Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:07

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2011, o 21:45 

Podziękował : 4334
Otrzymał podziękowań: 4108
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
skipbulba napisał(a):
Również Polski Klub Morski prawo takie przed wojną od Rzeczypospolitej otrzymał, a jako, że nikt do dzis mu go nie odebrał, to nadal nosi banderę ciętą w jaskółczy ogon i ze znakiem klubowym w kantonie.

Na ile to zgodne z prawem dzisiejszym to rzecz dyskusyjna, ale uznaliśmy, że mamy to w nosie i podnosimy naszą tradycyjną banderę :)

I dobrze, skoro prawo to nie zostało odebrane, a klub szacowny - jako żywo!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 21:59 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: pasażerka
Moniia napisał(a):
... Telewizja mi przyjemność zrobiła i "Master and Commander on a far end of the World" puściła, więc nagrałam...

To mamy przyjemność oglądania tego filmu "obiedwie" :)

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 22:39 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
JasiekN napisał(a):
Bandery YC MW Kotwica (naturalnie, bo klub marwojowski), ale także YKP (cywilny, lecz najbardziej szacowny) - są cięte w "jaskółczy ogon", czyli na wzór bandery wojennej RP.

Również Polski Klub Morski prawo takie przed wojną od Rzeczypospolitej otrzymał, a jako, że nikt do dzis mu go nie odebrał, to nadal nosi banderę ciętą w jaskółczy ogon i ze znakiem klubowym w kantonie.

Na ile to zgodne z prawem dzisiejszym to rzecz dyskusyjna, ale uznaliśmy, że mamy to w nosie i podnosimy naszą tradycyjną banderę :)

Co do znaczka klubowego w kantonie - OK, zgoda.
Bandera PKM jaką ja pamiętam (ba - w szufladzie trzymam...) nie była jednak "cięta w jaskółczy ogon" - tylko normalna, prostokątna...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 23:02 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
White Phoenix napisał(a):
Moniia napisał(a):
... Telewizja mi przyjemność zrobiła i "Master and Commander on a far end of the World" puściła, więc nagrałam...

To mamy przyjemność oglądania tego filmu "obiedwie" :)

hehe, a na deser mam "Against the tide" - Discovery (HD) zrobiło przyjemność i właśnie wystartowało serię (!) o regatach Clipper :) jak kto ma, niech sorawdzi...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 08:53 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
AndRand napisał(a):
A ja byłem święcie przekonany widząc Kanadyjczyków pod Union Jackiem czerwonym, że to bandera kanadyjska - tak wyglądała stara kanadyjska flaga, no i w ogóle terytoriów zamorskich (z właściwym oznaczeniem - np. Krzyżem Południa dla Australii). To teraz Anglikom zostało więcej "terytoriów zamorskich"... ale małych :lol:

To by było zbyt proste.

Fakt, terytoria zamorskie mają po prawej stronie "dodatkowy" znaczek identyfikacyjny (badge), ale rodzaj flagi (w sensie kolorek) nie jest jednolity.

I tak:
Blue ensign (z dodatkami): Anguila, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Kajmany, Falklandy, Montserrat, Pitcairn, Święta Helena, Południowa Georgia i Sandwich, Wyspy Turk i Caicos,
Red: Bermudy,
White: British Antartic Territory,
Biały w niebieskie falki - British Indian Ocean Territory

No i jeszcze jeden wyjątek - Gibraltar, który w ogóle wyłamuje się ze schematu. Podobnie jak Wyspy Kanałowe czy wyspa Man.

Małgosiu, skoro już się zabierasz za ten doktorat :D :D :D :D - to polecam

http://www.crwflags.com/fotw/flags/gb.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 14:33 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: Korsarz JKM
JasiekN napisał(a):
Bandery YC MW Kotwica (naturalnie, bo klub marwojowski), ale także YKP (cywilny, lecz najbardziej szacowny) - są cięte w "jaskółczy ogon", czyli na wzór bandery wojennej RP.

I czasem z tego powodu ciekawe znajomości się zawiera.

W 2010 wpłynęliśmy s/y Legia z banderą Kotwicy do Mariehamn na Alandach. Dnia następnego, bardzo atrakcyjna dziennikarka lokalnego pisemka przyszła wypytywać, czy jesteśmy oficerami i co tu robimy itd.

Jak później wyjaśniła, zwietrzyła potencjalną sensację, bo zobaczyła kształt bandery Marynarki Wojennej RP, a tu strefa zdemilitaryzowana...

Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 20:13 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Moniia napisał(a):
ps2: to tyle tłumaczeń zawiłości Królestwa na dziś od zbzikowanej anglofilki. Ja tego się uczyłam, jak piętnastolatką byłam :lol: (bo inaczej bym ni w ząb nie rozumiała, o czym czytam...)

Ale to chyba nie stąd się wzięło powiedzenie: "caught red-handed" :-o
http://www.crwflags.com/fotw/images/g/gb-nitud.gif

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 21:20 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
nie, generalnie chodzi o "krew na rękach". Chociaż historia z ręką na fladze przedstawionej przez Ciebie jest też bardzo ciekawa... i nieco makabryczna :D

Tu masz i jedno i drugie:

http://www.phrases.org.uk/meanings/caug ... anded.html

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lis 2011, o 11:18 

Moniia napisał(a):
nie, generalnie chodzi o "krew na rękach". Chociaż historia z ręką na fladze przedstawionej przez Ciebie jest też bardzo ciekawa... i nieco makabryczna :D

Niesamowite poświęcenie przy lądowaniu...

I podobno jeszcze w XVIw, 1000 lat później, klany Ulsteru kłóciły się do kogo należy prawo do posługiwania się znakiem czerwonej dłoni - zapewne istotne skoro można było wywieść pochodzenie od dawnych władców.
http://www.crwflags.com/fotw/flags/gb-ni.html

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lis 2011, o 16:16 

No i patrząc na tę flagę:

Obrazek

aż jestem zdziwiony, że cała angielska emigracja drugowojenna nie przeniosła się na Gibraltar - w zasadzie mieliby własną flagę ;)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 14:12 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Mors
Moniia napisał(a):
*nie nazwę profesjonalizmem promowania używania Union Jack'a jako bandery. Kto jak kto, ale szkoła żeglarska powinna to wiedzieć. Chyba, że WSZYSCY jej pracownicy nie wyściubili nosa poza Zatokę... :roll:

Bandera jest już prawidłowa ( swoją drogą jacht nie nasz , to raz. Kupiony w Irlandii z taką banderą przypłynąl , to dwa ). Niniejszym przepraszamy za błąd :)

Natomiast drugie zdanie jest krzywdzące i nie widzę wielkiego sensu w wyciąganiu takich wniosków z tego, że gdzieś na stronie było zdjęcie jachtu z nieprawidłową banderą.

I poprowadzi dzielny Tohr wikingów kwiat ku chwale...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2