Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 00:45

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2017, o 12:29 

Podziękował : 47
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Dzień dobry wszystkim,
Forum znam od dawna, ale konto założyłem dopiero co i bardzo proszę o wyrozumiałość. Mam do Państwa pytanie, a raczej prośbę. Jeśli ktoś ma doświadczenia w pracy z sekstantem Davis'a, to byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi w tej materii. Tłumaczę czemu. Imperatyw kategoryczny - nauczyć się astronawigacji. Tak, wiem, można kupić za tę cenę 10 GPS-ów i duuużo baterii. Ale ja zapragnąłem po staremu. Tylko czy warto wydać około 1,5 kzł na to plastikowe cudo (oczywiście z plastikową śrubą mikromentryczną)? Czy pomiary nim robione są porównywalne do branych normalnym sekstantem? Oczywiście w sprawnych rękach... Z drugiej strony, na ebayu te normalne, o ile nie są bardzo stare i poobijane, z niewiadomą optyką, kosztuję dwa, trzy razy tyle... Czy warto pchać się w to coś? A może, jak już odbiło, dołożyć i kupić zwykły?
Będę wdzięczny za uwagi,
Leszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2017, o 13:51 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Kazdy sextant jest dobry, a roznica miedzy nimi jest mierzona w milach :D

Zawsze mozesz przeznaczyc te
leszek2401 napisał(a):
1,5 kzł
[domyslam sie ze chodzi o 1,500 zl :D ] na Freiberger Marine Sextant - mysle ze bedziesz zadowolony i z czasem EP bedzie dokladniejsze :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2017, o 15:58 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 403
Uprawnienia żeglarskie:
leszek2401 napisał(a):
... Z drugiej strony, na ebayu te normalne, o ile nie są bardzo stare i poobijane, z niewiadomą optyką, kosztuję dwa, trzy razy tyle... Czy warto pchać się w to coś? A może, jak już odbiło, dołożyć i kupić zwykły?
Będę wdzięczny za uwagi,
Leszek

Kup sobie normalny, używany normalny sekstant, czy to na e-bay'u, czy od kogoś - i będziesz miał prawdziwy instrument, sekstant przydatny i do nauki i do nawigacji.

Przy okazji - na niemieckim e-bay nie istnieją używane sekstanty za dwa - trzy razy tyle, bo to - czyli ok. 4.5 tys. zł - jest cena owszem, ale fabrycznie nowego Cassens-Platha albo Tamayi.

Używany sekstant Freibergera kosztuje do około 400 euro, a nierzadko sporo mniej, to znaczy w okolicach 1.5 - 1.8 tys. zł, ale to jest normalny, niezły sekstant, który może służy lata.

Natomiast plastikowy sekstant Davisa za 1.5 tys. zł to kuriozum, nie tyle nawigacyjne co cenowe :rotfl:

Pozdrawiam
tomasz

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2017, o 17:04 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Awaryjnie, a i do nauki ujdzie, nabyłem na pchlim targu Davis mark 3 - już nie pamiętam czy za 2 funty, czy 5... :lol:
Prawdziwy, demobil z marynarki, wysokiej klasy, nieużywany, to 400-500 funtów, a wygląda że i euro ;)
Używane, DDRy i rosyjskie trafi znacznie taniej.
Rzuć okiem, oczywiście z czujnością rewolucyjną.
na szybko: http://allegro.pl/sekstant-katomierz-lu ... 61860.html
http://www.ebay.de/itm/C-Plath-marine-s ... 2330110873

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: leszek2401
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2017, o 18:05 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Osobiście mam davisa mk15. Koszt nowego to £162. We Francji, bo dziwnym trafem u mnie są droższe :)

http://navastro.fr/index.html?p218.html

Polecam miejsce do zakupu i sam sekstant.

Wychowani na precyzji gps, wszyscy mają watpliwości do precyzji plastikowego sekstantu. A prawda jest taka, że twardy plastik z którego jest wykonany nie jest gorszy od metalu. Precyzja sekstantu jest określona przez jego możliwości pomiarowe i te w przypadku Davisa są do 2/10 minuty. Normalnie zakładany błąd w astronawigacji to 1 minuta w dowolną stronę, jednym słowem znacznie większe znaczenie ma to jak dobrze przeprowadzamy obserwację a nie to czy sekstant jest metalowy czy plastikowy.

Wiem, że zaraz usłyszę, że po co używać metody dającej nam w najlepszym razie precyzję rzędu mili, skoro możemy mieć precyzję rzędu metrów? Cóż, 200 mil czy 2000 mil od lądu jest mi doskonale obojętne, czy znam pozycję z dokładnością co do metra czy co do mili. Ale ta z dokładnością co do mili także pozwoli mi znaleźć port, w okolicach którego mogę ustalić swoją pozycję z metrami precyzji dzięki nadal metodom zależnym wyłącznie ode mnie, na jachcie, a nie od ministerstwa obrony w rękach Trumpa. I to metodami, których błędy są mi znane.

Pokolenie gps tego już nie zrozumie, dla nich jestem już dinozaurem, skoro pamiętam czasy przed-gps :)

Obrazek

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 5: boSmann, Jaromir, leszek2401, Ryś, tomasz piasecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2017, o 00:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
leszek2401 napisał(a):
Tylko czy warto wydać około 1,5 kzł na to plastikowe cudo (oczywiście z plastikową śrubą mikromentryczną)?

Nie, tyle nie warto:
https://www.amazon.co.uk/DAVIS-MARK-15- ... B00GHTGC5U
Albo tam, gdzie podała Monika, jeszcze ciut taniej ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2017, o 08:10 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Sekstant powinien być na tyle ciężki by likwidował mimowolne drżenie dłoni. Davisy są za lekkie, do b.precyzyjnych pomiarów, ale do turystyki ok. Zwłaszcza lotniczej - waga walizki.

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: leszek2401
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2017, o 17:41 

Podziękował : 47
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Witam,
Bardzo dziękuję wszystkim za poczynione uwagi.
Pozdrawiam,
Leszek

s/y Gryzelda; Bostrom B31
POL 0003C3

Człowiek uczy się mówić bardzo wcześnie, milczeć bardzo późno…

Odpowiedz z cytatem