Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 02:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2024, o 10:05 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
https://www.regatygryfa.pl/pl/zor

Regaty zostaną rozegrane w dniach: 5-9.06.2024 na akwenie Morza Bałtyckiego. Odbędzie się jeden wyścig długi w ramach Regat o Puchar Gryfa Pomorskiego oraz dodatkowo jeden wyścig krótki dla jachtów biorących udział w Morskich Żeglarskich Mistrzostwach Polski załóg dwuosobowych (MŻMP DH). Start wyścigu krótkie-go (ok. 1 godziny) w dniu 6.06.2024 o godzinie 1000, a start do wyścigu głównego tego samego dnia o godzinie 1200 w okolicach wejścia do portu Świnoujście. Trasa regat wyścigu głównego, to ok. 300 mil morskich. Po starcie, okrążenie prawą burtą znaku kardynalnego południowego w pozycji 55o14.147’N, 12o48.058’, okrążenie archipelagu wysp Christianso prawą burtą i powrót na metę usytuowaną w pobliżu wejścia do portu Świno-ujście. Szczegóły trasy, lokalizacji startu i mety zostaną podane w Instrukcji Żeglugi.

Załączniki:
mapa_pogladowa.jpg
mapa_pogladowa.jpg [ 186.42 KiB | Przeglądane 3542 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2024, o 15:44 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Oczywiscie jestem zgloszony do MP Double ( z Synem ) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2024, o 16:03 

Podziękował : 1711
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
M@rek napisał(a):
Oczywiscie jestem zgloszony do MP Double

No to powodzenia! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2024, o 09:18 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 120
Dzisiaj został ogłoszony trzydziesty jacht. Impreza nabiera charakteru masowego. Zachodniopomorskie podejście do regat przynosi efekty! Szkoda, ze tak mało żeglarzy z niemiec, ale może z czasem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2024, o 11:01 

Gdyby organizatorom zalezalo na zeglarzach zza granicy to powinni je oglosic na stronie manage2sail.com i zamiast open wprowadzic yardstick :) Niewatpliwie bardzo pozytywnym zjawiskiem jest wzrost swiadectw ORC i ilosci zgloszonych w tej formule jachtow :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2024, o 11:08 

Tak dla przypomnienia, jedyne "nasze" regaty ogloszone na tym portalu

https://www.manage2sail.com/en-us/event ... 96bf477#!/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2024, o 07:22 

Regaty startują dzisiaj.
Tracking:
https://s-track.live/tracking/regaty-gr ... kiego-2024
Strona regat: https://regatygryfa.pl/pl/
Trochę więcej jest na FB.
Informacje techniczne pod adresem:
https://zpokladu.pl/sor/widoki/imprezy_ ... 2545967953
Dobrej zabawy uczestnikom!

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: jgrz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2024, o 14:08 

Najpierw odbył się pierwszy wyścig, krótki, tylko dla jachtów startujących w MP. Wyniki oczywiście są.
Potem, już dla wszystkich, start do wyścigu mocno długiego. Kiedy skończą? Zobaczymy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2024, o 07:55 

Po obiecujacym starcie w wyscigach krotkich( bo byly dwa, pierwszy odwolany poniewaz nieprofesjonalnie postawiona gorna boja spowodowala ze mu mijajac ja w odleglosci dobrych 3 m zlapalismy na balast line kotwiczna, wyplatalismy sie sami, wykrecilismy kolko i plynelismy na niezlym miejscu. Na drugim okrazeniu "Konsal" zlapal ja tak skutecznie ze ja zabral ikonieczna byla pomoc z zewnatrz. ) W drugim wyscigu po dobrym starcie z pinu zakluconym niestety przez Fujimo i Morfina startujacych na lewym z kolizja jechalismy swoje i przyplynelismy jako 4 jacht bezwzglednie ( na 10 ) to dalo nam spora przewage po przeliczeniu.
Dlugi rowniez poczatkowo byl obiecujacy bo poza najwiekszymi i najszybszymi do zaparkowanav we flaucie pod Arkona wszystko bylo pod kontrola. Przed cisza duze uciekly a wolniejsze nas doszly i tez stanely. Po analizie dostepnych prognoz ktore zapowiadaly zr wiatr ruszy sie dopierow piatek kolo poludnia zdecydowalismy sie wycofac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2024, o 21:45 

Super regaty. Pogoda dopisała. Trochę flaut było, ale w porównaniu z zeszłym rokiem nie były specjalnie dokuczliwe, a wprowadziły dużo dramatyzmu. Ja pod Sasnitz zdecydowałem się zaufać prognozie i szukać wiatru dalej od wyspy, co nie wydało i sporo tam straciliśmy. Kumulowało się to później stąd duża strata. Nasi główni rywale SKY Projekt byli przed nami 2,5 godziny, ale byli tylko dwie pozycje przed nami.

Rewelacyjnie popłynęli chłopaki na FLEXsie i zdobyli 3 miejsce mistrzostw Polski. Ciekawe jak wyniki by wyglądały wyniki gdyby liczone były metoda time on time bo coś mi się wydaje, że Flex by wygrał regaty. Da się to policzyć w tym nowym systemie do obsługi regat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2024, o 21:54 

kuban99 napisał(a):
Da się to policzyć w tym nowym systemie do obsługi regat?

Wyniki każdej grupy każdego wyścigu można wybrać dowolnie z dostępnych metod liczenia wyników (jakieś egzotyczne z egzotycznych krajów nie są obsługiwane, bo nie widziałem potrzeby).
Kilka kliknięć i są nowe wyniki.
Tylko że ja nie chcę Wojtkowi mieszać i tworzyć alternatyw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2024, o 22:22 

Patrzę na telefonie i nie widzę gdzie wybrać zmiane metody liczenia. Da się to zrobić? Tak samo chciałbym przeliczyć nasz czas w KWR.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2024, o 22:28 

kuban99 napisał(a):
Patrzę na telefonie i nie widzę gdzie wybrać zmiane metody liczenia. Da się to zrobić

Nie widzisz, bo to jest w części administracyjnej danych regat, do której uprawnienia ma tylko obsługa danej imprezy.
kuban99 napisał(a):
Tak samo chciałbym przeliczyć nasz czas w KWR.

Analogicznie, tylko obsługa regat. Trzeba dodać jacht do grupy KWR i przeliczyć wyniki.
Tylko że w KWR mozna wyniki łatwo policzyć samemu w excelu czy kalkulatorem. Tak samo zresztą jak w ORC dla metody ToT.

BTW, dla metody ToT dla ORC można zrobić łatwe sprawdzenie w opcji „Porównanie jachtów”.
Wybrać grupę, metodę liczenia i zobaczyć różnice czasowe. To może zrobić każdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 09:37 

Szkoda, że nie ma takiej opcji bo można by łatwo sobie posprawdzać jakie wyniki były by w innych przelicznikach lub metodach. Spełniło by to cel edukacyjny bo żeglarze nauczyli by się więcej o formule. Chyba chodzi o to żeby wyniki były jak najbardziej sprawiedliwe.

Nie wiem czy dobrze sprawdziłem, ale przy metodzie time on Time Flex byłby pierwszy z wielką przewagą nad Konsalem, a my byśmy byli przed Festiną Lente. innych łódek nie sprawdzałem, a z chęcią bym takie porównanie zobaczył. Liczyłen na kalkulatorze na stronie ORC.

Tak czy inaczej regaty się odbyły przy takich zasadach jakie były ogłoszone i nie ma tu czego kwestionować, ale chciałbym poznać argumenty za zastosowaniem w takim wyścigu i przy tak różnych jachtach ToD i przeciwko ToT.

Ja zamuliłem na odprawie i nie słuchałem jaka metoda będzie używana bo na pewno bym zwrócił uwagę, że moim zdaniem ToT byłoby bardziej sprawiedliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 10:25 

kuban99 napisał(a):
Szkoda, że nie ma takiej opcji

Nigdy o takiej opcji nie myślałem, w prosty sposób zrobić się tego nie da.
Namiastką tego, ale niezłą chyba, jest „Porównanie jachtów”. Tam można sprawdzić różnice czasowe, w danej grupie danych regat, wg różnych metod.

Jeżeli ktoś mnie przekona, że bardzo chce, to można utworzyć testowe regaty, zgłosić do nich dowolne jachty, przypisać tym jachtom świadectwa ORC (tutaj już nie dowolne, ale właściwe i takie, które są), stworzyć wyścig, wpisać czasy i przeliczać wyniki do woli. Ale mam opory, żeby na to się zgodzić.

kuban99 napisał(a):
ToT byłoby bardziej sprawiedliwe.

No to tutaj się wyraźnie różnimy.
Żeby było jasne, ja w tych regatach tylko użyczyłem programu, nie brałem udziału w żadnych ustaleniach.
Ale wybraną metodę liczenia wyników popieram bo uważam, że metoda ToT jest najgorszą możliwą metodą liczenia wyników w ORC i nie powinna być stosowana bez bardzo uzasadnionej potrzeby.
i to właśnie w zróżnicowanej grupie jachtów. Bo gdy jachty są podobne, to ToT dalej boli, ale mniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 10:44 

waliant napisał(a):
No to tutaj się wyraźnie różnimy.
Żeby było jasne, ja w tych regatach tylko użyczyłem programu, nie brałem udziału w żadnych ustaleniach.
Ale wybraną metodę liczenia wyników popieram bo uważam, że metoda ToT jest najgorszą możliwą metodą liczenia wyników w ORC i nie powinna być stosowana bez bardzo uzasadnionej potrzeby.
i to właśnie w zróżnicowanej grupie jachtów. Bo gdy jachty są podobne, to ToT dalej boli, ale mniej.

Ale argumentów nie podałeś żadnych, a o nie pytałem. O ile dobrze rozumiem formułę to moim argumentem jest to, że przy ToD różnice czasowe żeby dany jacht wygrał są takie same przy silnym wietrze jak i przy słabym, a ToT różnicę siły wiatru się uwzględnia. Ogólnie ORC dla takich długich wyścigów niewiele różni się od KWR. Jest jeden współczynnik dla jachtu niezależnie od siły wiatru. Jest nawet gorzej niz kiedyś bo kiedyś było Tripple Numbers i były trzy współczynniki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 10:46 

kuban99 napisał(a):
że przy ToD różnice czasowe żeby dany jacht wygrał są takie same przy silnym wietrze jak i przy słabym, a ToT różnicę siły wiatru się uwzględnia.

Jest dokładnie odwrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 10:49 

kuban99 napisał(a):
Jest nawet gorzej niz kiedyś bo kiedyś było Tripple Numbers i były trzy współczynniki

Właśnie dlatego w metodach ToT są trzy współczynniki, żeby choć trochę dopasować się do siły wiatru.
W metodzie ToD nie jest to potrzebne, bo ona z zasady działania jakoś tam uwzględnia warunki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 10:51 

kuban99 napisał(a):
Ale argumentów nie podałeś żadnych

Heh, dyskusje o tym były tak wiele razy i od tak dawna, że wszystko zostało już powiedziane. Co i dlaczego myślę opisałem w artykule na swojej stronie i od tego czasu niewiele się zmieniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 11:03 

Sprawiedliwie byloby gdyby w MP jachty zostalyby podzielone na grupy wg CDL bo w dlugich wyscigach offshore karty rozdaje pogoda :)
Poraz kolejny widac ze w takich powazniejszych regatach tworzenie grup Open i KWR przy takiej ilosci jachtow mija sie z celem, tym bardziej ze te jachty szukajace szans na oidium moga bez problemu uzyskac( lub maja) swiadectwo ORC Club.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 11:12 

Tak z czystej ciekawosci proponuje przeliczyc wynik A M34 dla ktorego wspolczynniki (dla takiej samej pomierzonej lodki ) mozna znalesc tu https://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/CRO00090126.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 11:15 

waliant napisał(a):
Właśnie dlatego w metodach ToT są trzy współczynniki, żeby choć trochę dopasować się do siły wiatru.
W metodzie ToD nie jest to potrzebne, bo ona z zasady działania jakoś tam uwzględnia warunki.

No właśnie chyba tak nie jest. Cytat ze strony ORC:

With Time-on-Distance (ToD) scoring, the coefficient of time allowance of one boat will not change with wind velocity, but will change with the length of the course. One boat will always give to another the same handicap in s/NM, and it is easy to calculate the difference in elapsed time between two boats needed to determine a winner in corrected time.

Współczynnik jest zawsze taki sam i ma założony rozkład siły wiatru zawsze taki sam:

TWS 6 kt 8 kt 10 kt 12 kt 14 kt 16 kt 20 kt
Time allowance% 5% 10% 20% 30% 20% 10% 5%

No chyba ze ja czegos bardzo nie rozumiem...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
Sprawiedliwie byloby gdyby w MP jachty zostalyby podzielone na grupy wg CDL bo w dlugich wyscigach offshore karty rozdaje pogoda :)
Poraz kolejny widac ze w takich powazniejszych regatach tworzenie grup Open i KWR przy takiej ilosci jachtow mija sie z celem, tym bardziej ze te jachty szukajace szans na oidium moga bez problemu uzyskac( lub maja) swiadectwo ORC Club.

Zgadzam się Marku. Jakby grupy były podzielone to ToD byłby jak najbardziej OK, ale nie były i wtedy wydaje mi się ToT byłby bardziej sprawiedliwy.

Piękny pierwszy wyścig popłyneliście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 11:22 

kuban99 napisał(a):
Współczynnik jest zawsze taki sam i ma założony rozkład siły wiatru zawsze taki sam:

Zgadza się, współczynnik jest stały. Ale sprawdź wzór, które wylicza czas skorygowany.
Ta metoda wymaga podania długości trasy. Inne czasy i różnice między łódkami otrzymasz, jeżeli jachty w ciągu godziny przepłynęły np. 5 mil, a w drugi wypadku np. 3 mile.
I tu jest sedno systemu i idea tego przeliczenia.
Na szkoleniach dla sędziów pokazywałem przykłady dwóch łódek, dla których kolejność była inna, w zależności od tego, jak długą trasę jachty przepłynęły w danym czasie.
A w metodach ToT jest zawsze stała różnica. Czy wieje słabo, czy mocno, jeden jacht nad drugim musi uzyskać tę samą różnicę czasu na godzinę pływania.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2024, o 11:24 

Zobacz, wzór na czas skorygowany jest taki:
Corrected time = Elapsed time – (ToDdelta * Distance)

I tutaj, zauważ, żeToDdelta zależy od floty w grupie, wyznacza ją najszybszy jacht w grupie).
ToDdelta = ToDthe boat - ToDthe lowest (fastest boat) in the fleet

Gdzie w metodzie ToT w ogóle nie ma takich niuansów.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 18:50 

W wolnej chwili to sobie policzę, a tymczasem patrzę na tracking mistrzostw świata w Norwegii i tam jest podawany współczynnik ToT. Czyżby tam liczyli tą metodą? Nie mogę znaleźć zawiadomienia o regatach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 19:03 

kuban99 napisał(a):
tam jest podawany współczynnik ToT.

Na trackingu często tak jest, bo nie bardzo potrafią inaczej liczyć w locie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 19:06 

Znalazłem instrukcję żeglugi i wyniki są liczone metoda ToT. Można ją pobrać na manage2sail.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 19:14 

kuban99 napisał(a):
Znalazłem instrukcję żeglugi i wyniki są liczone metoda ToT

To bardzo smutne. No chyba, że na trasie są prądy, bo to jedyne sensowne uzasadnienie wyboru takiej metody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 20:12 

Prądy faktycznie są, ale max 1,7kn to nie jest jakoś dużo. Na mój chłopski rozum taki prąd nie wpływa jakoś specjalnie na czas trasy tym bardziej, że wszyscy mają ten sam prąd. Po prostu jakby wiało kilka knotów mniej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2024, o 21:55 

W mistrzostwach Europy DH było stosowane ToD, ale współczynniki były wyznaczane na podstawie routingu pogodowego zapewnionego przez ORC. To mi pasuje. Jachty podzielone na grupy i współczynnik wyznaczony na podstawie prognozy siły wiatru. Dokładnie odwrotnie jak u nas.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona