Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2013, o 13:46 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Wiec nie powinno byc problemu, nalezy pozniej w urzadzeniu ustawic przesuniecie sensora od kilu, pewnie jest taka opcja

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2013, o 13:57 

Podziękował : 144
Otrzymał podziękowań: 27
Uprawnienia żeglarskie: Armator amator,SRC
Kupiłem Garmin 300C Fishfinder,ma dużo funkcji a co dokładnie to zobaczę gdy dotrze przesyłka. Dziękuję za informacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 21:30 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Jestem z gruntu uparty dlatego jeszcze trochę pociągnę ten watek.

Drogi Kocurze,
proszę określ się jednoznacznie w jednym poście piszesz;

Cytuj:
Tyle, że nie siliłbym sie na sonar dwuwiązkowy a założyłbym jedynie model a wiązką pionową.
Pozioma jest mało użytkowa.

A w następnym;

Cytuj:
Mogę powiedzieć tak - dzieki sonarowi mam całą łódkę.
Sonar pokazał mi podwodną i nieoznaczoną skałę w szkierach Blekinge, na którą dokładnie jechałem i na której - na 101 % - bym został.
I to tam gdzie na C-Mapie skalki tej nie było.
Ale jak sie potem okazało - skałka ta byla tam na C-Mapie tylko pokazala sie dopiero przy kolejnym przezoomowaniu mapy.
A ja jechałem akurat na takim zoomowaniu, na ktorym jej nie było.
Wiec głoszę pochwałę tego urzadzenia i mieć go nadal chcę.
Pzdr
Kocur

Zakładając ten watek prosiłem właśnie o takie praktyczne doświadczenia, jako jeden z niewielu podzieliłeś się takowymi za co dziękuje ale one wzajemnie się wykluczają, niestety.

Twoje urządzenie pozbawione wiązki poziomej staje się echosonda pionowa która nie jest w stanie Ciebie ostrzec przed żadna nieoznaczona skałką, chyba ze ja czegoś nie zrozumiałem.

Cytuj:
Z praktyki powiem tylko, że od czasu, gdy pierwszy raz miałem okazję takiego patrzącego do przodu sonaru, wiem, że na każdej mojej łódce będzie instalowany. Wprawdzie na jakiś kontener jeszcze się nie miałem okazji wpakować (i niech tak zostanie :)), ale jako pomoc na płyciznach jest niezastąpiony. Przy kilkunastu metrach kadłuba mogę spokojnie podchodzić bez oka na dziobie, bo ewentualne przeszkody są po prostu dobrze widoczne na wyświetlaczu. Często wpływam w różne zatoczki, a przy skalistym dnie z różnymi sterczącymi draństwami to naprawdę ułatwia życie.

Czy możesz podąć typ/model urządzenia i na jakim akwenie było używane lub po prostu opisać jak będzie wyglądał obraz na wyświetlaczu tej płycizny oraz o jakiej dokładności wskazań mówimy, czy byłeś w sytuacji omijania danej przeszkody i jak ona była prezentowana na wyświetlaczu?

Cytuj:
Mialem okazje uzywac i to znakomite urzadzenie szczegolnie przy zegludze we fiordach, szkierach itp. gdzie glebokosci szybko sie zmieniaja.

Cytuj:
Przy normalnej żegludze to raczej rzecz nieprzydatna, ale w lodach lub skałach przydaje się jak najbardziej i to nawet nie jako dodatek ;)

Pytania jak wyżej plus dodatkowo czym będzie się różnił obraz przedstawiający dwa growlery w dwóch rożnych odległościach przy rożnych dziobowych katach kursowych od sytuacji gdy kawałki lodu zamienimy na skałki a w trzeciej jeszcze wymieszamy te lodu kawałki ze skałkami i dodatkowo zróżnicujemy ich wielkości.

Tak jak przy zakładaniu tego wątku nie ukrywałem swojego zdania tak i teraz potwierdzę, że nadal uważam taki sonar za „nieszkodliwy gadżet” tak w skrócie;

-problem stary jak świat, przedstawienie/zobrazowanie sfery na płaszczyźnie
a po nowemu jak 3D wyrazić w 2D a chyba nawet powinienem napisać 4D, przecież mamy jeszcze czas a więc i prędkość, chociaż ten wymiar akurat jest dosyć dobrze prezentowany.

-stosunkowo małe zanurzenie jachtu naraża przetwornik na prace w bardzo niekorzystnych warunkach, niestabilne otoczenie, falowanie, pęcherzyki powietrza, różnice temperatury, plankton itp.

-złożona dynamika ruchu jachtu/malej jednostki przekłamuje wskazania, nieprzewidywalne zmiany kątów nadawania i odbioru sygnału

Oczywiście każdy z tych problemów jest lepiej lub gorzej rozwiązywalny, pytanie tylko czy w urządzeniach o których rozmawiamy jest rozwiązany wystarczająco, ja twierdze że nie.

A „nieszkodliwy” tylko do czasu gdy będziemy traktować go jako zabawkę.

Cytuj:
Tak z ciekawosci, bo padla konkretna nazwa, Kolega tez rybak czy nauczyciel, wychowawca mlodziezy z TRM ?

Zgadłeś, absolwent TRM, były członek JK J.Conrad i S.Ż. Boreasz a także jak już wspomniałem były rybak, jeżeli coś więcej wiesz o S.Ż. Boreasz to zapewne mamy wspólnych znajomych.
A w nawiązaniu do stwierdzenia o GPS, GSM i innych nowinkach to przecież pisałem, że mam świadomość o postępie i "komputerach szybszych od myśli" ale przypominam skecz Kobuszewskiego i Gołasa o rurce, wężyku i właśnie prawach fizyki, którego nie będę tu przytaczał gdyż jeszcze ktoś gotów jest się obrazić.

Cytuj:
Kupiłem Garmin 300C Fishfinder,ma dużo funkcji a co dokładnie to zobaczę gdy dotrze przesyłka. Dziękuję za informacje.

Pochwal się pierwszymi wrażeniami, proszę.

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 22:03 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
SIRK napisał(a):
Zakładając ten watek prosiłem właśnie o takie praktyczne doświadczenia, jako jeden z niewielu podzieliłeś się takowymi za co dziękuje ale one wzajemnie się wykluczają, niestety.

Twoje urządzenie pozbawione wiązki poziomej staje się echosonda pionowa która nie jest w stanie Ciebie ostrzec przed żadna nieoznaczona skałką, chyba ze ja czegoś nie zrozumiałem

Witaj
Nic się nie wyklucza.
Jak pisałem - mam model jak poniżej:
http://echopilot.com/fls_gold.htm
Przetwornik jego emituje wiązkę pionową (pracującą w kącie bocznym 15 stopni) "przemiatającą" zakres przed jachtem od poziomu do pionu - czyli patrząc z boku (tak jak widzisz to na obrazie wyświetlacza) na wyświetlaczu widać przemieszczajacą się wiązkę od poziomu wody w dól do pionu pod jachtem i znów powrót do poczatku czyli od poziomu do pionu.
Odległość do przodu jest w funkcji głębokości - zwykle 3-4 krotna czyli przy np. 10 metrów głębokości do przodu patrzy mi na 40 metrów.
Zresztą różne sonary różnie to pokazują - ten jest moim trzecim i każdy był inny.
Jaką masz jeszcze wątpliwość ?
Co do gadżetu - dla mnie nie jest to gadżet tylko bardzo użytkowe urządzenie.
Pada mi powoli po latach użytkowania wyświetlacz ale cału czas działa OK.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2014, o 14:00 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Po lekturze grudniowego numeru Safety At Sea pomyślałem, że powinienem odkopać wątek aby podzielić się wiedzą i przyznać do lekkiej zmiany poglądów.

Okazuje się, że najnowszy ECDIS NaviSailor 4000 firmy Transas współpracuje z sonarem nawigacyjnym nowej generacji FarSounder. Jak podają producenci obu urządzeń, udało się tak dopracować oprogramowanie aby operator miał w miarę prosty i czytelny sposób dostarczoną informacje nie tylko bezpośrednio pod dnem ale i przed dziobem jednostki. Informacja jest prezentowana w trzech wymiarach a operator będzie na bieżąco informowany o głębokości, namiarze i odległość od ewentualnej przeszkody. Otrzymywane dane mogą być automatycznie porównywane z bazą danych mapy ENC tak aby jak najszybciej zaalarmować operatora o ewentualnych anomaliach.

Oczywiście mówi się o urządzeniu które dopiero wchodzi na rynek i jest warte trochę więcej niż wcześniej omawiane „gadżety”.
Dodam jedynie, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i osobiście jestem bardzo ciekawy efektywnego zasięgu pracy takiego urządzenia czy maksymalnej prędkości przy jakiej wskazania będą jeszcze czytelne. Na stronie producenta możemy znaleźć trochę „dziwne” dane, zasięg do 0,5Nm a prędkość aż do 25kn.

http://www.farsounder.com

http://www.safetyatsea.net/secure/displ ... 31205047pn

PS
Minął następny sezon także jestem ciekawy nowych doświadczeń z sonarem na jachcie.
Informacja dla Monii, Jeanneau i każdego innego z …. „bujną wyobraźnią”, producent zapewnia, że urządzenie będzie ostrzegało przed pływającymi kontenerami, przynajmniej w teorii. Oczywiście musi trochę czasu upłynąć aby tej klasy sprzęt zawitał „pod strzechy” a raczej pod pokłady naszych jachtów, ale prędzej czy później to się stanie.

Pozdrowienia,
Krzysztof

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2