Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2017, o 07:25 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
reed napisał(a):
Marian J. napisał(a):
W tzw międzyczasie sprawdzam AIS-y innych,

Tak jak by wszyscy inni dookoła mieli AIS-y.... i to na dodatek włączone.... :-D

Generalnie to wszyscy, ktorzy moga jachtowi zagrozic AIS y wlaczaone maja. Takie czasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 08:30 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
M@rek napisał(a):
Generalnie to wszyscy, ktorzy moga jachtowi zagrozic AIS y wlaczaone maja

No nie Marku.
Tutaj absolutnie się z Tobą nie zgodzę !
Wiele małych jednostek rybackich nie ma AiS-a.
Wiele jachtów zarówno motorowych jak i żaglowych także go nie ma.
A co mi za różnica czy rozjedzie mnie duża 15. metrowa motorówka czy tankowiec ?
Dodatkowo widziałem już niejednokrotnie jednostki rybackie, które na mojego nosa mieć AiSa powinny a nie wyświetlały się.
Tutaj radar jest nie zastąpiony.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: reed
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 08:56 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Widzisz, ja na swoim malym jachcie radaru na pewno nie zainstaluje. Plywam sporo samotnie, troche juz Baltyk znam, wiem czego i gdzie moge sie spodziewac. Dla mnie AIS to ogromny skok w zakresie bezpieczenstwa zeglowania. W przecietnych warunkach pozwala mi planowac i manewry i odpoczynek. Zeglowanie w ogole jest niebezpieczne :)
a tak przy okazji, w ktoryms z aktualnych brytyjskich miesiecznikow zeglarskich widzialem opis nowego logu bez ruchomych wystajacych czesci .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2017, o 00:41 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
bury_kocur napisał(a):
To, że "kładę się" czasem w nocy (czytaj idę na chwilkę się zdrzemnąć) to oznacza jedynie, iż tak jak stoję po zejściu od steru walę się na koję w mesie będąc gotowym w każdej chwili do wyjścia do kokpitu i przejęcia steru od kogoś kogo tam zostawiam.
bury_kocur napisał(a):
Ale jak osoba za sterem płynie to ja nie śpię tylko sobie drzemię w mesie a co kwadrans budzę się i patrzę na repetytory przyrządów w mesie - AiS-a, radar ... itp.
bury_kocur napisał(a):
Nie ma innej możliwości - próba położenia się spać w nocnym przelocie po Bałtyku dłużej niż kwadrans nie gwarantuje obudzenia się w świecie żywych.

Od samego czytania zrobiło mi się „zimo i straszno”. Całe szczęście, że nie tylko zawód ale i hobby wybrałem inne. Stary i leniwy człowiek już jestem i 6h nieprzerwanego snu oraz 10h na dobę łącznego odpoczynku musze mieć zapewnione zawsze!!!.
Ale każdemu, co kto lubi, chociaż radzę poważnie zastanowić się nad trybem życia w tym także „higienicznym” sposobie zagospodarowania czasu wolnego, długo tak nie pociągniesz.

bury_kocur napisał(a):
Na codzień na starym jachcie do końca żeglowałem na ploterze LAWRENS - stał on - i stać będzie - przed sternikiem w kokpicie.
Podłączony do niego był ( i będzie) radar i AiS i na C-Mapę w ploterze jest naniesiony zarówno obraz radaru jaki i sygnału AIS.
bury_kocur napisał(a):
Pytanie Twoje - czy "lepiej nawiguje się na dedykowanym ploterze, dedykowanym laptopie" odpowiem tak - oba urządzenia są równie dobre tyle, że przed sternikiem stoi jedno a w nawigacyjnej mam drugie jako repetytor nawigacyjny.
Bo oba urządzenia pokazują to samo - oba są spięte po sieciach NMEA 2000 i NMEA 0183.

A to już jest bardziej interesujące ale dla jasności przekazu musimy ustalić kilka faktów, pamiętasz chyba, „diabeł tkwi w szczegółach”.
1.Czy nadal rozmawiamy o programie SailCruiser?
2.Czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy oprogramowaniem i/lub obsługą laptopa bądź plotera?
3.SailCruiser przyjmuje dane NMEA 2000?
4.Z jakich alarmów korzystasz i na jakim urządzeniu je programujesz?
5.Co masz na myśli mówiąc o „naniesieniu na C-mapę obrazu radarowego”?
6.Jakie sensory (kierunek/prędkość) są podłączone do radaru?
7.Jaki to radar?

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2017, o 10:40 

SIRK napisał(a):
„diabeł tkwi w szczegółach”.

Ależ Ty jesteś Krzysiu SZCZEGÓLARZ ... :)
Ja tu piszę hasłowo a Ty mi każesz każdy kabelek na atomy rozdzielać ...
Ale dobrze - niech Ci będzie.
Więc po kolei:

Ad. 1- Tak - nadal rozmawiamy o tym programie/

Ad. 2- Oczywiście, że różnice widzę - tyle, że ploter stoi mi przed "ryjkiem" sternika i stanowi podstawę nawigacji dla osoby za sterem a laptop stoi w nawigacyjnej i jest dla mnie niejako repetytorem tego, co widzi sternik.
Mam na nim wszystko to co mam na ploterze z wyjątkiem obrazu radarowego - niestety.
Poza tym różnic między tymi urządzeniami jest cały pęczek - oprogramowanie SailCruiser daje ogromne możliwości z czego korzystam jedynie w części - na "wielkiej wodzie" nie jest to moja podstawowa nawigacja dla sternika, choć staje się nią podczas jeżdżenia np po szkierach choćby z prostego powodu różnic wielkości ekranu - ploter to 8 cali a laptop 17.
Kupiłem od Jacka ten program, gdyż wyszło mi to taniej, niż kupować do nawigacyjnej drugi ploter i to jeszcze wielkości obrazu laptopa choć mapy i tak musiałbym mieć na dwóch kartach.

Ad. 3- Laptop mam podłączony do plotera po NMEA 0183 złączem RS232.
Nie mam możliwości podłączenia laptopa do sieci NMEA 2000, ale nie byłoby mi to chyba nawet potrzebne. Dane, które potrzebuję na niego otrzymać czyli GPS i AiS SailCruiser czyta sobie z plotera po NMEA 0183.
Brak mi niestety możliwości nałożenia na niego obrazu radaru (choć może tylko nie potrafię tego zrobić :-( ...) ale raczej jest to w takim systemie połączeń niewykonalne.

Ad. 4- Korzystam z alarmu głębokości na sonarze, alarmu zbliżeniowego AiS na laptopie i ploterze i alarmu GPS na ploterze. Niestety, nie doszedłem jeszcze jak się uruchamia alarm zbliżeniowy na radarze, ale to tylko kwestia czasu i ilości piw wypitych przy rozgryzaniu jego możliwości :rotfl: .

Ad. 5- Ploter LOWRANCE potrafi nałożyć obraz radaru na obraz C-Mapy, co chyba nie jest jakoś szczególnie nowe. W efekcie całość wygląda, jak mapa zarażona odrą :rotfl: ale jest to obraz niezwykle wygodny w nawigacji szczególnie w nocy i we mgle.

Ad. 6- obraz radaru pokazuje mi te parametry, które pokazuje ploter czyli moją prędkość, kurs i odległości. W końcu wyświetlany jest na ploterze.

Ad. 7- na fakturze radaru jest napisane LOWRANCE 3G BB KIT ROW.
Poza tym jest on - znaczy ów radar, czyli jego kapelusz - jakby to powiedziała blondynka - okrągły i biały :rotfl:

Uffff....
Wymęczyłeś mnie ...

SIRK napisał(a):
radzę poważnie zastanowić się nad trybem życia w tym także „higienicznym” sposobie zagospodarowania czasu wolnego, długo tak nie pociągniesz.

Wiem Krzysiu i dlatego przeloty takie robię tylko dwa razy w roku.
A przynajmniej robiłem bo teraz liczę, że mój nowy Krążownik Pomocniczy będzie pływał trochę szybciej i nie będę musiał wykonywać szalonych długich nocnych eskapad... :rotfl:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: SIRK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2017, o 23:20 

bury_kocur napisał(a):
Ależ Ty jesteś Krzysiu SZCZEGÓLARZ ...
Ja tu piszę hasłowo a Ty mi każesz każdy kabelek na atomy rozdzielać ...

Pisząc hasłowo możesz doprowadzić do nieporozumień i to czasami poważnych.
Cieszy mnie, że doceniłeś funkcje „radar overlay”. Dyskutowaliśmy już o tym i niestety w SailCruiser opcja ta jest niedostępna. Można powiedzieć, że jesteś lepszy od „kilkudziesięciu kapitanów i oficerów żeglujących na naszych żaglowcach” – pamiętasz kto tak powiedział?(cytowałem z pamięci)

A teraz w kilku punktach.
SailCruiser vs. OpenCPN.
Jeżeli tylko chodziło o ekonomie i wielkość ekranu to równie dobrze mogłeś pozostać przy darmowym OpenCPN, to jest naprawdę dobry program. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z aktualnymi mapami.

Alarmy.
Czy „alarm zbliżeniowy AIS” to alarm AIS CPA/TCPA? Wielokrotnie była już o tym dyskusja i nie chce się powtarzać ale minimalny czas i odległość należy traktować nierozłącznie. Jakie i z jakiego poziomu (AIS/ploter/laptop) masz ustawione wartości CPA/TCPA?
Jakie wartości ustawiasz na sonarze?
Co to jest „alarm GPS na ploterze”?

Radar.
Nie mam teraz czasu aby czytać instrukcje twojego radaru ale jeżeli jest to tzw. mARPA to możesz ręcznie zainicjować automatyczne śledzenie obiektu a określając CPA/TCPA otrzymasz namiastkę swojego „alarmu zbliżeniowego”. Nie polecam natomiast tzw. „Guard Zones” w teorii jest to rozwiązanie prawie idealne ale prawie robi różnice i w praktyce niestety się nie sprawdza. Teoretycznie mając w sieci parametry ruchu śledzonego obiektu możesz je wyświetlić na laptopie gdyż SailCruiser powinien takie dane akceptować. Nie jest to nawet proteza funkcji „overlay” ale w niektórych sytuacjach może to być bardzo przydatne rozwiązanie.

Gdy pytałem o sensory podłączone do radaru chyba mnie źle zrozumiałeś, aby w pełni wykorzystać wszystkie funkcje radar musi otrzymać kierunek i prędkość z niezależnych urządzeń(sensory). To może być rozwiązane na wiele sposobów, GPS(GNSS), log, fluxgate, gyro i takie tam nowinki elektroniczne. Oczywiście czym dokładniej określone parametry ruchu własnego tym na przykład bardziej precyzyjnie działający moduł antykolizyjny lub prawidłowo prezentowane zobrazowanie, była także już o tym dyskusja.

Nie zrozum mnie źle, nie jest to jakaś wiedza tajemna ale sugerowałbym dobry instruktarz/szkolenie/kurs. Mówiąc „dobry” nie mam na myśli super profesjonalnego kursu STCW na symulatorach AM tylko szkolenie przeprowadzone przez osobę która coś wie, jest żeglarzem i ma możliwości pokazać jak to powinno działać w praktyce na dobrze wyposażonej łódce. Nie będę nikogo polecał ale słyszałem, że nasz kolega z forum organizuje takie kursy w 3M ale są one drogie gdyż spełniają wymogi STCW. Jak dobrze pamiętam to z kol. Yigael dyskutowałem(kopalem się po kostkach) o takim kursie, tobie STCW jest niepotrzebne ale 1-2 dni szkolenia polecam (może wystarczyłby znajomy ale taki który wie a nie myśli, że wie).

Oczywiście dyskutować możemy nadal ale praktycznych zajęć nic nie zastąpi i tu nie tylko chodzi o dobrze ustawione pokrętła (a raczej menu) ale bardziej o podstawy i interpretacje obrazu.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2017, o 00:13 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
SIRK napisał(a):
Yigael dyskutowałem(kopalem się po kostkach)

A całkiem niepotrzebnie - "u Andy'ego" biorąc jego działalność akademicko - szkoleniową w całości możesz zrobić kurs Radar RYA dla żeglarzy, "super profesjonalny kursu STCW na symulatorach AM" jak to obrazowo przedstawiłeś :mrgreen: , albo i wydział nawigacyjny na tej AM machnąć ;)

Ale Andrzeja Szklarskiego to Kocur pewnikiem zna ;)

PS. Ja Ci tylko wtedy pisałem, że bywają kursy na sternika morskiego, na których kursant te profesjonalne symulatory widzi i daje to doskonałe pojęcie o tym jak bardzo jacht widać, a właściwie jak bardzo go nie widać z mostka dużego statku. Cenne doświadczenie dla adepta IMHO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2017, o 17:14 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Cytuj:
Ale jak osoba za sterem płynie to ja nie śpię tylko sobie drzemię w mesie a co kwadrans budzę się i patrzę na repetytory przyrządów w mesie - AiS-a, radar ... itp.
I w mesie ustawiam sobie alarmy zbliżeniowe czego się da.
Drugie radio też zawsze mam włączone w mesie.
Nie ma innej możliwości - próba położenia się spać w nocnym przelocie po Bałtyku dłużej niż kwadrans nie gwarantuje obudzenia się w świecie żywych.

Dawno, opinia prawie dwumetrowego chłopa, mnie tak nie zbulwersowała.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2017, o 23:43 

SIRK napisał(a):
to równie dobrze mogłeś pozostać przy darmowym OpenCPN, to jest naprawdę dobry program. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z aktualnymi mapami.

Mogłem ale poległem na aktualizacji map.

SIRK napisał(a):
Czy „alarm zbliżeniowy AIS” to alarm AIS CPA/TCPA? Wielokrotnie była już o tym dyskusja i nie chce się powtarzać ale minimalny czas i odległość należy traktować nierozłącznie. Jakie i z jakiego poziomu (AIS/ploter/laptop) masz ustawione wartości CPA/TCPA?
Jakie wartości ustawiasz na sonarze?
Co to jest „alarm GPS na ploterze”?

Tak - pisząc "alarm zbliżeniowy AIS” mam na myśli alarm AIS CPA/TCPA - przy normalnej żegludze na morzu ustawiam go na 5 mil (ustawiam na ploterze bo tak mi najprościej) - przy większym ruchu lub na Zatoce na 2 mile..

Na sonarze ustawiam 5 metrów na podejściu a potem na płytszej wodzie 2 m.
Teraz będę musiał więcej :-( ...

SIRK napisał(a):
aby w pełni wykorzystać wszystkie funkcje radar musi otrzymać kierunek i prędkość z niezależnych urządzeń(sensory)

A czemu z niezależnych ? Czy źródłem danych nie może być ploter ? Tak mam i działa to OK. W końcu to na nim wyświetlam dane i obraz radaru

SIRK napisał(a):
ale 1-2 dni szkolenia polecam

Na razie radze sobie - nie mam na nic czasu w życiu a już na pewno na owe 1-2 dni szkolenia - ale jak będę widział potrzebę to pewnie do Andrzeja się zgłoszę.
Albowiem szkoleń nigdy dość ...

Straszliwie mnie odpytujesz ...;-)

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2017, o 00:56 

Yigael napisał(a):
A całkiem niepotrzebnie (...)

A tam zaraz niepotrzebnie, zawsze warto dyskutować ze znawcą tematu, (człowiekiem renesansu?) nawet gdy to ma dotyczyć wyłącznie jego „intymnych sensorów”.
Co do kursu radarowego RYA to jak ktoś bardzo potrzebuje „papier” z takim logo to czemu nie. Ja jednak sugeruję najzwyklejsze szkolenie które w tym konkretnym i każdym podobnym przypadku jest najwyraźniej potrzebne.

bury_kocur napisał(a):
Straszliwie mnie odpytujesz ...

Po prostu „hasłowo” opisujesz zalety współczesnej elektroniki powołując się na własne doświadczenie a ja nie jestem pewien czy dobrze ciebie rozumiem. Nie godząc się z niektórymi teoriami nie wiem czy to tylko moja błędna interpretacja twojej wypowiedzi, czy może jednak niewiedza, błąd w idei a może także w wykonaniu.

A wracając do „przepytywanki” to obawiam się, że popełniasz klasyczny błąd i nie rozumiesz działania alarmu AIS CPA/TCPA. Ale aby była jasność przekazu podaj proszę jaką ustawiasz wartość TCPA dla 2 i 5Nm.

Nie odpowiedziałeś na pytanie, co miałeś na myśli pisząc „alarm GPS na ploterze”

Co do radaru to powiem tak, marynarze muszą ukończyć obowiązkowe szkolenie radar/ARPA (poziom operacyjny lub zarzadzania) nie dla tego, że to małpy nie potrafiące przeczytać instrukcje obsługi. Bardzo często mamy problemy z prawidłową interpretacją przedstawianego obrazu radarowego a samodzielna nauka doprowadza do powielania klasycznych błędów.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2017, o 08:40 

SIRK napisał(a):
obawiam się, że popełniasz klasyczny błąd i nie rozumiesz działania alarmu AIS CPA/TCPA.

Krzysiu - błędów nie robi ten kto nic nie robi.
Być może popełniam jakiś błąd, choć jak sięgnę pamięcią do sezonu to ustawiony alarm w AiS krzyczał mi zawsze jak się zbliżał "przeciwnik" :)
Niemniej wróćmy do tematu w sezonie, bo teraz w zimie nie wszystko pamiętam z setupu tych urządzeń - zwykle po rozpoczęciu pływań chwilkę zajmuje mi zanim całość sobie przypomnę.
Chyba, że napiszesz wprost co wg Ciebie robię nie tak to może sobie przypomnę jak mam.
Może tak będzie prościej ?

A co do radaru to wybieram się już trzeci rok na kurs radarowy ale ciągle sezon mam za krótki.
Ty masz blisko - ja muszę poświęcić na to specjalnie kilka dni, których zwykle mam za mało wolnych.
Po udarze mojej ślubnej nie mam możliwości przyjechania samemu bo muszę Marzenie pomagać w życiu na codzień.
Nie takie to wszystko proste a jak już jest chwilka wolnego to wolę popływać niż siedzieć na sali wykładowej.
Także jak uważasz, że coś robię nie tak to napisz - tak będzie prościej - ja się nie obrażam na nauki :) - człowiek się uczy całe życie.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2017, o 09:32 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
SIRK napisał(a):
A tam zaraz niepotrzebnie, zawsze warto dyskutować ze znawcą tematu, (człowiekiem renesansu?) nawet gdy to ma dotyczyć wyłącznie jego „intymnych sensorów”.
Co do kursu radarowego RYA to jak ktoś bardzo potrzebuje „papier” z takim logo to czemu nie. Ja jednak sugeruję najzwyklejsze szkolenie które w tym konkretnym i każdym podobnym przypadku jest najwyraźniej potrzebne.

Wszelako "darłeś koty" przekonując mnie, że z całą pewnością na kursie na JSM profesjonalnego symulatora mostka czy radaru nie zobaczysz tłumacząc mi przy okazji jak taki wygląda i jak profesjonalne kursy się na nim robi. IMHO całkiem niepotrzebnie. Wystarczyło zapytać gdzie ten symulator.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4