Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:19

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2016, o 07:41 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Kurs 2 stopnia na instruktora sportu specjalizacja żeglarstwo i sporty motorowodne - uprawnienia państwowe - ostatnie dwa terminy i na każdym z nich ostatnie wolne miejsca
2/3 lub 9/10 kwietnia 2016.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2016, o 17:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Hania napisał(a):
Kurs 2 stopnia na instruktora sportu specjalizacja żeglarstwo i sporty motorowodne - uprawnienia państwowe...cut/...

Można spytać co to są ogólnie te "uprawnienia państwowe" a w szczególności "2 stopnia"???
Kto je wydaje? Na jakiej podstawie?

Pytam, albowiem
Ustawa z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie napisał(a):
Rozdział 8
Kwalifikacje zawodowe w sporcie

Art. 41.
1. Zorganizowane zajęcia w zakresie sportu w związku sportowym oraz w klubie sportowym uczestniczącym we współzawodnictwie organizowanym przez polski związek sportowy może prowadzić wyłącznie trener lub instruktor sportu w rozumieniu ustawy.
2. Do zadań trenera lub instruktora sportu należy poza prowadzeniem zajęć, o których mowa w ust. 1, przekazywanie aktualnej wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu treningu sportowego i współzawodnictwa sportowego w danym sporcie.

3. Trenerem lub instruktorem sportu w sportach, w których działają polskie związki sportowe, może być osoba, która:
1) ukończyła 18 lat;
2) posiada co najmniej wykształcenie średnie;
3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo, o którym mowa w art. 46–50, lub określone w rozdziale XIX, XXIII, z wyjątkiem art. 192 i art. 193, rozdziale XXV i XXVI ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny
(Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.9)).
Art. 42. (uchylony).

I każdy, kto spełnia w/w warunki - jest instruktorem sportu w rozumieniu ustawy!
Co więcej - każdy, kto spełnia w/w warunki - posiada państwowe uprawnienia!
Bo ustawa o sporcie żadnego stopniowania uprawnień instruktorskich ani nawet żadnej formy certyfikowania opisanych w niej uprawnień instruktora sportu nie przewiduje, prawda? ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2016, o 19:13 

Tak, Jaromirze, w związku z deregulacją nie ma potrzeby ani obowiązku
1. robienia kursu
2. zgłaszania takiego kursu do jakichkolwiek władz.

Dlaczego nazywam go państwowym ? Bo tak jakoś utarło się na rynku więc już nie zmieniam tylko się dostosowuję w nazewnictwie.
Co znaczy 2 stopnia ? U mnie są 3 stopnie. podstawowy , 1 stopnia i 2 stopnia. Ten ostatni jest dla tych co mają doświadczenie żeglarskie, stosowne dokumenty ale z różnych względów pragną mieć legitymację/certyfikat/świadectwo odbycia kursu instruktorskiego.
Czy moja oferta jest trafiona i czy Ci którzy brali udział są zadowoleni ? Sądzę, że tak. Niech sami się wypowiedzą o ile czytają forum i mają taką chęć.
Czy zaspokoiłam Twą ciekawość ? Mam nadzieję, że nie muszę Ci wysyłać skryptów itp ?

Jest jedno "ale" - osoba pragnąca być w komisji egzaminacyjnej musi udokumentować bycie instruktorem, więc .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2016, o 21:41 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3651
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jaromir napisał(a):
I każdy, kto spełnia w/w warunki - jest instruktorem sportu w rozumieniu ustawy!
Nie.
Każdy, kto spełnia w/w warunki może być instruktorem sportu w rozumieniu ustawy!

W ustawie jest zdanie: 3. Trenerem lub instruktorem sportu w sportach, w których działają polskie związki sportowe, może być osoba, która...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 00:04 

Hania napisał(a):
Tak, Jaromirze, w związku z deregulacją nie ma potrzeby ani obowiązku
1. robienia kursu
2. zgłaszania takiego kursu do jakichkolwiek władz.
Dlaczego nazywam go państwowym ? Bo tak jakoś utarło się na rynku więc już nie zmieniam tylko się dostosowuję w nazewnictwie.
Co znaczy 2 stopnia ? U mnie są 3 stopnie. podstawowy , 1 stopnia i 2 stopnia. Ten ostatni jest dla tych co mają doświadczenie żeglarskie, stosowne dokumenty ale z różnych względów pragną mieć legitymację/certyfikat/świadectwo odbycia kursu instruktorskiego.

Czyli - ukończenie kursu, który proponujesz nie daje żadnych "uprawnień państwowych" albowiem "uprawnienia państwowe" ma (OK Marek - może mieć) każdy, kto spełnia warunki opisane w ustawie. Całkiem bez kursu...
Natomiast wprowadzenie stopni kursu - to Twój autorski pomysł.

Hania napisał(a):
Czy zaspokoiłam Twą ciekawość ?

Tak.

Hania napisał(a):
Mam nadzieję, że nie muszę Ci wysyłać skryptów itp ?

Oczywiście, że nie, przecież nikt od instruktora sportu nie wymaga czytania Twoich skryptów, itp...

Hania napisał(a):
Jest jedno "ale" - osoba pragnąca być w komisji egzaminacyjnej musi udokumentować bycie instruktorem, więc .....

Składa więc oświadczenie, że jest instruktorem sportu, ponieważ może nim być.
Ponieważ spełnia wymogi opisane w art 41 ust.3 ustawy o sporcie.
Simples!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 00:13 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Hania napisał(a):

Już widzę to swobodne podejście do nazewnictwa, gdyby jakaś firma reklamująca na forum kurs na IŻ PZŻ nazwała to kursem na "uprawnienia państwowe".

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 00:18 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
ins napisał(a):
Już widzę to swobodne podejście do nazewnictwa,

Też mam wrażenie braku symetrii :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 00:58 

Podziękował : 352
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Hania napisał(a):
Tak (...), w związku z deregulacją nie ma potrzeby ani obowiązku
1. robienia kursu

To po cóż czynisz Haniu taki kurs?
Określając go dodatkowo jako :
Hania napisał(a):
uprawnienia państwowe

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 11:44 
*** Ban ***

Mam jedno podstawowe pytanie, czy w czasie kursu poprzedzającego wydanie kwitka o byciu Instruktorem " państwowym" Żeglarstwa przewidziane są zajęcia na jachcie w czasie żeglugi?
Chodzi mi o dośc prostą rzecz czy posiadacz tytułu Instruktor " państwowy " Żeglarstwa # stopnia potrafi przekazywać wiedzę praktyczną w warunkach realnych To że potencjalny kandydat ma znane nazwisko, ma wypływane tysiące mil, nic nie znaczy, jeśli nie będzie w stanie poprowadzić na przykład tz. pływania pod nadzorem. To czy jest w stanie takie zajęcia poprowadzić, wystawiający patent instruktora, wie po egzaminie z zajęć praktycznych.
Nie musi być z realizacji konspektu obejmującego szkolenie przez jednego instruktora średnio zaawansowanych 3 załóg na jachtach śródlądowych lub z przeprowadzenia zajęć początkowych z grupą 10 kandydatów na optymiściarzy Wystarczy zwykły egzamin z tz pokazu instruktorskiego w obecności innych mądrali, by stwierdzić czy gostek nadaje się na instruktora żeglarstwa

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 21:57 

ins napisał(a):
To czy jest w stanie takie zajęcia poprowadzić, wystawiający patent instruktora, wie po egzaminie z zajęć praktycznych.

ins napisał(a):
Wystarczy zwykły egzamin z tz pokazu instruktorskiego w obecności innych mądrali, by stwierdzić czy gostek nadaje się na instruktora żeglarstwa

Ależ o tym, kto nadaje się na instruktora sportu, w tym instruktora żeglarstwa decyduje zapis art 41 ustawy o sporcie.
Nie ma w nim mowy o wystawianiu jakiegokolwiek "patentu instruktora", nie ma w mim mowy o "egzaminie" (nie tylko o egzaminie "z zajęć praktycznych" - ale o żadnym egzaminie...), nie ma mowy o żadnym "pokazie instruktorskim", nie ma też w regulacji opisującej kto może być instruktorem mowy o żadnych "innych mądralach".

Czy tak trudno zrozumieć, kto może być instruktorem sportu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 22:10 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
Czy tak trudno zrozumieć, kto może być instruktorem sportu?

Co mnie obchodzi tekst jakiejś ustawy.
Nakłada ona na jakikolwiek klub, szkółkę żeglarską obowiązek zatrudnienia każdego gostka który myśli o sobie "jestem instruktorem sportu"?
Nie nakłada.
To czy ktoś jest instruktorem sportu w żeglarstwie decyduje klient płacący za szkolenie lub właściciel szkółki zatrudniającej tz instruktora.

Tak się składa, że znakomita większość szkółek woli, albo wyszkolić praktycznie własnych instruktorów, albo sięgnąć po takich którzy mają udokumentowaną praktykę szkoleniową, a nie tylko patent, nabite mile i wysłuchanie wykładów , choćby najbardziej ciekawych.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 22:53 

ins napisał(a):
Co mnie obchodzi tekst jakiejś ustawy.
Nakłada ona na jakikolwiek klub, szkółkę żeglarską obowiązek zatrudnienia każdego gostka który myśli o sobie "jestem instruktorem sportu"?
Nie nakłada.

Nakłada.
Ale nie "na jakikolwiek klub", tylko na taki, który uczestniczy we współzawodnictwie organizowanym przez polski związek sportowy.
I nie "każdego gostka" tylko takiego, którego sobie taki klub wybierze.

"Szkółki" zaś mogą zatrudniać kogo chcą, uczenia żeglowania "na patent" nie reguluje obecnie żaden przepis prawa. "Inni mądrale", "egzamin", "patent instruktora" i "pokaz instruktorski" są i tutaj całkowicie nieobowiązkowe.
No i bardzo dobrze ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 23:13 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
"Inni mądrale", "egzamin", "patent instruktora" i "pokaz instruktorski" są i tutaj całkowicie nieobowiązkowe.

Obowiązkowość nie ma tu znaczenia. To zdrowy rozsądek nakazuje by w czasie czegoś co nazwano kursem na instruktora żeglarstwa odbywały się zajęcia z praktycznego przekazywania wiedzy i weryfikacja umiejętności.
Tak się składa, że żeglarstwo jest sportem/hobby dziejącym się na sprzęcie i w środowisku innym niż sala, tablica, książka, projektor, wykładowca. To są narzędzia, które nie zastąpią w toku nauczania przekazywania wiedzy żeglarskiej: jachtu, wiatru, wody, pomostu, silnika, ludzi.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2016, o 23:52 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Przysłuchując się waszej dyskusji, zwracam uwagę na zapis:

Cytuj:
3) posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu;

Podobnie jest w innych ustawach. Np. Ustawa o ochronie danych osobowych (moja działka) mówi, że osoba powoływana na ABI, tu cytat:

Cytuj:
2) posiada odpowiednią wiedzę w zakresie ochrony danych osobowych;

I jest dokładnie to samo. Firmy szkoleniowe wysyłają oferty certyfikatów na ABI, choć tych certyfikatów nie wymaga się. Tylko powstaje problem logiczno-prawny, co to znaczy „posiada odpowiednią wiedzę w zakresie” czy też „posiada wiedzę, doświadczenie i umiejętności niezbędne”? Bardzo ostre kryterium, a jednocześnie brak kryteriów oceny. Czy oświadczenie „tak posiadam” wystarcza? A co, jeśli nie posiadam i się myliłem? Albo posiadam, ale ktoś inny uzna, że nie posiadam?

Dla mnie to pytanie jest ciągle otwarte... Nie wiem jak do końca do tego podejść. W przypadku ABI przynajmniej nie ryzykuje się życia podopiecznych. A taki „oświadczeniowy” instruktor... strach się bać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 01:41 
*** Ban ***

Ponieważ wielokrotnie przy okazji dyskusji na temat kształtu żeglarstwa w Polsce lobby forumowe mieniące się liberalizatorskim odwołuje się do przykładów rodem z UK, też skorzystam z tego.
http://www.rya.org.uk/coursestraining/c ... ctors.aspx

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 07:21 

Nie ma obowiązku odbywania kursu przed egzaminem na patent, nie ma obowiązku szkolenia szkolenia na instruktora sportu czy wielu innych szkoleń. A jednak są ludzie, którzy takich szkoleń szukają. Zakładam, że odczuwają potrzebę taką. Skoro tak to dlaczego nie mam ja lub inny podmiot nie oferować szkolenia ? Każdy zainteresowany jakimkolwiek szkoleniem otrzymuje pełną informację, może sam zdecydować jakiego typu, na jakim poziomie chce się szkolić. A to, że oderwałam się od utartych wzorców ? Kijem do siebie nie naganiam, wolna wola każdego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 07:48 

Hania napisał(a):
A to, że oderwałam się od utartych wzorców ?

W przedstawionej wyżej sytuacji formalnej pisanie o "uprawnieniach państwowych" w kontekście jakiegoś Twojego autorskiego kursu - to rzeczywiście spore oderwanie.
Nie tyle od utartych wzorców, ile od rzeczywistości...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 08:06 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
ins napisał(a):
Ponieważ wielokrotnie przy okazji dyskusji na temat kształtu żeglarstwa w Polsce lobby forumowe mieniące się liberalizatorskim odwołuje się do przykładów rodem z UK, też skorzystam z tego.
http://www.rya.org.uk/coursestraining/c ... ctors.aspx

Piotr Siedlewski

To ja też tradycyjnie przypomnę, że to NIE JEST OBOWIĄZUJĄCE PRAWO ale wewnętrzna sprawa RYA. I nikt nie zabrania szkolić komukolwiek* kogokolwiek - to ich prywatna sprawa. A że jest to powszechnie uznawany standard - to już kwestia 200 lat pracy... Więc przypadkiem pomogłeś Hani, bo ona zapewne taki POWSZECHNIE UZNAWANY STANDARD chce ustanowić :) Może? Może. Trzeba korzystać z jej kursów? Nie trzeba.

*uczyć na prawo jazdy także może (prawie) każdy... :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 09:27 
*** Ban ***

Moniia napisał(a):

To ja też tradycyjnie przypomnę, że to NIE JEST OBOWIĄZUJĄCE PRAWO ale wewnętrzna sprawa RYA. I nikt nie zabrania szkolić komukolwiek* kogokolwiek - to ich prywatna sprawa. A że jest to powszechnie uznawany standard - to już kwestia 200 lat pracy... Więc przypadkiem pomogłeś Hani, bo ona zapewne taki POWSZECHNIE UZNAWANY STANDARD chce ustanowić :) Może? Może. Trzeba korzystać z jej kursów? Nie trzeba.

*uczyć na prawo jazdy także może (prawie) każdy... :)

2. Nie zamierzam nikomu szkodzić ani wielce pomagać.

3. Pytam się tylko, czy na kursie szumnie zwanym kursem na instruktora żeglarstwa z przymiotnikiem "państwowy" są zajęcia praktyczne, stanowiące podstawę przekazywania umiejętności żeglowania.

4. Jako przykład podaję dobrowolne zajęcia na instruktora żeglarstwa w nobliwej RYA, w które to kurs poprzedzony jest sprawdzeniem czy kandydat na instruktora, w ogóle się do tego nadaje i takim samym egzaminem są zakończone.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 7 mar 2016, o 10:12 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz
usunęłam fragment offtopowy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 10:05 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
Zacytowana przez Jaromira treść art.41 ustawy o sporcie jest bardzo dobrym przykładem liberalizacji norm prawnych. Aby przedstawić własną opinię spróbuję oprzeć się na cytacie tego posta:
Jaromir napisał(a):
...
Można spytać co to są ogólnie te "uprawnienia państwowe" a w szczególności "2 stopnia"???
Kto je wydaje? Na jakiej podstawie?

Pytam, albowiem
Ustawa z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie napisał(a):
Rozdział 8
Kwalifikacje zawodowe w sporcie

Art. 41.
1. Zorganizowane zajęcia w zakresie sportu w związku sportowym oraz w klubie sportowym uczestniczącym we współzawodnictwie organizowanym przez polski związek sportowy może prowadzić wyłącznie trener lub instruktor sportu w rozumieniu ustawy.
2. Do zadań trenera lub instruktora sportu należy poza prowadzeniem zajęć, o których mowa w ust. 1, przekazywanie aktualnej wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu treningu sportowego i współzawodnictwa sportowego w danym sporcie.

3. Trenerem lub instruktorem sportu w sportach, w których działają polskie związki sportowe, może być osoba, która:
1) ukończyła 18 lat;
2) posiada co najmniej wykształcenie średnie;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo, o którym mowa w art. 46–50, lub określone w rozdziale XIX, XXIII, z wyjątkiem art. 192 i art. 193, rozdziale XXV i XXVI ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny
(Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.9)).
Art. 42. (uchylony).

Co więcej - każdy, kto spełnia w/w warunki - posiada państwowe uprawnienia!
Bo ustawa o sporcie żadnego stopniowania uprawnień instruktorskich ani nawet żadnej formy certyfikowania opisanych w niej uprawnień instruktora sportu nie przewiduje, prawda? ;)

Jaromir odpowiada na pytania które zadał na wstępie, na kanwie treści artykułu 41 ustawy. Dalej robi się problem wynikający z końcowego pytania. Problem i dalsza polemika z nim związana w wątku, wynika z tego, że nie potrafimy, albo przychodzi nam z wielkim trudem odpowiedź na pytanie jak zgodnie z prawem rozwiązać ten problem. Klasycznym, ale wcale nie liberalnym rozwiązaniem byłoby żądanie wydania rozporządzenia które lepiej lub gorzej określałoby kto, na jakiej podstawie mógłby wydać kwity zaświadczające o tym, że ten lub ów jest trenerem lub instruktorem sportu w żeglarstwie. Na szczęście delegacji do takiego rozporządzenia w ustawie nie ma. Co w takim razie robić? Zapytać prawnika? Uważam, że w tym przypadku istnieją narzędzia które nie wymagają zaprzęgnięcia prawników do wykonywania mądrych i kosztownych analiz.
Ale do rzeczy. Organizacje sportowe, kluby sportowe (nie tylko żeglarskie) działają w zakresie określonym dla każdej takiej organizacji w statucie.
Nie będę się rozwodził na temat statutu związku czy klubu sportowego. Przypomnę tylko, że statut taki musi być zatwierdzony przez sąd rejestrowy i wtedy staje się prawem dla takiej organizacji. Statut może być zmieniany, uzupełniany, a poprawki każdego roku przekazywane do sądu rejestrowego. Wobec tego, jeśli statut nie zawiera niektórych pożytecznych stwierdzeń, to na walnym zgromadzeniu wprowadzamy poprawki takie, aby z nich wynikało:
a) organizacja, klub żeglarski jest żeglarskim związkiem sportowym w rozumieniu ustawy o sporcie (wraz z jej ulepszeniami :) ),
b) w zakresie działania związku sportowego o którym mowa w p. a) jest sprawdzanie wiedzy, doświadczenia i umiejętności niezbędnych do wykonywania zadań trenera lub instruktora sportu,
c) sposób sprawdzenia oraz certyfikat potwierdzający posiadane kompetencje określa szczegółowy regulamin żeglarskiego związku sportowego (a) stanowiący załącznik do niniejszego statutu.
Wystarczy? Teraz, kiedy tylko zmiany w statucie uzyskają moc w sądzie rejestrowym nasz związek sportowy spełnia już wymogi ustawowe i może już określać kto już jest, a nie tylko może być trenerem albo instruktorem żeglarstwa.
Powiecie, no tak to teraz zrobi się bajzel kiedy jakieś klubiki spod ciemnej gwiazdy zaczną produkować instruktorów... Tak. Taka jest cena liberalizacji prawa. Jednak opinia środowiskowa zrobi swoje. Jedni będą słabo uznawać certyfikaty PZŻ (który powinien być zlikwidowany), za to będą cenić papiery wydawane przez SAJ, jeśli oczywiście będzie wola zgodnego z ustawą działania w tym zakresie. Jaki takie certyfikaty mogą mieć prestiż zależeć będzie od firmy która je wydała.
Nie wiem co poradzić tristanowi. Zanim wyguglałem, nie wiedziałem co to jest ABI. Otoczenie jest urzędnicze raczej. Ponadto ABI, osoba fizyczna nie musi w naturze występować, jednak kryteria dla ABI powinien określić chyba GIODO, bo jeśli nie on, to kto?
ins cytuje przykład RYA. Nie wiem czy mechanizmy prawne w UK są podobne do tych w RP, ale określenie szczegółowych kryteriów jakie ma spełniać instruktor żeglarstwa i jak je badać określają normy przyjęte w tej organizacji, co jest jakby analogiczne do tego co napisałem wyżej o postępowaniu zgodnym z ustawą o sporcie w Polsce. Nie bez znaczenia jest prestiż RYA wykraczający poza UK.
Na koniec jeszcze zdanie o tym co u Hani. Jeśli w szczegółowej instrukcji dot. szkolenia instruktorów będzie podział na te etapy i sąd rejestrowy nie dopatrzy się niezgodności z ustawą, to będzie to postępowanie zgodne z prawem, jeśli tylko w certyfikat wydany dla tych różnych poziomów nie będzie jawnie sprzeczny z art. 41 ustawy. Ponadto jeśli będzie niesprzeczne prawnie wydanie potwierdzenia spełniania warunków określonych w art. 41 ust. 3, p.3 ustawy i nie wystąpią okoliczności o których mowa w pozostałych punktach, to oczywiście uprawnienia będą "państwowe" i nie będzie potrzeby mówić o nich, że tak się "utarło".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 10:14 

Podziękował : 3079
Otrzymał podziękowań: 2942
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Offtopy trafiły do Śmietnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 10:23 
*** Ban ***

zbigandrew napisał(a):
Jedni będą słabo uznawać certyfikaty PZŻ (który powinien być zlikwidowany),

Jest wprost odwrotnie, ponieważ to PZŻ ma dość spójny i transparentny program szkolenia i jeśli jest on realizowany to produkt - MIŻ lub IŻ - zakładając, że jest opływany zawsze znajdzie zatrudnienie.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 7 mar 2016, o 10:48 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz
offtopową uwagę przeniosłam do śmietnika

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 10:44 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Że też się wtrącę. Otóż organizuję międzynarodowy państwowy(bo różni państwo mogą się szkolić) kurs na instruktora seksu katolickiego. Jak będą chętni to mogę zorganizować Państwowy Kurs Srania Po Kątach i zabroni mi ktoś ? :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 10:52 

Podziękował : 3079
Otrzymał podziękowań: 2942
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Proszę kontynuować offtopową dyskusję w Śmietniku albo założyć nowy wątek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2016, o 12:10 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
ins napisał(a):
...
Jest wprost odwrotnie, ponieważ to PZŻ ma dość spójny i transparentny program szkolenia i jeśli jest on realizowany to produkt - MIŻ lub IŻ - zakładając, że jest opływany zawsze znajdzie zatrudnienie.

Piotr Siedlewski

Całkiem możliwe. Moja wstawka w nawiasie, to zwykła ironia jeśli występuje problem z jej interpretacją. W tej dyskusji nie chodzi o to która organizacja jest lepsza, a która gorsza. Ważniejsze jest coś innego. Zgodnie z zasadą liberalizacji w ustawie nie ma mowy o jedynym, słusznym i niepodważalnym związku...i podmiotami mogą być wszystkie legalne organizacje żeglarskie spełniające wymagania ustawy o sporcie. Warto zauważyć, że za wolnością określenia kto jest instruktorem czy trenerem idzie wolność wyboru owego, którego ustawowa przydatność została sprawdzona przez różne, a nie tylko jeden związek.
Z wolnością w ogólności, w pierwszej kolejności wiąże się wolność wyboru...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2016, o 05:26 
*** Ban ***

zbigandrew napisał(a):
stawka w nawiasie, to zwykła ironia jeśli występuje problem z jej interpretacją. W tej dyskusji nie chodzi o to która organizacja jest lepsza, a która gorsza. Ważniejsze jest coś innego. Zgodnie z zasadą liberalizacji w ustawie nie ma mowy o jedynym, słusznym i niepodważalnym związku...i podmiotami mogą być wszystkie legalne organizacje żeglarskie spełniające wymagania ustawy o sporcie. Warto zauważyć, że za wolnością określenia kto jest instruktorem czy trenerem idzie wolność wyboru owego, którego ustawowa przydatność została sprawdzona przez różne, a nie tylko jeden związek.
Z wolnością w ogólności, w pierwszej kolejności wiąże się wolność wyboru..

Tylko jest pewien problem. To jest forum żeglarskie......o ile dobrze się orientuję. Zakładając że świat, aż tak daleko się nie zmienił, to wydaje mi się że zdobywanie umiejętności przekazywania wiedzy żeglarskiej, zwłaszcza tej dotyczącej jachtu w ruchu, powinno się odbywać na jachcie poruszającym się. Mało tego. Pośród ludzi weryfikujących potencjalnego nauczającego. Pytanie me jest proste. Czy nauczający lub przyznający tytuł - choćby IŻ jakiej szkółki organizuje dla swych adeptów na stopień instruktora egzamin i szkolenie na jachcie poruszającym się po wodzie.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem