Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 15:49 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Regatowcy topenanty nie urywaja bo w czasie plywania jest sklarowana przy maszcie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 16:02 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ale mówimy o turystycznym Albinku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 16:03 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
M@rek napisał(a):
Regatowcy topenanty nie urywaja bo w czasie plywania jest sklarowana przy maszcie
Prawdziwi regatowcy topenanty nie urywają, bo mają "rod kicker" czy jak się tam ten sprężynowo / powietrzno / hydrauliczny obciągacz-podpieracz bomu nazywa.

-----
Yigael napisał(a):
Ale mówimy o turystycznym Albinku.
No to nieźle żeście zatrolowali, OP nie wie, jak ma Wam dziękować :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 16:55 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Jak rolujesz grota na pełnym to zdecydowanie lepiej położyć bom na bucie niż w środku kokpitu. Topenanta jak jest to i tak musi być poluzowana .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 17:23 

Napisalem, mam Dyneme SK 75 4 mm sila zrywajaca 1,4 tony :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 17:33 

waliant napisał(a):
Nie mam topenanty w ogóle. Zamiast niej jest krótka cienka linka na achtersztagu, z karabinkiem, na której podwiesza się bom grota przy zrzucaniu żagla.
Gdybym miał mieć topenantę, to są dwie drogi.
Jedna M@rka, czyli niezbyt gruba, ale mocna lina z dynemy na sytuacje awaryjne (zapasowy fał, podwieszanie MOB-a, zapasowa lina takielunku - na to wydaje się dobra lina fi 6.
Druga droga, to cienka lina tylko do podwieszania bomu.
Ale to moja opinia, wcale nie musi być dobra dla innych :)

P.S. Akurat w moim maszcie mam rolki wew, dwie w kierunku rufy, 4 w kierunku dziobu, więc nie byłoby problemu z wytrzymałością. Ale nie chcę, zresztą jak kupiłem jacht, to topenanta była ;)

Tomku tez mam dwa bloczki patrzace od topu do tylu. Topenanty nie mialem, jedynie krotka linke z karabinczykiem jak u Ciebie. Po problemach z zerwanym falem grota zainwestowalem wlasnie w topenante ktora moze zastapic dowolna line takielunku stalego *( oczywiscie awaryjnie) lub wlasnie fal grota. ( na "Fazisi" zastepowala fal barzdo dlugo).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 17:44 

plitkin napisał(a):

Znam instruktorów żeglarstwa, którzy spinaker określają żaglem dla wariatów lub samobójców, nie nadający się do pływania turystycznego. Sami przy okazji nie potrafią powiedzieć z której strony wpina się spinaker bom.
.

Dziwisz sie , ja WIDZIAŁEM jak taki instruktoe wpial spinakerbom w ucho spinakera :)
co sie dzialo jak troche przywialo i spinaker poszedl w gore razem ze spinakerbomem, bo instruktorowi nie wpadlo do glowy zeby wpiac obciagacz ( albo nie wiedzial ze cos takiego jak obciagacz spinakerbomu jest )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 19:31 

Podziękował : 1712
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
666 napisał(a):
No ale skoro robisz to inaczej, z załogą przy bomie na burcie (półpokładzie) małego około 8,5-metrowego jachtu, to gratulacje.

Ale czemu na burcie? Na Pallasie cała operacja odbywała się bez wychodzenia z kokpitu.
Przy rzeczywiście silnym wietrze można lekko podebrać szoty.
Tak nawiasem, jak się płynie pod spinakerem, przy silnym wietrze, w 2-3 osoby, to nie można sobie pozwolić na szlajanie się po burcie.

Widzę że masz jakieś swoje wyobrażenie jak takie refowanie musi wyglądać. Otóż może wyglądać inaczej, właśnie jak u mnie. A to, że bom opada podczas refowania, czy na ostro czy na pełnym kursie, to jest typowe coś za coś. Opada, ale w niczym to nie przeszkadza.

Zwracam uwagę, że efekt podobny jak z topenantą można uzyskać sztywnym obciągaczem bomu, co wydaje się z wielu względów dobrym pomysłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 19:46 

Podziękował : 1712
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
M@rek napisał(a):
Po problemach z zerwanym falem grota zainwestowalem wlasnie w topenante ktora moze zastapic dowolna line takielunku stalego

Rozumiem taką argumentację, ale uznałem że to nie ma sensu.
Nowe fały, dobrze dobrane, nie mają prawa się zerwać, zwłaszcza na małym jachcie. Przez 10 lat pływania na Pallasie, w naprawdę ciężkich warunkach, zerwaliśmy tylko jeden fał, bo był właśnie stary.
Na Czarodziejce zerwał się fał grota, a dokładniej rozwiązał (wiem, porażka i ewidentny błąd). Zastosowaliśmy awaryjnie zapasowy fał sztaksla i na jednym refie dojechaliśmy do mety.
W tej chwili mam na jachcie trzy fały: grota, sztaksla, spinakera. Dodatkowo w drugiej rolce sztaksli jest pilot, żeby w razie draki wciągnąć nowy fał. Gdybym płynął dalej, to piloty byłyby we wszystkich pustych rolkach w maszcie (czyli każdy fał byłby zdublowany).
Linka z karabińczykiem jest wystarczająco wygodna przy zrzucaniu grota (zapinam go w kokpicie, nad głową), nie mam zbędnej liny, którą trzeba obsługiwać. Przy czym o tyle to ważne, że na kabinie mamy naprawdę sporo lin i zwyczajnie brakuje miejsca na kolejną knagę, że o kosztach nie wspomnę.

A system refowania, to oczywiście fajna rzecz i warto go mieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2017, o 20:45 

Ja mam takielunek ulamkowy . Na topie rolki falu grota i topenanyy, nizej fal spinakera a 15 cm pod nim dwa faly sztaksli. Dlatego wlasnie majac wolna rolke na topie dodalem topenante ktora knagowana jest na maszcie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3