Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 06:00

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lip 2015, o 21:27 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Przeniesiony z wątku o długodystansowym teście silnika Seaking. Prosze nie podpinać postów do wątków losowo i od pały, tylko jesli Twój post nie pasuje do innych watków to załóż nowy wątek. przecież to proste. Bądź tez łaskaw nie pisac tego samego postu w 10 wątkach jednocześnie. Post stąd : viewtopic.php?f=58&t=12862&p=375945#p375945 . Skipbulba

Pewnej ciepłej i parnej nocy w zaciszu kei małego portu , ktoś pchnięty najprawdopodobniej nieodpartą potrzebą pogwałcenia 7 przykazania pożyczył sobie , niestety nie informując mnie , mój silnik zaburtowy .
Ten co prawda leciwy już zabytek miał jednak dla mnie kluczowe zadanie do wykonania tego lata a tak pozostawił tylko po sobie pustkę i niesmak , cóż może jednak ten KTOŚ pozbawiony wyobrazni otrząśnie się z alkoholowego amoku i trawiony wyrzutami sumienia zwróci moją własność . Jak myślicie ? :rotfl:
A tak na poważnie to za 2 galony ( taka tutaj miarka ) mojej leżakowanej 60% księżycówki jeden stary Irol przyobiecał mi oddać swój nie używany już silnik marki Mercury 3.5 .
I tu dochodzę do sedna sprawy a mianowicie sprawdziłem na ile to możliwe silniczek i powiem tak -pali jak złoto i trzyma bardzo równe obroty biegu jałowego , z wchodzeniem na jakiekolwiek obroty też nie ma żadnych problemów , przekładnia zazębia bieg w przód idealnie i w ogóle wszystko jest OK . Ale ( no zawsze jest jakieś ale ) nigdzie ale to nigdzie nie mogę zlokalizować wypływu kontrolnego wody z układu chłodzenia a w każdym silniku jaki miałem takowy był i co dalej ? Nie chcę silniczka przegrzać lub też zniszczyć więc moje pytanie brzmi tak
czy silnik dwusuwowy marki MERCURY 3.5 wyprodukowany w Meksyku W LATACH 1985-86 (nie za dokładnie widać datę ) posiada wypływ kontrolny cieczy chłodzącej czy tez nie . Może ktoś użytkuje takowy i podpowie mi co i jak z tym fantem , niestety dziadek Irol nie pamięta bo nie używał go od ponad 12 lat a ja go potrzebuje do manewrów w porcie i ewentualnej pomocy na morzu Irlandzkim a tutaj to mamy ogromne pływy .
I pytanko pozakonkursowe czy nie za mały on do mojej Carinki balastowej morskiej ?
A tak na marginesie to mimo wielu lat nieużytkowania po zalaniu olejem i wymianie jedynie świecy silniczek pali jak złoto - stara szkoła :D może jedynie ten nieszczęsny wylot kontrolny wody zarósł tak bywa .
OK czekam na ewentualną pomoc i czuwajcie nad swoim mieniem jak Batman nad Gotam City ( no i załóżcie kłódkę he he he )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2015, o 23:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Może to pomoże?
http://www.rib.net/forum/f36/mercury-3- ... post420680

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2015, o 23:53 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No silniczek wypisz wymaluj mój (no jeszcze nie bo bimberek nie wypity ) ale trzeba przyznać że nie da się kontrolować wylotu spalin wraz z drobinami wody bo można się sromotnie pomylić i sparzyć . Kiedyś nie pamiętam w jakim silniku ale dorobiłem rurkę do wylotu kontrolnego i skierowałem ją tak że w lusterku wstecznym motorówki widziałem strumień wody .
Gdybym miał teraz zdjęcie lub rysunek uszczelki głowicy zrobiłbym otwór w odpowiednim miejscu nagwintował i wkręcił rurkę odpowiednio cienką i muzyka gra a tak dalej jestem w ciemnej d.......ie bo czy tych parę kropel wody w spalinach to prawidłowe chłodzenie czy nie . A i jeszcze jedno czy te silniki mają termostat czy nie , bo jeśli mają to gdybym dłużej niż te kilkanaście minut pozwolił mu popracować to może dopiero wtedy chłodzenie się ujawni ?.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2015, o 00:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
KURAK_II napisał(a):
. A i jeszcze jedno czy te silniki mają termostat czy nie

Spróbuj spytać na rib.net może...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem