Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:23

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 paź 2011, o 16:12 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
bartoszek napisał(a):
W takich krajach jak Niemcy czy Holandia jest obowiazek posiadania na jachcie aktualnych map morskich. Plottery laptopy i gps-y to tylko dodatek, nie zwalniajacy z obowiazku prowadzenia navigacji klasycznej.Co prawda 95% zegluje ze wzgledu na wygode przy pomocy navigacji elektronicznej, ale w wypadku "wypadku" jst to drogie. Zwlaszcza gdy agenci ubezpieczeniowi zarzadaja aktualnej mapy z naniesionym kursem i wgladu do dzienniczka jachtowego-a z nimi nie ma zartu.

Nie wiem jak jest w Niemczech czy Holandii, ale w razie wypadku wszyscy przecież widzieli jak pierwszy wynosił na tratwę mapy i dziennik żeby zabezpieczyć dowody i jak się poślizgnął i jak to wszystko wylądowało w wodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 16:52 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
bartoszek napisał(a):
Zwlaszcza gdy agenci ubezpieczeniowi zarzadaja aktualnej mapy z naniesionym kursem i wgladu do dzienniczka jachtowego-a z nimi nie ma zartu.
Agent ubezpieczeniowy nie ma tu nic do powiedzenia. Więcej: nie ma prawa wtrącać się w proces likwidacji szkody. To są urban legends. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 16:58 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
bartoszek napisał(a):
takich krajach jak Niemcy czy Holandia jest obowiazek posiadania na jachcie aktualnych map morskich.

czy jesteś pewien ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 19:21 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Bez względu na przepisy, jak sobie wreszcie kupię wymarzony żaglowiec, będę tam miał na pewno sekstant, klepsydrę i lampę naftową.
Aha, zamierzam te cuda techniki używać! Po prostu, lubię antyki... ale przede wszystkim stare wino, skrzypce i fajkę. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 19:44 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
O obowiazku posiadania aktualnych map papierowych na jachcie mozemy wyczytac w SOLAS International Convention for the Safety of life at Sea. Reg.5 par 19 i 27.

Jezeli ktos watpi czy przepisy dotyczace statkow mozna przelozyc na jachty sportowe to tutaj jest wyjasnienie http://www.kreuzer-abteilung.org/Public_PDF/1140.PDF. Czy przepisy SOLAS obowiazuja w Polsce- nie wiem. Agenta ubezpieczeniowego interesuje to czy nie doszlo do naruszenia umowy miedzy ubezpieczonym a ubezpieczycielm i gdy sie nie umie udokumentowac przyczyn awarii to mozna stracic ubezpieczenie.
bartoszek
http://www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 21:32 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bartoszek napisał(a):
Jezeli ktos watpi czy przepisy dotyczace statkow mozna przelozyc na jachty sportowe to tutaj jest wyjasnienie
Nie znam języka Goethego, ale - bez czytania - sądzę, że w zapodanym linku nie ma żadnego wytłumaczenia a jedynie przetłumaczony i wyrwany z kontekstu tekst konwencji.

Wytłumaczenie znajduje się w zupełnie innym miejscu, w SOLAS Chapter V – 1/7/02.4

Tu masz treść w obowiązującym na morzu języku:
4 The Administration shall determine to what extent the provisions of
regulations 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 and 28 do not
apply to the following categories of ships:
.1 ships below 150 gross tonnage engaged on any voyage;
.2 ships below 500 gross tonnage not engaged on international voyages;
and
.3 fishing vessels.

To, że niemiecka administracja coś sobie ustaliła, to nie znaczy, że obowiązuje to wszystkich. Angole na ten przykład Regulację 27 potraktowali inaczej i nie włączyli jej w "obowiązek dla przyjemniaczków". O tak: http://www.rya.org.uk/infoadvice/regssafety/pleasurecraftregs/Pages/SOLASV.aspx
a Holendrzy tak: http://www.ivw.nl/Images/Requirements%20Solas%20V%20for%20pleasure%20crafts_tcm247-229822.pdf

ps. W regulacji 27 nic nie ma o papierowości!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2011, o 21:33 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Lub elektronicznych, Bartoszku. Jeśli są ze wszystkimi szykanami do prowadzenia na nich nawigacji. Parę jest.

Tu masz regulacje SOLAS które obowiązują także jachty. Kilka sztuk zaledwie. Z komentarzem Królewskich.
http://www.rya.org.uk/infoadvice/regssa ... OLASV.aspx

Kawałek o którym mówisz - regulation 34 - Bezpieczna nawigacja i unikanie niebezpiecznych sytuacji - mówi tylko o przygotowaniu rejsu na podstawie "odpowiednich" map i publikacji nautycznych. Stąd formalny wymóg (kiedyś to była tylko "dobra praktyka") na królewskich wodach "passage planning".

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2011, o 07:36 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Moniia napisał(a):
regulation 34 - Bezpieczna nawigacja i unikanie niebezpiecznych sytuacji

Gdyby tak ją dosłownie stosować, to chyba nikt nie pływałby na Hoorn albo Pentlant ;)
Choć w sumie to niebezpieczne miejsca, a nie sytuacje.
Pod niebezpieczne sytuacje chyba bardziej kwalifikowałoby się, według dyskusji z wątku o RzpBos, pływanie ponad 180 dni (czy ile tam w końcu wyznaczono) dni bez urlopu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2011, o 10:56 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
rfryca napisał(a):
Moniia napisał(a):
regulation 34 - Bezpieczna nawigacja i unikanie niebezpiecznych sytuacji

Gdyby tak ją dosłownie stosować, to chyba nikt nie pływałby na Hoorn albo Pentlant ;)

Mylisz się. Ta regulacja jest po to, by było wiadomo co połaczeni biurokraci wszystkich krajów sądzą o tym, jak przygotować się na Horn czy Pentland Firth.
Bowiem biurokratom, którym wydaje się, że rządzą Światem, ubzdurało się, że na wszelkie niebezpieczeństwa najlepiej pomagają biurokratyczne remedia - konwencje, deklaracje, układy, traktaty.... No i biurokraci zawzięcie tworzą dziesiątki i setki szczegółowych biurokratycznych aktów strzelistych. Jest wśród nich taki jeden, który nazwano "SOLAS"...

rfryca napisał(a):
Choć w sumie to niebezpieczne miejsca, a nie sytuacje.

Te miejsca są takie, jakimi stworzyła je natura.
A niebezpieczni bywają tylko ludzie i popełniane przez nich błędy. W tym brak przygotowania do bezpiecznego nawigowania. W jakimkolwiek miejscu...

rfryca napisał(a):
Pod niebezpieczne sytuacje chyba bardziej kwalifikowałoby się, według dyskusji z wątku o RzpBos, pływanie ponad 180 dni (czy ile tam w końcu wyznaczono) dni bez urlopu ;)

Nie przeczytałeś nawet o jakie "sytuacje" chodzi w Reg 34 - a uważasz, że w kolejnym temacie możesz wywoływać trupa z szafy. Przy okazji za nic mając realia, w postaci ilości pływanych dni...
A obecność emotikona świadczyć ma zapewne o tym, że to taki fajny żart, hę? Cóż - niektórym wszystko się kojarzy, nawet w żartach, taki ich problem...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 2 paź 2011, o 11:06 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2011, o 11:03 

pierdupierdu napisał(a):
Horn

Widzisz jak w tym roku Marek mnie zabrał na Hoorn to już tak piszę przez 2 o ;)
pierdupierdu napisał(a):
Przy okazji za nic mając realia, w postaci ilości pływanych dni...

Nie wiem co masz na myśli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2011, o 11:15 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
rfryca napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Przy okazji za nic mając realia, w postaci ilości pływanych dni...

Nie wiem co masz na myśli.

Mam na myśli to, że nikt w przywołanym przykładzie nie mógł odbyć "pływania powyżej 180 dni".
Bowiem od wypłynięcia jednostki z Polski do eskalacji omawianego w przywołanym przez Ciebie wątku konfliktu, minęło mniej niż 4 miesiące, nieprawdaż?
"Pływania" było tam oczywiście jeszcze mniej, bo jacht stał w portach co chwilę - co całkiem z resztą normalne w turystycznym rejsie. Czyli troszeczkę tak, jak na nieustającym, wielomiesiącznym urlopie, nieprawdaż? :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2011, o 11:24 

pierdupierdu napisał(a):
"Pływania" było tam jeszcze mniej, bo jacht stał w portach co chwilę, co całkiem z resztą normalne w turystycznym rejsie, nieprawdaż?

Piszesz z autopsji, byłeś tam (retorycznie - jak chcesz toczyć dyskusję to otwórz nowy temat chyba że już jest)? Śmiem twierdzić na postawie strony i etapu na którym płynąłem, że jednak Polonus głownie pływał a nie stał w Portach. I to w tej wyprawie jest właśnie najlepsze.

A w ogóle to nie śmiećmy w tym wątku już więcej, kolega Bury Kocur słusznie zwrócił mi uwagę w innym wątku, że to odbiega od tematu, podobnie jak nasze dywagacje w Tym.
Wiem, ze to moja wina ja zacząłem.

Piszmy na temat map analogowych i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2