Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:25

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 08:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jaką i gdzie kupić ,aby była dobra.
Allegro ?
Np. taka ?
http://allegro.pl/kamizelka-ratunkowa-kapok-dla-dzieci-xsb-xs-s-i6697892968.html
Dla dorosłych i dla dzieci.
Dzieci 11 lat i 15.

Na forum pokazuje mi się tylko kamizelka dla psa :lol:
Ja rozumiem, że tu większość o sprawach technicznych i bardzo ważnych,
ale kamizelka też jest ważna :-)

Będziemy pływać po Zalewie Wiślanym i Zatoce Gdańskiej.
Jacht nie jest nasz, ale docelowo chcemy kupić swój.
Ten obecnie to jest taki testowy, czego my chcemy.
Dbamy o bezpieczeństwo, więc zaczynamy od kamizelek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 13:12 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Kiedyś dla malucha miałem bodajże Plastimo i byłem bardzo zadowolony, pod spodem w miejsce pasków miała zapinaną szeroką jakby "pieluchę" (tu inny podobny model):
Obrazek
http://www.plastimo.com/en/safety/children-s-lifejackets/gilet-baby-9141.html
http://www.plastimo.com/en/safety/children-s-lifejackets/gilet-typhon-9273.html
dziecięce rozmiary są także w Decathlonie (w razie braku można zamówić).
Na zdjęciu kamizelkę trudno ocenić, na moje oko paski i klamerki mogą się okazać za wąskie (niewygodne w zapinaniu), troki (wiązany sznurek) akurat do zrobienia gordyjskiego supła i nie widzę pasa/taśmy z tyłu kołnierza do trzymania dzieciaka.
Jak już kupisz pojdźcie na basen potrenować w brodziku :kiss:

-----
kristinbb napisał(a):
Jaką i gdzie kupić, aby była dobra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 13:23 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Planując żeglowanie ciut szerzej, niż jako jednorazową wakacyjną przygodę - warto zainwestować w ratunkową kamizelkę pneumatyczną - i to raczej nie najtańszą... Warto od razu kupić do takich kamizelek "re-arming kit", zwłaszcza jeżeli wyposażamy w nie żeglującą młodzież (11 i 15 lat, to już młodzi, aktywni żeglarze, nie dzieci, które wozi się w kokpicie w kamizelkach stałych...)

W Twojej konkretnej sytuacji - kamizelki ratunkowe (pneumatyczne, albo sztywne, stałe - nie pneumatyczne) znajdziesz na wyposażeniu pożyczanego na Zatokę i Zalew jachtu. No, przynajmniej te dla dorosłych.
Jeżeli dowiesz się, że pożyczany przez was jacht kamizelek ratunkowych nie ma - rozważ natychmiastową zmianę jednostki...

Jeżeli na wyposażeniu pożyczanego jachtu są ratunkowe kamizelki pneumatyczne - sprawdź czy są prawidłowo "uzbrojone", dopasuj indywidualnie rozmiar szelek każdemu załogantowi - i używaj. (dopasowanie szelek dorosłej kamizelki pneumatycznej na 15-latka/kę nie powinno być problemem, jeżeli w wyposażeniu łódki są kamizelki pneumatyczne w rozmiarze "XS"/"S" - nie powinno być problemem dostosowanie ich na 11 - latka/kę)

Jeżeli na wyposażeniu jachtu są tylko ratunkowe kamizelki stałe sztywne, stałe (w sensie - nie pneumatyczne) to w normalnym pływaniu używać ich nie sposób. (Nie dotyczy to tylko młodszych dzieci, które właśnie powinny używać kamizelek ratunkowych - ale dziecięcych. Z tym, że - raz jeszcze - Twoje dzieci po 11 i 15 lat - to już w kwestii pożądanego dla młodych żeglarzy zabezpieczenia - raczej nie "dzieci"...)
W taki przypadku warto kupić środki zabezpieczające dla siebie i pod siebie. Czy będzie to sprzęt "asekuracyjny", czy ratunkowy, ale nie krępujący ruchów (czyli pneumatyczny) - zależy od umiejętności pływackich, przyszłego, planowanego używania i... zasobności kiesy.

Warto wybierając kamizelki ratunkowe czy asekuracyjne kierować się paroma uniwersalnymi IMHO regułami:
- Kamizelki asekuracyjne nie uratują osoby nieprzytomnej albo całkiem nie umiejącej pływać. Kamizelka ratunkowa daję taką szansę każdemu - co nie znaczy wcale, że daje pewność...
- Zarówno kamizelki ratunkowe, jak i kamizelki asekuracyjne, powinny mieć pas krokowy, zabezpieczający przed zsunięciem się kamizelki z delikwenta i/lub podduszeniem go zaciskającą się na szyi kamizelką. A już pozbawiona takiego zabezpieczenia kamizelka ratunkowa dla dziecka - nie jest warta nawet wspomnienia...
- Najlepiej jeżeli kamizelki (asekuracyjne lub ratunkowe - pneumatyczne) mają integralną, wszytą uprząż bezpieczeństwa z możliwością zastosowania taśm/lin z karabińczykami, dla przypinania się do jachtu. Zakładanie osobno uprzęży bezpieczeństwa i osobno, na wierzch, kamizelki asekuracyjnej czy ratunkowej - jest... upierdliwe i niewygodne. A przecież chodzi bardziej o to, by nie wypadać, niż by mieć szanse po wypadnięciu...
- Prędzej czy później będziesz żeglował o zmierzchu lub po zachodzie słońca. Może niekoniecznie w te wakacje, na Zatoce i Zalewie, ale w przyszłości - niemal na pewno. Dlatego Twoje kamizelki powinny mieć światełko. Można je próbować kupić i zamontować samodzielnie albo po prostu zakupić kamizelki, które w specyfikacji są opisane "SOLAS -light equiped".
- Kamizelki ratunkowe, zwłaszcza te pozbawione wszytych szelek bezpieczeństwa, powinny mieć solidny uchwyt na karku, tak by możliwy był pewny chwyt przy wyjmowaniu delikwenta zza burty. W przypadku kamizelek dla dzieci (i psów...) - nie wyobrażam sobie sensu kupowania wyrobu bez takiego uchwytu...

PS. we wrzuconym linku są kamizelki maksymalnie do 40 kg i typowo dziecięce... Moja 9 letnia Baśka, choć waży dopiero 30kg - już się przeciw noszeniu podobnej kamizeli buntuje... Dlatego myślę, że dla Twoich 11 i 15 latków bardziej właściwe będą małe rozmiary kamizelek "dorosłych".

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 23 kwi 2017, o 13:44 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 3: Colonel, michal55, tomasz piasecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 13:40 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Jestem zafokusowany na maluchy i nie zauważyłem, że chodzi nie o dzieci (brodzik) , a o stare 15-letnie konie :rotfl:

np.:
https://marinestore.co.uk/Crewsaver_Crewfit_150N_Junior.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 16:21 

666 napisał(a):
Jestem zafokusowany na maluchy i nie zauważyłem, że chodzi nie o dzieci (brodzik) , a o stare 15-letnie konie :rotfl:

np.:
https://marinestore.co.uk/Crewsaver_Crewfit_150N_Junior.html

Zgadza się , dzieci są już spore :-)))
Dziękuję mimo wszystko za zainteresowanie tematem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 16:41 

Jaromir napisał(a):
Planując żeglowanie ciut szerzej, niż jako jednorazową wakacyjną przygodę - warto zainwestować w ratunkową kamizelkę pneumatyczną - i to raczej nie najtańszą... Warto od razu kupić do takich kamizelek "re-arming kit", zwłaszcza jeżeli wyposażamy w nie żeglującą młodzież (11 i 15 lat, to już młodzi, aktywni żeglarze, nie dzieci, które wozi się w kokpicie w kamizelkach stałych...)

Dziękuję bardzo za dokładne naświetlenie tematu.
Nie będę cytować całej wypowiedzi.
Sami zastanawiamy się jaką wersję,
ale to będą kamizelki na lata i chyba nie ma co w takim przypadku oszczędzać.
Ten jacht dostaliśmy w "prezencie" do popływania w tym sezonie,
ale będziemy chcieli kupić swój.

Nie ma wyposażenia , bo częściowo właściciel zabrał na swój następny jacht,
a ten miał stać i tak trafił na ten sezon w nasze ręce.
Trzeba go wyposażyć z myślą o przyszłości...

Odpowiedz z cytatem