Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:17

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:09 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
W sumie bez wiekszęgo nagłośnienia, ekipa Jabesa, lub jak kto woli, Paszke, przymierzyła się do pobicia rekordu Gdynia-Swinkowo. Z informacji na Fb wynika, ze chyba się nie udalo pobic tego "klasycznego" rekordu.
Mam nadzieję, że ów wyścig z czasem pomoże im w wynajęciu kolejnego jachtu klasy IMOCA i zdobyciu kwalifikacji na BWR....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:36 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
A na Błekitnej wstedze Zatoki Gdanskiej ich zabraklo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:49 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Może im się "wypożyczalnia" skończyła? :-( ;)

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 22:27 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ObserwatorzRamienia napisał(a):
W sumie bez wiekszęgo nagłośnienia, ekipa Jabesa, lub jak kto woli, Paszke, przymierzyła się do pobicia rekordu Gdynia-Swinkowo. Z informacji na Fb wynika, ze chyba się nie udalo pobic tego "klasycznego" rekordu.
Mam nadzieję, że ów wyścig z czasem pomoże im w wynajęciu kolejnego jachtu klasy IMOCA i zdobyciu kwalifikacji na BWR....

Ja właśnie słucham w jakimś TVN, że próba nie udała się, bo nawigatorów "zaskoczyło" zamkniecie podusteckich stref poligonowych.
Troszkę to żenujące, bo o ich zamknięciu można się było dowiedzieć z Wiadomości Żeglarskich i ostrzeżeń nawigacyjnych - już wiele dni temu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 06:12 
Oczywiście można wszystko kontestować. Można wszystko obśmiac. Informuję Cię Jaromirze, że nic nikogo nie zaskoczyło. Nawigatorzy świetnie wiedzieli o zamknięciu strefy nr 6 z strzeżenia nr 187/2014 z dnia 5 PAZ 2014 roku.
Nie zmienia to faktu, że trzeba było ją opłynąć a do rekordu zabrakło ok 9 minut (3.48 mili).
Załącznik:
paszke2.JPG
paszke2.JPG [ 334.83 KiB | Przeglądane 8322 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 06:53 
pierdupierdu napisał(a):
... już wiele dni temu...

To bardo ciekawe co mówisz. Dla mnie to jest właśnie przykład żenującej kontestacji kolegi żeglarza (w ogóle nie mam żalu do dziennikarza który ma prawo się nie znać). Projekt bicia rekordu zaczął się mniej więcej miesiąc temu od obserwacji pogody. Jedni przygotowują łódkę, inni pilnują i obserwują modele pogodowe, kolejni dbają o to żeby ewentualni kibice mogli śledzić na bieżąco. Po raz pierwszy chyba w Polsce zespół udostępnił streaming NMEA, tak żeby każdy kto chciał mógł sobie włączyć dane bezpośrednio do swojego programu nawigayjnego (straming obejmował wiatr, GPS i żyro) i poczuć się nawigatorem jachtu płynącego z prędkością 33.2 kt. Po raz pierwszy zaprezentowano na polskiej mapie aktualny układ wiatrów z modeli pogodowych w rejonie żeglugi (przynajmniej ja nie widziałem wcześniej).

Początkowo 3 PAZ ustalono datę startu na 8 rano 8 października. W sobotę 4 PAZ przyspieszono termin startu na 7 PAZ po dokładnej analizie pogody. Ostrzeżenie BHMW wydało w niedzielę 5 PAZ o 5 rano. Jeśli to jest Twoje "WIELE DNI TEMU" to rozumiem że wszystkie wypowiedzi są TAK BARDZO precyzyjne? Więcej szacunku Jaromirze do czyjejś pracy i trochę pokory.

Ciekawe linki:
http://360sailing.pl/mapa/
https://www.facebook.com/360Sailing?fref=nf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 07:48 

Podziękował : 4044
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Widzisz Jacku spora czesc srodowiska zeglarskiego kontestuje kolejne "rekordy" ustanawiane lub bite przez team Romana a mocno naglasniane we wszystkich mediach. Ciekaw jestem
dlaczego Teamu zabraklo na Blekitnej Wstedze ? Moze dlatego ze bardzo prawdopodopodobna porazka z kajciarzami bylaby trudna do przekucia w reklamowy sukces ?

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: ObserwatorzRamienia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 08:55 
Tak. Masz rację. Ale ja nie pisze o kontestowaniu projektu bicia jakiegos tam "rekordu" tylko o kontestowaniu pracy nawigatorów w aspekcie kontestowania wszystkiego co związane jest z naszym zespołem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 11:23 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
JacekBol napisał(a):
Projekt bicia rekordu zaczął się mniej więcej miesiąc temu od obserwacji pogody. Jedni przygotowują łódkę, inni pilnują i obserwują modele pogodowe, kolejni dbają o to żeby ewentualni kibice mogli śledzić na bieżąco. Po raz pierwszy chyba w Polsce zespół udostępnił streaming NMEA, tak żeby każdy kto chciał mógł sobie włączyć dane bezpośrednio do swojego programu nawigayjnego (straming obejmował wiatr, GPS i żyro) i poczuć się nawigatorem jachtu płynącego z prędkością 33.2 kt. Po raz pierwszy zaprezentowano na polskiej mapie aktualny układ wiatrów z modeli pogodowych w rejonie żeglugi (przynajmniej ja nie widziałem wcześniej).

Trochę słabo było z tą organizacją tego żeby kibice mogli śledzić próbę bicia na bieżąco, bo dopiero dziś się o niej dowiedziałem :-?

Ostatnio edytowano 8 paź 2014, o 13:04 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2014, o 21:11 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
JacekBol napisał(a):
Początkowo 3 PAZ ustalono datę startu na 8 rano 8 października. W sobotę 4 PAZ przyspieszono termin startu na 7 PAZ po dokładnej analizie pogody. Ostrzeżenie BHMW wydało w niedzielę 5 PAZ o 5 rano. Jeśli to jest Twoje "WIELE DNI TEMU" to rozumiem że wszystkie wypowiedzi są TAK BARDZO precyzyjne? Więcej szacunku Jaromirze do czyjejś pracy i trochę pokory.

Heh....
- Wstępny "terminarz zamykania "stref" BHMW ogłosiło w... grudniu zeszłego roku.
Ten terminarz, ogłoszony w WŻ nr 51-52/2013 informował, że zamykanie stref 6 i 6a planowane jest w godzinach 0500-0200 dnia następnego, w dniach 01.08.2014 do 31.12.2014. Ogłaszanie tego terminarza to realizacja zapisu prawa "Terminy zamknięcia stref nr 6, 6a, 6b i 6c, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, w każdym roku kalendarzowym Biuro Hydrograficzne Marynarki Wojennej podaje do wiadomości w ostatnim numerze "Wiadomości Żeglarskich" w roku poprzedzającym dany rok kalendarzowy."
Ja wiem, że realne terminy "strzelań" wielokroć różnią się od tych, które ogłoszono wiele miesięcy wcześniej - zwłaszcza w tym roku, jako że pod Ustką w kwietniu b.r. utworzono zupełnie nową "strefę 6c". Na pewno wiedzieli o tych okolicznościach wasi nawigatorzy - nie dziw się zatem, że za żenującego uznaję dziennikarza, który mówi coś o "zaskoczeniu"....
Anyway - informacja o tym, że strefa będzie zamykana była dostępna na dziewięć miesięcy przed startem. Jak to nie jest "wiele dni" - to ja jestem lokomotywą. Niepokorną.

- Informację o aktualnych godzinach zamknięcia strefy 6 BHMW ogłosiło dwa dni wcześniej, niż napisałeś - w dniu 03.10.2014, w WŻ nr 14/2014, strona 12, litera "E".
Ogłoszono wówczas, że strefa 6 będzie zamykana codziennie od 0800 do 2400, w dniach 07-11.10.2014. Pierwotny terminarz uległ zmianie - prawdopodobnie z powodu wprowadzenia w kwietniu b.r. strefy 6c.
Tyle o precyzji i pokorze.

Co do "kontestowania pracy nawigatorów - to sam nie wiem, gdzie w moim komentarzu udało Ci się czegoś takiego dopatrzyć.
Napisałem, że uważam za nieco żenujące próby tłumaczenia na ekranie TVN tego że się nie udało - przez przywoływanie "zaskoczenia" nawigatorów wiadomością o zamknięciu stref. Bo przecież informacja o zamknięciu stref była dostępna. Na wiele dni przed wypłynięciem, prawda?

Jeżeli natomiast uważasz za "kontestowanie wszystkiego co związane jest z naszym zespołem" mój stosunek do działań jakiegoś waszego PR-owca, który dopuścił do upubliczniania opisanej wyżej medialnej kaczuszki - to jesteś stosunkowo bliski prawdy.
Nie mnie osądzać, czy wymowa "newsa" w TVN była wynikiem świadomych działań, czy braku doświadczenia w kontaktach z mediami. Ale dopuszczam myśl, że emitowanie bajek o "zaskoczeniu nawigatorów" mogło być tolerowane dla utrwalenia wśród laików przekonania, że team, sponsor i dający swe nazwiska żeglarze są "the best" - a całą winę za niepowodzenie (kolejne...) ponoszą bliżej niezidentyfikowane wstrętne trepy, co to znienacka, tuż przed dziobem jachtu zamknęły morze na kłódkę.

Ale pewnie Ty wiesz najlepiej, jak było...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 18:38 

Podziękował : 3079
Otrzymał podziękowań: 2942
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Część postów, na prośbę vox populi ;-) , wydzieliłam do nowego wątku: viewtopic.php?f=57&t=20214&p=318747#p318747

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 3: goly, Jaromir, ObserwatorzRamienia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 20:09 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
M@rek napisał(a):
Widzisz Jacku spora czesc srodowiska zeglarskiego kontestuje kolejne "rekordy" ustanawiane lub bite przez team Romana a mocno naglasniane we wszystkich mediach.

No wlasnie, dziekuje M@rek

Chyba oczekujemy wiecej :)
No i trzymamy kciuki za strat w BWR!

A tu filmik z tytulowej proby. Dzieki NavSim!
https://www.youtube.com/watch?v=vCt60XagNxU

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 10:41 

Podziękował : 10398
Otrzymał podziękowań: 2461
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A czyj rekord miał być pobity?
doceńmy i jego. :cool:
MJS
ps
Ja tam nie kontestuję twierdzę, że każdy "robi swoje" i nie widzę aby jedni drugim coś zabierali.

"Jeszcze nigdy tak wielu nie oddało tak wiele wolności tak łatwo"Churchill.

Kłania się: Orwell i Huxley.

Zapraszam na fejsa:

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
i "Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem