Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 gru 2024, o 13:22

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:20 

Podziękował : 22
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
doktor napisał(a):
Macie trzy problemy, Wojtka, który to wszystko nakręcił, Olka i Narcyze, którzy wala na oślep, ślepo mu wierząc.

Nie masz racji. Problem jest systemowy, można dorzucić jeszcze kilka nazwisk i pseudonimów.
A pomyśleć, że Główka chciał tak dobrze... by było.

Robhosailor - twoje odkrycia są dla mnie na zbyt wysokim poziomie abstrakcji. Chętnie bym z Toba podyskutował ale nie mam o czym. Daj mi szansę.

Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:24 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Mariusz Główka napisał(a):
...Jakoś do tej pory nie było problemów z "nadmoderacją" na tym forum. Zgodzę się z Colonelem, że wręcz przeciwnie, aktywność moderatorów często jest zbyt małą i zbyt późna. I nagle pojawił się na forum niejaki Czyszek i wprowadza swoje porządki. Niemal w kazdym poście kogoś obraża, personalnie, bądź grupowo i testuje przy tym cierpliwość innych forowiczów i moderatorów. A jak moderatorzy zaczynają reagować, to okazuje się, że wedłyg niego forum jest tłamszone nadmierną moderacją.
A jak jest naprawdę? Myślę, że każdy uzytkownik może sam sobie odpowiedzieć na takie pytanie. Zresztą kilku już zrobiło to publicznie.
Moim zdaniem forum zamieni się w jeden totalny śmietnik i cuchnące bagno, jeśli zachowania takie jak prezentuje Czyszek będą tolerowane. I skończy tak jak skończyło prz.

Zgadzam się z Mariuszem, że wcześniej nie było problemu nadmoderacji, bo nie było takiej potrzeby. Większość się znała i reprezentowali ten sam lub podobny punkt widzenia.
Ostatnimi czasy forum zainteresowało więcej osób. Słone przyciąga. Pojawiły się różnice i antypatie.

Może się narażę, ale IMHO to nie użytkownik Czyszek jest problemem forum. Choć ma specyficzny sposób pisania o sobie i o innych, uważam, że ma sporo do zaoferowania czytelnikom, pod warunkiem....

Właśnie pod warunkiem, że forum czy administracja forum nie dopuści do roztrząsania publicznie personalnych sporów. To właśnie personalny spór, którego jedną ze stron na dodatkowe nieszczęście jest moderator, doprowadziło do zróżnicowania stanowisk i podział. Co gorsza odczuwalny jest podział na grupy, a zwykły użytkownik nie jest w stanie określić czy słusznie czy niesłusznie i kto ma rację. Robi się niemiło, a kto chce być tam gdzie niemiło. Rozumiem ostre dyskusje, ale z klasą. Tutaj tego brakuje, choć chyba powinienem się spodziewać.

Teraz na naszych oczach rodzi się nowy spór. Spór na kanwie użytkownika Czyszka. Czy w toku osądzania tego sporu powstanie następny? Z dużą dozą prawdopodobieństwa tak.

IMHO jeżeli administracja będzie dopuszczać do tego, aby forum stawało się sądem to będą podwaliny do atmosfery jaką mamy teraz. Jeżeli niektórzy taką atmosferę lubią, to proszę bardzo, ale podejrzewam, że większość się wycofa i stanie się to co stało się z pl.rec.

Również uważam, że administracja powinna zróżnicować środowisko moderatorów, aby nie dochodziło do podejrzeń TWA, a dawało podstawy do obiektywizmu administracji.

Jest to szczery obraz średnio aktywnego użytkownika spoza środowiska, ale kochającego żeglarstwo.

No to teraz zakładam kamizelkę ratunkową i czekam na sztorm. ;) :lol: :lol:

Edit: Poprawiłem błąd ortograficzny.

Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 10:01 przez pough, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor pough otrzymał podziękowania - 4: damit, Doktor, Szaman3, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:26 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Jarek, pewnie masz racje, ale od lata to pierwszy temat ogólny w którym biorę udział w dyskusji, pozostałe w których z konieczności piszę, miały być tylko o rejsach ale przerodziły się wiemy w co, wiec tylko na moderowanie w tych watkach zwracałem uwagę, to że systemowy wcześniej napisałem,

doktor napisał(a):
Odpowiem, bo to Ty napisałeś, uważam, że jeśli chodzi o moderowanie w wątkach, które mnie dotyczą, nie jest przypadkowe i nie ważne kto konkretnie to zrobił, bo to wspólna akcja,

Ale, te trzy osoby biorą w tym udział pisząc nieprawdę i to już nie raz udało się wykazać, a pozostali, albo na to pozwalają, udając że nic się nie dzieje, czasami pomagają moderując, co mniej wygodne teksty, a pozostawiając nadające się do usunięcia, ale wygodne dla tezy jaka lansuje wspomniana trójka.
Skoro taka taktyka jest powszechna,pewnie masz racje, że w innych miejscach forum stosuje się podobna, ale ja od dawna nie pisze w tych innych miejscach. Nie pasuje mi bycie najbardziej poczytnym bez względu na to co o mnie piszą jak kiedyś napisał Maar.

Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 09:43 przez Doktor, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:39 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Narjess napisał(a):
Piotrze drogi.. Nie nie doczekasz. I tyle.
I w doopie mam co ty potrzebujesz wiedzieć. wiedziałeś? I na co masz ciśnienie? Wiedziałeś? A Jasio ciekawski i tak sobie przypali palucha jak wsadzi w ogień. Wiedziałeś?

Tak wybiórczo wyciąłem. nie za bardzo wiem co sądzić o tej odpowiedzi.
Narjesss zalecała mi brać brom w innym poście ,sama nie wzięła czy co?

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:50 

Podziękował : 4334
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Wioskowy głupek swoje wie:

Moderator też człowiek! A kto powiedział, że musi być mądry?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:52 

pough napisał(a):
słusznie czy nie słusznie

słusznie czy nie, słusznie,
ewentualnie
słusznie czy niesłusznie.

pough napisał(a):
że większość się wycofa i stanie się to co stało się z pl.rec.

Upadek pl.rec.zeglarstwo jest najwyraźniej mitem założycielskim tego forum. Ten upadek to bajka o blaszanym smoku. Pl.rec.zeglarstwo upadło wiele lat temu dokładnie z tego powodu, o którym pisze Myszek. Przestali na nim pisać ludzie, którzy mieli coś do napisania. Dopiero dalej i niedawno poszło to jak cała reszta usnetu i mozna się zgodzić, ze czytniki, że serwery etc. itp.
Dalej się dzieje tak jak tutaj, dyskusja sobie się zaczyna i trwa do momentu gdy jakiś "autorytet" nie napisze - "z takim osobnikiem nie będę rozmawiał", "nie znasz się na rozporządzeniach pani Zosi z ministerstwa d/s żeglarstwa", "trzeba było podać szpring rufowy", "silnik z kosiarki?" "tak, ale z innej", i jest po dyskusji.
Klient nie ma pojęcia, ze na współczesnym radarze można (i trzeba nawet) wyświetlić znaczniki AISa napisze, że tylko gupi uważa, że na radarze jakieś urzadzenie elektroniczne ostrzega nas o o innych statkach i co? I nic, nikt mu nie zwróci uwagi bo to lokalny autorytet a jak inny lokalny autorytet bąknie coś półgębkiem, ze może jednak, to cisza jak makiem zasiał bo nikt przecież z autorytetami nie będzie dyskutował, bo jest to w złym tonie i be. A autorytet się przecież nie myli, a jak się myli to morda w kubeł. - vide reaktywowany wątek o silniku Zawiasa.

Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 09:54 

Nikt tego wprost nie powiedział, ale wszystko co tworzy jakąś całość, jest tak słabe jak najsłabsze ogniwo.
Ja twierdzę, że bardzo dużo złego w postrzeganiu ekipy stało, się gdy moderatorem została Narcyza i pisze to wprost bez ogródek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:00 

ZyciePoZyciu napisał(a):
pough napisał(a):
słusznie czy nie słusznie

słusznie czy nie, słusznie,
ewentualnie
słusznie czy niesłusznie.

Widzę, że do analizy jako pierwszy wybrałeś najważniejszy punkt mojego postu. :-P

Ale dzięki, już poprawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:08 

pough napisał(a):
najważniejszy punkt mojego postu.

Na tym forum "autorytety" walą wirtualną packą na muchy w tych, którym zdarzyło się popełnić ortografa. Ja nie walę packą tylko mimochodem poprawiam to najpierw co błędne.
Ortograf zawsze się bardzo rzuca w oczy, na przykład Olek Kwaśniewski ma na swojej stronie www ortografa w tytule, co z mety ustawia całość, która jest co prawda zdezaktualizowana ale mogłaby być interesująca. Gdyby nie kłopoty z czytaniem. :-?

Pozdrowienia - Jarek

Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 10:10 przez ZyciePoZyciu, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:10 

ZyciePoZyciu napisał(a):
pough napisał(a):
najważniejszy punkt mojego postu.

Na tym forum "autorytety" walą wirtualną packą na muchy w tych, którym zdarzyło się popełnić ortografa. Ja nie walę packą tylko mimochodem poprawiam to najpierw co błędne.
Ortograf zawsze się bardzo rzuca w oczy, na przykład Olek Kwaśniewski ma na swojej stronie www ortografa w tytule, co z mety ustawia całość, która jest co prawda zdezaktualizowana ale mogłaby być interesująca. Gdyby nie kłopoty z czytaniem.

Pozdrowienia - Jarek

Ucieczka od meritum?
Mądry nie zauważy, głupi pomyśli, że tak ma być... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:14 

pough napisał(a):
Ucieczka od meritum?

Kolego, w moim poście masz osiem słów na temat jak poprawnie napisać jakiś wyraz i, niżej, kilkanaście wersów na temat dyskusji na forum.
Chcesz dyskutować o swojej niezborności ortograficznej? Naprawdę?

Pozdrowienia - Jarek

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pough napisał(a):
Mądry nie zauważy,

Błąd, nie jesteś królową brytyjską.
Mądry zawsze zauważy, a złośliwy ci nie powie.

Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:20 

ZyciePoZyciu napisał(a):
...A autorytet się przecież nie myli, a jak się myli to morda w kubeł. - vide reaktywowany wątek o silniku Zawiasa.

I z powodu U-bota, będziemy teraz walczyć. Nie można wszystkiego czytać dosłownie.
Podejrzewam, bo tego nie wiem, że Zbieraj przytaczane przez Ciebie słowa o uruchamianiu U-bota użył w przenośni. I tak bym to odbierał.
Nie ma dla mnie znaczenia jaki to silnik, jeżeli dyskusja o tym ma być na śmierć i życie.
Ale jezeli odbywać się to będzie z klasą, to z czystej ciekawości chętnie się dowiem, bo Zawias to kawał historii.

Ale to już inny temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:26 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4110
ZyciePoZyciu napisał(a):
Zmartwię cię, kolego sympatyczny, własnie mnie przekonałeś bym nieco poświęcił swego czasu i pisał dalej na tym forum.

Jak pewnie zauważyłeś, ja się nie czepiam jakoś specjalnie a i podejście do większości ludzi mam dość łagodne (choć fakt, jeden tu mnie wkurzył, każdy może mieć chwilę słabości ;) ). Ale teraz się czepnę: podoba mi się Twoja "konsekwencja" w kwestii pobytu na tym forum :)
Zwłaszcza połączona z tekstem o braniu odpowiedzialności za napisane słowa.
Do tego bym jeszcze dodał to o bezproblemowym przyznaniu się do błędów.

Ale co tam, pisać można wszystko...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:26 

ZyciePoZyciu napisał(a):
pough napisał(a):
Ucieczka od meritum?

Kolego, w moim poście masz osiem słów na temat jak poprawnie napisać jakiś wyraz i, niżej, kilkanaście wersów na temat dyskusji na forum.

Pozdrowienia - Jarek

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pough napisał(a):
Mądry nie zauważy,

Jarek

A jednak ucieczka od meritum...

PS. Na kolejne posty odbiegające od meritum już nie będę reagował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:33 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
ZyciePoZyciu napisał(a):

Pozdrowienia - Jarek
Jarek

ZyciePoZyciu napisał(a):
Pisałem o końcu XX wieku i z tego czasu pl.rec. to [imię i nazwisko usunięte w związku z RODO], Tomek Chodnik, który grupę ożywił i wyrwał z niebytu po rejsie do Murmańska, Jurek Makieła, Wojtek Kasprzak, Krzyś Bieńkowski, Pierdziel, który dołączył pod koniec okresu, który dla mnie się skończył wraz z nieudaną próbą powołania SIZ stowarzyszenia, powstanem Bryfoka i dalszych Samosterów.
Jarek Czyszek

Tę. Tę grupę. Jeśli już o niezborności ortograficznej piszemy to i o nieporadności gramatycznej pamiętajmy.

ZyciePoZyciu napisał(a):

Jarek

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: pough
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:43 

waliant napisał(a):
Ale co tam, pisać można wszystko...

To prawda.
To napisz w końcu zamiast chodzić opłotkami, bo odnoszę wrażenie, że chodzenie opłotkami jest zwyczajem tego forum. Tak samo jak ujawnianie prywatnej korespondencji przez jedynych sprawiedliwych.
Yigael napisał(a):
Tę. Tę grupę

Chciałem napisać - tamtą grupę.
Ale myśl lotna a palce nie nadążają.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:50 

A ja mam pytanie do Maar'a.
Jak tam statystyki? Podbiliśmy choć trochę, czy rzeczywiście chcesz znać nasz punkt widzenia? ;) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:54 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4110
ZyciePoZyciu napisał(a):
To napisz w końcu zamiast chodzić opłotkami, bo odnoszę wrażenie, że chodzenie opłotkami jest zwyczajem tego forum.

Przecież napisałem, wystarczy odczytać dosłownie. Po prostu zestawienie kilku Twoich wypowiedzi wydało mi się dość zabawne. Tych o których napisałem. Ot i wszystko.
Tekst o cytowaniu prywatnych rozmów też mnie rozbawił. Bo nie mam pamięci słonia, ale to i owo jednak udaje mi się zapamiętać.

P.S. Udalo się zmienić opony? Bo ja jeżdżę na letnich jeszcze, cały czas żalując, że nie mam opon wielosezonowych, jak miałem w poprzednim samochodzie. Byłem bardzo zadowolony z tego rozwiązania, a teraz czekam aż warsztaty oponiarskie się trochę rozluźnią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 10:57 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
doktor napisał(a):
Taki jest poziom moderowania
A byłbyś łaskaw wskazać gdzie (w którym miejscu) nastąpiło jakieś moderowanie? Chętnie porozmawiam o poziomie moderowania.

doktor napisał(a):
ale jeśli takie teksty wychodzą od moderatora
Jakie? Czy naruszyło twoją godność słowo doopie? Czy może coś innego?

doktor napisał(a):
i nikt nie reaguje, to tak cała ekipa jest postrzegana.
Jest postrzegana jako niereagująca?! Na Boga! Jarek Czyszek twierdzi, że wręcz odwrotnie.

Gdzie jest prawda? Gdzie ona jest!?!?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:03 

waliant napisał(a):
Udalo się zmienić opony?

Nie udało się, jestem umówiony dzisiaj na siedemnastą trzydzieści.
To znaczy, z samochodem małżonki, bo w moim są zimówki od zeszłego roku, mniej więcej. :D

Pozdrowienia - Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:05 

Maar napisał(a):
doktor napisał(a):
Taki jest poziom moderowania
A byłbyś łaskaw wskazać gdzie (w którym miejscu) nastąpiło jakieś moderowanie? Chętnie porozmawiam o poziomie moderowania.

doktor napisał(a):
ale jeśli takie teksty wychodzą od moderatora
Jakie? Czy naruszyło twoją godność słowo doopie? Czy może coś innego?

doktor napisał(a):
i nikt nie reaguje, to tak cała ekipa jest postrzegana.
Jest postrzegana jako niereagująca?! Na Boga! Jarek Czyszek twierdzi, że wręcz odwrotnie.

Masz racje, powinienem napisać, taki poziom prezentuje Pani moderator.

Jarek ma swoje zdanie, ja swoje, nie uzgadniamy swoich wypowiedzi.

Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 11:07 przez Doktor, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:05 

Maar napisał(a):

Jedno z dwojga;
albo Ty palisz głupa, albo ja jestem głupi. :D
Jest jeszcze trzecie wyjście; ja jestem z Helu a Ty z Warszawy.

PS dla kolegów natychmiast chwytających okazję; znam waszą opinię i nie jest ona prawdziwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:07 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Maar napisał(a):
Każdy ma własną, a na dodatek uważam, że moja jest najmojsza ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:19 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Odpowiedź Pani moderator mogę ocenić jako bezdennie głupią.Nie mniej ostatnie zdanie mogę również potraktować jako zawoalowaną groźbę :lol:
Myślę,że temat moich pytań do Narjeess można zakończyć- patrz stopka Colonela

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:53 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
gf napisał(a):
Każdy ma własną, a na dodatek uważam, że moja jest najmojsza
Właśnie! Moje pytanie o prawdę, było pokazaniem bezsilności wynikającej z faktu istnienia wielu prawd (i nie koniecznie chodzi o prawdy tishnerowskie).

ZyciePoZyciu napisał(a):
albo Ty palisz głupa, albo ja jestem głupi
Wraz z upływem lat człowiek zaczyna zauważać, że świat nie jest czarno-biały, widzi coraz więcej odcieni szarości.
Dziwię się, że Ty, już nie nastolatek, takim życiowym daltonizmem się wykazujesz.

pough napisał(a):
Może się narażę
To jest dla mnie bardzo ważne, więc odpowiedz, proszę. Co to znaczy "narazić się na forum"? Czy osoba co się narazi ma gorzej? Jest w jakikolwiek sposób ograniczana, sekowana albo coś?

pough napisał(a):
Właśnie pod warunkiem, że forum czy administracja forum nie dopuści do roztrząsania publicznie personalnych sporów.
Dlaczego komuś - niezainteresowanemu - przeszkadza to, że inni wymieniają się życzliwościami? Duzi są wszak, dorośli, jeśli chcą napisać i najważniejsze, mogą ripostować, to dlaczego im tego zabraniać?
Przecież nie ma obowiązku czytania wszystkiego. Jeśli komuś wymiana zdań się nie podoba, to przecież owej wymiany nie musi czytać.

Rozumiem sytuację, gdy jakiś tekst narusza czyjeś dobra osobiste lub prawo (patrz pkt. VII regulaminu forum) i do momentu, gdy sąd powszechny nie rozstrzygnie czy faktycznie narusza, należy taki tekst "schować", ale to, że ktoś napisał "jesteś gupi" nie oznacza, że moderatorzy mają wychodzić przed szereg i prewencyjnie działać - chronić oczęta zniesmaczonych userów, żeby im nie spękli od czytania pyskówk.

Moderatorzy powinni kierować się IMHO smakiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 11:58 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 758
Maar napisał(a):

To już rozumiem te wszystkie anse do Narcyzy. Ona po prostu ma spaczony smak - wyobraźcie sobie, że truskawki z cukrem jada! :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 12:07 

Maar napisał(a):
Dziwię się, że Ty, już nie nastolatek, takim życiowym daltonizmem się wykazujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 12:28 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Sąsiad napisał(a):
Ona po prostu ma spaczony smak - wyobraźcie sobie, że truskawki z cukrem jada! :roll: :lol:
Od dawna ją o to draństwo podejrzewałem. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 12:38 

Sąsiad napisał(a):
wyobraźcie sobie, że truskawki z cukrem jada!

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/503569,policyjne-narkotesty-myla-cukier-z-amfetamina,id,t.html?cookie=1
To może być niebezpieczne.

Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2012, o 12:41 

Maar napisał(a):
...
pough napisał(a):
Może się narażę
To jest dla mnie bardzo ważne, więc odpowiedz, proszę. Co to znaczy "narazić się na forum"? Czy osoba co się narazi ma gorzej? Jest w jakikolwiek sposób ograniczana, sekowana albo coś?

Nie miałem na myśli narażenie się forum, tylko niektórym użytkownikom.
A tak na poza tematem ja nie boję się napisać co myślę, ale moja zacytowana przez Ciebie fraza odzwierciedla to co piszę w tym poście niżej.

Maar napisał(a):
pough napisał(a):
Właśnie pod warunkiem, że forum czy administracja forum nie dopuści do roztrząsania publicznie personalnych sporów.
Dlaczego komuś - niezainteresowanemu - przeszkadza to, że inni wymieniają się życzliwościami? Duzi są wszak, dorośli, jeśli chcą napisać i najważniejsze, mogą ripostować, to dlaczego im tego zabraniać?
Przecież nie ma obowiązku czytania wszystkiego. Jeśli komuś wymiana zdań się nie podoba, to przecież owej wymiany nie musi czytać.

Rozumiem sytuację, gdy jakiś tekst narusza czyjeś dobra osobiste lub prawo (patrz pkt. VII regulaminu forum) i do momentu, gdy sąd powszechny nie rozstrzygnie czy faktycznie narusza, należy taki tekst "schować", ale to, że ktoś napisał "jesteś gupi" nie oznacza, że moderatorzy mają wychodzić przed szereg i prewencyjnie działać - chronić oczęta zniesmaczonych userów, żeby im nie spękli od czytania pyskówk.

Lubicie ostrą a zarazem niewybredną kuchnię.

Maar ja już wiele razy pisałem i tłumaczyłem mój punkt widzenia. Było pytanie, które jest tematem wątku, napisałem. Nie zamierzam się powtarzać, ale dla Ciebie zrobię wyjątek i podsumuję, przy czym rozumiem prawo do innego postrzegania i nie zamierzam Ciebie na siłę przekonywać, być może moje oczekiwania są zbyt duże i pozostaje albo przyjąć to co serwuje forum, albo zmienić dostawcę.

Sposób prowadzenia tego forum bardzo mocno daje odczuć istnienie TWA.
Nie piszę tego jako zarzut, bo rozumiem, że ma to swoje podłoże w tym, że do niedawna użytkownicy w większości się znali i reprezentowali ten sam lub podobny punkt widzenia.

Jeżeli tego jako administracja chcecie, to nie mam nic do tego, ale wtedy publiczny charakter forum ginie, bo jest to najzwyczajniej platforma wymiany uprzejmości i nieuprzejmości miedzy Wami.

Jeżeli forum ma ambicje być publicznym i jest otwarte na nowych użytkowników, nie dajcie im odczuć, że są z innej bajki. Niestety mam wrażenie, że tak się dzieje.

Moderowanie to dla mnie niekoniecznie ingerencja w treść postów. Moderowanie to coś szerszego, to umiejętność prowadzenia dyskusji z poszanowaniem każdego z adwersarzy.
Moderowanie<>cenzura. Kto tego nie dostrzega - senkju for jor etenszyn.

Spójrz na debaty polityczne, w których jest moderator. Przecież on tam nie poprawia wypowiedzi, ale dba o atmosferę i podstawowy porządek.

Jeżeli ma to być forum otwarte dla wszystkich, to jako gospodarz powinieneś zadbać, by forum jako całość nie stało się śmietnikiem. Tak niestety się dzieje. Każdy lub prawie każdy wątek jest rozjechany. Mam wrażenie, że ponad 50% treści wątków jest OT.
To tylko świadczy, że brak tutaj gospodarza.

Następna rzecz. Czy nie masz wrażenia, że forum stało się ringiem, a może nawet klatką do walk na śmierć i życie?

W takiej ogólnej atmosferze forum strach jest napisać pierwszy, a nawet kolejny post.
Wrażenie zaszufladkowania użytkowników jest tutaj nieodparte, a stare wilki forumowe (czasem i morskie) zakrzyczą jednogłośnie onieśmielając do dalszego pisania, kogoś kto chciał powąchać słonego.

Przykro to pisać, ale co robicie by tak nie było? Ja nie dostrzegam takich działań.
Rozumiem żargon i frywolność językową specyficzną dla grupy znających się między sobą, ale Wy stosujecie ją do każdego, kto niekoniecznie jeszcze czuje klimat.

Nie twierdzę, że robicie to z premedytacją (choć czasami ;) ), ale nie zauważacie zajęci swoim towarzystwem. Skoro tak, to jest to jawne forum TWA a nie forum otwarte dla wszystkich.

Edit: Wszystkie edycje było tylko poprawą zauważonych literówek.

Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 12:52 przez pough, łącznie edytowano 4 razy

Za ten post autor pough otrzymał podziękowania - 8: Cypis, Doktor, gagaa_, Maar, Szaman3, Wojciech, Zuzanna, ZyciePoZyciu
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona