Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:24

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2012, o 23:02 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Grzesiek1969 napisał(a):
To o czym piszesz ustawia sie raz przy montazu

Na sposobie określania pozycji przez system AIS współpracujący z ploterem się nie wypowiadam, nie znam się po prostu na tym, ale tz. Bearing Alignment czyli ustawianie obrazu tak aby kierunek Head - up pokrywał się z przedłużeniem diametralnej można korygować na ploterze wchodząc w setup radaru bez potrzeby demontażu .

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 maja 2012, o 23:53 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Grzesiek1969 napisał(a):
Ano wlasnie, bo nasz KK jest taki sam w czasie dla autopilota a poniewaz dewiacja sie zmienia to COG jest rozny raz w prawo raz w lewo. Pilot trzyma KK ale plyniemy wezykiem.
W jakim czasie?!
Jeśli piszesz o czasie potrzebnym na okrążenie kuli ziemskiej, to faktycznie, dewiacja może (ale nie musi) ulec zmianie, natomiast jeśli piszesz o czasie tak krótkim, że możesz zauważyć, że kilwater jest wężykowaty, to... to uwierz mi na słowo - ta wężykowatość nie ma nic wspólnego z dewiacją. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 00:21 
*** Ban ***

Grzesiek1969 napisał(a):
Nasz autopilot trzyma np KK=320 ale to raz jest 310 a raz 333 i plywamy wezykiem.

Może to jednak jest kwestia złego ustawienia tz Rudder gain na kontrolerze autopilota.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 07:31 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Cały ten wątek stał się bełkotem. dla adeptów żeglarstwa informacja: wystarczy przeczytać post Pierdupierdu (ten za który podziekowałem) i całą resztę zaniedbać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 12:49 
*** Ban ***

Colonel napisał(a):
Cały ten wątek stał się bełkotem. dla adeptów żeglarstwa informacja: wystarczy przeczytać post Pierdupierdu (ten za który podziekowałem) i całą resztę zaniedbać.

Aczkolwiek post Pierdupierdu w żaden sposób nie tłumaczy myszkowania jachtu w czasie płynięcia na autopilocie. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z dewiacją, ani w przypadku sterowania autopilota na wskazania kompasu elektronicznego, ani w przypadku kierowania autopilotem z GPS.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 14:04 

Podziękował : 100
Otrzymał podziękowań: 235
Uprawnienia żeglarskie: kj
Autopilot jak każdy regulator jest oparty na algorytmie regulacyjnym ( wygląda na to że całkiem zaawansowany a nie typowy PID) i wymaga kalibracji w celu:
-określenia dewiacji kompasu autopilota
-określenia charakterystyki sterownia

Kalibracja dewiacji kompasu autopilota odbywa się (np dla autopilota Raymarine SPX-5 ) poprzez przepłyniecie wolno (2w) przynajmniej dwóch okręgów ( tak po 2 minuty każdy). Po prawidłowej wykonaniu tej operacji zostanie wyświetlona dewiacja kompasu autopilota. Następnie mając COG z GPS możemy dopasować wskazania autopilota ( funkcja ALIGN HDG ) .

Drugim etapem kalibracji jest "nauczenie" sterownika parametrów jachtu: i w tym celu ustawimy łódkę na stały kurs i włączamy odpowiednią funkcję sterownika (AUTOLEARN) . Autopilot po uruchomieniu tej funkcji będzie teraz starował wężykiem zbierając dane potrzebne do algorytmu regulacji ( reakcje na wychylenia steru, stałe czasowe etc). Po wykonani ok 7-27 takich manewrów grzecznie zamelduje, że się już nauczył i jest gotowy dzielnie nam pomagać.
Po tak wykonanym procesie kalibracji należy wykonać test działania, odjazd ok 40st od zadanego kursu i w zależności jaki jest charakter powrotu ( powinna być silnie wytłumiona sinusoida) ustawieniem parametru RuderGain regulujemy charakterystykę działania autopilota.

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowania - 2: Colonel, jedrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 17:05 

ins napisał(a):
Aczkolwiek post Pierdupierdu w żaden sposób nie tłumaczy myszkowania jachtu w czasie płynięcia na autopilocie

Nikt o to nie pytał.
A Krzysiowi także klikam, to drugi post, który ma wartośc dla adeptów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 07:58 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Czesc

Ok.No to ja moze ostatni moj post juz napisze specjalnie dla adeptow.

Jest takie urzadzenie na lodce z radarem i autopilotem nazywa sie kompas elektroniczny (heading sensor). To urzadzenie powinno podawac do systemu kierunek dziobu lodki. Ale wskazania sa obarczone bledem. Na kazdym kursie inny blad. Wynika on z jakosci urzadzenia, zastosowanych przetwornikow, sposobu obliczania tego kierunku, otoczenia kompasu. Czasami blad zmienia sie w czasie np. godziny o kilkanascie stopni. Nie wiem dlaczego. Wtedy autopilot jedzie wezykiem.
Wplyw na blad maja rowniez przechyly z burty na burte i z dziobu na rufe.
polecam film porowniujacy dwa urzadzenia :
http://www.youtube.com/watch?v=mKkEWZtNjlE

Mozna te bledy minimalizowac, przez opisane powyzej kalibracje, kompensacje i inne zabiegi. Jednak do konca sie nie da. Skutkuje to rowniez niepoprawnym dzialaniem radaru, a zwlaszcza systemu MARPA (sledzacego cele), a rowniez nakladaniem radaru na mape, wskazywaniem AIS na radarze. Na nic zabiegi z reczna ustawianiem, bo to tylko dziala na jednym kursie, na innych kursach bledy sa inne.

Ja osobiscie mialem taki problem,bledy do 30 stopni, zmienne w czasie kilkudziesieciu minut. Kupilem nowy kompas . Nie mam problemu.
Dla mnie byl to problem, w samotnej zegludze, przy duzym ruchu statkow, te urzadzenia bardzo sa pomocne. Warto by dzialaly prawidlowo.
Pozdrawiam
Grzegorz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 08:12 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Grzesiek1969 napisał(a):
Ja osobiscie mialem taki problem,bledy do 30 stopni, zmienne w czasie kilkudziesieciu minut. Kupilem nowy kompas . Nie mam problemu.

Znaczy, kompas miałeś do d... czyli zepsuty, a nie zmienną dewiację. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 09:23 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Stara Zientara napisał(a):
Grzesiek1969 napisał(a):

Znaczy, kompas miałeś do d... czyli zepsuty, a nie zmienną dewiację. :)

W konkretnym przypadku rozwiązaniem tymczasowym ale też natychmiastowym byłaby zmiana "sygnału wejściowego" autopilota - oczywiście zakładając, że autopilot był podłączony do innych urządzeń - GPS, Chartplotter, windwane (po NMEA czy innym SimNecie...)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 12:21 

Grzesiek1969 napisał(a):
No to ja moze ostatni moj post juz napisze specjalnie dla adeptow

A ja Cię proszę: Oszczedź adeptów!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:44 

Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: yacht skipper
Slyszalam ze jest jakis program do kalibracji kompasu z gps, szukalam na necie, ale narazie nic nie znalazlam. Moze ktos ma jakies info na ten temat?
Potrzebuje szczegolowe dane z wydrukiem do inspekcji lodki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2