniach (i nie tylko).

Czy mając jeden dzień dodatkowo, poświęcimy go na
  • Homera, czy doskonalenie umiejętności pisania listów motywacyjnych
  • algebrę Boole'a czy doskonalenie tabliczki mnożenia
  • DZ/proa/żaglowiec rejowy czy doskonalenie manewrów na silniku
Nie wiem, pewnie raz tak, raz inaczej. Nie ma na szczęście uniwersalnej, jednoznacznej odpowiedzi.
Z wyjątkiem oczywiście Jedynie Słusznej odpowiedzi, że wszystko co wykracza ponad poziom pokoloruj drwala jest szkodliwym głowy psowaniem :-P
pozdrowienia

krzys

ps. W kwestii komend.
W czasie moich pierwszych wakacji pod żaglami (strach mówić, ile lat temu), dość szybko i bezboleśnie doszliśmy do poziomu zgrania, w którym jedyną komendą używaną przy zwrocie było (wypowiedziane obowiązkowo znudzonym tonem) no dobrze, robimy ten zwrot... Aliści, zdarzyło nam się pewnego wietrznego dnia podejście do pontonu za burtą, który się był urwał z holu. Podejście udało się Dorocie perfekcyjnie, tak że żagle same z siebie, bez luzowania, stanęły w łopocie. Nie uznałem więc za stosowne nic już z tym więcej robić - a po sekundzie odkrętka wiatru, fok zapracował i manewr diabli wzięli.
- TO TY NIE WIESZ, ŻE SIĘ ŻAGLE LUZUJE?!!!
Ano, nie wiedziałem...
Jakieś pół godziny później podchodziliśmy jeszcze poważniej, do prawdziwych ludzi za burtą, załogi wywróconej omegi. Tym razem Dorota nie ryzykowała, w odpowiednim momencie powiedziała LUZ! i poszło bez niespodzianek.
Morału z historyjki nie będzie. Sam nie wiem, jaki być powinien :)

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowanie od: kooniu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 kwi 2018, o 19:49 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
myszek napisał(a):
Morału z historyjki nie będzie. Sam nie wiem, jaki być powinien

Ale ja (chyba) wiem.
Czas zakończyć bicie piany nt komend
Ktoś ma lepszy pomysł :lol:

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowania - 3: gosia, kooniu, pough
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 16:27 
*** Ban ***

myszek napisał(a):
Chyba dotknąłeś kwestii kluczowej dla tematu przydatności DZty w szkoleniach (i nie tylko).

Czy mając jeden dzień dodatkowo, poświęcimy go na
......
DZ/proa/żaglowiec rejowy czy doskonalenie manewrów na silniku
Nie wiem, pewnie raz tak, raz inaczej. Nie ma na szczęście uniwersalnej, jednoznacznej odpowiedzi.
Z wyjątkiem oczywiście Jedynie Słusznej odpowiedzi, że wszystko co wykracza ponad poziom pokoloruj drwala jest szkodliwym głowy psowaniem

Podtrzymuję to co napisałem.
Tym bardziej że umiejętność wykonania manewrów portowych na silniku, na przykład mając do dyspozycji tylko siebie / bez pomocy z zewnątrz i załoganta / na jachcie o Lc 40 - 50 " - jest to umiejetność ponadprogramowa, nie wymagana na egzaminie - nie zrównywałbym jej z pokolorowaniem drwala.
A mimo wszystko jest bardziej przydatna w praktyce rejsowej niż umiejętność operowania proa.
Ba. Nawet nie ma adresatów komend wówczas.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 17:49 

Podziękował : 59
Otrzymał podziękowań: 677
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
ins napisał(a):
Tym bardziej że umiejętność wykonania manewrów portowych na silniku, na przykład mając do dyspozycji tylko siebie / bez pomocy z zewnątrz i załoganta / na jachcie o Lc 40 - 50 " - jest to umiejetność ponadprogramowa, nie wymagana na egzaminie - nie zrównywałbym jej z pokolorowaniem drwala.
A mimo wszystko jest bardziej przydatna w praktyce rejsowej niż umiejętność operowania proa.

Tobie po prostu w głowie nie mieści się szkolenie inne niż kurs dla wczasowiczów mający na celu minimalizację ryzyka utraty kaucji.

Może już nie ma innych szkoleń, nie wiem. Może doskonalenie umiejętności żeglarskich (szeroko pojętych) pod kierunkiem doświadczonego instruktora całkowicie wyszło z mody i użycia. Jednak potrafię sobie wyobrazić takie szkolenie żeglarskie, w którym znalazłoby się miejsce i na DZtę i na proa.

Natomiast obowiązujące podejście pokoloruj drwala nakazywałoby: jeżeli masz dodatkowy dzień kursu, co do którego musisz się zastanawiać, jak go wykorzystać, to taki dzień jest zbędny i należy oddać za niego pieniądze klientom :lol:

pozdrowienia

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 17:57 
*** Ban ***

myszek napisał(a):
Tobie po prostu w głowie nie mieści się szkolenie inne niż kurs dla wczasowiczów mający na celu minimalizację ryzyka utraty kaucji.

Kurs manewrowania na proa lub na DZ to niby dla kogo byłby przeznaczony?
Nie dla ludków, którzy miło by chcieli spędzić czas wolny?
Dla profi jak rozumiem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 18:41 

Podziękował : 4342
Otrzymał podziękowań: 4115
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Wyobrażenia o tym, co w żeglarstwie potrzebne, co konieczne, a co obowiazkowe na kursie ... Potem i tak życie pisze własne scenariusze.

Spróbować na proa i na dwumasztowej, żaglowej kanu i na innych. Po co? Dla ogólnego rozwoju, a nie dla patentu, czy zwrotu kaucji za czarter.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 18:49 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Spróbować na proa i na dwumasztowej, żaglowej kanu i na innych. Po co? Dla ogólnego rozwoju, a nie dla patentu, czy zwrotu kaucji za czarter.

Co powstrzymuje Ciebie? Dziel się wiedzą, organizuj kursy.
Ale nie wtedy kiedy Ty masz czas i chęci tylko wtedy gdy chcący się nauczyć je mają.
Wtedy o tym napiszesz.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 18:59 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Szczerze powiem, że zdecydowanie na proa bym popływał niż na DZ

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 19:12 

piotr6 napisał(a):
Szczerze powiem, że zdecydowanie na proa bym popływał niż na DZ
Można umówić się np. na ZZ z Pjoa Laguna - robią rejsy dla zainteresowanych. Każdy może spróbować. Na mojej BETH też - za darmola.
PS: na BETH to ludziska się boją :DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 19:58 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Na mojej BETH też - za darmola.

Coś przydatnego dla kaucji za czarter też nauczasz np zakładanie silnika przyczepnego, montaż steru awaryjnego etc?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:02 

Będę uczył wydawania komend - na bezan i ster :-P :mrgreen: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:07 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Będę uczył wydawania komend - na bezan i ster

Bez komend. Normalnie sie pytam czy nauczasz rzeczy tak prostackich jak montaż silnika, proste naprawy instalacji jachtowych, te zwykłe umiejętności przydatne wczasowiczom na Adriatyku?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:09 

ins napisał(a):
czy nauczasz
Po*ebało Cię??? :mrgreen: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:12 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Po*ebało Cię???

Nie rozumiem dlaczego w odpowiedzi na moje pytanie w ten sposób reagujesz?
Udzielasz mi rad co mam uczyć na swoich kursach, o co mam poszerzać program szkolenia, w związku z tym pytam się Ciebie jaka jest Twoja oferta?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:13 

Podziękował : 1270
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
robhosailor napisał(a):
Będę uczył wydawania komend - na bezan i ster

Na bezan komenda dwukrotna i miłym głosem - bywa uparty.
Catz Z Autopsji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:47 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
w związku z tym pytam się Ciebie jaka jest Twoja oferta?

Lajcik, zimne piwo i....róbta co chceta. :-P
PS. Piwo otwieramy bez komend, wedle woli i stopnia pragnienia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:47 

Catz napisał(a):
Na bezan komenda dwukrotna i miłym głosem - bywa uparty.
Catz Z Autopsji
Mój jest bardzo grzeczny i posłuszny. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:52 

Bombel napisał(a):
ins napisał(a):
w związku z tym pytam się Ciebie jaka jest Twoja oferta?

Lajcik, zimne piwo i....róbta co chceta. :-P
PS. Piwo otwieramy bez komend, wedle woli i stopnia pragnienia :lol:

No nie... Panowie, więcej konsekwencji, zawsze coś jest komendą - jeśli nie sygnał startu, to pragnienie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:55 

Bombel napisał(a):
...róbta co chceta. :-P
/.../bez komend, wedle woli i stopnia pragnienia
Ale niektórzy i tak nigdy nie wyjdą poza schematy. :DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 20:58 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
Ale niektórzy i tak nigdy nie wyjdą poza schematy

Czy Ty w swojej praktyce wychodzisz poza schematy swojego żeglowania i nauczasz tego co potrzebne wczasowiczom na wakacjach spędzanych na przeciętnym jachcie czarterowym?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona