Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 00:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:20 
Jaromir,
nie będę się z Tobą przepychał.
O ustawieniach radaru napisałem dokładnie to samo co ty, o wyłączaniu track'a, no to sprawa tych co wyłączają, o AIS na ekranie radaru to skrót myślowy, niech sobie będzie na ekranie mapy. To wszystko można dowolnie przełączać i rzecz dla żeglarza najważniejsza by być dostrzeżonym a nie czy na radarze, czy na mapie. A co jesli jeden radar ma zimplementowanego AISa i drugi nie? a jeden jest na dwanaście mil a drugi na sześć?
Co do badań naukowych to ja wołam wielkim głosem - WIĘCEJ BADAŃ. Dobrze wiesz, ze pod tym artykułem była szeroka i bardzo fajna dyskusja, takze z udziełem autora, której tam juz teraz nie ma. A szkoda.
Wyniki wykrywalności poszczególnych reflektorów (TAB.4) są tam science, bo to tylko (a może aż) matematyczne modelowanie. Autor artykułu szeroko opisuje powierzchnię i charakterystyki odbicia poszczególnych urządzeń, bo to mógł zbadać, natomiast wyniesienia reflektorów ponad poziom nie badał, ale świetnie wie jakie maja znaczenie. Pisze o tym w końcówce. To artykuł o powierzchniach odbicia a nie o wykrywalności.
Co do urzadzeń RTE. Nie znam się na tym i wierzę ci na słowo, że są dobre. Sadzę, że ich idea wywodzi się wprost właśnie z transpondera radarowego.
Co do wzywania pomocy. Czy żeglarz na którego małą łódke zasuwa wprost kontenerowiec, ma prawo uruchomić posiadany transponder radarowy, czy też nie ma takiego prawa?

robhosailor napisał(a):
Czy owe niecałe 4 m nad poziomem wody, jakie mogę uzyskać, bo to top mojego grotmasztu, tworzy już sens zabierania reflektora na moją łódkę, czy nie?

Oczywiście, że ma sens. Zawsze to kamyczek więcej do naszego bezpieczeństwa. Pogląd, że mostki kontenerowców są obsługiwane przez pozbawionych wyobraxni morderców jest z gruntu błędny.

Pozdrowienia - Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:27 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
tatajarek napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Czy owe niecałe 4 m nad poziomem wody, jakie mogę uzyskać, bo to top mojego grotmasztu, tworzy już sens zabierania reflektora na moją łódkę, czy nie?

Oczywiście, że ma sens. Zawsze to kamyczek więcej do naszego bezpieczeństwa. Pogląd, że mostki kontenerowców są obsługiwane przez pozbawionych wyobraxni morderców jest z gruntu błędny.

Za to klikam w żółtą łapkę i dziękuję!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 14:47 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
tatajarek napisał(a):
.../.../
Co do urzadzeń RTE. Nie znam się na tym i wierzę ci na słowo, że są dobre. Sadzę, że ich idea wywodzi się wprost właśnie z transpondera radarowego.

To jak doszlo do RTE i SART, to sobie pozwolę napisać ponownie:
Idea tak, ale szczegóły już nie całkiem tak...
SART podczas pracy, wysyła odpowiedź, używając sygnału
z szybkim przesuwem częstotliwości, w zakresie 9 GHz, o czasie
trwania 100 mikrosekund, co jest zsynchronizowane
z każdym odbieranym impulsem sondującym radaru.
Obserwator widzi na ekranie radaru szereg 12 kropek
równo oddalonych od siebie (kod SART), rozmieszczonych
promieniście od miejsca lokalizacji, ku krawędzi ekranu.
(Za J.Czajkowskim i Wł. Pławskim -
-"Alarmowanie i naprowadzanie w syst. GMDSS")

RTE (Radar Target Enhancer) jest technicznie o tyle odmienny
że można tam mówić raczej o wzmocnieniu i wysłaniu do anteny
radaru jej własnego impulsu sondującego.
Czyli nie całkiem to jest nadawanie "własnego" sygnału.

Anyway RTE jest owszem, bliski idei SART'u, acz
SART jest dużo bardziej skomplikowany.
Najważniejsza różnica jest taka, że w RTE sygnał jest "króciutki",
pojedynczy i że nie ma żadnego kodowania - to w odczycie na
ekranie radaru główna cecha znacząca, bo daje silne wzmocnienie
echa tylko w miejscu "nadawania" czy też oddawania wzmocnionego
przez RTE impulsu sondujacego radaru. Jest to przy okazji główna
różnica między RTE a Raconem nawigacyjnym. Te działają jeszcze nieco
inaczej, ale nie chcecie, mam nadzieję, wiedzieć jak ..... ;)

tatajarek napisał(a):
Pogląd, że mostki kontenerowców są obsługiwane przez pozbawionych wyobraxni morderców jest z gruntu błędny.

:cool:

BTW - pod spodem dane "skutecznej powierzchni odbicia" uzyskiwanej dzięki dzialaniu RTE. Co ważne - rownież w przechyle!
http://www.echomax.co.uk/activexband.htm#1

Wiecej o RTE napisano w PBO - udostępniono tutaj:
http://content.yudu.com/A1ec06/Echomax/ ... oducts.htm

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 7 mar 2012, o 15:01 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:00 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Jeszcze tylko o wieszaniu reflektora w pozycji "łapanie deszczu" - ten, który mam do dyspozycji, ma sztycę do zamocowania tak, jak na tej fotce poniżej i chyba rybacy, ludzie morza w końcu, goopie nie som?
Obrazek
http://www.flickr.com/photos/10196268@N ... /lightbox/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:12 

Podziękował : 3026
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
robhosailor napisał(a):
rybacy, ludzie morza w końcu, goopie nie som?
Paaanie, ociec bez tego łowił, dziadek bez tego łowił, pradziadek tyż, znakiem wszyćko jedno jak wisi. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:40 
Koleżanka Stara Zientara czerpie swoją wiedzę o rybakach z wód jakiś bardziej pewno egzotycznych niż Zatoka Gdańska w pobliżu Kątów Rybackich, gdzie jak powszechnie wiadomo długi i nieprzerwany łańcuch pokoleń, od Świętego Wojciecha do dzisiaj...

To powinno być tak zamontowane żeby się nie urwało. Jeżeli producent tak to sobie obmyślił to nie ma co fabryki poprawiać. Sposób montowania zależy od charakterystyki odbicia. W artykule naukowym przywoływanym przez Jaromira na fotografii nr 5 jest zdjęcie stanowiska badawczego z reflektorem klasycznym zamontowanym dokładnie tak jak na łodzi z Kątów.
Być może, to uwaga dla Starej Zientary, ci naukowcy i ci rybacy mieli wspólnego pradziadka.
Ponieważ mała łódka się kołysze na wszystkie strony to IMHO, sposób montowania nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

Pozdrowienia Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 15:57 

tatajarek napisał(a):
Stara Zientara czerpie swoją wiedzę o rybakach z wód jakiś bardziej pewno egzotycznych niż Zatoka Gdańska
Ukradli Ci poczucie humoru? A może wzrok niedomaga i emotikonów nie widzisz?
Mój stryj i chrzestny w jednej osobie Józef Zientara (zwany dla niepoznaki Stefanem) 20 lat pływał zawodowo w Pucku - starsi rybacy jeszcze go pamiętają, możesz zapytać.

tatajarek napisał(a):
sposób montowania nie ma praktycznie żadnego znaczenia.
To jakby oczywiste.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 16:48 
Stara Zientara napisał(a):
Ukradli Ci poczucie humoru?

Kiedyś na Oceanii, czarna noc, wieje coś koło ośmiu, grudzień czy inny jakiś luty, coś tak jakoś. Ciągniemy za sobą sondę oceanologiczną, cztery węzły, z trudem pod wiatr i falę. W pewnym momencie zaczynają nam w drogę wchodzić kolorowe światełka. Widzę, że rybak, chociaż nie pokazuje aby coś ciągnął,ale było to oświetlone wcześniej świetlówkami na rufie, tak jakby obrabiał jakiś zaciąg, a teraz pcha się pod dziób, na chama. Wołam na VHF, tak śmak, owak. Nic z tego, dalej jedzie. Zwalniam, kręcę, hol mi wchodzi pod rufę, pochylamy się kilka razy w poprzek wybudowanej fali, zabawa na całego, plącze się to tam na rufie, winda się zacina, lecą joby przez rozgłośnię a ten nic, dalej jedzie i niknie w przepaścistej czerni od północy. Mija drobne pół godzinki, znowu się pojawiają te same światełka ale tym razem od razu głos w UKFce, że tego oczywiście, on tu widzi, nie będzie przeszkadzał, bo nauka, tego i czy nie widziałem tutaj takiego duńskiego kutra przypadkiem, bo się umówili na połów w tukę
Mówię, że jakiś czas temu mi się kuter w burtę pchał, ale nie wiem czy to ten.
Jo, jo - odpowiada eter - to ten, wie pan, te Duńczyki to durne som...
Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 16:59 

Podziękował : 1938
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
No to ja też swoje trzy grosze.....
Także osłona dielektryczna anteny radarowej tłumi sygnał, kwestia w tym czy strata jest ważniejsza niż ochrona anteny i promiennika......
Ktoś kiedyś zdecydował, być może idąc za przykładem radarów lotniczych, że antena osłonięta jest trwalsza niż "goła" :)
Podobnie z pozwaną pianką. Zapewne jakiś wpływ ma, tyle że nie jesteśmy w stanie tego zmierzyć, więc jakiekolwiek dyskusje to błądzenie w gęstej mgle.....
Ponieważ raczej nikt tego laboratoryjnie sprawdzać tego nie będzie, pozostaje metoda Wojtka lub zaniechanie robienia z reflektora "dwóch w jednym" :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 17:05 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kurczak napisał(a):
Ponieważ raczej nikt tego laboratoryjnie sprawdzać nie będzie,
Nie będzie?
Nigdy nie mów nigdy, trzeba Szklarskiego napuścić :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 17:12 

Podziękował : 1938
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
No, dobra. Chyba nikt :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 17:17 

Maar napisał(a):
trzeba Szklarskiego napuścić :-)
Będzie miał temat na habilitację :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 17:27 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
http://www.duckworksmagazine.com/07/how ... /index.htm
to jesli chcesz usprawnic posiadany RR.
Odszczekuje wyzszosc tubowego http://www.hotribs.com/Library/Radar_Reflectors.pdf.
Dlatego idac za glosem wczesniejszych wypowiedzi Kolegow sklonny bylbym do;
-zabierz to co masz /moze nie bedzie bardzo przeszkadzal gabarytowo na lodce/,
-zabierz pirotechnike,latarke,strob na maszt /nie koniecznie na stale/,
-UKF z bateriami wlaczona/na nasluchu na 16/,
-zawiadom rybakow,promy,...,ze np.jutro startujesz /podaj teor.trase,jaka lodka.../,
-wioslo /-a/
.Wiecej chyba nie mozesz.
Podejrzewam,ze sie to juz kiedys przewinelo,wiec przypomne;Statek plynacy z predkoscia 15 kts. pokona 5 Nm w 20 minut.W 10 minut 2.5 Nm.
Czyli czasem moze zabraknac czasu na ucieczke.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 20:12 

Może to będzie OT - ale mam sprawę istotną dla armatorów większych nieco jachtów.

Mam nadzieję, że nie budzi wątpliwości, że w skuteczności działania reflektora radarowego kapitalne znaczenie ma wielkość generowanej przez to urządzenie "skutecznej powierzchni odbicia". Stąd pomysł, by namawiać do samodzielnego budowania reflektora radarowego większego niż "minimum IMO" - wszak sama budowa nie powinna przekraczać umiejętności zdolnego ślusarza...

Otóż "normalny" reflektor, taki którego wymiary zdeterminowane są przez minimalne wymagania stawiane przez IMO - ma przekątną ściany ca. 42-44cm. To daje maksymalną, teoretyczną "skuteczną powierzchnię odbicia" około 10 m2. Czyli spełnia minimum wymagane przez IMO / ISO 8729 / 1997 (w teorii, bo badania praktyczne mówią o maksymalnie 7-8 m2).
Warto jednak wiedzieć, iż reflektor zbudowany z płytek o przekątnej tylko o 12 cm większej (~60cm) daje maksimum powierzchni odbicia ponad trzykrotnie większe !! (ca. 35 m2)
Reflektor o przekątnej ścianki 80cm ma powierzchnię odbicia ok 120 m2. Dwanaście razy większą od "normalnego" reflektora!
Metrowe przekątne ścianek dałyby około 270 m2 powierzchni odbicia...

Wiem, że powiększanie rozmiarów reflektora radarowego nie jest dobrym pomysłem w przypadku jachtów małych - bo tam nawet "klasyczny" kanciak jest duży. Niemniej namawiam do budowania i stosowania reflektorów większych niż "normalne" - na większych jachtach.
Powiedzmy że spory "zysk" daje już rozmiar przekątnej ca60 cm, (czyli raptem 16 cm więcej niż standard). Powierzchnia odbicia takiego reflektora jest aż 3.5 raza większa od "normalnego". IMHO na Riglu, Jotce, ba - nawet na Carterze nikt by różnicy wielkości i ciężaru nie zauważył...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: jedrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 21:00 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
W nawiązaniu do tematu.
Robert, a czy nie zmieścisz oddzielnie kuli z pianki i reflektora umieszczone jedno nad drugim?
I jeszcze jedno. Przy sztormowej pogodzie, taki reflektor na topie małej łódki robi niezły moment wywracający...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 21:16 

Podziękował : 142
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
SlaWasII napisał(a):
Robert, a czy nie zmieścisz oddzielnie kuli z pianki i reflektora umieszczone jedno nad drugim?
Przy sztormowej pogodzie, taki reflektor na topie małej łódki robi niezły moment wywracający...

A kula go niweluje :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2012, o 23:32 
Zacytujmy za Jaromirem:
http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=872
Teraz zacytujmy Jaromira:
pierdupierdu napisał(a):
am nadzieję, że nie budzi wątpliwości, że w skuteczności działania reflektora radarowego kapitalne znaczenie ma wielkość generowanej przez to urządzenie "skutecznej powierzchni odbicia"

Jeszcze raz Jaromira

pierdupierdu napisał(a):
Trochę trudno dywagować o funkcji, którą w dobie obowiązkowego użycia ARPA spora część wachtowych po prostu całkowicie wyłącza...

i teraz już szybciutko pana Szklarskiego z AM w Gdyni:

Należy pamiętać również o tym, że podczas manewrów statku lub jednostki śledzonej urządzenie ARPA podaje informację opóĂźnioną w czasie o około 3 min. W związku z tym podczas manewrów podstawą do wypracowania decyzji jest obserwacja wzrokowa lub "czysta" radarowa.

Oraz samego siebie:

tatajarek napisał(a):
Reflektor "klasyczny" różni się od tubowego głównie (oprócz konstrukcji) charakterystyką dawanego odbicia. Klasyczny ma pole odbicia w postaci wydłużonych listków z licznymi punktami martwymi, w których nie daje odbicia. Tubowy ma charakterystykę zbliżoną do okręgu i oczywiście mniejsza powierzchnie odbicia przy tej samej powierzchni co klasyczny, wynika to wprost z jego budowy i jest rekompensowane lepsza charakterystyką.

Poniżej mamy charakterystykę odbicia reflektora tubowego Mobri 4, wg p. Szklarskiego
Obrazek
Obrazek
Powyżej charakterystykę odbicia reflektora klasycznego, standardowego wg IMO.
Obrazek
Powyższa tabela wskazuje, że powierzchnia odbicia reflektora tubowego, Mobri 4 jest, z grubsza, trzy razy mniejsza od reflektora klasycznego.
Zaś poniższa, wskazuje, że trzydzieści trzy procent skutecznego odbicia (jeżeli klasyczny reflektor uznać za sto) daje nam praktyczny spadek teoretycznej odległości wykrycia o dziesięć procent.
Obrazek
Zatem trzykrotny wzrost powierzchni odbicia daje nam jedną dziesiątą uzysku. Jeden do trzydziestu.
Zatem zanim się z nożycami do blachy zabierzemy się za wyrzynanie tych większych reflektorów zastanówmy się czy warta jest skórka za wyprawkę. Tym bardziej, że ten uzysk na większych odległościach i tak będzie czysto teoretyczny a musimy także wziąć pod uwagę że:
pierdupierdu napisał(a):
Co gorsza, podczas "wypełniania" pustych przestrzeni mogą zostać naruszone kąty między powierzchniami reflektora - a wystarczy minimalne skrzywienie, mniej niż 1° odstępstwa od 90° między płytami - i skuteczność odbicia dramatycznie siada...

Co, mając na względzie, życzę spokojnej nocy
Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 00:00 

tatajarek napisał(a):
Zatem trzykrotny wzrost powierzchni odbicia daje nam jedną dziesiątą uzysku. Jeden do trzydziestu.

To jeszcze możesz wyekstrapolować na poniższym diagramie o ile wzrasta prawdopodobieństwo wykrycia echa przy ponad trzykrotnym wzroście powierzchni odbicia (z 10 do 35 m² - czyli reflektor o 16 cm większy zamiast "normalnego", ~40 centymetrowego). Diagram stworzono na podstawie realnych prób, z realnym radarem, realnego statku.
Załącznik:
powierzchnia a zasięg.jpg
powierzchnia a zasięg.jpg [ 223.29 KiB | Przeglądane 4894 razy ]

W końcu teoretyczne w większości przypadków rozważania Andrzeja nie zastąpią badań na prawdziwym poligonie :lol:
A'propos Andrzejowego twierdzenia o 3 minutowym opóźnieniu ARPA - to chyba to zdanie pochodzi z jakiejś odległej w czasie pracy...
A'propos wyłącznia "tails" czyli jak wolisz "tracku" oraz ustawień radaru - to widzę co zostawiaja mi ustawione moi zmiennicy po swojej wachcie. Czasem aż się dziwię po co mają ten radar włączony, skoro tak niewiele im może pokazać...
Ale jak ktoś mi da statek - to będę ich za to opierniczał, jeśli nie zapomnę... ;)

Ostatnio edytowano 8 mar 2012, o 00:12 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 00:08 
Jakiś nowy wykresik? :D
Co jest na osi X?
Pozdrowienia - Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 00:17 

Nie nowy, tylko pochodzący z dokumentu już tu linkowanego - z najbardziej rozpatrywanego wypadku reflektorowo-radarowo-jachtowego w dziejach MAIB.
Tu:
http://www.maib.gov.uk/cms_resources/Ra ... report.pdf
A na osi X są mile, morskie...
W komentarzu jest zdanie: "it clearly illustrates the beneficial effects of increased
RCS and consistency of return, particularly at close range."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 00:31 
Zatem dramatyczne różnice są na bardzo bliskich odległościach, w odległości 4 mil nie widać żadnego a na sześciu dziesięciokrotne różnice w powierzchni odbicia dają zaledwie pięcioprocentowy rozrzut prawdopodobieństwa wykrycia.
Jeśli zatem widać, że nas radarowo nie wykryli do dwu mil odległości; odpalamy RTE.

Mam nadzieję, że się nasza dyskusja komuś przyda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 00:32 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Skąd się biorą te dziury w odległości 2 i 4 NM? Czyżby jakiś reling zasłaniał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 01:17 

SlaWasII napisał(a):
Skąd się biorą te dziury w odległości 2 i 4 NM? Czyżby jakiś reling zasłaniał?

To nie takie proste... Musiałbym powtórzyć jakiś zapominany już powoli rozdział... Najprościej - "dziury" to efekt wytłumiania echa reflektorow przez "echa" odbite od fal morza oraz przez "wielotorowość" odbitych od reflektorów fal nad samą wodą. Te efekty kumulują się w pewnych specyficznych warunkach - stąd to gdzie dokładnie znajdą się "dziury" w zasięgu zależy od wysokości anteny i wysokości zawieszenia reflektora a trochę nawet od wilgotności i refrakcji atmosferycznej....
Czasem może się nawet okazać, że nie zawsze "im wyżej tym lepiej" :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 01:21 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
tatajarek napisał(a):
Mam nadzieję, że się nasza dyskusja komuś przyda.

Bez wątpienia, bardzo ciekawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 10:03 

Podziękował : 142
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Dyskusja bez wątpienia bardzo pouczająca.
A korzystając z okazji. Czy jest możliwe do wytłumaczenia, dlaczego na radarze starego typu(s/y "Śmiały"), "widać" było dwa jachty, a promu nie. Wszystkie jednostki w odległości 2-3Mm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 11:11 
Roman K napisał(a):
dlaczego na radarze starego typu(s/y "Śmiały"), "widać" było dwa jachty, a promu nie. Wszystkie jednostki w odległości 2-3Mm.

Nie wiem oczywiście dlaczego nie było widać. Obstawiałbym ustawienia radaru (np. prom był poza zasięgiem, dajmy na to cztery mile a radar był ustawiony na trzy - najprościej) lub też ewentualne kąty martwe, które mogą być znaczące przy małych odległościach. W końcu sprawa interpretacji obrazu radarowego, zwłaszcza jak urządzenie nie ma stabilizacji kursowej (na statku radar jest podłączony do żyra/kompasu fluxgate'owego/GPSu, niepotrzebne skreślić i własna zmiana kursu nie wpływa na zobrazowanie). To tak jak ze zdjęciem rentgenowskim, my widzimy tylko jakieś plamy a fachowiec wyrostki zwyrodnieniowe na czwartym kręgu. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 11:15 

pierdupierdu napisał(a):
Najprościej - "dziury" to efekt wytłumiania echa reflektorow przez "echa" odbite od fal morza oraz przez "wielotorowość" odbitych od reflektorów fal nad samą wodą.
Pionowa charakterystyka promieniowania radaru jest wielolistkowa. W dużym uproszczeniu wygląda jak dłoń.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2012, o 12:19 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
To może dla zainteresowanych jeszcze referat Andrzeja (załącznik)

Załączniki:
Komentarz: MOŻLIWOŚĆ RADIOLOKACYJNEGO WYKRYCIA JACHTÓW
MORSKICH

referat_szklarski.pdf [386.87 KiB]
Pobrane 138 razy

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: jedrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2012, o 14:34 
Dla zainteresowanych jak wygląda ekran radaru od strony statku. Udało mi sie odszukać dwa zdjatka, przedstawiają różne generacje radarów na Oceanii, zdjecia dzieli dwa lata i miejsce, w którym sie znajdują.
Pierwszy radar typu Furuno jest nastawiony na zasięg 3 mil morskich, czyli srednica zobrazowania pokazuje 6 Nm. Ustawienia filtrów - prawy dolny róg ekranu, są takie by było widać growlersy dosyć szczelnie pokrywające fiord, to te "gwiaździste" niebo. Oceania dryfuje z prędkością 0,1 węzła. Statek znajduje pośrodku niebieskiego kręgu o srednicy nastawionej tutaj na 0,5 Mm promienia, zielona linia z obrazującej statek kropki pokazuje kurs żyroskopowy czyli w którą strone patrzy dziób, tutaj nie jest to kierunek posuwania się jachtu. Na ekranie mamy aktualną pozycję z GPSa oraz pozycję znacznika w postaci krzyża, który dowolnie mozemy sobie przemieszczać po ekranie za pomoca tracballa w prawym dolnym rogu urzadzenia. Czas lokalny to trzecia trzydzieści, czyli rano w ciągłym polarnym dniu. Zdjęcie niżej, zrobione chwile po tym, pokazuje widok na brzegi fiordu ze spardeku Oceanii, na ekranie radaru brzegi fiordu w postaci świetlistych "węży" :) . To Ganaal najbardziej ponure miejsce na Szpicbergenie.
Tutaj stoimy, nie dlatego, że lód nas zatrzymał, tylko dlatego, że tutaj akurat opuszczamy, kolejny raz, jakąś badawczą aparaturę.

Drugie zdjęcie ekranu radaru pokazuje urzadzenie JRC i biegunowe pole lodowe. Tutaj gwiaździste punkciki pokazują na wystajace ponad płaszczyzne pola torosy. Tutaj Oceania dryfuje z predkoscią prawie półtorej wezła (1,2). Poniewaz funkcja Trials, czyli ślad, jest nastawiona na sześć minut, a żadnych śladów praktycznie nie widać, znaczy to, że pole lodowe dryfuje z taką sama prędkością. Tutaj zasieg jest ustawiony na sześć mil, a okręg odległosciowy prawie na milę. Zielona linia pokazuje heading, czyli kierunek dziobu na 198 stopni, zaś kierunek dryfu, czyli poruszania sie statku na 125. Jasnoniebieski ślad to droga jaka Oceania do tego punktu przebyła, mamy prosty kurs do krawędzi pola lodowego, pętla na koncu to stop, powolny dryf w kierunku ESE, nastepnie droga wdłuz krawedzi pola, aż do miejsca, gdzie na powrót dryfujemy. System AIS jest uruchomiony i czeka na statki, których tutaj, powyzej 80 st. N, nie ma. Zadekretowano alarm na dziewięć minut przed zblizeniem na trzy kable i pokazanie przewidywanego pietnastominutowego kursu wykrytego obiektu.
Oba radary sa ustawione na zobrazowanie ruchu rzeczywistego, czyli własny statek przesuwa się we własciwym kierunku po ekranie własnego radaru. Wówczas odwzorowanie kątów i wzajemnej prędkosci spotkanych obiektów jest rzeczywiste. Wówczas i bez ARPY, za pomoca prostego namiaru bardzo łatwo określić ryzyko ew. zderzenia.
Gdyby ktos miał pytania to chętnie odpowiem.

Załączniki:
Komentarz: Radar JRC
radar2.JPG
radar2.JPG [ 64.76 KiB | Przeglądane 4618 razy ]
Komentarz: Gnaal
radar1bis.jpg
radar1bis.jpg [ 65.55 KiB | Przeglądane 4618 razy ]
Komentarz: Radar furuno - Hornsund
radar1.jpg
radar1.jpg [ 63.38 KiB | Przeglądane 4618 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2