Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 gru 2024, o 05:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2013, o 06:18 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4113
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
RyśM napisał(a):
niestety jak o mnie chodzi jestem zbyt lekki, 55 kg nie balast, nie

Zwracam uwagę, że w regatach morskich nie ma to znaczenia.

RyśM napisał(a):
lecz obdarzona przez wysokie komisyje niekorzystnym przelicznikiem wygra z inną, która zyskała na przeliczeniu?

Dlatego, jak już ścigamy się w przelicznikach (a u nas na morzu mamy wybór - ścigać się w przelicznikach albo wcale), to warto wybierać takie klasy, gdzie przelicznik nie zależy od szanownej komisji, ale od wyliczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 06:41 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Jezeli bedziesz swiadomym kibicem, ktory rozumie to co widzi na wodzie z ocena tego kro polynal dobrze a kto nie nie powiniennes miec zadnych problemow :)
Znajomosc tego co nazywasz technikami regatowymi ma ogromne znaczenie dla bezpieczenstwa bo jacht ze swiadoma zaloga zegluje i ostrzej i szybciej wiec czesto moze spokojnie gorsza pogode przestac w porcie zamiast sztormowac :)
Wracajac do meritum czyli nowej formuly przelicznikowej te dwie edycje utwierdzily mnie w przekonaniu ze sama formula sesu nie ma, natomiast rekaty organizowane sa naprawde bardzo dobrze i uczestnicy je chwala bo nie o nagrody chodzi a o dobra zabawe w porzadnie zorganizowanych regatach ktorych u nas na lekarstwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 06:59 

"Regaty to sport.
Tutaj szanse na wygraną powinny być równe na starcie w głowach startujących. Dalej decyduje wiatr i nawigacja, technika prowadzenia, taktyka gry. Wygrywa najlepszy w biegu. I o to w gruncie rzeczy chodzi. Wygrywa ten, który jest pierwszy na mecie. Zmiana kolejności po zakończeniu zawodów jest absurdem. Po to wymyslono stopy czy metry, żeby nimi dzielić długości. Wystarczy utworzyć klasę w danej długości i resztę pozostawić załodze. Oni najlepiej wiedzą czego chcą. A pole do popisu jest wielkie."

Zastanawiam sie jakie masz doswiadczenie w regatach bo nie moge sie zgodzic z tym co napisales. Nawet w monotypowych klasach takich jak Laser Standard sa roznice sprzetowe tym wazniejsze im bardziej wyrownany jest poziom zawodnikow.
Zamiast podzialu wg. dlugosci ( czemu nie szerokosci, wagi itp ?)
wprowadzono tzw "box rule" gdzie kilka parametrow jest okreslonych a reszta pozostawiona inwencji konstruktorow. jak to dziala widzielismy na przykladzie chocby Mini 650.
U nas to nie dziala bo np. wystarczy porownac parametry mojej "Kiwi" z tej samej dlugosci Este 24 czy mniejszym Bannerem 23 zeby z 99% pewnoscia napisac kto zwyciezy w czasie rzeczywistym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 07:03 

mjs napisał(a):
W monotypach nie ma problemu sprzętu, wszystkie są takie same.

Tylko teoretycznie.

mjs napisał(a):
Po to wymyslono stopy czy metry, żeby nimi dzielić długości. Wystarczy utworzyć klasę w danej długości i resztę pozostawić załodze.

Hehehe, to wtedy już nie będą monotypy i wracamy do początku.
Życzę powodzenia w ściganiu się bez przeliczeń na C-24 z C-760 - oba typy to ćwierć tony.

Stosując przeliczniki, gdy jachtów jest dużo, to można dzielić je na grupy zbliżone osiagami i mamy to co w klasach typu IOR, ale przy uwzględnieniu indywidualnych różnic między jachtami.

Oczywiście, że monotypy są najlepsze. A jak klasy, to zbliżone. A jak przeliczniki, to też dla jachtów zbliżonych osiągami. I tak kiedyś będzie. Na razie, gdy do regat zgłasza się np 10 jachtów, w tym Pallas i Fujimo, to oczywiście, że często decydują warunki, a dokladniej zmiana warunków (wiatru) w trakcie regat. I tego się nie przeskoczy.
Ale im bardziej wyrównane grupy, tym jest lepiej. Im więcej jachtów startuje, tym lepiej to wygląda.

A tak w ogóle, to najbardziej mi się podobają wypowiedzi na temat świadectw i przeliczników ludzi, których jachty świadectw nie mają, i którzy się na morzu nie ścigają.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 10:01 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
To co piszesz o zalodze i przeliczniku na monotypy:otoz wlasnie to m.in. mnie bardzo zdziwilo w nowej formule i wlasnie to uwazam za nonsens. O tym pisalem w swoim pierwszym komentarzu, o tym slusznie pisal Waliant.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

O boze... Teraz zobaczylem zdjecie! Jak to sie Argei stalo i kiedy?O

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 12:15 

Podziękował : 1781
Otrzymał podziękowań: 2141
Uprawnienia żeglarskie: sternik
M@rek napisał(a):
Zastanawiam sie jakie masz doswiadczenie w regatach bo nie moge sie zgodzic z tym co napisales.

Przez 13 lat współorganizowałem regaty o Puchar ArMATORA na Kiekrzu.

Wymyśliłem je, a właściwie oparłem o regułę OSTAR, 8 km trasa "tam i z powrotem", bez względu na pogodę. Ostatnia niedziela września, start w południe. Nieważne na czym płyniesz, wygrywa pierwszy. Byłem fundatorem pierwszego pucharu, nastepne stawiali zwycięzcy. Tylko przez kilka lat był jeden zakaz - bez spinakerów. Ale szybko go znieśliśmy, gdyż pojawił się Skrzat 700 z ogromnym spinem i utytułowanym R. Blaszką za sterem. Dwukrotnie triumfował. Po nim nasza Sportina 595 sięgnęła po dwa tytuły z rzędu (bez spinakera!). Startowały różne łódki, i duże i małe. Dla tych na końcu była zawsze nagroda pocieszenia (np. szwedzki papier toaletowy). Szybko doszlusował do ścigania się s/y Kołobrzeg z AZS. Początkowo na bawełnie, przy Lc ok. 10 m i mosiężnej tabliczce z grawerką... "remont generalny wykonała stocznia gdynia rok 1962" płynął w czołówce. Po wymianie całego takielunku na nowoczesny z rolfokiem i gigantycznym spinakerem oraz teakowym pokładem - nadawał ton przez długie lata. I to był najlepszy argument dla innych, żeby wygrać z Kołobrzegiem.

Regaty były sponsorowane niemal od początku. Przerodziły się też w imprezę dwudniową (i tu nagrodą biegu głównego w sobotę był strategiczny karton wina, który czynił cuda następnego dnia). Nagrodami był telewizor, deski windsurfingowe, łódka wiosłowa itp. co przyciągało innych i prasę. Startowały coraz lepsze jachty. Oriona, który nadawał ton od początku zastąpiły: Aster, Sportiny, Maki (707 i 747), Micro, Tanga, słynny Kołobrzeg i dalej poszło w stronę Skippi 650 i Mistrzostw Wlkp Jachtów Kabinowych, rozgrywanych tylko na trójkącie w kilku biegach. Po latach odezwały się głosy do powrotu do reguły pionierskiej. Teraz, obok mistrzostw, rozgrywany jest również Puchar Armatorów. Dominują Delphie 24.
A w pierwszych zawodach płynęły: Orion z genuą i trapezem, dwa Plastusie-A i punt Kocik, przy sztormowej pogodzie. Orion ustanowił rekord trasy, który później poprawił i pilnował przez długie lata. Dopiero Tango 720 z elitarną załogą i półwiatrowych kursach wyśrubował rekord na tyle, że nawet srebrny Speeder's Cup nie zmienił status qwo. Tak rodzą się dobre regaty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 12:38 

Aaaaa, i wszystko jasne. Sam osobiście jestem przeciwnikiem regat typu błękitna. Albo grup OPEN. Oczywiście, lepsze takie niż nic. I być może są warunki/jachty, gdy to się sprawdza.
Ale na morzu, w aktualnej sytuacji, to bez sensu.
Wygra jacht najdłuższy, albo jakaś mieczówka. Reszta w takiej grupie nie ma się po co ścigać. No, dla frajdy można powiedzieć. I tak często jest, ale na dłuższą metę nie ma co.
Jeżeli jachty, w ramach regat, są podzielone na bardzo zbliżone, to ewentualnie może być. Ale o to, na morzu, jest coraz trudniej.

I tak w regatach o Puchar Mariny Gdańsk, w grupie open wygrała omega sportowa, a drugie miejsce zajął wielki Filmar IV.
Można się tak ścigać jak ktoś chce, ale po co?
Ci z mniejszymi jachtami szybko się przekonują, że to bz sensu i przenoszą się do grup z pomiarami. Jedni do KWR, inni do ORC, a niektórzy z czasem do obu.
W grupach open zostają jachty, które mają największe szanse.
Dalej zapytam retorycznie - jaki to ma sens?

Natomiast zdecydowanie trzeba rodzielić same regaty od zastosowanej formuły liczenia wyników.
I w sumie jaka przeszkoda jest w tym, żeby uczestnicy środowych regat (szacun za pomysł i realizację) przeliczyli sobie wyniki tak jak chcą? Będzie dodatkowa klasyfikacja, a że bez nagród, to komu to szkodzi? Najwyżej zwycięzca postawi innym piwo po regatach i tyle :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 12:42 

Kazdy ma prawo do wlasnej oceny :) Dla mnie to typowe regaty "portfela". Tak bylo na srodladziu z klasa Open. Najpierw scigaly sie "rasowane" Tanga, potem pojawil sie "AS-Motors" nastepnie "Santana" i regaty sie skonczyly bo kto rozsadny bedzie wydawal krocie na jacht nie nadajacy sie do niczego innego ?
Napisz, kiedy macie te regaty. Moze, jesli Patryk sie zdecyduje przyjedzie z "Tomahowkiem" dawna Santana jesli bedzie Mu sie chcialo jechac 200 lm w jedna strone.
Tak nawiasem mowiac "Tomahowk" przegral juz w podobnych regatach z 10 m regatowym morskim jachtem na Blekitnej wstedze Dabskiego i jesli dobrze pamietam w Berlinie z Archambouldt Grand Suprise ktory rowniez jest regatowym morskim jachtem nadajacym sie do plywania w prawie kazdych warunkach i majacym skromne acz mieszkalne wnetrze.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 12:52 

Tomku, jak napisalem 3 zalogi na TOM-ach scigaly sie praktycznie ze soba nie zwazajac na przelicznik :) Jest tych jachtow na miejscu, gotowych do plywania 6 szt. Nic nie stoi na przeszkodzie zeby wziac w czarter i startowac w kolejnych regatach. Ja tez o tym mysle i jak zbierzemy zaloge( najmniej 3 a lepiej 4 osoby gotowe podzielic sie kosztami ) to pewnie tez wystartujemy.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 12:59 

I tak wlaśnie to powinno wyglądać :) Ale inne przeliczenia też można zrobić, bo i czemu nie? Jedna osoba, której się chce, i macie wszystkie klasyfikacje jakie tylko można wymyslić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 13:16 

Tomku, po raz kolejny widze ze opinie o regatach, ich rodzaj, formulach itp. roakladaja sie zgodnie z tym czy prezentuja je startujacy czy nie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 14:06 

Podziękował : 10402
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
M@rek napisał(a):
Tomku, po raz kolejny widze ze opinie o regatach, ich rodzaj, formulach itp. roakladaja sie zgodnie z tym czy prezentuja je startujacy czy nie :)

Tylko taka uwaga :
Ći co nie startują, kiedyś ( zwykle) to robili i czymś się zniechęcili...
Czym?
Ja np. tym, że w każdej klasie (jaką znałem) po kilku latach zaczęły być walki przy zielonym stoliku, które wymuszały następne koszty... nowe takielunki, nowe jachty itp
wycinając skutecznie tych co nie nadążali.
Pomijam atmosferę walki nie fer która nie każdemu pasi.
Jak pojawiają sie duże pieniądze (duże nagrody) - natychmiast znika gentlemen's agreement)
MJS

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 15:35 

Marianie to Ci serdecznie wspolczuje ! Napisze tak, Ci z ktorymi reglarnie sie scigam maja podobne poglady na regaty i niezaleznie od poziomu zamoznosci rywalizuja fair. Gorzej z sedziami i organizatorami :) Nie bierz tego osobiscie ale znam tez takich, ktorzy braki umiejetnosci staraja sie nadrobic kasa ale oczywiscie to nie takie proste :) Wlasnie wsrod takich najwiecej jest obrazonych na taka czy inna formule itp.
Jak sie chce i potrafi mozna z sukcesami scigac sie ( oczywiscie wg formuly wyrownawczej) nawet na starej Carinie. Nie raz udowodnil to u nas Rysiek na "Halszcze". Przegrac z Nim zaden dyshonor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 18:11 

Jest dokładnie tak jak pisze M@rek. Zwłaszcza ORC daje szanse jachtom starszym, wolniejszym, to mówię z pełnym przekonaniem. Można.
Sam teraz nie mam nówki sztuki, prawda? ;)
I też faktem jest, że sporo zależy od organizatora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 19:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Chlopaki. To ile, w koncu, to zgloszenie do regat kosztuje. Net nie dal mi madrych opowiedzi. Szczecinskie jakies takie, ze Swinkowa do Kostrlina chcieli 60 PLN. Za 4 dni. Duzo nie jem. Wyrobow Przemyslu Alkoholowego nie uzywa, to mysle, ze za 150 Pln, tydzien przezyje. No, plus jeden prysznic?

Pzdr

Helena JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 19:34 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
AJKC napisał(a):
jeden prysznic

NIe będe pływał po zawietrznej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lip 2013, o 21:32 

waliant napisał(a):
Aaaaa, i wszystko jasne. Sam osobiście jestem przeciwnikiem regat typu błękitna.

13.10. Błękitna Wstega Jeziora Kierskiego - JKW
a wcześniej
21.09. Wielki Puchar Jeziora Kierskiego - KS POSNANIA

Mistrzostwa Województwa Wlkp. - ŻLKS - już się odbyły 1-2.06.
http://www.rjkp.pl/aktualnosci/wlkp2013.pdf
a
Puchar Armatorów - RJKP - też 26.05.
http://www.rjkp.pl/regaty/armatorow2013.pdf
http://www.rjkp.pl/regaty/vi_armatorow2013.pdf

Co do klas... w Pucharze ArMATORA był podział wzorowany na klasach Mistrzostw Warszawy. Początkowo: 560, 620, 720 i Open, a później mieliśmy klasy: 500, 550, 600, 650, 700 i Open. Nagród było sporo, dla każdej klasowej (min. 3 łódki) trójki plus Champion Generalny w postaci Pucharu ArMATORA. Działo się.
Obecnie stosowane są klasy standardowe typu "T". Błękitna uchodzi za bardzo prestiżową imprezę, startują jednokadłubowce wszelakie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 09:04 

I bardzo fajnie ale to lokalne regaty na malym jeziorze gdzie scigaja sie glownie miejscowi.Lodki tez raczej srodladowe i zblizone.
Ze Szczecina 200 km ale nasie jesli juz to wola przewiezdz lodki nad Zatoke Gdanska gdzie w tym roku klasy Open wygrali Bogdan na Bannerze 23 i Janusz na LG 755.
Przypomne ze watek jest o nowej formule :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 09:25 

AJKC napisał(a):
Chlopaki. To ile, w koncu, to zgloszenie do regat kosztuje. Net nie dal mi madrych opowiedzi. Szczecinskie jakies takie, ze Swinkowa do Kostrlina chcieli 60 PLN. Za 4 dni. Duzo nie jem. Wyrobow Przemyslu Alkoholowego nie uzywa, to mysle, ze za 150 Pln, tydzien przezyje. No, plus jeden prysznic?

Pzdr

Helena JKC

Wpisowe bywa rozne ale poziom jest podobny do tego co podalas. Czesto w ramach wpisowego jest wyzerka, bywa ze z piwem.
Z prysznicami bywa roznie ale w Kroslinie bylo 1 euro czyli taniej niz w Swinoujsciu ( 7 zl)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 11:13 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
waliant napisał(a):
RyśM napisał(a):
niestety jak o mnie chodzi jestem zbyt lekki, 55 kg nie balast
Zwracam uwagę, że w regatach morskich nie ma to znaczenia.

Doprawdy?
A skąd te poszerzane kadłuby, rozchylane burty i rail-meaty na drucie wywieszone? :mrgreen:
Sorki za off-topic. ANMSP
Załącznik:
przed zmianą racing rules...jpg

Bo najważniejsze bezpieczeństwo i "good seamanship"... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 11:45 

M@rek napisał(a):
I bardzo fajnie ale to lokalne regaty na malym jeziorze gdzie scigaja się glownie miejscowi.Lodki tez raczej srodladowe i zblizone.

Przyjechał kiedyś Grzegorz Banaszczyk z Micro Flyerem i ogromnym załogantem. Zwodowali, wygrali, pojechali. 250 km. Dzisiaj pojęcie lokalności ma mniejsze znaczenie. Mobilność jest inna, chęci, czas też.
To przykład regat bez przeliczników. Można naśladować. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 13:37 

mjs napisał(a):
M@rek napisał(a):
I bardzo fajnie ale to lokalne regaty na malym jeziorze gdzie scigaja się glownie miejscowi.Lodki tez raczej srodladowe i zblizone.

Przyjechał kiedyś Grzegorz Banaszczyk z Micro Flyerem i ogromnym załogantem. Zwodowali, wygrali, pojechali. 250 km. Dzisiaj pojęcie lokalności ma mniejsze znaczenie. Mobilność jest inna, chęci, czas też.
To przykład regat bez przeliczników. Można naśladować. ;)

Myslisz ze mial z wygranej satysfakcje ? Ja gdybym przyjechal z "Tomachowkiem" Patryka po wygrana na pewno bym nie mial.
Dla mnie taka wygrana to jak strzal do pustej bramki :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 13:41 

Ryś napisał(a):
A skąd te poszerzane kadłuby, rozchylane burty i rail-meaty na drucie wywieszone? :mrgreen:
Sorki za off-topic. ANMSP
Załącznik:
przed zmianą racing rules...jpg

Bo najważniejsze bezpieczeństwo i "good seamanship"... :rotfl:

Sam napisales przed zmiana :) Po co przywolujesz inne tysiaclecie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 15:27 

Inne? :-? Różnicy nie widzem cósik - a jak widzę to mię się żołądek obronnem kurczy odruchem... :rotfl:
Bo z tymi "Rules", jakby to... All animals are equal - but some... :mrgreen:

49 CREW POSITION
49.1 Competitors shall use no device designed to position their bodies outboard,
other than :lol: hiking straps and stiffeners worn under the thighs.
Obrazek

49.2 When lifelines are required by the class rules or the sailing instructions they shall be taut, and competitors shall not position any part of their torsos outside them, except briefly to perform a necessary task.
On boats equipped with upper and lower lifelines of wire, ;) a competitor sitting on the deck facing outboard with his waist inside the lower lifeline may have the upper part of his body outside the upper lifeline.
Obrazek

Taki tyci cytacik z roku 1988: :-P
Rule change expected to encourage boat skippers to return to traditional values for a seaworthy voyage.
[Ken Weller, a US official, the council's chief yacht measurer]: Sitting on the rail is a ''cold, exhausting, monotonous station, particularly if you're the forward man on the rail. You are the one who's apt to get soaked, and you can get hypothermic, seasick and suffer from a lack of sleep.'' The practice has created a reluctance on the part of many sailors to compete.
D. Blake Flitman, the Southern Ocean Racing Conference race chairman, said recently that he has pushed for the change. ''It really is better,'' he said. ''A lot of people don't like ocean racing because they don't get any rest. Being forced to keep the legs and torso inside, it makes it not so advantageous to stay up on deck.''

Co siem zmieniło w nowem tysiącleciu? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 16:55 

Zmienilo sie wlasnie to ze w regatach jachtow morskich mozna balastowac wlasnie tak jak widac na drugim zdjeciu :) a nie tak jak pokazales w poprzednim linku i na zdjeciu pierwszym.
Zastanawia mie jednak to ze deklarujesz sie jakoprzeciwnik regat a drazysz temat ktory Ciebie nie dotyczy z uporem maniaka. Co chcesz przez to osiagnac ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 17:20 

Jak to - przeciwnik? :shock:
Gdybym był przeciwnikiem regat to nawet Twoich postów bym nie czytał, bo po co? Myślisz że czemu czytam?
A co niby miałbym "osiągnąć" pisząc na forum, dla rozrywki w istocie?

Tak sobie odpowiadam (mimo że offtopowo) na ciekawa tezę Walianta, który był łaskaw zwrócić mi uwagę że -
balast w regatach morskich nie ma znaczenia... :cool:
a teraz na Twoją, w kwestii poprzedniego tysiąclecia. Bo jakoś tak to w tym tysiącleciu jachty coraz lżejsze siem konstruuje i coraz bardziej balastowanie załogą na nich istotne.

Gdybym nie miał 7 ton wyporu na 25 stopach wodnicy to może... jaki wyścig dla turystów czemu nie ;)
- a że łódka i wąska, to nawet mięsiwa za burtą wywieszone nie pomogą :rotfl:

Już mnie nie ma, nie ma co siem mieszać... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 20:05 

M@rek napisał(a):
Myslisz ze mial z wygranej satysfakcje ?

Myślę, że miał. I on, i załogant. Przywieźli wspaniałą łódkę, pokazali skromność i klasę zawodowców. Otrzymali deskę windsurfingową w nagrodę i Puchar ArMATORA. Przyjazdem wzbudzili sensację, a Fleyerem zachwyt. Lepszej reklamy nie trzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 21:29 

RyśM napisał(a):
na ciekawa tezę Walianta, który był łaskaw zwrócić mi uwagę że -
balast w regatach morskich nie ma znaczenia... :cool:

Ale ja tak nie napisałem. Odniosłem się tylko do wagi Twojej (w sensie wagi ciała), że taka niska, na jachcie morskim, nie ma znaczenia.
Czyli nie jest to argument, żeby nie startować w regatach na jachtach morskich.
I proszę nie przeinaczać :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 22:32 

Podziękował : 10402
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
mjs napisał(a):
M@rek napisał(a):

Myślę, że miał. I on, i załogant. Przywieźli wspaniałą łódkę, pokazali skromność i klasę zawodowców. Otrzymali deskę windsurfingową w nagrodę i Puchar ArMATORA. Przyjazdem wzbudzili sensację, a Fleyerem zachwyt. Lepszej reklamy nie trzeba.

10 takich regat i prototyp się zwrócił.

Wot i satyfakcjum w skromnośći zawodowców. :roll:

MJS
ps
Dlaczego na to nie wpadłem mając PIP'a :rotfl:

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2013, o 11:40 

mjs napisał(a):
M@rek napisał(a):

Widac ze jestem z innego pokolenia i na pewne sprawy patrze inaczej :) Ja na Jego miejscu bylbym zazenowany.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona