Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 gru 2024, o 22:26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2013, o 15:23 

Podziękował : 213
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Cześć,

JKM Gryf organizuje prawdziwe morskie regaty na 85 rocznicę klubu. Czy ktoś z koleżanek/kolegów wybiera się samotnie? Prosiłem Tomka aby utworzyć grupe open/singlehanded. Może kogoś namówimy? Bardzo fajna trasa :) Małe jednostki przy sprzyjających warunkach powinny śledzia zrobić w 3 doby. Dajcie proszę znaka wszelkim wariatom, którzy lubią pływać sami :)

Pozdrawiam,
Maciek

s/y KIPU
JKM Gryf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 16:33 

Podziękował : 4048
Otrzymał podziękowań: 1944
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Nie bardzo rozumiem scigania sie w Open. Zakladajac podobne umiejetnosci i podobne przeznaczenie jednostki jacht wiekszy powinien bez problemu wygrac z mniejszym . Nagorsza formula jest lepsza niz start bez niej ( oczywiscie jesli nie scigamy sie na monotypach).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:08 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4117
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dokładnie, już Maćkowi tłumaczyłem, że będzie trudno znaleźć jednocześnie samotnika na jachcie bez pomiaru. A na pomiary namiawiam od dwóch lat, nawet je niejako organizuję dla "frakcji gdyńskiej", i nic. Nooo, przesadziłem, trochę jachtów się pomierzyło.
Tak czy siak, klasyfikować w open będziemy, jak ktoś się uprze.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 18:07 

Tomek, ja się nie pomierzę i basta! Uparłem się ;) Kipu to nie regatówka. Startuję dla przyjemności przebywania w Waszym doborowym towarzystwie :D . Znasz długość masztu i ciężar jachtu oraz mój stosunek do tematu :-P Gdy wieje poniżej 6B mogę wozić tabliczkę "KONIEC WYŚCIGU". Jednak znam dużo podobnych łódek, ciężkich, nie regatowych i nie mających żadnych pomiarów. Do nich właściwie był skierowany mój post. Nie chodzi o plac na mecie a o sam fakt przyjemnościowego "ścigania" się i wspólnego wychylenia szklaneczki po dopłynięciu na metę. Ścigańci po swojemu a turyści po swojemu :)

Pozdrówka,
Maciek

Za ten post autor mchanga otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 18:44 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
mchanga napisał(a):
Tomek, ja się nie pomierzę i basta! Uparłem się ;) Kipu to nie regatówka. Startuję dla przyjemności przebywania w Waszym doborowym towarzystwie :D (...) Nie chodzi o plac na mecie a o sam fakt przyjemnościowego "ścigania" się i wspólnego wychylenia szklaneczki po dopłynięciu na metę. Ścigańci po swojemu a turyści po swojemu :)
Maciek, wprawdzie jeszcze Cię nie znam, ale już Cię lubię Obrazek :rotfl:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 19:12 

Maciek się uparcie uparł, bez sensu zupełnie, bo co mu szkodzi ten pomiar mieć? Zwłaszcza że wspólczynnik wyszedłby mu kosmiczny (w sensie niski, korzystny), tak że kosiłby sporo jachtów.
A tak w ogóle, to co to znaczy? Szklaneczki wychylić w towarzystwie ścigantów się nie da? Uuuuu, podpadłeś! ;) Żadnych podziałów przy szklankach, po wyścigu!!! :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 19:34 

waliant napisał(a):
Szklaneczki wychylić w towarzystwie ścigantów się nie da? Uuuuu, podpadłeś! ;) Żadnych podziałów przy szklankach, po wyścigu!!! :-P

Tomku, ze wszystkimi, ze wszystkimi :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 19:49 

Zbieraj napisał(a):
Maciek, wprawdzie jeszcze Cię nie znam, ale już Cię lubię

:roll: :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 09:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Kliknąłem, tylko z jednego powodu. Otóż,gdybym hipotetycznie chciał sie wybrac, (czego nie zrobie z kilku powodów), to z całą pewnościa nie pomierzyłbym sie dla jednorazowego startu. A bylby to start jednorazowy, z sentymentu i szacunku dla klubu, a nie dla ścigania sie. Dlatego OPEN byłoby mi potrzebne.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 10:26 

Ale jest to czysto hipotetyczna sytuacja. Trochę mi to przypomina rady jakie dostawałem w sprawie organizacji regat samotników od pewnego żeglarza, który na te nasze regaty się nie wybierał. Ale uwag, że to czy tamto gdyby było, to byłoby fajnie, miał sporo.

Grupa OPEN jest kompletnie bez sensu (tak samo jak nagrody w wyścigach dla jachtu bezwzględnie najszybszego na mecie*), ale stosuje się ją po to, żeby zachęcić ludzi do regat i robić frekencję. Jeżeli złapią bakcyla, to sami się pomierzą, żeby mieć w ogóle jakieś szanse.

Jeszcze inna sprawa, co ja myślę o tych wszystkich, którzy czasami się ścigać chcą, ale mierzyć im się zwyczajnie nie chce. I potem zgłaszają się do regat z radosną wiadomością, że nie mają świadectwa, ale przecież organizator może im jednorazowo współczynnik wyznaczyć. Na podstawie danych wziętych z sufitu, rzecz jasna.
Dobrze że regulamin KWR od tego roku nie dopuszcza takich manewrów. I już nie będę musiał podczas zgłoszeń do naszych regat mamrotać tego i owego pod nosem... :evil: Teraz będzie o tyle lepiej, że wrzucamy takich do OPEN. Klasyfikowani będą, ale nagród się nie przewiduje w tej grupie.

Ten ostatni akapit Maćka w zasadzie nie dotyczy, ale może, jak będzie chciał jeszcze w innych naszych regatach wystartować :-P

* z wyjątkiem naszych regat samotników, jak dotąd - bo może się to zmienić

A tak w ogóle to temat pomiarów jest dla mnie drażliwy i wkurzający.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 10:45 

waliant napisał(a):
A tak w ogóle to temat pomiarów jest dla mnie drażliwy i wkurzający.

Tomku, może i wkurzający (przez takich uparciuchów jak ja...) ale chwała Ci za to ilu ludzi już przekonałeś i zaraziłeś bakcylem ściganctwa! Jakiekolwiek działania przyczyniające się do popularyzacji żeglowania morskiego są jak najbardziej pożyteczne a regaty "turystyczne" są najlepszym tego przykładem.

BTW - moje zgłoszenie jest już w klubie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

waliant napisał(a):
Teraz będzie o tyle lepiej, że wrzucamy takich do OPEN. Klasyfikowani będą, ale nagród się nie przewiduje w tej grupie.

...nawet nagród pocieszenia???! :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 10:51 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
open dla samotników - osobna bajka i generalnie ok
współczynnik - obraża każdego wolnego człowieka
pucharek w open - ozdoba półki prezesa
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 11:06 

mchanga napisał(a):
BTW - moje zgłoszenie jest już w klubie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nono, czyżby pierwszy...

mchanga napisał(a):
...nawet nagród pocieszenia???! :-P

Hmm...

vaginal napisał(a):

A to czemu?
Zwracam uwagę, że współczynnik ma jacht, a nie człowiek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 14:10 

vaginal napisał(a):
open dla samotników - osobna bajka i generalnie ok
pucharek w open - ozdoba półki prezesa
v

Widzisz, ja lubie scigac sie z innym zeglarzem a nie z Jego portfelem. Jest w Polsce wystarczajaca licba starych znanych i lubianych Carterow 30 zeby mozna bylo scigac sie w prawdziwie morskich regatach na podobnych lodkach. Niestety chetnych na lekarstwo. Pytanie dlaczego ? Z tego co obserwuje, wielu zeglarzy zamiast szukac przyczyn pierwszych niepowodzen w slabym przygotowaniu sprzetu, oplywaniu i umiejetnosciach stara sie kupic " szybsza" lodke, najlepiej taka ktora wygrywala. Lodka przestaje wygrywac i historia sie powtarza :)
Do "poloneza" zglosil sie Niemiec na Open 40. Mam sie z nim scigac bez pomiaru na starej lodce 24 stopy ? Gdzie tu ses ?
Acha, ja nie musze niczego sobie i komus udowadniac, pare razy robilem samotnie dluzsze trasy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 15:01 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Ja się przymierzam, jeszcze szukam jachtu - ale na samotnika się nie załapię, bo już mam kilku chętnych do załogi! :)

(a jakby ktoś słyszał o jakimś jachcie do dyspozycji na zatoce w końcu czerwca - będę wdzięczny za info :) )

Do zobaczenia!

Za ten post autor Kefas otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 15:31 

sens takiego ścigania jest niewątpliwy:
będziesz mógł się cofnąć do września 1939 na lądzie, wodzie i w powietrzu
z tym samym skutkiem
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 15:36 

Moglbym wyczarterowac od Gutka "Babcie" i pojechac po Niemcu ale to wlasnie sciganie sie portfeli a to nie moja ulubiona konkurencja :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 15:53 

Dlatego uznaję wyłącznie współczynnik w regatach, które nie sprowadzają się do promowania żeglarstwa (np. błękitne wstęgi)
Jacht niepomierzony, a stający na starcie, to lipa.
KWR jest za friko - kwestia chęci.
v

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 19:48 

vaginal napisał(a):

Wypraszam sobie! Mój jest z laminatu a nie jakiejś lipy! :evil: :evil: :evil:

@v & @M - Można się "ścigać" tylko for fun. Tylko po to by być na fajnej ipmrezie na zakończenie i pogadać o tym i tamtym. ...jeśli się na nią zdąży dopłynąć ;) Mierzenie jest upierdliwe i szufladkuje co moja wolna dusza już przeżyć by nie mogła. Nie mam KB i nie bedę miał KWR! Spróbujcie spojrzeć z innej perspektywy :)

Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 20:41 

mchanga napisał(a):
Mierzenie jest upierdliwe i szufladkuje co moja wolna dusza już przeżyć by nie mogła. Nie mam KB i nie bedę miał KWR! Spróbujcie spojrzeć z innej perspektywy :)

Grzebanie w jachtowym silniku jest jeszcze bardziej upierdliwe. Też nie mam KB. KWR już mam, ORC dzisiaj ma być.
Patrzę na pewno z innej perspektywy niż Ty. Choć jak pisałem, nie jesteś najbardziej reprezentatywnym przypadkiem, bo praktycznie się nie ścigasz, dlatego głowne pretensje do innych, bardziej podpadniętych.
Bo tych, co się jednak czasami ścigają, a nie chcą mierzyć, to nie rozumiem. Albo domyślam się, że chodzi o to, że w OPEN zawsze można powiedzieć - z tym musiałem przegrać. W monotypach, albo przeliczeniu (nie wnikajmy w niuanse i różne przeliczniki) już trzeba się przyznać, że się jednak tym razem popłynęło źle.
A organizator ma zgryz i kłopot z tymi bez świadectw.

To trochę podobnie jak u mnie było z silnikiem. Jak wiesz, na Pallasie silnik jest trzeci sezon dopiero. Jest bo przepis ISAF-u dla odpowiedniej kategorii tego wymaga. Ale nie tylko.
Otóż pływając bez silnika mam pewne ograniczenia. I do czasu, jak sobie pływam sam, wszystko ok. Ale jak trafiam na regaty i nagle muszę się dopasować, prosić o holowanie albo w inny sposób absorbować innych żeglarzy i orgaznizatorów, to jest to po prostu nie fair. Bo ja mam satysfakcję, że pływam sobie jak chcę i jestem wolny, ale zrzucam związane z tym problemy na innych.
Dlatetgo też została zamontowana kilka lat temu ukf-ka. Bo gdy wszyscy ją mają, a ja nie, i muszę się komunikować przez telefon, to kłopot jest dla organizatorów. I na ME na Bornholmie zrobiło mi się zwyczajnie głupio, jak okazało się że organizator miał z tego powodu dodatkowy kłopot.
Reasumując, przypływając gdziekolwiek, na dowolną imprezę, należy być maksymalnie samowystarczalnym i sprawiać wszystkim jak najmniej kłopotu.
Akceptujemy pewne reguły (może czasami ze zgrzytaniem zębów) albo rezygnujemy.

Dlatego w nowym jachcie mam ukf-kę, silnik, wszystki pomiary i ubezpieczenie. Żeby nie sprawiać innym problemów (albo jak najmniej).

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Magister
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2013, o 23:25 

waliant napisał(a):
Akceptujemy pewne reguły (może czasami ze zgrzytaniem zębów) albo rezygnujemy.

Tomek! Czy chcesz mi powiedzieć, tak przynajmniej wynika z Twojej wypowiedzi, że jeśli ktoś się nie pomierzył to won bo przeszkadza i zawraca głowę prawdziwym regatowcom i organizatorom? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Napisłaem posta by zachęcić do regat i dobrej zabawy na naszych klubowych regatach - dla wszystkich, tych niepomierzonych też. Tomku, wiele mówisz o wolności pływania i ograniczeniach stawianym żeglarzom. Nie bądź więc proszę hipokrytą i pozwól, że inni będą żeglować tak jak lubią. ...a UKF-kę się montuje dla bezpieczeństwa a nie po to by nie robić komuś kłopotu. :-P

M@rek napisał(a):
Acha, ja nie musze niczego sobie i komus udowadniac, pare razy robilem samotnie dluzsze trasy

M@rek napisał(a):
Moglbym wyczarterowac od Gutka "Babcie" i pojechac po Niemcu

@Marek - Gratuluję!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 06:36 

mchanga napisał(a):
Tomek! Czy chcesz mi powiedzieć, tak przynajmniej wynika z Twojej wypowiedzi, że jeśli ktoś się nie pomierzył to won bo przeszkadza i zawraca głowę prawdziwym regatowcom i organizatorom? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Regatowcom niekoniecznie, ale organizatorom, hmm. Chodzilo mi o to, żeby się zastanowić, na ile nasze różne przekonania stają się problemem dla innych.
Zwracam uwagę, że po długim namyśle wstawiłem w zawiadomienie o regatach grupę OPEN, czyli nie chcę chętnym mówić "won" :)

mchanga napisał(a):
Napisłaem posta by zachęcić do regat i dobrej zabawy na naszych klubowych regatach - dla wszystkich, tych niepomierzonych też.

I super, że napisałeś, może faktycznie ktoś jeszcze się skusi!?
Ale ja teraz uświadamiam tym niepomierzonym, żeby się pomierzyli :)
Może właśnie ta cała dyskusja da niektórym do myślenia, kto wie?

mchanga napisał(a):
Tomku, wiele mówisz o wolności pływania i ograniczeniach stawianym żeglarzom. Nie bądź więc proszę hipokrytą i pozwól, że inni będą żeglować tak jak lubią.

Eeee, co ma jedno do drugiego? W każdej rywalizacji są reguły do przestrzegania, bo inaczej zawody są bez sensu. Są zasady w szachach, są zasady w regatach (od zakazu używania silnika po procedurę startową). Nawet gdy ścigałeś się bez przeliczników, kiedyś tam, jacht musiał spełniać wymagania przepisów klasowych (na przykład ćwierć tony IOR, żeby daleko nie szukać ;) ).
A teraz doszły przeliczniki i zasady z nimi związane.

mchanga napisał(a):
...a UKF-kę się montuje dla bezpieczeństwa a nie po to by nie robić komuś kłopotu. :-P

No to ja zamontowałem nie dla bezpieczeństwa, ale z tego drugiego powodu - TEŻ jestem dziwny, wiem :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2013, o 07:20 

mchanga napisał(a):

M@rek napisał(a):
Moglbym wyczarterowac od Gutka "Babcie" i pojechac po Niemcu

@Marek - Gratuluję!

Nie masz czego gratulowac bo po pierwsze nawet gdybym mial na to pieniadze to bym tego nie zrobil bo zwolennikiem "rekordomanii" nie jestem a nawet gdyby, to zadna satysfakcja wygrac 60 stopowym jachtem z podobnym 40 stopowym :)
Co do pomiaru to moim zdaniem niczego nie ogranicza, kosztuje niewiele, zajmuje niewiele czasu a daje podstawe do optymalizacji wlasnego jachtu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 10:52 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: mare liberum
W nawiązaniu do pytań Maćka, planuję samotny udział w tych regatach (jak się uda ;) ).

Moja łodka jest pomierzona w KWR, ale wolałbym się dostosować do sytuacji, w której samotnicy będą w jednej grupie, choćby nazywała się "open". Jestem zdania, że w amatorskiej żegludze samotniczej trochę o co innego chodzi niż o wyrównanie między sobą możliwości jachtów. (Jester Challenge)

Pozdrawiam
Andrzej
S/Y Resumee

Za ten post autor hanavave otrzymał podziękowania - 2: M@rek, mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 11:27 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
mchanga napisał(a):
vaginal napisał(a):

Wypraszam sobie! Mój jest z laminatu a nie jakiejś lipy! :evil: :evil: :evil:

@v & @M - Można się "ścigać" tylko for fun. Tylko po to by być na fajnej ipmrezie na zakończenie i pogadać o tym i tamtym. ...jeśli się na nią zdąży dopłynąć ;) Mierzenie jest upierdliwe i szufladkuje co moja wolna dusza już przeżyć by nie mogła. Nie mam KB i nie bedę miał KWR! Spróbujcie spojrzeć z innej perspektywy :)

Maciek

Ciagle sie dziwie jak ludzie szukaja pseudo wolnosci w rzeczach lub papierkach. Czy taki czlowiek jest wolny, skoro tej wolnosci wszedzie szuka na sile i na sile jest "przeciw"?. Moim zdaniem nigdy.

Co do pomiarow: uczono mnie tak - zglaszam sie do imprezy organizowanej przez kogos - przyjmuje jego zasady. Jak mi nie pasuje -szanuje jego wolnosc wyboru takich a nie innych zasad i sie nie zglaszam. Nie ma to nic wspolnego z ograniczaniem mojej wolnosci, to poprostu podstawowe zasady przyzwoitego zachowania.

Nie ogarniam tez bardzo czesto zauwazanego problemu: regatowcy plywaja sobie wg istalonych zasad. Nikt nie robi z tego prpblemu, jest luz. Przychodzi wolnosciowy nie regatowiec, ktory rzekomo plynie dla frajdy i bez napinki i po chwili sie okazuje, ze ten "bez napinki" napina najbardziej.

Moim zdaniem: chcesz plynac bez pomiaru w regatach - plyn sobie obok lub plyn w imprezie gdzie nie obowiazuja pomiary. Pozwol ludziom korzystac z ich wlasnej wolnosci i robic imprezy tak, jak oni uwazaja za stosowne. Jezeli ludzie plyna majac chec na odrobine sportowej rywalizacji na ustalonych przez siebie zasaadach - pozwol im prosze to robic. Prawdziwa wolnosc jest w glowach, nie w sztucznej walce i wyglaszanych haslach.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 11:41 

hanavave napisał(a):
W nawiązaniu do pytań Maćka, planuję samotny udział w tych regatach (jak się uda ;) ).

Moja łodka jest pomierzona w KWR, ale wolałbym się dostosować do sytuacji, w której samotnicy będą w jednej grupie, choćby nazywała się "open". Jestem zdania, że w amatorskiej żegludze samotniczej trochę o co innego chodzi niż o wyrównanie między sobą możliwości jachtów. (Jester Challenge)

Pozdrawiam
Andrzej
S/Y Resumee

Widzisz Andrzeju ja jestem zupelnie odmiennego zdania. Bywa ze startuje samotnie w regatach zalogowych, Krzysiek Krygier i paru innych robi podobnie. Uwazam ze to jest lepsze niz sciganie sie w Open. Dwa razy mialem problem w Organizatorem UL bo mimo to ze zglosilem sie w grupie Samotnicy KWR organizator arbitralnie polaczyl grupy samotnikow i byla jedna Open do ktorej mnie bez mojej wiedzy zaliczyl. W zwiazku z tym stacilem sporo punktow w pucharze sezonu KWR bo mimo ze sam przyplynalem w czolowce klasy KWR zalogowej. Teraz jesli tylko tak bedzie wole wystartowac w grupie jachtow z pelnymi zalogami. Mam trudniej ale mam jakies szanse a i satysfakcja wieksza. Sciganie sie jachtow 7 m z 12 m bez pomiaru to tak jak sciganie sie roweru z motocyklem :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 17:48 

Poza tym, może być przecież grupa samotników, czemu nie, klasyfikowana RÓWNOLEGLE* do innych grup, i taka grupa może być przeliczna w KWR. Ba, w naszych regatach samotników są przeliczenia i wg KWR i wg ORC. Przecież samotnik wcale nie musi być od razu w open.
Jeżeli zgłosi się więcej samotników, to bez problemu można zrobić dodatkową klasyfikację.

* no właśnie, Gryf jest jednym z nielicznych organizatorów, który klasyfikuje jachty wg różnych przeliczników. Konkretnie w tej chwili to są klasy KWR i ORC, jak ktoś ma świadectwo. Jest tak z automatu, bez dopłat. I tak teraz będzie, o ile jacht ma więcej niż jedno świadectwo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 20:01 

Wprowadziłbym pewne rozróżnienie w żeglowaniu samotnym: na biegi jednowachtowe i dłuższe.

W jednowachtowych, a takie są UL i większość naszych regat, widzę niewielką przewagę licznych załóg nad sprawnym singlem (może oprócz szybkości stawiania i zrzucania spinakera na ekstremalnie krótkich bokach po bojkach jak dla małych mieczówek :) ). Tu, sam często tak robię startując samotnie w regatach bez wyodrębnionej grupy samotników, jestem za wspólną klasyfikacją dla np. KWR.

W dłuższych morskich przebiegach realizowanych samotnie, klasyfikacja na mecie ma rolę porządkującą. Istotne jest zmierzenie się z morzem, wiatrem i sobą. Nie czuje się lepszy od wolniejszego żeglarza na mniejszym jachcie, ani specjalnie pokonany przez kogoś, komu mile przychodzą łatwiej. Zawsze też wiadomo kiedy dochodzi do wyrównanej rywalizacji gdy różnice jachtów się wzajemnie znoszą. Nie bardzo mi do tego pasuje sytuacja, że po np. trzech dniach zmagań ktoś kogoś zrobił na "trzy minuty" w czasie przeliczonym :).

Odrębnym problemem jest samotny udział w dłuższych regatach dla wyniku liczonego do klasyfikacji generalnej np. w KWR. To samo w sobie jest działaniem nieoptymalnym. Może należy wprowadzić dodatkowy współczynnik korygujący o efekt "niedowachtowania" samotnika :). W końcu jak on śpi (bo w końcu musi) inne wachty nic tylko wyciskają maksa ze swoich maszyn ;).

Pozdrawiam
Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 20:28 

hanavave napisał(a):
rywalizacji gdy różnice jachtów się wzajemnie znoszą. Nie bardzo mi do tego pasuje sytuacja, że po np. trzech dniach zmagań ktoś kogoś zrobił na "trzy minuty" w czasie przeliczonym :).

Jak w ORC dobrze liczonym, to czemu nie? Może tak być, i wtedy jest dopiero temat do dłuuugich dyskusji ;)

hanavave napisał(a):
W końcu jak on śpi (bo w końcu musi) inne wachty nic tylko wyciskają maksa ze swoich maszyn ;).

A tak właśnie wcale nie jest. No, zależy na jakim jachcie. Ale na małym regatowym to po 24 godzinach cała załoga pada na pysk i też musi odpocząć. Gdy załoga liczy 2-3-4 osoby, to trudno mówić o wyciskaniu z jachtu maksimum, gdy tylko połowa załogi jest na chodzie.
Oczywiście, jest łatwiej niż samotnikom, ale jednak nie jakoś znacząco.
Chyba że na dużym jachcie z naprawdę liczną załogą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2013, o 07:01 

waliant napisał(a):
A tak właśnie wcale nie jest. No, zależy na jakim jachcie. Ale na małym regatowym to po 24 godzinach cała załoga pada na pysk i też musi odpocząć. Gdy załoga liczy 2-3-4 osoby, to trudno mówić o wyciskaniu z jachtu maksimum, gdy tylko połowa załogi jest na chodzie.
Oczywiście, jest łatwiej niż samotnikom, ale jednak nie jakoś znacząco.
Chyba że na dużym jachcie z naprawdę liczną załogą.

Nieustanowienie systemu wacht prowadzacego do stałego, ciągłego prowadzenia jachtu na odpowiednim poziomie regatowym z możliwością zaangażowania całej załogi w momentach tego wymagających powinno być uznane za poważny błąd prowadzącego ;). Uważam, że dotyczy to załóg 2+.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona