Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 20:28

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 14:30 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Ponieważ Wiktor się upomniał (przypominając obietnicę), czas napisać.
Na początku wyjaśnienie: na forum zapewne jest sporo lepszych ode mnie w tej zabawie, bo ja cały czas się uczę. Ale podstawy mogą się przydać :)
Wyjaśnienie 2: opieram się w swoim opisie na Tecsunie PL600 bo takie radyjko mam i o takie byłam pytana. Ale wszystkie informacje jak najbardziej dają się stosować do innych radyjek.

No właśnie, jakich? To, co radio musi mieć, to sensowny zakres fal krótkich (zasadniczo od 1000 do 15000 KHz wystarczy, z możliwością dobrego, dokładnego strojenia). Krytyczne jest, aby mogło odbierać w SSB. Wspomniany Tecsun ma znacznie większy zakres i strojenie od 1khz (co nie wystarcza ;) ) - na szczęście ma też pokrętło BFO które pozwala na dokładne dostrojenie do sygnału (przypominam, ja tylko córka krótkofalowców, więc tych lepiej znających się na technicznej stronie proszę o wybaczenie i spojrzenie na tytuł).

Ponadto dobrze, jeśli mamy choć prostą (kawałek drutu) antenę. Jeśli nie mamy dodatkowego złącza dla takiej anteny (zwykle są, Tecsun na przykład ma wraz z dołączoną anteną), to możemy przyczepić ją do koncówki anteny teleskopowej (krokodylkiem) a drugi koniec IZOLOWANYM zaczepem (wystarczy, że mamy kabelek w izolacji - albo np. Niemetalową klamerkę do prania ;) ).
Antena u mnie wygląda tak:
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428584914.271471.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428584914.271471.jpg [ 293.51 KiB | Przeglądane 7384 razy ]

Aha, kawałek jest liczony w metrach :) u mnie 6 m długości.

Następna sprawa, po antenie, to ustawienie radia. A więc po pierwsze - SW (short wave), po drugie - SSB. W przypadku Tecsuna nie musimy się przejmować, czy USB czy LSB (odpowiednio Upper Side Band lub Lower Side Band) bo Tecsun robi to sobie automatycznie (nie pytać jak). Tam, gdzie jest wybór, wybieramy SSB i USB.
A wiec short wave:
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428585425.246444.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428585425.246444.jpg [ 337.39 KiB | Przeglądane 7384 razy ]

I SSB:
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428585495.239020.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428585495.239020.jpg [ 339.03 KiB | Przeglądane 7384 razy ]

Następny krok to ustawienie częstotliwości. I tu zaczyna się skomplikowanie:

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428585610.525479.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428585610.525479.jpg [ 167.77 KiB | Przeglądane 7384 razy ]

Jak widać, takie Northwood ma 4 rożne częstotliwości. Jest to potrzebne, bo w zależności od pory dnia/nocy, propagacji etc może okazać sie, że potrzebujemy wyższej lub niższej. Northwood na dwóch częstotliwościach nadaje wszystko (na 4610khz i 8040khz) na dwóch pozostałych nie zawsze.
(Btw: ściągawka jest w programie HF Fax którego używam na ipadzie, mozna też sciągnąć odpowiednie publikacje. Lista bedzie pózniej)
Popatrzmy:

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428585905.709627.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428585905.709627.jpg [ 258.06 KiB | Przeglądane 7384 razy ]

Jak widać, pozostałe dwie częstotliwości są używane w warunkach lepszej ich propagacji.

Ale, tu jest haczyk. Częstotliwości podane w spisie trzeba ZMNIEJSZYĆ o 1.9khz - czyli w przypadku Tecsuna ustawić zamiast 8040 kHz 8038 kHz - z BFO na środku, dostroimy później kręcąc minimalnie w górę (+).
Oczywiscie, jeśli możemy ustawić częstotliwość do jednego miejsca po przecinku to ustawimy od razu 8038.1 kHz.

Ciąg dalszy nastąpi wkrótce....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 2: baoo, plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 16:57 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Monisiu, zanim się narobisz przy doktoracie - zajrzyj do mojej habilitacji z Tecsuna i meteofaksów. Niecały rok temu (w maju 2014) w wątku pomocy Tecsun SSB Pl-600
zeiman napisał(a):
hej hej czy ktos ma do czynienia albo mial z powyzszym globalnym radyjkiem odbierajacym faxymile, nawtex itp ? mimo instrukcji obslugi mam pare pytan natury technicznej i potrzebuje pomocy. dzieki
No, a dalej już poszło:
viewtopic.php?p=298486#p298486

Cztery posty dalej jest moja habilitacja. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 19:43 

Jesteś paskuda. I tyle. ;)

Ja już się przez ostatni tydzień narobiłam, teraz to została sama przyjemność - pisanie i wklejanie fotek (i filmików).

Więc chyba dokończę..

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2015, o 06:53 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Witam.
Robiłem podobne doświadczenia na małym chińskim radyjku DEGEN i miałem podobne efekty.
Chyba nikt mnie nie zbanuje jak podam linka do "sąsiadów", gdzie trochę to opisałem:

http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?p ... ht=#205277
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

A tu można zobaczyć jak z kilku rurek wodnych i kanalizacyjnych zrobić antenę śrubową do ściągania zdjęć satelitarnych. Niestety potrzebny odbiornik z innymi częstotliwościami.
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t=9712

pozdrawiam Mirek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2015, o 08:19 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
To i ja dorzucę moją dysertację na temat:
http://59nord.pl/norwegia/radiofax-mapki-pogodowe
http://59nord.pl/norwegia/antena-do-odb ... ongwire-91

Ostatnio edytowano 13 kwi 2015, o 08:43 przez zosta, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor zosta otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2015, o 08:31 

Dobra, skończyliśmy na ustawieniu częstotliwości. Ale jak wiadomo, propagacja jest różna, jak wiadomo, że akurat na tej częstotliwości będzie dobra? No cóż, musimy posłuchać. Owszem, generalnie nie będziemy wybierać niskiej częstotliwości w ciągu dnia, raczej trzeba zacząć od nieco wyższej (przy wspomnianym Northwood najniższa częstotliwość jest i tak aktywna tylko w nocy). Ja zwykle zaczynam od 4610 kHz i ewentualnie potem sprawdzę wyższe. Ale jak wiedzieć, że będzie dobrze?

No, w przypadku Northwood jest to problem. Raz, że stacja nie nadaje NIC pomiędzy transmisjami - zwykle ma się sygnał, pozwalający na dostrojenie radia, ale nie w ich przypadku - a dwa, że stacja ta ma brzydki zwyczaj spóźnienia się z transmisjami :)

Zwykle więc próbuję jakiś czas przed planowaną transmisją i czekam. Czekam na sygnał początkowy, ktory trwa chwilę i pozwala właśnie na dostrojenie. Zwykle zahaczę o poprzednią transmisję w ten sposob, więc mogę na niej wyregulować. Komputer ma tu przewagę, bo podłączony kabelkiem do radia jest cichy, więc można ustawić się na poprzednich transmisjach i zostawić go na nasłuchu na następną godzinę czy dwie a potem powycinać z zapisanego (długiego...) obrazka, co nas interesuje. I trzymać kciuki,mżeby warunki odbioru się nie zmieniły ;)

Czego słuchamy, gdy dostrajamy? Jeden, długi dźwięk. Jeśli ktoś kiedyś słyszał faks w słuchawce to będzie wiedział, to podobne częstotliwości dźwięku. Biały kolor ma nieco inną częstotliwość dźwięku i w taki sposób mamy zakodowany obraz. Linia po linii. Idealny sygnał miałby na przemian te dwie częstotliwości i tyle, nic pomiędzy. Ale idealny sygnał wymagałby idealnej anteny, kabli i doskonałego radia, więc zasadniczo nie istnieje. Aczkolwiek program komputerowy ma dodatkowe filtry, ktore "obcinają" szumy - więc jest całkiem blisko. Na ipadzie otoczenie wprowadza dodatkowe szumy. W obu programach do dostrojenia (pokrętło BFO na radiu) mamy dostępny podgląd odbieranego dźwięku, z zaznaczeniem interesujących nas dwóch częstotliwości. Zwykle mamy morze zakłóceń i jeden (od czasu do czasu dwa, w trakcie transmisji, przed transmisją i pomiędzy jeśli to inna niż Northwood stacja jest tylko jeden) wyraźnie wybijający się sygnał. To (przed transmisją) czarny piksel, ton 1500 Hz. W trakcie transmisji bedzie też czesto z drugim, na 2300 hz - to biały. I to pozwala na szybkie dostrojenie - ustawiamy pojedynczy PIK na czerwonej linii, jak mamy dwa (w trakcie transmisji, jak ustawiamy na poprzedzającej) to ustawiamy tak aby lewy pik był na lewej linii, prawy powinien wypaść wtedy na prawej.
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428909460.189544.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428909460.189544.jpg [ 56.01 KiB | Przeglądane 6827 razy ]

Tak wygląda dobry sygnał przed prognozą. Widać wyraźnie, co nas interesuje. Jeszcze przed dostrojeniem.
Na filmie poniżej jest sygnał odbierany na komputerze, z dużą ilością zakłóceń (bo w domu) z Hamburga. Interesujące (poza tym jak brzmi faks) jest spojrzenie na okienko z podglądem sygnału. Raz jest filtrowany, prawie idealny sygnał, drugi raz nie, w morzu zakłóceń. Pocieszające jest, że jak widać na ekranie, nawet w tych warunkach odbierany faks jest niezłej jakości.

Drugi filmik to odbiór w lepszych warunkach, na ipadzie, faksu, ktory też jest załączony (Northwood). Powyższa fotka z podglądem dźwięku jest zrobiona w tym samym czasie.

http://youtu.be/grfv87zHG3Q

http://youtu.be/tXUG_ODQCKE

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2015, o 08:35 

Brakujące foto:
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1428910503.550196.jpg
ImageUploadedByTapatalk1428910503.550196.jpg [ 319.5 KiB | Przeglądane 6815 razy ]

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem