Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2014, o 19:25 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Marianie a zapoznałeś się z lekturą

http://allegro.pl/nawigacja-jachtowa-za ... 40134.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2014, o 19:47 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
soko napisał(a):

Załączniki:
Komentarz: zasięg Duńskiego Bałtyku
Bluechart.png
Tak z ciekawości czy mapy Garmina można otwierać na jednym urządzeniu. Czy jak właściciel małego ręcznego gpsa kupi sobie w przyszłości większy ploter to czy nie ma jakiejś blokady w mapach i będzie mógł je otwierać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2014, o 20:33 

Podziękował : 473
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Marian J. napisał(a):
Tak z ciekawości czy mapy Garmina można otwierać na jednym urządzeniu. Czy jak właściciel małego ręcznego gpsa kupi sobie w przyszłości większy ploter to czy nie ma jakiejś blokady w mapach i będzie mógł je otwierać?

Bluecharty można sobie było "otwierać" np. pod MapSource na komputerze jednym, drugim, trzecim. Tyle, że to nie znaczy, że używać w nawigacji. Mapa jest zablokowana, można było wgrać sobie wszystkie możliwe oceany i przeglądać co się chciało.
.............
Do nawigacji mapę trzeba zarejestrować (kupioną i ściągniętą na komputer), albo kupić na karcie i wtedy taką kartę z mapą można sobie przekładać pomiędzy różnymi urządzeniami, obsługującymi dany format mapy.
.............
Blokady na nowych mapach są coraz trudniejsze do złamania i nie zalecałbym wdawanie się w to przy Bluechartach G2 i Vision. Pomijam tu sprawy moralne i prawne.
Ta sama uwaga dotyczy zmian ID karty i podobnych działań, by mieć kilka kart z ta samą mapą.
Także odbiorniki coraz lepiej współpracują z centralą Garmina, czy przy jakichś aktualizacjach firmware on-line, czy z Base Campem i Home Portem. Spokojnie mogą dać cynk gdzie trzeba.
...............
W dawnych odbiornikach wszelkie te akcje były dość proste, a na dodatek nie ma musu ( dla ściągnięcia jakiegoś zdjęcia satelitarnego przez np. Birds Eye) łączenia się zaraz z Garminem, z podpiętym urządzeniem.
Stąd jest duża ilość użytkowników, którzy mając masę map na wszystko co się da, skonfigurowanych pod swój odbiornik, nie idzie dalej "z duchem czasu" i nie kupuje nowości. Nawet tu część osób działa na 60SCx - podejrzewam, że od 10 lat - i cześć. Oczywiście jest też wiele, wiele innych przyczyn, które powodują, że odbiornika używa się latami i nie goni się za nowinkami.
................
Nie każda mapa będzie się wyświetlała prawidłowo na danym odbiorniku. Lub w ogóle nie ruszy. Przy nowych mapach trzeba przejrzeć na stronie Garmina odbiorniki kompatybilne z daną mapą. Np. czy mapa kupiona na karcie pod jakiś ploter pociągnie też na naszym ręczniaku. Z tego więc wynikną decyzje sprzętowe. Należy pamiętać, że większość nowszych ręczniaków mieści tylko karty mikro SD. Wyjątkiem jest Colorado - no właśnie.
..................
Opowieści na różnych forach, że można tu sobie pogrzebać w pliku ".typ" należy zostawić pasjonatom i w ogóle o tym zapomnieć. Jest to fajne, bo ta sama mapa może ożyć na jakimś odbiorniku, choćby jakąś warstwą, no i w ogóle może mieć wygląd "jaki lubimy". Dla map morskich uważam to za zbrodnię, bo grzebanie w .typ jest niekoniecznie przewidywalne.
.....................
Część osób używa w zasadzie układu laptop+GPS. Takie kombinacje rządzą się jeszcze innymi prawami. GPS jest albo tylko trackloggerem, albo tylko pośrednikiem w planowaniu trasy, albo tylko dawcą sygnału w protokóle NMEA. No i w efekcie masz np. kombinacje z GPSMap 72, lub wręcz z myszą Holuxa.
Ale to zupełnie nie jest tym, o co chodziło założycielowi wątku, gdzie - jak rozumiałem - chciał startować z samym gps. No to doradziłem kompas, jako minimum. I się zaczęło...

Uprzedzam, że Bluecharta G2 i Vision nie używam, dla mnie to stale są trochę gadżeciarskie nowości, póki co daję sobie radę na zwykłym Bluecharcie. Może sobie kupię coś dla zasady. A więc tu na poważniejsze pytania o tych mapach (czy jak to nazwać) nie odpowiem.
Pozdrawiam Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2014, o 21:15 

soko napisał(a):
Z tego więc wynikną decyzje sprzętowe. Należy pamiętać, że większość nowszych ręczniaków mieści tylko karty mikro SD.
Mi nie chodziło,o żadne machlojki na granicy prawa. Tylko np. nowy nabywca ręczniaka nie jest zainteresowany mapami morskimi lub dotychczasowy właściciel chce np kupić taki model garmina i nie chce ich się pozbyć:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/plotery/gpsmap-620/prod14893.html
w którym w danych technicznych jest napisane, że akceptuje karty: SD™ card to czy te mapy będą mu działać i czy ta karta z mapą będzie pasować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2014, o 22:26 

Powtarzam. Jeśli dana mapa ma w specyfikacji na stronie Garmina wymieniony dany odbiornik jako kompatybilny z tą mapą, to będzie na nim działać. Jeśli jednak kupisz daną mapę na karcie SD, to fizycznie nie wejdzie do ręczniaków.
Wejdź na stronę Garmina , wybierz dowolną mapę i kliknij "kompatybilne odbiorniki" - mam wrażenie, że tego nie zrobiłeś. :D
......
Przy okazji, jeśli w specyfikacji odbiornika czytam tu o jakichś amerykańskich Citi Nawigatorach (czy czymś podobnym) to to sugeruje, że to jest wersja amerykańska odbiornika, a nie europejska. Europejska wersja powinna mieć Euro Recreational, albo Citi Nawigator na Europę wgraną fabrycznie.
Może być też tak, że dany typ odbiornika jest tylko w jednej wersji. A ten tekst o CN America jest tylko prymitywnym tłumaczeniem, bez "europeizacji".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 01:21 

soko napisał(a):
Wejdź na stronę Garmina , wybierz dowolną mapę i kliknij "kompatybilne odbiorniki" - mam wrażenie, że tego nie zrobiłeś. :D
Wszedłem na polską wersję strony garmina i z tej strony był link do modelu który przedstawiłem, ale żadnych odnośników do rejonów map nie mogłem znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 08:22 

Pisałem "wybierz dowolną mapę" , a nie "wejdź na link do modelu". :D

http://www.garmin.com/pl-PL
wybierasz "mapy">"mapy morskie" > niebieski guzik "kup mapy" > pokazuje się szukajka - wpisujesz "Baltic", albo co tam chcesz , rodzaj karty i te różne inne pola > Enter, listują się mapy, wybierasz którąś z tych "bałtyckich" i jesteś np. tutaj:

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/mapy/ma ... 77-20.html

i wybierasz "Zgodne urządzenia".
Takie ćwiczenie z nawigacji. Po Garminie. :D
Pozdrawiam Krzysztof

Za ten post autor soko otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 10:25 

soko napisał(a):
Pisałem "wybierz dowolną mapę" , a nie "wejdź na link do modelu". :D
Zanim wszedłem na link do modelu. Właśnie tak robiłem jak piszesz tylko wyszukiwanie kończyło się wirującym kółeczkiem. I trwało to w nieskończoność. Dopiero dzisiaj robiąc to samo trafiłem na mapę do której link podajesz. I wiem o co chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 10:51 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Był wczoraj wieczorem do kupienia fajny i tani ploter:
http://allegro.pl/vdo-logic-map-7cs-cha ... 19140.html
ale ... był.
Sam się chwilę zastanawiałem czy sobie go nie kupić jako rezerwowego ale trwało to o chwilę za długo... :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 10:53 

rzeczywiście tani, ale tak się zastanawiam czy wrto kupować takie plotery bo w rzaie awarii mogą być nienaprawialne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 10:56 

piotr6 napisał(a):
czy warto kupować takie plotery bo w rzaie awarii mogą być nienaprawialne

No ale na czymś musisz nawigować.
Na mapach papierowych nie chce mi sie.
Mam jako podstawowy bardzo fajny ploter Adwens Sea i dziala on bez zarzutu ale chcę mieć drugi jako rezerwowy.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 11:02 

Jasne, sie tak zastanawiam czy po prostu warto kupować uzywany taki sprzęt, kiedy nie ma pomocy serwisowej. Właśnie dlatego tak się czaje na Garmina, który ma chyba najlepsze wspomaganie serwisowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 12:01 

piotr6 napisał(a):
czy po prostu warto kupować uzywany taki sprzęt

Dlatego sie zastanawiałem.
Mój śp.Ojciec przez lata mówił mi - "synu - nie kupuj tanio bo będziesz kupował dwa razy".
Życie pokazało, że miał rację.
Co do ploterów...
Obecny mój plotter jest piątym moim ploterem.
Trzy pierwsze reklamowałem na gwarancji bo były nieszczelne.
Ponieważ były na gwarancji wiec Parker oddał mi na moje żądanie pieniądze i zakończyłem "przygodę" z tym modelem.
Kupiłem następny - amerykańską Cobrę.
I znów na gwarancji się wysypał i sklep oddal mi na gwarancji pieniądze.
Obecny mam jeszcze a gwarancji ale już drugi sezon działa OK.
Także ja kupuję rzeczy nowe na gwarancji.
Ale koszty to koszty.
Używany zawsze jest tani.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2014, o 12:43 

Marian J. napisał(a):
I wiem o co chodzi.

Jasne.
Przepraszam za łopatologię. Tzn. chciałem powiedzieć "checklistę". :D
Przy okazji- jeśli już chodzi o Zalew Szczeciński i dolną Odrę - to jest też na "Germany Inland Waters" i są też b. dokładne mapy Niemiec tak jakby 1:25000 na Garmina. Germany TOPO czy coś w tym stylu . Przepraszam, nie mogę teraz sprawdzić dokładnie nazwy.
Takie dokładne na Polskę ma tylko TwoNav i nie jest to na Garmina. Są to de facto zwektoryzowane sztabówki, typu Geoportal, rastry 1:25000. Mapy były za darmo. Jak ktoś miał zdrowie ściągać kilkadziesiąt GB, mapka po mapce.
Pozdrawiam Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5