Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 gru 2024, o 05:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lip 2013, o 22:34 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Zbieraj napisał(a):
Ale zapyta! Rozmawiałem przed chwilą z Kasią Wolnik-Sayną (gdyby ktoś nie wiedział - dziennikarka Radia Szczecin, zajmująca się m. in. żeglarstwem).
W niedzielę 28.07 o 21.00 będzie audycja na żywo, do której zaprosiła Mateusza Szubskiego i kilku załogantów, a także panią dyrektor Centrum Żeglarskiego.

I co.... dalej nic nie wiadomo, żadnych konkretów..... no jacht po prostu ciekł i tyle w temacie

Ostatnio edytowano 29 lip 2013, o 22:08 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem zdublowany tekst

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 12:36 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Plynac niedaleko Magnolii na TTSR 2013 serdecznie pozdrawiam wszystkich co teraz wspominaja o pogodzie :) dobrze ze sie wycofali i nie zatoneli jak inny jacht. Co do stanu jachtu - zgadzam sie ze warto drazyc temat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 13:34 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
Tomash_LBK napisał(a):
Plynac niedaleko Magnolii na TTSR 2013 serdecznie pozdrawiam wszystkich co teraz wspominaja o pogodzie :) dobrze ze sie wycofali i nie zatoneli jak inny jacht. Co do stanu jachtu - zgadzam sie ze warto drazyc temat...

moze wiesz cos wiecej to napisz bo cisza w tej sprawie ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 17:01 

Pytanie....za 100 pkt.... skąd taki przeciek, z tej przyczyny co w zeszłym roku ...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 17:43 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Tomash_LBK napisał(a):

Jak plynales Cetusem kolo Vegi to naprawde nier wiem co napisac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 17:48 

M@rek napisał(a):
dobrze ze sie wycofali i nie zatoneli jak inny jach
.. tylko nie wiem po co w takim razie wypłyneli :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 19:52 

M@rek napisał(a):
Tomash_LBK napisał(a):

Jak plynales Cetusem kolo Vegi to naprawde nier wiem co napisac :)

Tak. Najlepiej ironizować. A to raczej nie zachęca do dyskusji z Tobą Marku. Czy cała reszta uczestników TTSR 2013 też ma się wstydzić, że płynęła koło Vegi i Cetusa? Czy może lepiej pływać na silniku jak jedna polska najszybsza łódka? :)) Pozdrawiam.

Edit:
wyniki, prędkości, trasy konkretnych jachtów są znane i można znaleźć je w internecie. Może nie w idealnej formie... ale dla inteligentnych na pewno. Na bazie tego można dyskutować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 19:58 

Mnie tam nie bylo, pogode znam jedynie z serwisow internetowych ale "Magnolie" odbieralem ze stoczni i w 69 startowalem na MŻMP a rowniez plywalem na Cetusach i znam roznice w osiagach stad wlasnie moje zdziwienie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 20:00 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
M@rku ale czy Tomash napisal ze plynal ciagle kolo Magnolii ? NIe wiem czemu Twoje zdziwienie ? MOze niepotrzebnie doszukujesz sie czegos czego nie ma :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 20:11 

Wiesz , ja tych "regat" nie sledze bo sie do nich zrazilem a o powodach juz pisalem. pisalem tez ze Mateusza znam i znam tez kiepski stan "Magnolii" nie rozumiem dlaczego po wycofaniu sie w ub.r. z "Poloneza" z powodu przecieku zdecydowal sie poplynac na TSR a jeszcze zamierza wystartowac w tegorocznym "Polonezie".
Wiem tez ze rozne jachty moga plynac kolo siebie jedynie wtedy gdy stoja z braku wiatru. W kazdej innej sytuacji roznice predkosci miedzy w/w jachtami sa ogromne.
Kolega nie napisal ze przeplynal obok a ze plynal a to dla mnie roznica, stad zdziwienie. Taknawiasem mowiac "AKIEŁA" to tez Cetus jesli mnie pamiec nie myli .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 20:18 

W takim razie poprawiam:
Informuję, że przez jedną sekundę przepływałem niedaleko i celowo nie sprecyzuję tej odległości, żeby mi metrów nie wypominano... :) Ale w zasięgu DSC jachtu, który się rozszczelnił też byłem... za co pewnie też będę musiał 1x skłamać... "że mi wstyd".

I zamiast dalej drążyć temat różnicy prędkości Cetusa czy Vegi... zapytam się: a jak Marku wytłumaczysz, że Race II wygrał Admirał Dickman? I kolejne pytanie: wierzysz, że w Race II wiało 10 B czy też na bazie prognozy pogody... będziesz twierdził, że było inaczej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 20:39 

Jesli chodzi o TSR to musze uwierzyc we wszystko :) W 2007 r plynac Taurusem mialem znacznie gorszy wspolczynnik niz Cetus "Dar Natury" ktory regaty wygral.Roznic chybatlumaczyc Ci nie musze . Organizator NIGDY nie odpowiedzial na pytanie zlozone na pismie. Gdyby regaty jachtow klas C i D byly liczone w jakiejkolwiek "normalnej" formule wyniki bylyby zdecydowanie inne.
Dlatego wlasnie w TSR nie wystartuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 20:43 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
M@rku i Tomash-u , dyskusja zaczyna być jałowa. Co do warunków pogodowych w I i II etapie moje wypowiedzi opierają się nie tylko z obserwacji stosownych map ale i "zeznań" dzieci własnych i zaprzyjaźnionych. By z góry zamknąć dyskusję o ich ew. laickiej ocenie to oficjalnie informuję , że to już duże "dzieci" z 10 letnim stażem regatowym. Więc mogą się wypowiedzieć. Na I etapie nie wiało powyżej 7. Na drugim była 10. Natomiast cała dyskusja poszła wg mnie w złym kierunku. Magnolia - piękny jacht. Kapitan - nic do nie mam. Tylko kto do qnędzy wypuścił Magnolię w taki rejs jak TTSR ????? Ani technicznie ani formalnie nie powinna brać udziału.
Inka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 21:10 

Tomash_LBK napisał(a):
że w Race II wiało 10 B czy też na bazie prognozy pogody... będziesz twierdził, że było inaczej?

no, no .. to było to 10 B czy nie było bo już nic nie wiem. Wiem napewno ze za pare lat w morskich opowiesciach bedzie to tajfun :mrgreen:
A co do predkości Cetusa i Vegi.... to róznice są kolosalne, zapomniałeś chyba kolego po co Cetus był zaprojektowany i zbudowany.
Najszybszymi jachtami w klasie C powinien być Spaniel i Wy a d...daliście :mrgreen: ( osobiście kibicowałem Flamingo - piękny jacht :) )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 22:20 

reed napisał(a):
Tomash_LBK napisał(a):
że w Race II wiało 10 B czy też na bazie prognozy pogody... będziesz twierdził, że było inaczej?

no, no .. to było to 10 B czy nie było bo już nic nie wiem. Wiem napewno ze za pare lat w morskich opowiesciach bedzie to tajfun :mrgreen:
A co do predkości Cetusa i Vegi.... to róznice są kolosalne, zapomniałeś chyba kolego po co Cetus był zaprojektowany i zbudowany.
Najszybszymi jachtami w klasie C powinien być Spaniel i Wy a d...daliście :mrgreen: ( osobiście kibicowałem Flamingo - piękny jacht :) )

Najwidoczniej: tak. Zapomniałem "KOLEGO"! I ogólnie dziękuję za wspaniałomyślne oświecenie! Przecież to taka wiedza tajemna :) Jeszcze mi powiedz jak pływać bez wiatru albo wprost przeciwnie... przykładowo i całkiem hipotetycznie: na żaglach bez masztu? Warto też zaznaczyć, że na TTSR nie chodzi wyłącznie o ściganie się... ale co ja o tym wiem!

A o dupie... lepiej nie rozmawiać. Każdy ma swoją. I proponuję zająć się zamiast tym tematem właśnie: żeglowaniem :) Mniej agresji... pliss! Bo agresja budzi agresję.

Wróćmy może do rozmowy o Magnolii?

Ostatnio edytowano 5 sie 2013, o 22:41 przez Tomash_LBK, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 22:36 

Mogę o swojej ale to nudne i faktu nie zmieni :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 22:44 

Tajfun też raczej na Bałtyku by się nie udał. Chyba, że zmienimy położenie kontynentów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2013, o 23:14 

Nie agresja tylko frustracja, czy to TSR czy regaty o nać pietruszki to jak się startuję to się ściga a nie udaję. To nawet brak szacunku dla przeciwnika moralisto.
Nie wynik na mecie a przyjechanie przed teoretycznie szybszym konkurentem daje satysfakcję. Regaty uczą dobrego zeglowania duzo lepiej jak zwykłe rejsy. Ale to trzeba chcieć.. a nie udawać ze się chce.
A Magnolię, to rozumiem że wy przewidująco chcieliscie ją asekurować :mrgreen:
i lepiej już o niej nie pisać bo dla mnie to po prostu kryminał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 09:14 

Reed - z wielkim szacunkiem do Ciebie! Czy brales udzial w jakichkolwiek regatach dlugodystansowych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 09:59 

A ile Mm to wg Ciebie "regaty długodystansowe"
30, 100, 300 Mm ?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Czy mierzyć to w dniach... doba, dwie, trzy.... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 11:34 

a te moga być:
http://www.wdzydze.com/glowne_menu/aktu ... 72013.html :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 11:54 

To faktycznie jest to samo co regaty na 510 mil morskich ;)
Zapraszam więc serdecznie chociażby na Classic Cup tegoroczny!
Byle nie omegą, bo będziemy mieć problem z przelicznikami...

Rejs dookoła świata też masz za sobą? ;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 12:09 

dookoła ..wybacz... za nudne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 12:51 

Kolego Reed.
a) Proszę Ciebie o zmianę tonu wypowiedzi w wiadomościach prywatnych bądź tez nie wysyłanie ich do mnie. Zastrzegam sobie prawo przesłania każdej otrzymanej przeze mnie wiadomości prywatnej do moderatora.
b) Twój osąd o zmianie kapitana? Zmień sam siebie! Pokazujesz w mojej opinii brak szacunku do drugiego czlowieka! Jak tutaj przyrównać to do Twoich słów: " To nawet brak szacunku dla przeciwnika moralisto?" w kilku wiadomościach powyżej?? To szacunek raz jest, a innym razem jest nieważny?
c) Jeśli znasz się na żeglarstwie tak samo, jak na skokach narciarskich i piłce nożnej - oszczędź mi swoich sądów :) Nigdzie nie napisałem o tym, że walczyłem ze sztormem, grałem w brydża na wodzie czy że robiłem milion innych rzeczy. I uwierz... też znam wiele szanowanych w towarzystwie osób i też "odrobinkę" znam się na żeglarstwie. Różnica między mną, a Tobą jest taka, że ja byłem na tych regatach... a Ty co najwyżej uważnie przeczytałeś (mam nadzieję) o czymś w internecie. I uważnie śledziłeś "prognozę!!!!!" pogody.
d) śmiesznie wygląda tekst " morze taryfy ulgowej nie uznaje" w momencie jak przyrównujesz Tall Shipy z regatami na Morzu... Kaszubskim! :)

Z najserdeczniejszymi pozdrowieniami...
Bardzo proszę o nieobrażanie mnie! W żadnej formie... może nie każdy czuje ironię?
I jednocześnie w związku z tak rozwijającym się tematem o "Magnolii" kończę mój udział w tym temacie.

I po edycji:
"Gorzkie żale - przybywajcie!"

Za ten post autor Tomash_LBK otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 13:17 

słońce coś za mocno grzeje i masz trudności chyba z czytaniem ze rozumieniem...ale serio...fakt... szkoda czasu na jałową dyskusję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 16:13 

wracajac do Magnolii... widzę ja na liście startowej "Pucharu Poloneza".... czyżby niezwykła reanimacja :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 16:22 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A moze lista powstała ileś tam miesięcy temu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 17:20 

Mam nadzieje ze masz rację... pażywiom - uwidim :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 19:26 

Andrzej ma racje :) lista uczestnikow zostala zamknieta juz dawno.
Ja wczesniej napisalem ze Mateusz mial klopoty z przeciekiem w ub.r. Jak widac po sezonie jachtu nie doprowadzono do wlasciwego stanu. Zreszta juz kilkanascie lat temu tez w czasie TSR bodaj w Hiszpanii "magnolia " wycofala sie z tego samego powodu. prowadzil jak pamietam J.Domanski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 22:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Ach za sprawą Kuriera naczytałem się na tym forum wielu prawdziwych żeglarzy i żeglarek.
Miałem okazję płynąć w tegorocznych TTSR, a i Magnolię znam od paru lat.

Co do tych 10B w 2 etapie to czy ktokolwiek z Was bierze pod uwagę to że na całym Bałtyku nie koniecznie musiało tyle wiać(bo nie uwierzę w aż taki zasięg bryzy dziennej, jak to przepięknie ktoś w rozmowach na FB o Sharkim pisał). Konkretnie Urania podawała na radiu ostrzeżenie, o wietrze do 45 w(to oni twierdzili, że tyle u nich wieje, a myślę że marynarce Holenderskiej), a najwięcej ile ja widziałem na wiatrowskazie (byliśmy ok. 20 mil na wschód od tamtej pozycji) 32 w.

Co do pierwszego etapu, w pierwszym etapie wycofały się jachty nowsze i większe niż Magnolia, więc pewnie były ku temu powody.
No i te nieszczęsne 6 osób w PRSie, no i kto dopuścił ten jacht do rejsu. A może zamiast najeżdżać na Kapitana, ktoś mi powie jak to się dzieje, że dwie instytucje odpowiedzialne za papierologie morską wydają różne papiery?
Przewijał się pewien PDF od PRSu, że 6 osób, a ktokolwiek bierze taką możliwość pod uwagę taką możliwość, że ten PDF zawiera błąd? No i w końcu myślę, że żaden Kapitan, chcąc chronić własny tyłek, nie wychodziłby w morze, mając 2 różne dokumenty(swoją drogą w ładnym świetle to stawia naszych urzędników), a z tego co się orientuję nigdzie w papierach Magnolii nie ma czegoś takiego jak 8 osób, ale tylko na 12h.
Remont w 2009?? Jaki remont, kto takie głupoty naopowiadał, nie nazywajmy remontem, lakierowania i malowania dna, czy uzupełnienia szpachli w paru miejscach.
Koło sterowe zamontowano na koniec XX w. i wszystkie odpowiednie instytucje o tym wiedzą, no i na pewno nie kosztowało to tyle ile powinien kosztować remont tego jachtu.
A co do remontu jeszcze, sam słyszałem jak miłościwie nam panujący Prezydent, czy pani Wice obiecywali remont tego jachtu, ale widać jak to u polityków, łatwo obiecać, ale jak przychodzi co do czego to wiemy jak jest.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3