Zajrzałem tu z sąsiedniego forum i widzę, że fajnie piszecie o gadżetach elektronicznych, to chciałem zapodać ostatni mój projekt.
Koncepcja awaryjnego systemu nawigacyjnego, zrobiona jako backup/centrum zarządzania do instalacji opartej na WIFI/NMEA2000.
Standardowo na jachcie mam instalację opartą głównie na Garminie. Ploter nawigacyjny Gpsmap 923xsv.
Do tej konfiguracji zapiąłem konwerter WIFI/NMEA2000/USB/NMEA0183 - QK-A2K032 QuarkElec.
Jako jednostkę centralną wybrałem Raspberry PI4b w wersji 8gb, do niej dongle GPS po USB. Monitor to ekran dotykowy Hannspree HT273HPB. Założeniem projektu była obsługa dotykowa, bez klawiatury i myszy, względna energooszczędność, i żeby format ekranu był przynajmniej większy od największych ploterów Garmina
Na Malinę zainstalowałem system Lineage OS w wersji 19.02 - czyli Android 12.
Ta wersja wydała mi się najbardziej kompatybilna z apkami no i co istotne jedna ze stabilniejszych pod kątem obsługi dźwięku peryferiów itp.
Co ważne nie każdy monitor dotykowy jest rozpoznawalny nawet przez Windowsa, testowałem kilka sztuk i pozostałem przy tym Hannspree bo ma parę zalet:
- zasilanie bezpośrednio z 12v
- 10 punktowy dotyk kompatybilny właściwie z każdym systemem
- pobór mocy (około 16W, faktyczny sporo mniej)
Po instalacji warto dograć sobie jakiegoś ładnego launchera - menu startowe - bo to domyślne jest brzydkie jak noc listopadowa.
Obecnie system poprzez bramkę QuarkElec ma dostęp do danych sieci jachtowej i podaje wszystko na wybrane oprogramowanie - korzystam głownie z Navionicsa i OpenCPNa.
W przypadku Navionicsa konfiguracja wygląda w ten sposób, że w sekcji Paired Devices należy podać wcześniej skonfigurowany adres ip bramki oraz port usługi. Navionics przyjmuje dane i podaje na ekran co potrzebne.
Dużą zaletą jest płynność pracy, bo Android do lekkich systemów nie należy. Dołożyłem do konfiguracji jeszcze dongla z dodatkowym GPSem jako backup i jeszcze drugą kartę WIFI, żeby spiąć się z siecią jachtową i routować internet z komórki.
Zainstalowane aplikacje to:
-Navionics Boating
-C-MAP
-OpenCPN
-Nova Launcher - program startowy
w najbliższym czasie planuję podpiąć do tego układu kamerę IMOU Cruiser 2 5mpix i program dostępowy IMOU zainstalować też na tej konfiguracji, żeby w trakcie posiadówki w mesie mieć widok przed dziobem.
Poniżej foty.
ps. To mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość
Załącznik:
Komentarz: Pierwsze próby instalacji
IMG_1536.jpg [ 176.46 KiB | Przeglądane 2037 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Testowe połączenie z Garmin Active Captain
IMG_1545.jpg [ 263.59 KiB | Przeglądane 2037 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Test 2.0
IMG_1541.jpg [ 25.74 KiB | Przeglądane 2037 razy ]
Załącznik: