Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:26

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2014, o 09:53 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: sternik PU
Kupiłem sobie katamarana Prindle 16 z dobrodziejstwem inwentarza. Od wielu lat pływam na kabinówkach na WJM, raz miałem parogodzinną styczność z 420. Nie mam doświadczenia regatowego zatem, ani tym bardziej katamaranowego. :-)

W zewtawie dostałem linki jak na zdjęciu zd1.jpg i zd2.jpg.

zd2.jpg przedstawia trapezy - z tym sobie poradzę.
zd1.jpg przedstawie pozostałe olinowanie stałe, z których dwie zidentyfikowałem (dwie po lewej na dole), a z dwu pozostałych jedna powinna być sztagiem, która?

W wyposażeniu nie mam foka (poprzedni właściciel nie miał). IMHO łódka powinna go mieć, więc jako sztag zamontowałem linkę z bloczkiem (na zdjęciu po prawej). Była ona jednak o parę cm, za krótka i we trójką musieliśmy ją naciągać. Nie ma ona jednak żadnej regulacji, nie ma też przedłużacza na montaż dolnego narożnika foka.

Linka u góry (ciągle piszę tylko o linkach z białym plastikowym oplotem), ma regulację i na drugim końcu przygotowany zaczep na bloczek fału foka. Nie przymierzałem jej jeszcze, więc nie wiem jak z długością, jest regulacja więc nie powinno być problemów.

Dwa bloczki po lewej na dole, to pewno do foka, ale z braku tali na razie zamontowałem je do bomu, jako górne bloczki tali.

Do czego może służyć linka stalowa biała po prawej na dole, jeśli nie jest to sztag?

P.S.
Jest też opcja, że to nie od tej łódki, bo poprzedni właściciel miał kilka katamaranów i ten został ostatni do sprzedania, sam nie jest żeglażem więc mi nie pomoże, miał firmę.

P.S.2
Jest jeszcze na prawo od trapezów linka stalowa bez oplotu plastikowego i też nie mam do niej zastosowania. Fał grota jest z masztem (przepleciony przez górne bloczki tak, że nie da się obecnie tego z demontować. Może to fał foka? Na topie masztu są dwa kółka w jednej osi - osi łódki, pod jedną linkę = fał grota. część montowana do żagla idzie po stronie likszpary, a montowana do miekkiej części fału grota idzie od dziobu.

Załączniki:
Komentarz: Trapezy - wiadomo.
zd2.jpg
zd2.jpg [ 221.65 KiB | Przeglądane 4497 razy ]
Komentarz: Do czego linka po prawej?
zd1.jpg
zd1.jpg [ 219.88 KiB | Przeglądane 4497 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:26 

Jeszcze jedno pytanie: skoro bloczki foków szota montujemy do linek stalowych, które są zakute razem z wantami, to do czego służą bloczki montowane na końcach belki poprzecznej, na której stoi maszt? Dodatkowo są jeszcze przelotki, jak by do tych bloczków z których jedną widać na zd2.jpg w lewym górnym roku tego zdjęcia i kawałek drugiej na prawym górnym roku zd1.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 12:38 

Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie:
może to pomoże ?

Załączniki:
Prindle_Manual.pdf [1.32 MiB]
Pobrane 220 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2014, o 23:29 

Mam ten manual i wstępnie dochodzę dlaczego są dwie stalki. Otóż oryginalnie Prindle miało foka z zamkiem blyskawicznym bez żadnej stalki wszytej na stałe do zagla. Jedną z tych linek się "wszywalo" jako wzmocnienie liku przedniego zamykając zamek. Pewno zatem ta linka z uchem to sztag a ta z bloczkiem to wzmocnienie liku przedniego.Jak będzie pogoda to rozwine obie i pomierze. Z racji ze foka nie mam to zagadnienie jest czysto teoretyczne. Gdyby na forum pojawił się jakiś właściciel Prindle 16 to na pewno mi się nasuna kolejne pytania.

Ostatnio edytowano 16 paź 2014, o 07:07 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Kasacja dubla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2014, o 07:43 

Jeszcze jedna zagadka:

Na Plażowych bywają trapezy. Aby się nie plątały, te po prawej sa od dołu przymocowane gumką, która idzie na dół i na przeciwległą burtę pod trampoliną i łączy się z trapezem po drugiej stronie. Tym sposobem kończąc używać trapezu gumka go zwija w okolice want.

Ja mam jeszcze jedną gumkę, która jest w belce poprzecznej tylnej. Do czego ona może służyć? Fały foka są z jednego kawałka, fał grota koniec ma przymocowany do wózka...

Chodzi o gumeczkę z węzełkiem, która wystaje z belki. Na zdjęciu widać łączenie belki tylnej z lewym pływakiem. Jest tak też wózek szotowy grota.

Ktoś ma pomysł?

P.S.
Dodam jeszcze, że w oryginalnych zatyczkach belek i przedniej i tylnej, nie ma żadnych dziur na gumki międzypływakowe.

Załączniki:
20141007_084813a.jpg
20141007_084813a.jpg [ 54.17 KiB | Przeglądane 4067 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2014, o 20:38 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Może ta gumka służy do powrotu wózka szotowego w "pozycję wyjściową".
Ale czy taka guma dałaby radę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2014, o 13:59 

Tez miałem taka hipotezę, ale w stronęplywaka wozek ciągną szoty/talia a do środka się ciąg drugim końcem szoty grota.Fabryka tak kazała i to się doskonale sprawdza, knaga zaciskowa jest fabryczna, wszystko doskonale działa. Na razie stawiam, że ktoś to dorobił aby sternik mial bliżej swój trapez.

Jakieś inne propozycje?

Ostatnio edytowano 25 paź 2014, o 14:02 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Kasacja dubla.

Odpowiedz z cytatem