Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 03:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2024, o 10:06 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2443
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
plitkin napisał(a):
No właśnie

No właśnie - ciekawi mnie, że jak ludzie mają e-kabestany, czy też elektryczne wciągarki kotwic czy też zelektryfikowne jachty to nikt na to nie zwraca uwagi, ale jak chcą kupić jedną małą e-korbę to jest tyle gadania jakie to nie żeglarskie ...

Jak postęp w informatyce i w smartfonach to jest OK - ach, jakie to cudowne mamy programy, wszystko w chmurze i bez smartfonów przecież żyć się nie da i niedługo ta chmura i te setki apek będą za nas niemalże płodzić dzieci wieczorami a już na pewno bez tych apek - bez zdalnego nadzoru nad jachtem i bez wszechobecnych kamer życie nie ma kompletnie sensu - ale jak człek chce kupić zwykłą, małą elektryczną korbę do kabestanów do gadania na wieki...

A to zwyczajnie tylko ułatwia życie ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2024, o 10:51 

Podziękował : 1711
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
ale jak chcą kupić jedną małą e-korbę to jest tyle gadania jakie to nie żeglarskie ...

Przesadzasz. Nikt się tutaj o to nie czepiał, chyba że wcześniej w wątku, nie sprawdzałem.
Ja tylko napisałem, wywołany do tablicy, że temat mnie nie ciekawi. Nic więcej. Słowa nie napisałem o sensie lub bezsensie kupowania takiej korby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2024, o 10:57 

waliant napisał(a):
Przesadzasz. Nikt się tutaj o to nie czepiał, chyba że wcześniej w wątku, nie sprawdzałem.
Ja tylko napisałem, wywołany do tablicy, że temat mnie nie ciekawi. Nic więcej. Słowa nie napisałem o sensie lub bezsensie kupowania takiej korby.

No i gut.

Znaczy doszliśmy do starej, dobrej, marksistowskiej doktryny, że każdemu wg jego potrzeb :-P

Miłego dnia Tomaszu :)

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2024, o 15:25 

Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 14
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Elektryczne silniki do obu kabestanów Andersen 52 zamontowane i podłączone. Rolowanie lekkiej 84 m albo ciężkiej 55 m genuy trwa chwilę, żadna siła fizyczna jak w przypadku E-winchera nie jest potrzebna. Potrzebna jest uważność ze względu na generowane siły. Wolę to rozwiązanie niż elektryczne rolery. Jest tańsze. Silniki nie są narażone na fale, znajdują się w bakiście, ponadto można je wykorzystać do pracy na szotach czy innych. System ten + oczywiście autopilot zdecydowanie ułatwia pływanie w pojedynkę lub 2 osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2024, o 15:33 

Doctor napisał(a):
Wolę to rozwiązanie niż elektryczne rolery

Witaj

Ja używam do tego obecnie kupionej elektrycznej korby i powiem szczerze, że bardzo sobie ja do tego chwalę - nasza genua to niecałe 50 metrów - lekka to ona nie jest - i kupno korby elektrycznej rozwiązało mi kłopot jej rolowania.

Do tego jedna korba elektryczna obsługuje wiele kabestanów a to już bardzo przekłada się na koszty - nie masz iluś tam kabestanów elektrycznych za ileś tam dutków tylko masz jedną korbę pasującą wszędzie.

Ale to każdy musi skalkulować sam co mu się bardziej opłaca.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2024, o 17:32 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
To jest właśnie problem w Polsce.
Nie wiem dlaczego w pakiecie genów dwunożnych istot znad Wisły nie ma grama pragmatyzmu i ekonomii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2024, o 18:54 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: szuwarowe lekko posolone
Maar napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Nie wiem dlaczego w pakiecie genów dwunożnych istot znad Wisły nie ma grama pragmatyzmu i ekonomii.

I co? Do gazu z nimi? Z tymi dwunożnymi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2024, o 19:37 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wawrzek napisał(a):
I co? Do gazu z nimi? Z tymi dwunożnymi?
Nie wiem co pisiory i bandziory od ziobry planują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2024, o 10:55 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 403
Uprawnienia żeglarskie:
Maar napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

Ależ Marku, my uznajemy wyższość ducha nad materią !
No i jak wiadomo - nikt nie jest doskonały !

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2024, o 18:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym odświeżyć temat, interesują mnie opinie użytkowników winchrite na temat wydajności / mocy tego urządzenia.
Z powodu braku możliwości montażu kabestanu elektrycznego planuje zakup winchrite z głównym zastosowaniem do stawiania 12 m masztu.
Zastanawiam się czy taka "korba elektryczna" poradzi sobie zwłaszcza w początkowej fazie.
Aktualnie czynność tą wykonuję ręcznie za pomocą kabestanu jednobiegowego andersen 12ST lecz po kontuzji barku mam sporo kłopotu, opór jest na tyle duży, że nie jestem w stanie wykonać pełnego obrotu korbą, ciągnę więc po pół obrotu do 3/4 podniesienia masztu :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2024, o 10:36 

s_h napisał(a):
Chciałbym odświeżyć temat, interesują mnie opinie użytkowników winchrite na temat wydajności / mocy tego urządzenia.
Z powodu braku możliwości montażu kabestanu elektrycznego planuje zakup winchrite z głównym zastosowaniem do stawiania 12 m masztu.
Zastanawiam się czy taka "korba elektryczna" poradzi sobie zwłaszcza w początkowej fazie.
Aktualnie czynność tą wykonuję ręcznie za pomocą kabestanu jednobiegowego andersen 12ST lecz po kontuzji barku mam sporo kłopotu, opór jest na tyle duży, że nie jestem w stanie wykonać pełnego obrotu korbą, ciągnę więc po pół obrotu do 3/4 podniesienia masztu

Witaj nowy nasz Kolego

E-korba, o którą pytasz ma dwa biegi oraz 110 nm momentu obrotowego i jest naprawdę bardzo silna.

Używam jej na morzu - jacht Bavaria 40 Cruiser - i bardzo sobie chwalę.

Tyle, że ja używam tej e-korby do dwubiegowych kabestanów LEWMAR-a wielkości od 48 do 52.

Niemniej, jeżeli do tej pory do opisywanej czynności podnoszenia masztu używałeś zwykłej korby oraz tylko siły rąk to opisywana e-korba powinna spełnić Twoje oczekiwania.

Ona jest naprawdę silna - moment obrotowy 110 nm to jest dużo - czasem wręcz niemalże wyrywa ją z rąk i musisz przygotować się na mocne trzymanie jej dwoma rękoma.

Z doświadczenia podpowiem Ci jedno - jakbyś ją kupił - dorób sobie linkę z karabińczykiem na jej końcu - zawiąż ją tam gdzie jest uchwyt do rąk - i przed użyciem na pokładzie zabezpieczaj się wpinając ten karabińczyk np. do relingu.

I druga sprawa - naładowany akumulator starcza na długo niemniej kiedyś musisz go doładować a ponieważ fabrycznie dostajesz w zestawie tylko ładowarkę na 230 V - to dorób sobie ładowarkę na napięcie jachtowe czyli na 12 V z wtyczką zapalniczkową - kupisz bez problemu na allegro za 20 - 30 zł.

Bo fabryczna ładowarka jest to inwerter wtykany także do gniazdka zapalniczkowego, tyle, że na jachcie nie jest on wygodny w użyciu.

Także reasumując powiem tak - zakupione urządzenie bardzo sobie chwalę i stawianie genuy na sztywnym sztagu, która waży 45 kg przestało być u mnie wreszcie problemem.

A kupisz tą e-korbę na SVB z dostawą do domu - ja czekałem od zakupu niecały tydzień.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2024, o 16:29 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Bardzo dziękuję Włodku za cenne informacje :)
Utwierdziłem się, żeby kupić ten sprzęt. Co prawda trochę martwi mnie to wyrywanie z rąk mam nadzieję, że będę w stanie utrzymać w końcu to dość długie i ergonomiczne ramie prawie 40 cm. Dotychczas próbowałem mocną wkrętaką (również 110 Nm) z taką patentową przejściówką, ale to kicha, wkrętarki nie szło utrzymać nawet oburącz.
W ostateczności będę musiał zmienić jeden kabestan na dwubiegowy.
Pozdrawiam.
Witek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2024, o 23:19 

s_h napisał(a):
Dotychczas próbowałem mocną wkrętaką (również 110 Nm) z taką patentową przejściówką, ale to kicha, wkrętarki nie szło utrzymać nawet oburącz.

Witku - tą e-korbę trzyma się dobrze i skutecznie - i nie obawiaj się tego wyrywania - ja po prostu chciałem Cię uczulić na fakt jej dużego momentu obrotowego.

Ja myślałem kiedyś nad wkrętarką z jej wykorzystaniem do celu napędu kabestanów, bo wyszłoby znacznie taniej - ale odpuściłem - i jak się okazało dobrze zrobiłem, bo konstrukcja i sposób trzymania tej e-korby pokazało, że jest ona dobrym rozwiązaniem czego nie mogłem powiedzieć o wkrętarce - nie zawsze tanie rozwiązania są OK....

Myślę, że będziesz z niej zadowolony - ja w każdym razie jestem.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3