Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 00:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2017, o 20:37 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Fred potrafi poslugiwac sie palcem ale rowniez znakomicie potrafi manewrowac takim zaglowcem jak "Pedro Doncker" majac 2 osoby zalogi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:16 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
pluskwa napisał(a):
Cieszę się, że wywiązała się taka dyskusja na temat obsady przy manewrach

A wracając do szkolenia manewrowania jachtem - pozostały 2 miejsca!

Jeszcze raz przepraszam i życzę jak najszybszego zamknięcia listy kursantów oraz fajnej atmosfery podczas szkolenia.

ins napisał(a):
Widzę że uciekasz od tematu. Dlaczego lepiej mieć na pokładzie 6 osób plus instruktor w szkoleniu nakierowanym na manewry portowe na jachcie w okolicach 10 - 20 metrów, już przestało interesować Ciebie?

Ależ nie uciekam i nadal jestem bardzo ciekawy jak efektywnie wykorzystać 6 osób podczas manewrowania jachtem 20 metrowym (o 10m lepiej nie wspominać).

Wracając natomiast do tematu to pomijając fakt, że obsługa cum to nie obsługa odbijaczy a parametry odbijaczy mają odpowiadać parametrom jednostki, to nie zgadzam się z teoria, że czym nas więcej tym lepiej. Nie mam doświadczenia w szkoleniu żeglarzy ale zakładam, że po jednej dobrze poinstruowanej osobie na dziobie, rufie i śródokręciu(odbijacz) w zupełności wystarczy do sprawnego wykonania manewru cumowania. Gdy dodamy do tego czwartego załoganta to spokojnie przerobimy wszystkie manewry, nawet te bardziej skomplikowane.

Podczas takiego szkolenia role załogi powinny się zmieniać a dodatkowe osoby nie zaangażowane bezpośrednio przy w obsłudze cumy, odbijacza, steru czy może nawet manetki silnika nie powinny przeszkadzać starając się pomóc tylko spokojnie obserwować postępowanie kolegów.

Teoria głosi, że mają oni największe szanse wychwycić wszelkie popełniane błędy.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:25 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
SIRK napisał(a):
Nie mam doświadczenia w szkoleniu żeglarzy ale zakładam, że po jednej dobrze poinstruowanej osobie na dziobie, rufie i śródokręciu(odbijacz) w zupełności wystarczy do sprawnego wykonania manewru cumowania. Gdy dodamy do tego czwartego załoganta to spokojnie przerobimy wszystkie manewry, nawet te bardziej skomplikowane.

Podczas takiego szkolenia role załogi powinny się zmieniać a dodatkowe osoby nie zaangażowane bezpośrednio przy w obsłudze cumy, odbijacza, steru czy może nawet manetki silnika nie powinny przeszkadzać starając się pomóc tylko spokojnie obserwować postępowanie kolegów.

Teoria głosi, że mają oni największe szanse wychwycić wszelkie popełniane błędy.

Jak sam widzisz naliczyłeś już 5 osób.
Dziób, śródokręcie, rufa, ster, obserwujący. bywa też tak ze funkcje dowodzącego i sternika są rozdzielone.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:46 

Chyba teraz ty uciekasz od odpowiedzi;
Cytuj:
Specyfika jachtu wymaga, aby 5-6 osób obsługiwało cumy podczas manewrów.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:50 
*** Ban ***

SIRK napisał(a):
Chyba teraz ty uciekasz od odpowiedzi;
Cytuj:
Specyfika jachtu wymaga, aby 5-6 osób obsługiwało cumy podczas manewrów.

Z jakiej wypowiedzi pochodzi cytat o specyfice jachtu?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:58 

No przecież od tego cytatu rozpocząłem swoje złośliwości na które ty pierwszy zareagowałeś, dobranoc.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 01:03 
*** Ban ***

SIRK napisał(a):
No przecież od tego cytatu rozpocząłem swoje złośliwości na które ty pierwszy zareagowałeś, dobranoc.

W tym rzecz że poza złośliwościami nic sensownego nie napisałeś, ba nawet ostatecznie założenia szkoleniowe twórcy wątku - 6 osób - różnią się raptem o jedną osobę od Twoich - 5 osób.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 13:07 

ins napisał(a):
W tym rzecz że poza złośliwościami nic sensownego nie napisałeś, ba nawet ostatecznie założenia szkoleniowe twórcy wątku - 6 osób - różnią się raptem o jedną osobę od Twoich - 5 osób.

Chociaż się nie znamy to szanuje twoje doświadczenie i poglądy reprezentowane na forum ale doprawdy nie wiem do czego tym razem dyskusja ta miała doprowadzić.

Sam przyznałem, że jestem trochę złośliwy ale przekaz jest prosty i logiczny 5-6 osób do obsługi cum na takiej jednostce jest wyraźnie za dużo i może to stwarzać niebezpieczne sytuacje. Nigdzie nie napisałem o pięciu a wręcz odwrotnie wyliczyłem max. 4 osoby bezpośrednio zaangażowane do przy cumach lub odbijacza.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2