Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lis 2024, o 17:34

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ponton
PostNapisane: 19 lut 2017, o 09:14 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Szukam pontonu tak aby 3-4 osoby na jeden raz się mieściły czyli coś około 280cm.
Oglądałem i Kolibri i Zodiac, inne także.
Waga zapewne odzwierciedla konstrukcję i jej solidność ale jest też uciążliwe
wciąganie 45 kg na pokład.
Rejon użytkowania: południe Europy.
Różnica jest ale czy warta 5 x więcej?
Jakie są Wasze doświadczenia?
Co polecacie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ponton
PostNapisane: 19 lut 2017, o 09:57 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
freshman napisał(a):
Co polecacie?

Ponton BARK
Produkcja ukraińska - spuścizna po produkcja dla bratniej armii radzieckiej.
Używam taki od dwóch lat - bardzo dobre i trwałe wykonanie a dużo tańszy od takiego ZODIAK-a.
Załącznik:
W szkierach 2016.JPG
W szkierach 2016.JPG [ 50.19 KiB | Przeglądane 4278 razy ]

Kupowałem w hurtowni pod numerem 796 366 798 ale nie wiem na ile telefon jest aktualny - jakby nie był to masz kontakt poniżej:
http://pontony-bark.pl/
Naprawdę polecam.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2017, o 10:55 

Podziękował : 271
Otrzymał podziękowań: 225
Uprawnienia żeglarskie: morski
Włodziu , bardzo ciekawa propozycja. Mam pytanie , czy występują une w innym niż militarnym kolorze i czy podłoga jest wystarczająco sztywna aby na niej swobodnie stać/chodzić. Na jacht mnie nie stać to chociaż ponton sobie kupię do popływania po Szkarpawie i okolicach. Pozdrawiam , Krzychu.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Co do kolorów to już znalazłem w rozszerzeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2017, o 11:28 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Trzeba pamiętać o rejonie przeznaczenia. Na południu jest pewien duży problem, u nas praktycznie nieznany - słońce. Szczególnie nie radzą sobie z nim tworzywa sztuczne.
Od PVC duży lepiej słońce znosi Hypalon.
Pontony nie różnią się od siebie tylko jakością materiałów i wykończenia. Ważny jest tak jak w przypadku jachtu projekt - kształt. Od tego zależy m.in jak łódka zachowuje się na fali, czy pływa sucho, jak wchodzi i wychodzi z ślizgu (jaką robi wtedy fale, ważne na kotwicowiskach czy w marinach).
No i kwestia drobnych rozwiązań np. jak i gdzie są montowane wiosła. Bo przy 3-4 osobach nie ma wyjścia trzeba siedzieć na burtach. Ile jest komór (czy w razie awarii jednej z nich jesteśmy wstanie nadal popłynąć).
Sam użytkowałem najmniejsza Bombarda (linia Zodiaka) i zarówno solidność jak i pewne rozwiązania była lepsze niż w odpowiednikach widzianych u nas. Co nie znaczy, że był idealny, ale nie musiałem płacić za nowy w sklepie :mrgreen:

http://calloftheocean.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2017, o 11:30 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
krzychuAPIA napisał(a):
czy występują une w innym niż militarnym kolorze i czy podłoga jest wystarczająco sztywna aby na niej swobodnie stać/chodzić.

Krzysiu.
Popatrz na fotkę powyżej z moją skromną osobą za sterem.
Wtedy jak kupowałem ten ponton (2015) to produkowali albo ciemnozielone albo takie jasnoszare.
Co do podłóg to u mnie jest podłoga składana z pięciu elementów i całość wychodzi na tyle sztywno, że bez kłopotów daje sie wewnątrz po niej chodzić.
Oczywiście to nigdy nie jest pełna sztywna podłoga, ale ja miałem inne priorytety - mnie się to musiało składać i dać sie przewozić na jachcie w przy tym założeniu jest to wersja świetna.
Musisz zajrzeć na ich stronę lub zadzwonić ale przemyśl, czy do takich okazjonalnych wycieczek po Szkarpawie nie wystarczy Ci taka wersja ?

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: krzychuAPIA
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2017, o 12:48 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
baoo napisał(a):
Trzeba pamiętać o rejonie przeznaczenia. Na południu jest pewien duży problem, u nas praktycznie nieznany - słońce. Szczególnie nie radzą sobie z nim tworzywa sztuczne.
Od PVC duży lepiej słońce znosi Hypalon.
Pontony nie różnią się od siebie tylko jakością materiałów i wykończenia. Ważny jest tak jak w przypadku jachtu projekt - kształt. Od tego zależy m.in jak łódka zachowuje się na fali, czy pływa sucho, jak wchodzi i wychodzi z ślizgu (jaką robi wtedy fale, ważne na kotwicowiskach czy w marinach).
No i kwestia drobnych rozwiązań np. jak i gdzie są montowane wiosła. Bo przy 3-4 osobach nie ma wyjścia trzeba siedzieć na burtach. Ile jest komór (czy w razie awarii jednej z nich jesteśmy wstanie nadal popłynąć).
Sam użytkowałem najmniejsza Bombarda (linia Zodiaka) i zarówno solidność jak i pewne rozwiązania była lepsze niż w odpowiednikach widzianych u nas. Co nie znaczy, że był idealny, ale nie musiałem płacić za nowy w sklepie :mrgreen:

Wchodzić w ślizg nie będziemy, to nie RIB tylko ponton transportowy, 4 KM to na zakupy.
PVC może i nie jest najlepsze ale jeżeli wystarcz na 5-6 lat to po prostu kupie nowy i wciąż jeszcze nie wydam tyle ile za Hypalon. Jak go nie uzywam to złożę, schowam i słońce nie bedzie aż tak go niszczyć. Na pokładzie nie zostawię go na 2-3 miesiące .
O łatwości naprawy nie wspomnę.....

Odpowiedz z cytatem